By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 26-Nov-2006 13:13 Email | Share | Bookmark
NASI DAGANG & GULAI IKAN AYA (YangMazni)

 
 
 
 
 
Lots of things had happened this couple of days which left me tired and exhausted towards the end of the day and I just don't have the energy to update the page. And oh, thanks very much to Globe Internet Malawi and especially to Mr Avinash for coming to fix the broadband at my house last Friday. Thank you very much. Yes people...I GOT BACK MY BROADBAND! YIPPEEEEE!!!! He said, it was the antenna that was struck by lightening.

On Thursday, I baked more than 100 cupcakes. Half plain half chocolate. It's all for the Fund raising dinner. Then freeze it in the freezer. Then on Friday, took them out and iced them. So for those who wants to see MamaFaMi's 'talent' in icing cupcakes, here goes nothing...have a good laugh ya....let me lead the way....HAHAHAHAHAHA...lihatlah betapa selekehnya kerja mama ni...wakakaka.....



After icing the cuppies, I went to drop them at Fowzia's house. Then that night, made donuts and half fried them. Early Saturday morning, fried them nicely and coat them with chocolate. Fowzia had said, if possible, let the theme be brown and white. So I just sprinkled the top with white and caramel vermicillie. Unfortunately, I didn't snap the photo of the donuts as I was running late to school. The driver dropped us at school and went to send the donuts to Fowzia's house.

School on Saturdays? Yeah, but only this Saturday because Hillview is the host for this year's Hockey Festival. Syahmi was originally in C team. Then last week he was promoted to B team. And then yesterday, he was told that he's in A team as a reserved. Wow, that's quite a something for him and he is really proud of himself, I can tell from the way he broke the news to me. And Miss Chiwombo had been so sweet enough as to let him play in one of the games, just for a few minutes and I think that's enough to make him feel he's a part of the team. They played against Bishop McKenzie School (Lilongwe), St Andrew's Primary School, Phoenix Primary School and Sir Harry Johnson Primary School and in Team A Section, Hillview is the
CHAMPION. Well done boys! Though yesterday I had quite a bad headache, that doesn't stop me from screaming at the top of my voice for the boys team. And in the B Section, our school came second. Well done. Not too sure about the girls team, sorry again girls! But I'm sure they did well as well.



When Hillview team wasn't playing, I helped at the PTA stall, selling chicken burgers, beef burgers, beef hotdogs and chicken hotdogs. Just giving them a helping hand where ever I can and at the same time, got to hang out with friends, which I hardly had chance to do nowadays. Really miss the good ol' days.......

I didn't manage to attend our Fund raising dinner night at Hillview because hubby is outstation in Salima. I really felt bad for not being able to help them but what can I do. Anyway, I gave Naseem my ticket number, 53, just in case. And guess what...my ticket won a prize in the raffles! A meal for two from Thyolo Sports Club. Lucky me huh!
.....the end....

Let me share with all of you, what I've tried last week. Got these recipes from YangMazni's fotopage. Thanks to Maz, now mama gets to eat Nasi Dagang in Malawi! It's wasn't difficult to make as I thought it would have been....tu la...lom cuba lagi dah cakap tak reti buat...hah kan ke senang je nak buatnya....


NASI DAGANG

Ingredients :


4 cups Thai Rice
(I used the normal rice)
1 cup glutinous rice (beras pulut)
2 cups thin coconut milk
1 3/4 cup thick coconut milk
3 shallots ~ sliced thinly
2 cm ginger ~ sliced thinly
3/4 tablespoon fenugreek (halba)
1 level tablespoon salt

Method :

1. Wash the rice and soak overnight. Then put them through a strainer.
2. Get the steamer ready. And once the water is boiling, place the soaked rice in a tray, into the steamer.
3. Meanwhile, place the thick coconut milk and salt in a pot and stir till salt dissolves. Add in the sliced shallots, sliced ginger and fenugreek and cook on medium fire for a while....jangan sampai pecah minyak
4. When the rice is half cooked, remove from steamer and pour the thin coconut milk onto the rice and mix well. Place the tray back into the steamer and steam till done.
5. When the rice is cooked, remove from steamer and pour the thick coconut milk and stir to mix. Ready to serve.


GULAI IKAN AYA

Ingredients :


2 pieces of ikan aya / ikan tongkol
(I used the canned sardine, I didn't take the sauce)
2 tablespoons chillie paste
3 tablespoon fish curry powder ~ mix with a bit of water to form paste
a bit of palm sugar
salt to taste
2 pieces dried tamarind pieces
5 tablespoons oil
coconut milk

To be grinded :

1 onion
2 garlic
2 cm ginger
2 cm galangal (lengkuas)
a bit of tumeric powder

Method :

1. Cut the fishes to smaller size, clean and put on a colander remove all the excess water.
2. Boil the fishes with a bit of water, salt and dried tamarind. (Add a bit of vineger. It's YangMazni's mom tips to make the fish harder to avoid from breaking when cooked)
( I skip this step because I used canned sardine)
3. Heat oil and add in the chillie paste and the grinded ingredients. Fry till fragrant.
4. Add in the curry paste. Stir.
5. Pour in the coconut milk.
6. When boiling, put in the fish, 2 pieces dried tamarind, palm sugar and salt.
7. Simmer for a while till the gravy thickens and remove from heat.



Okay all...mama has to go now...got a date with Miss Iron with 4 basket full of clothes....anybody wants to join me? Have a nice day all.....

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy jam>> Thank you on behalf of Syahmi and the gang. Kita buat 100 cupcakes je tapi sebenarnya hadirin lebih dari tu. But then besides, cupcakes, ada 4 desserts yang lain...so I think, it should be more than enoughlah kan....
2. salwana aunidayini@yahoo.com>> Jangan tak tahu, mama masak hari tu pun tak boh halba. Ingatkan ada kat dalam pantry, tapi puas dicari, tak jumpa, tapi disebabkan dah berjanji dengan tekak dan perut nak jamu nasi dagang, hentam ajalah without halba. Kalau ada, mesti lagi best baunya kot...
3. muni>> Thank you sis from both Syahmi and me. Cupcakes tu kita buat ikhlas memang nak bagi untuk tujuan fund raising tu....
4. dilaOHdila>> Sodap memang dik oi...
5. Tina>> Main selet-selet je Tina...sib baiklah Tina nampak lawo...hehehe...Cute kan tag mama tu!
6. rozzan>> I think so la bro. Bukan takat makan nasi dagang je leh rasa sedih...bila teringat tu kampung laman dan ayah bonda, mulalah sedih....
7. rossya>> Tag tu, sebab nak 'berkawan' dengan katak tersengih kat tag akak tu, kita boh ler plak kucing tersengih. Hehehe...patut lepas baca apa yang tertulis kat tag tu, akak kena cakap...aminnnn.... wakakaka....Alahai, cantik ke my cupcakes tu kak...main selet je apa yang terdaya. Ideanya, cilok idea Naseem sebenarnya....And thanks on behalf of Syahmi and his team mates.
8. Noor>> Kak Noor, kita memang suka bila dapat peluang cenggini. Kita suka nak buat benda-benda cam ni sambil berangan macamla kita ada bakery sendiri...wakakaka...penat sikit je tapi puas hati dan happy...
9. aZeeMaH>> Meow not for sale ya...hehehe....Pasal rempah nasi dagang tu, mama tak pernah dengar pulak. Ikut je la resipi kat paket tu kot. Semua dah ada, bolehlah buat Azeemah, mesti cik abang suka isterinya memasak untuk dia.
10. Yani Cologne>> Kak Liza pernah beritahu mama, kalau masak nasi apa sekali pun, jangan terlalu banyak menggaul atau mengacau beras tu, nanti jadi tak cantik katanya. Alhamdulillah pulak, nasi dagang first timer mama ni dia jadi sebijik sebijik pulak...hehee...nasib baik wei! Tips tu, mak YangMazni yang ajar dia...mama taip je apa yang dia tulis kat fotopage dia...Thanks from Syahmi...
11. yangmazni>> Bukan nampak je, rasa pun sedap...hehehe...tq Maz for sharing the recipe with us. Mama tak dak ikan aya or tongkol (psst...sebenarnya tak tahu pun macam mana rupa ikan aya tu), so mama hentam je ikan sadin. Nak lepas gian punya pasal! Eee, dia ngajak kita jalan, macam kita ni dok sebelah rumah dia je...hehehe
12. mama awatif&adam>> Jangan ingat kat Malawi tak leh merasa nasi dagang...hehehe....
13. kakmOn>> KakMon ni kalau ada kat sini dengan kita, mesti best sama-sama tolong sorak team Hillview. Mesti semua section leh jadi juara kerna semangat yang meluap luap dek sorakan kita berdua eh Kak Mon...hehehe....Psst...kita pun tak tahu pasal ikan ikan ni KakMon, dah Mazni tulis cam gitu, kita copy aje...hihi...pecah rahsia!
14. nic>> Yang diet tu tekak dan perut Nic, bukan mata! Hehe! Ala asal jaga kesihatan, okaylah. Jangan kurus melidi, nak lawa tapi badan sakit wat pe! Thanks from Syahmi.
15. Emly>> Ni doakan gemuk yang sihat la...hehehe....Rajin ke gym, baguslah tu...oh, ada baby rupanya...patutlah hilang sementara hari tu...
16. aiDa_oYa>> Ooo teringin nak makan nasi dagang baru nak teringat best friend eh....bagus punya kawan ni...hehehe...gurau je!
17. Suhaimi>> Hang dah sarapan ke belum Mie? Len kali bagi full tank dulu la, baru mai sini na....
18. ayu>> Ala shiannya princess mak sorang ni....tak pe, nanti balik Malaysia, makan masakan mak puas puas ye....
19. Sabrina>> Udahnya, mama penat nak kuruskan badan tapi tak gek kurus-kurus, so biarlah semua gemuk montel, barulah tak rasa out of place...wakakakaka....Mama ikut je resipi Mazni, rempah kari tu, mama guna rempah kari Baba's, Malaysia mari....Syahmi kata terima kasih kat aunty Sab, bila nak bawak dia gi jenjalan zoo Melaka?
20. mamahouse>> Cuba jangan tak cuba....p/s : Memang tak pernah tengok pun iklan yang mamahouse mention ni sebab dah setahun lebih tak balik Malaysia...
21. sufei_sarah>> Thanks from Syahmi & Team. Peh....kalau ada medal untuk tukang sorak terbaik, ada harapan mama nak menang! Lor, kalau tak dimakan, takkan nak tenung je dik...hehehe....
22. hellikonia>> Eh, kita update sebelum tengah malam rasanya. I think I updated around pukul 7.15 malam waktu Malaysia. Gulai tu sodap.
23. mallan mallanhead@hotmail.com>> Boleh aje Mallan. Kalau tak cukup bahan, gantikan je dengan apa yang patut...janji kita dapat makan nasi dagang dengan gulainya sekali....hehehe....
24. rosleenda rosleenda66@yahoo.com>> Dari Syahmi : Terima kasih aunty Leen. Saja cuba-cuba buat Leen, sib baik jadi...hehehe...kalau tak jadi pun, makan je la...
25. Shana>> Long time no see Shana! Nasi kerabu? Nak kena cari resipi yang mudah dibuat, barulah mama cuba. Kalau leceh, maleh den....
26. mommy_d&d>> 1. Mama TRIPLE amin untuk mommy tau...jeles banget body mommy slim melim! 2. Thank you thank you... 3. Kalau boleh beli, mama pun nak beli...balik tinggal ngap je! 4. Tak de rezeki mommy punya KM tu nak dapat kembor. Tak apalah. Kat sini memang tak de jual, kalau ada pun, mesti harga dia, 3, 4 kali ganda mommy punya. Tunggulah kami balik nanti...apa yang adalah...Tak pe, daku rela menanti...achewa....
27. Nabialishad>> Ada gak yang rindu kat mama ni yek...terharu gitu....hah...nak serang rumah mama hari-hari? Ini yang nak dok dalam hutan ni! Wakakaka....
28. Liya>> Ampun....bukan niat ku...hehehe...
29. aunidayini aunidayini@yahoo.com>> Cute kan my "kitty". Midi tu lagu Cobalah untuk setia...I just love the piano sound...
30. rozeela>> Mata dia pejam sebab tak rela tengok ikan tu...sebab dia tahu dia tak dapat makan ikan tu...hehehehe....Kalau dia bukak mata, nanti jadi macam kucing dalam citer Shrek 2 plak!
31. Mademoiselle Ayu>> Bila Ayu tulis Olololo tu kan, mama dok imagine Ayu tengah agah Debok. Hihihi....Nasi kerabu ni, yang makan dengan daun daun tu kan? Aiyoo mana nak cari daun tu kat sini....
32. badangperkasa>> Boleh aje kot ganti dengan ikan tenggiri. Kalau mama, memang prefer ikan tenggiri. Tapi disebabkan tenggiri tak dak, hentam je ikan sadin dalam tin! Janji ikan! Terima kasih dari Syahmi.
33. anna>> Power juga camera mama ni ye....orang dah kenyang pun masih boleh rasa sedap tengok gambar mama ni...
34. Shah, Sya, Syahmi>> Come comeeee, be my neighbour, leh mama buat lagi macam-macam experiment and I know it's not going to be a waste! Hehehe....
35. jaja>> Syahmi's team said thanks! Topping tu sebenarnya, cook Naseem yang tolong buatkan. Basically, the recipe is just margarine, icing sugar and essence. Dan untuk yang coklat tu, boh je cocoa powder. Hehehe...ada gak yang admire the 'natural look' of my cuppies huh?
36. zack>> Haa cam tu la yang Mazni ajar...Esh, kalau guna pulut hitam, tak ke hitam sangat jadinya nanti? Sebenarnya hari tu masa mama masak, mama pun tak boh halba sebab puas cari, tapi tak jumpa kat rumah ni. So, masak je tanpa halba. Syahmi tu, dia lanyak je semua, bolehlah sikit-sikit and thanks.
37. medusa>> Waalaikumussalam MEDDDD....long time no see! Alhamdulillah mama sihat adanya! Harap Med pun sihat-sihat je. La, takkan diet tak nak jengok mama terus kot? Alahai terharunya kawan-kawan Med sudi jengok mama ye. Kensalam kat diorang ye....
38. ibuAliffNuqman>> Hihi...lom ada bakery, dah ada orang nak order...bagus gak ni...pembakar semangat!
39. kuzi>> Ayo amma appa, mama nak buat cam mana nih....
40. Siti Ruzaimah>> Kalau rajin, esok masak ye. Kalau tak sempat, kenalah beli je gamaknya....
41. fifi fad fadratul@hotmail.com>> Semua resipi, mama dah boh kat link sebelah kiri. Resipi pau ada di sini. Good luck with your nasi ayam ye. Resipi Nabia tu...
42. Phalinn>> Sebab...biasanya kalau dah depan mata, tak teringin nak makan. Bila dah tak ada, baru terfikir-fikir. It always happen to me as well. Tak pe Phalinn, next time you see a cupcake, give it a try okay. Thanks from Syahmi? Hah? Wakil Malaysia...alahai, lom sampai ke taraf tu rasanya his capability....
43. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Ee janganlah kagum kagum...mama tak hebat dan tak pandai lagi la...tapi mama suka mencuba sambil belajar. Pas tu, sukalah pulak nak share dengan orang lain...so nanti, biar kita semua pun pandai sama-sama...hehehe... Pasal boh lagu tu, nanti mama pm kat nazorro la eh...
44. dilla>> Perkara macam tu selalu terjadi especially bila perut masing-masing tengah lapar! Dah kenyang, baru teringat...alamakkkkk lupa ambil gambar!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net