Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  131  132  133  134  135  136  137  [138]  139  140  141  142  143  144  145  >  >>]    [Archive]
Sunday, 28-May-2006 20:55 Email | Share | | Bookmark
MVVU CAMP ~ Safari Ride

3KM to the park entrance
Entering...
The entrance
View all 21 photos...
Yes, we spent this weekend at Mvuu Camp. Hubby booked a chalet for us to stay overnight. We were kinda excited at the thought of staying in the jungle at night! Started from home just before noon on Saturday and after about 1 1/2 hour drive, we reached the entrance of Liwonde National Park. After paying the entrance fee and jotting down our particulars in the guest book, we proceed through the jungle, on a dusty and bumpy road for about another 45 minutes to reach Mvuu Camp.

When we've registered ourselves at the reception, we headed for our chalet ~ Chalet # 9, facing the river. Had a good rest and at 4pm, set off for the Safari Ride. Joining us were 2 ladies from Switzerland and 2 ladies & a guy from Holland. The ride was wonderful, but guess what mama did somewhere towards the end of the ride....I dozed off! Hahaha...when I think of what I've done, I just remembered one of Mr Bean stories, where he slept during the roller coaster ride! But I wasn't THAT bad. It was ptich dark, I think around 7pm. We can't see anything for quite sometime, so I was getting rather bored and at the same time, it was chilly, and what's more, I was up very early that day...hahahaha...excuses excuses excuses! During the night ride, a ranger was seated infront of the vehicle holding a big spot light and will show us what can be seen. Sadly we didn't manage to see the elephants and the hyenas. But we saw the elephants before dark. We managed to catch a glimpse of the zebras. The Zebras that we saw were in the Black Rhino Sanctuary. That sanctuary is not opened till middle of June. It is closed during the rainy season for some reason. We might be going there again once it's open for visit. Other animals that we saw during our safari ride were Impala, Yellow Monkeys, Waterbucks, Squirrels, Kudu, Egyptian ducks, a few species of birds, Elephants, Wild Hogs and Monitor Lizards.

We were back at the camp by 7.30pm and went straight for dinner. After dinner, a ranger accompanied us to our chalet. We had to be careful as we might bump into monkeys, hippos or even elephants. Hippos especially will get out of the water during night time. We were adviced to stay indoors throughout the night. Had shower and the kids jumped on their beds and started playing with their psp and gameboy. Hubby, went to bed early, must be tired. And me, though feeling tired and sleepy, but refused to sleep hoping that a hippo or an elephant will pass by infront of our room! Stayed by the window for quite sometime and actually dozed off on the chair while waiting. But it was very difficult to see in the pitch dark unless you have an eye of a cat! I only have an eye of an old lady...alhamdulillah, I can still see nicely! Finally I went to bed at around 11 pm. Just as I put my head on the pillow, I can hear some rustling sound from outside and the sound of the hippo....I quickly ran to the window, hoping to see something....hmmmm...nothing....A few times that happened, and still nothing to be seen. Finally I gave up and went to bed. I think, towards dawn, the rustling sound were so near and clear but I was just too lazy to wake up....But what I must say is, I enjoyed the night there with all the nature sounds that lulls me to sleep.........zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz................

...to be continued....boat ride..................


Ceritamu ceritaku...
Quote:
mama anis>>Naper lak surprised..mama ni memang adventurous punya species tau! Haa suruh tangkap rusa buat BBQ???? Ada yang tidor dalam lokap nanti!!!!
Fatin>>Yessss...that's me!
Mademoiselle Ayu>>Memang best Ayu...I feel very close to nature...dengan bunyi cengkerik, bunyi burung, bunyi hippo...bestttttt.....Ayu ni suka katil tu pasal ada kelambu tu kan?! That kelambu is to protect from the mosquitoes.
mummy jam>>Most welcome mummy. I just love it there mummy. You wouldn't know if you don't try. Maybe you'll end up like me...loving the wilderness...now we're planning to go to another safari park up the mountain, in Malawi...hopefully everything goes well....
nn>>Kamu ni nn, banyak bebenor wishes nyer yek...why not pi cari lamp yang ada genie...bolehlah dia grant all the wishes for you...hihihi.....Mama dah save dah resipi nn tu, thanks...tapi KIV la sebab tak de bahan utama!
mcmed>>Jom....jommmm....
Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com>>Ha ah Sya, jalan-jalan jumpa 'kenkawan'...hihihi
Amy>>Binatang tu semua liar, kita kena extra careful je la especially with hippos, gajah dan juga buaya. But we are in the safe hands of the rangers, insyaAllah....
emly>>Ni lagi sorang yang made my day! Thanks Emly for trying the recipe and thanks to your hubby for the positive critic. Shida mesti lebih gembira sebab itu resipi hasil rekaan dia....mama tukang promosi je... hehehe....
shidaaziz>>Yang tak semenggah tu ler yang sedap sebabnya, tak penat memasak tapi enak dimakan!


Saturday, 27-May-2006 02:27 Email | Share | | Bookmark
EGGS.....

 
Since the image uploading is still disabled, let me just paste something for your reading pleasure. I received this interesting yet informative article from my cousin Ayu and I'd like to share it with you. It's an article about Eggs. Will try to snap some photos of eggs...hahaha...don't expect something 'OOOHHHH WOW' from me because if I said I'm going to snap some eggs photos, it'll be just eggs okay. But the other brilliant photographers in fotopages, their shots of Eggs can be something so very interesting!

The article...

Khasiat & Kelebihan Telur Ayam

Artikel di Internet :

http://www.tipswanitasihat.blogspot.com

Kita goreng, kita rebus dan ada yang makan telur ayam mentah. Telur ayam adalah sumber protein berkualiti dan mempunyai hampir semua vitamin dan garam galian yang diperlukan oleh badan manusia. Ia merupakan sumber protein yang paling murah. Berbanding dengan ikan dan daging, hampir 93 peratus protein daripada telur diterima oleh badan.

Memilih telur yang baik akan memastikan telur yang berkualiti dan tahan lama untuk disimpan. Telur yang segar mempunyai kulit yang berkilat dan jika direndam akan tenggelam di dalam air. Telur perlu
datang dengan bekas simpanan yang bersih dan tahan. Kulit telur juga perlu dibersihkan dari sebarang kotoran seperti bulu ayam yang melekat dan najis yang mungkin terpalit.

Telur perlu disimpan di dalam peti sejuk. Ini untuk memastikan telur tahan disimpan lama. Pastikan tarikh luput telur pada bungkusannya diperiksa. Pilih tarikh luput yang paling lama atau pada anggaran masa penggunaan.

Simpan telur di dalam bekasnya atau tempat khas untuk telur. Pastikan ia tidak bercampur dengan bahan-bahan yang berbau kerana bau akan diserap oleh telur melalui kulitnya. Cara yang betul menyimpan telur adalah dengan hujung tajam ke bawah.

Untuk memudahkan kulit telur dikupas selepas direbus, campurkan sedikit garam sewaktu merebus. Telur yang telah direbus apabila diputarkan akan berpusing dengan elok dan tetap. Manakala telur mentah akan berpusing dengan tidak sekata.

Bagi kawasan yang diisytiharkan kawasan jangkitan virus H5N1, ambil langkah merebus telur sehingga masak. Jangan makan telur mentah atau telur separuh masak sehingga kawasan itu diisytiharkan selamat.

Pengendalian telur adalah penting. Pastikan kulit telur dicuci sebelum penyimpanan dan juga sewaktu sebelum penggunaan. Tangan juga perlu dicuci selepas pengendalian telur. Ini untuk menjamin kulit telur
bebas dari bakteria.

Kini terdapat pelbagai jenis keluaran telur ayam yang bermutu. Ayam-ayam yang menghasilkan telur ini diberikan makanan khusus. Anda boleh lihat telur-telur keluaran dengan Omega 3, caratonoid dan ada
dengan tambahan selenium.

Telur ini didapati lebih besar saiznya, bermutu, sedap dan tahan lebih lama. Khasiat tambahan juga dapat membantu dari segi kesihatan.

Omega 3 dapat membantu dalam mengurangkan serangan sakit jantung dan turut meningkatkan perkembangan otak.

Selenium pula adalah sejenis garam galian dan anti oksida dan ia membantu dari segi sistem pertahanan badan.

Caratonoids pula adalah phytonutrien yang melengkapkan pengambilan khasiat permakanan. Xanthrophylls adalah caratonoid yang terkandung dalam telur. Ia membantu dalam melindung sel-sel tubuh manusia daripada mamahan usia dan kesan alam ke atasnya.

Telur adalah antara sumber protein yang baik. Menurut kajian satu kajian, pengambilan telur ayam yang bermutu sehari sekali baik untuk kesihatan badan. Sebiji telur mempunyai 75 kalori dan 5 gram lemak.
Namun begitu, kepelbagaian itu penting. Terdapat pelbagai jenis protein yang diperlukan oleh badan dalam membesar dan membaiki tubuh manusia. Makan telur adalah mengambil sebahagian daripadanya.
Pengambilan protein dari tumbuhan seperti kacang soya dan spirulina dapat melengkapkan jenis-jenis protein yang diperlukan oleh badan manusia.

Senaman itu penting untuk mengurangkan kolesterol `jahat' dalam badan. Amalkan bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30 minit hingga satu jam setiap sesi.

Maklumat di atas adalah untuk pengetahuan am sahaja. Dapatkan nasihat doktor bertauliah untuk sebarang masalah kesihatan.


Ceritamu ceritaku...
Quote:
Edoras -The Amateur Photographer edoras2000@gmail.com>> Sabar bebanyak na....
rossya>>Dahnya tak leh upload gambar, kita cerita mak nenek la pulak...
KNizam>>Ini hari warung tak bukakla.. Mama dah visit dah blog yang KNizam bagi. Mama kalau makan telur mata kerbau, perfer kuning dia mesti well done...ee cerewet le plak haaa....
Steve Troy>>
Kakyong>>Alahai...sabarlah yang oi...mama baru balik dari Mvuu Camp la...esok esok eh...meanwhile, tengoklah dulu gambar Padprik Campur tu....tak basi tau, well preserverd in my hard disc..hehehe
kc>>You're most welcome
Tipswanita>>Maaf ye, re-publish tanpa permission. Got it from my pet sis email. So ingat nak berkongsi
sama dengan visitors di humble hut mama ni ye......Terima kasih sudi berkunjung ke mari....
irpan irpan_go@yahoo.com>> Maaf ya Irfan, mama kurang arif untuk memberikan jawapan yang tepat. Kebetulan mama terima artikel ini menerusi email mama dari seorang teman...


Friday, 26-May-2006 02:26 Email | Share | | Bookmark
Petua 8P Siti Nur Bahyah

Since I can't upload any photos into this page at the moment, so I'll just paste something that I received in my email, forwarded by my sis, Jamilah Din. But sorry, it's in Malay okay...hehehe...

Petua 8P Siti Nur Bahyah

Siti Nur Bahyah berkata, P yang pertama ialah ‘puji’ iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

Katanya, P kedua ialah ‘peluk’ yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

“P seterusnya ialah ‘penghargaan’ di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

Perhatian adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan,” katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda.

Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili ‘persefahaman

Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud ‘pergaulan’ iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

Beliau berkata, satu lagi P adalah ‘percutian’ di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

Katanya, P yang terakhir ialah ‘permohonan’ iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.

Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.

Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

“Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga,” katanya.


Ceritamu ceritaku...
Quote:
~F&Z~ >> So I supposed, 'PEACE' is the 9th P huh....
mama anis >> Nak buat cam mana, image uploading still disable. Hari-hari dok check, tapi masih tak boleh bubuh gambar....
kc>>Wah kc kenal ke dengan Puan Siti ni? Wah, tentu dapat lebih banyak petua nih..
Fatin>>You're most welcome Fatin dear. Cuba praktikkan....
genny>>GENNY! Kamu ni memanglah....you made my day..! Bila baca your comment yang last tu...mama dok tergelak besarlah..what a good way to start my day!!! Hahahahaha....Yang 8P tu, kalau nak praktikkan, kenalah start juga kan. Mula-mula tu slow slow la...jangan main terjah je...barulah orang tak kata buang tebiat!!!!Hihihihiihihii..... Mama ada satu P je yang lom buat that is percutian tu....still lom boleh nak leave the kids behind walaupun mereka dah besar...ntahlah eh...bila agaknya boleh tergamak berbuat demikian...
unnamed haslin_1501@yahoo.com>> ??
nuraisyah nuraisyah@dzulkiflisr.sm.kita.net.my>> InsyaAllah... and thanks...
duratul>> Duratul la start dulu....


Wednesday, 24-May-2006 20:40 Email | Share | | Bookmark
PADPRIK CAMPUR

Padprik Campur
Hmm.....don't have any idea to write much...I'm kinda blurrrr today...don't know why. Maybe tired and also the mind is just at the pillows! The whole day today, it was foggy and drizzling in Blantyre and worst in Limbe. When I sent the kids to school this morning, it was not so bad at Fatin's school (St Andrew's High in Blantyre) but nearing Syahmi's school (Hillview in BCA Hill), the visibility range was just about 50 metres or so. It was cold...my poor baby! I think the temperature there must be around 14 degrees. When I reached home, feel like crawling back under my warm comfortable blanket, but the house chores are waiting!!!! Poor me! Hihihi.....

Anyway, here's a recipe that I've tried a few weeks ago. Got this recipe from Shida's. She had been kind enough to paste the recipe in her fotopage after I told her that I like to eat Padprik but just don't know how to cook it. True like what Shida said, it's not a hassle at all. Infact it's easy kapeasy and what's more, delicious. Even orang bujang can cook this...Thank you Shida for sharing the recipe with us....



PADPRIK CAMPUR

Ingredients :

4 onion ~ pounded
3 garlic ~ pounded
1 onion ~ sliced (ring)
3 tablespoons chili paste
a bit of tamarind juice
2 tablespoons oyster sauce
a bit of dark soy sauce
salt and sugar to taste

a few squids
5 prawns
a bit of chicken fillet ~ sliced
carrot ~ sliced slanting
long beans
cauliflower
kaffir leaves (daun limau purut)

Method :

1. Saute pounded onion and garlic till fragrant.
2. Add in chilli paste and fry till chilli is well cooked. Add in oyster sauce and dark soy sauce.
3. Add in tamarind juice and stir till thick.
4. Add in carrots and cook till carrots are tender.
5. Add in chicken fillet and the other vegetables.
6. Add in squids, prawns and kaffir leaves.
7. Add in the ring onions.
8. Finally, add in salt and sugar to taste.
9. To be served with white rice.

Note :
The padprik that I cooked that day is simpler than the one in the recipe. It's because I don't have squids, long beans and cauliflower, but still the taste is YUMMY!


Ceritamu ceritaku...
Quote:
IbuAmin>>You're most welcome IbuAmin. Weekend ni, mama cuti ke dapur..yeaaaa...
Linda>>The padprik lady la mak Linda ni yek...mama pulak kalau order, suka Ladna, tapi sampai la ni, tak reti masak ladna lagi.
Mademoiselle Ayu>>Tu la, hari-hari dok check nak upload gambar, tapi masih disable lagi katanya...
nn>>Aik, asyik puasa je...puasa ganti ke? Opss mama ada a few days more nak ganti...insyaAllah will do it soon...
Amy>>Try nanti ye...
rossya>>Mama pun tak sabar nak tepek gambar (hihihi...perasan ler gambar kita ni cantik bebenor !)
abgbotak>>
~~Lor Hafidz..biar betul, lagi 5 minit nak exam leh skodeng kat fp eh!
~~Ok..nanti dah main masak-masak, tepek gak resipi macam Phalinn buat ok. Nak gek tengok hasil masakan Hafidz cam mana!
shidaaziz>>Tu dia, tuan punya resipi dah datang dah. Sorilah jenuh menunggu..nak wat cam no, system berehat sementara!
nazs>>Thank you for dropping by. Hope this page will be of some help. All but two food photos (if I am not mistaken) in here were tested in my kitchen. Just love to share it with others. Paprik is one of my favourite as well. Selain senang dan cepat dibuat, rasanya pun sedap. Cubalah ye.....
Yani Cologne>>Jangan tak tahu, inilah pertama kali mama buat padprik sendiri walaupun suka makan padprik. Masa tinggal di Malaysia, bolehlah main order je, ni dah duduk jauh, cam no! Maaf ye, mama tak de petua buat popiah la. Memang nak try juga buat suatu hari nanti...


Monday, 22-May-2006 22:22 Email | Share | | Bookmark
MINI QUICHE

Mini Quiche
Actually last Saturday night, I experimented American Hot Dogs from Mr Alex Goh's book, The World of Bread page 112. It's because I don't have any hotdog rolls to put the sausages in, for our trip to Mvuu Camp. But since the result was not to my satisfaction, so I won't be posting the recipe today. Will post it here, when I try it again (if I am going to try it again that is..) and if the result is satisfying. Ohh don't get me wrong...I think the recipe is good, but it's only ME, maybe I'm just rushing things because it's a bit late when I did the bread. Hmm....blaming it on ME eh...that's something new...am I feeling ok? (***feeling the forehead***)...I should be okay after that big plate of breakfast I just had...sausages, fried egg, toast and baked beans....Hey...they said...breakfast like a King...so that's what I just did...hehehehe!

Well for today, let me just put something that I've tried a long time ago, once upon a time...hehehe.... found this very simple recipe from Forum Cari posted by Platinum8. Thank you Platinum8 for this very easy and fast recipe.



MINI QUICHE

Ingredients :

3 pieces of white bread ~ cut to fit the muffin cups
1 onion ~ finely chopped
1/2 cup shredded Swiss Cheese (or any kind of cheese to your liking)
1 cup fresh milk
4 eggs
salt to taste
a few dashes of black pepper
chicken fillet or prawn (or whatever you like...esh, I'm starting to sound like Phalinn when he wrote his mee hailam recipe!) ~ boiled and cut to small pieces
curry powder or kurma powder or whatever you wish ~ optional

Method

1. Preheat oven to 190 degrees celcius.
2. Grease the muffin trays. Arrange the bread inside it.
3. Put some diced onion, shredded cheese, diced chicken or prawns etc on top of the bread.
4. In another bowl, beat eggs. Add in milk, salt, black pepper and curry powder. Stir well.
5. Pour on top of each stuffed bread.
6. Bake for 20 minutes.
7. Serve warm


Ceritamu ceritaku...
Quote:
mie>>Sedap. Hari tu mama buat, I had that for dinner. Very filling indeed.
mcmed>>
~~To answer your question : I prefer someone who luv me.
~~Quinche yang mama buat ni, tak pedas pun...Enak dimakan ketika panas...
kuchai>>You're most welcome...
rossya>>You got it right!
Linda>>Kalau nak kuti intinya je...tak yah ler buat quinche dik..buat inti ratah gitu je la! Untungnya badan
yek...buruk melantak pun badan maintain slim! Jelesnya....
kakyong>>Most welcome kakyong. Very easy to do...main campak-campak je...sambil sambil ice the
cupcakes pun leh buat!
Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com>>Mama alergic sket perkata 'guru' ni...kalau member-member kata, please 'teach' me...haa..jawabnya masa 'teaching' tu mestilah ada yang silap. Tapi kalau kata, please 'show' me...insyaAllah alright! Tu sebab tak leh jadi cikgu! Huhuhu....
nn>>Apa juadah berbuka hari ni?
IbuAmin>>Very easy la Ibu...main campak campak je....
KNizam>>
hanieliza [kak liza]>>Rajin tahap kingkong...bila tiba time malas, malas pun tahap kingkong gak!
Mademoiselle Ayu>>Ayu mengular ??? Tahu....tak pe....
RK>>Cikit pun tak leh sebab dah abis....
sitinur sitinur2003@yahoo.com >>Waalaikum salam Siti. Macam mana tak leh copy and paste pulak ye? Mama selalu buat boleh pulak...hmmmm
Phalinn>>Aaa...idola ke? Alahai, mama ni siapalah sangat. Ha ah, tiru cara Phalinn bagi resipi...cute ! Macam main pondok-pondok je...Sebenarnya, mama pun tak sure sangat what is quiche...maybe dia macam pie tapi bukan...hihihi....tak tahulah...
Zack>>Memang very simple to do. Kalau ada roti-roti yang dah nak expired tu, buat je cam ni..makan masa panas...sedap wei...
::: ReActivate :::>>Waalaikum salam Jang. Alhamdulillah sihat-sihat je mama ni. Menu masakan akan tetap bertukar selagi mama kerap merayap kat fp yang tepek resipi dan juga forum Cari! Ha ah, quiche resipi ni, memang like Zul mention tu la...rangup and crispy bila tengah panas. Alamak, Zul bagi resipi cenggitu, mama tak retilah...mama ni bukan pandai sangat...kalau bagi step by step, boleh aar...hehehe...And thanks to you for dropping by with such long and nice comments....take care...
sitinur sitinur2003@yahoo.com>> Alhamdulillah...boleh pun...ala, janganlah malu..kita semua ni pun masih belajar lagi kan. Mama pun berharap agar segala ilmu yang mama kongsi bersama di sini, dapatlah pahala barang sikit untuk mama buat bekalan hari esok nanti, insyaAllah.....
mamazieza mamazieza@yahoo.com>> Hiii MamaZieza...what a pleasant surprise! Sudi juga mamaZieza singgah di teratak mama ni ye...terharunya....Terima kasih banyak-banyak. Ala mamaZieza, bukan susah sangat pun buat quiche ni, main sumbat sumbat jek...pas tu bakar...hehehe..


[<<  <  131  132  133  134  135  136  137  [138]  139  140  141  142  143  144  145  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net