By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 22-Nov-2006 10:20 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE WALNUT CUPCAKES (Sis Rossya)

 
 
 
MAMA... is a name I am so familiar with....
...when called by my kids, I felt so motherly, so important and not to mention, so tired...wakakakaka...
...when called by my hubby, I felt....hmmm....where has all the romantic names gone to? Just kidding dear...Hihiihi.....
...when called by my mom, I felt...cute!
...when called by my sister, I felt...old! Sorry Mak Chu...
...when called by Dolly, Haleema and Naseem, I felt....really really funny!!!!! Especially when they call me MamaFaMi! Sorry guys!
... when called by all of you my dearest visitors, I felt....APPRECIATED....You guys make me feel like I am so clever where else I am not. I am still learning. My journey is still so far...but anyway, thank you for all the support that you have given me, which keeps me going....

Today, I'd like to share with you this Chocolate Walnut Cupcakes recipe. I got the recipe from Sis Rossya's lovely fotopages. Thank you my dearest Sis Rossya for this lovely cupcakes recipe and I do hope you won't rest too long from updating your page...I miss your lovely food spread and I am 100% sure that others felt the same too....



CHOCOLATE WALNUT CUPCAKES

Ingredients :


85g dark chocolate at room temperature
(I used normal cooking chocolate)
75g self-raising flour
1/4 teaspoon bircarbonate of soda
65g butter at room temperature
(I used margarine)
75g castor sugar ~ divided into 2 portions
3 eggs ~ separated
1 tablespoon milk at room temperature
50g chopped walnuts


Method :

1. Line a muffin pan with paper cups.
2. Melt chocolate in a saucepan over gently simmering water (double boiling method). Set aside to cool.
2. Sift the self-raising flour and bicarbonate of soda together.
3. In a mixing bowl, cream butter with half the sugar until light and creamy.
4. Beat in egg yolks, one at a time, followed by the cooled melted chocolate and milk.
5. Fold in sifted ingredients.
6. In a separate bowl, whisk egg whites until soft peaks form. Then beat in remaining sugar, half at a time, until mixture is just stiff.
7. Using a spatula, simply fold egg whites into the flour mixture.
8. Add in chopped walnuts.
9. Spoon mixture evenly into prepared cases.
10. Sprinkle with more chopped walnuts.
(I skipped this step)
11. Bake in preheated oven at 160 C for 20 - 25 minutes or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.
12. Cool cakes in the pan then remove.



Quote:
And I said to myself.....
...Really praying that the broadband can be fixed...miss it so much.....
...Udah udahlah tu depan pc, cepat pi buat cupcakes untuk sekolah tuuuuu....


Quote:
MamaFaMi to Cak...
Tahniah di atas kelahiran LAILY RAIHANAH. Take care...


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy jam>> Mummy dah start engine turbo nampaknya...boleh aje mummy, gantikan dengan apa yang kita suka.
2. aini>> Hihihi...bila Aini sebut u r my cuppycake...teringatlah pulak lagu Cuppycake song yang cute tu...terasa cute le plak haa....wakakaka...perasan! Ohh...gitu stail Aini makan cupcakes eh...next time Aini datang rumah mama makan cupcakes, mesti nak kena bagi alas pinggan ni...kalau tak sepah satu rumah...hahaha...gurau ye....
3. rina>> Cupcakes tak sama macam muffin. Cupcakes punya texture ringan macam kek. Muffin ni berat.
4. aZeeMaH>> Eh, dah ada abang, mana boleh malas-malas!!!!
5. mommy_d&d>> Tak yah salinlah mommy, kasi print pas tu, bila dah tebal, pi kedai, bind elok-elok...wakakaka....Tak dak walnut, mommy ganti je la dengan apa yang mommy suka...tapi nama dah lainlah plak, tak bolehlah boh Chocolate WALNUT Cupcakes...hehehe....Don't worry, panggilan romantik masih dikekalkan...wakakaka...sabor je la! And fyi, baik hubby or kids, tak de nak angkat pot visit my page pun...Tips nak 'bersalin' cepat, pergi 'spital' at the right time, bawak fulus the right amount, pujuk 'bank bergerak' sebaik mungkin...cepatlah 'bersalin'nya tu....wakakaka...kalau orang lain baca ni, mesti confuse tahap gaban nih!
6. zana zanaz70@yahoo.com>> Lemon butter cupcakes with vanilla buttercream...bunyi cam sedap ni Zana...nanti Zana dah tepek, mama cilok pulak eh....
7. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Ala...mama tak de seni cam Shida la...nanti baik-baik orang nak makan cupcakes, tengok mama punya frosting design, hilang terus selera...
8. hanieliza>> Cam no nak dok diam kalau jiwa bergelora nak cuba yang baru...hehehe...ni pun tengah dok bakar cupcakes dalam oven tu...adalah dalam 100 biji semuanya untuk dinner this Saturday. Akak have a nice and safe trip and enjoy yourself ya.
9. zack>> You miss your mom already eh Zack...shian dia...tapi okay gak, at least you have her recipes with you, so bila rindu, masaklah resipi bondamu itewww....
10. EDORAS>> FaMi tu singkatan nama my kids...FAtin dan syahMI....hmmm kalau nama mama ni Fami pun, cute gak bunyi dia eh...hehehe....
11. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Don't know, I guess the way it sounded, it's just funny...hehehe....
12. za+za>> Betul tu...mama kalau disuruh masak untuk ramai, mulalah gelabah!
13. ~F&Z~>> You're making me wish la sis....
14. rossya>> Apa yang ganjilnya kak...hehehe....manja gituuuuu...Alahai, broadband tu, cam tak de talian hayat je la kak...cam nak kena kebumi jek.... Oh ya, thanks for the lovely recipe ya....
15. EDORAS>> Tu sebab ada 2 je dan bukan 3 atau 4...hehehe.....
16. mama anis>> Aik..magic tu...surf fp je pun badan dah leh ngembang! Pandai eh, blame fp whereas mama anis yang masak sedap sedap dan makan sedap sedap sampaikan lebih muatan...hehehe.....
17. Sabrina>> Cam tak leh fix je la Sab. Hari tu diorang ada datang check, katanya tak de signal dari antena. So maybe antena tu yang kena petir...kalau tak leh fix, kena cabut la jawabnya...
18. nic>> Beware...I read minds....wakakaka...acah je....Kalau tak mo puding pisang, gantikan dengan orange. Guna Sunquick pun boleh apa...mesti best..masam masam manis....mmmmmmmmm....
19. ishzah>> Waalaikumussalam Ishzah..Harap Ishzah cepat sembuh sepenuhnya ya....
20. Ida ida@medix.com.my>> Apa nak jelesnya...tu dah letak resipi, bolehlah cuba sendiri ye...ha ah...papercups tu Malaysia mari la...beli bebanyak sekali gus kat kedai barang-barang baking...tapi ni dah tinggal sikit je...balik nanti, nak kena top up stock!
21. maR>> Happy birthday to Tia yang tembam lagi cute tuuu....
22. mama awatif&adam>> Kat rumah ni pun, ikut mood memasing. Kenkadang laku, kenkadang tak....tu sebab mama kalau buat apa-apa pun, buat setengah adunan dulu...Tapi kat sini, kalau tak habis, insyaAllah tak membazir sebab mama boleh bagi kat driver, guard dan gardener mama...
23. izan izanrashid73@yahoo.com>> Terima kasih hantar report ye Izan. Happy mama dengar roti canai kerjasama Izan & hubby menjadi. Yang Chelsea Buns tu, Izan uli dengan tangan ke atau guna mixer. Kalau uli dengan tangan, mesti lama, dalam 23 -30 minit untuk lembut. Lepas dah kuar dari oven, anggar sejuk sikit je, simpan dalam bekas, jangan biar terdedah pada udara, nanti keras. Jangan putus asa ya....kalau Izan nak cuba lagi, buat separuh adunan je....Mama dulu pun, buat roti memang selalu keras sebab masa tu lom dapat teknik dan tektik yang betul...
24. sufei_sarah>> Order? Nak mai ambik kat Malawi ni ke?
25. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Tu la, bila kena panggil mama ni, rasa cam...senior sket...bukan tua aa...wakakakaka.....
26. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Ala....muffin - cuppy cake tu, adik beradik je....
27. Linda>> Ha ah Linda...rosak kot....orang yang suppose nak datang tengok tu pun tak datang-datang...hmmm..biaq pi la...malas dah. Haa...nampak dek boss, guna tenet kat opes tengok fp baru tahu!!!!
28. Penyulawa>> Ye Nimmmmmmmm...ala Nim tu lagi rajin, siap wat bisness lagi.....lagi mama jeles...nak buat bisnes kat sini, tak confident plak....
29. Mama Haris Hakimi@Along>> Mama tak de skill deco cake, tu yang tak berani nak tonyoh tu...takut kang, lain plak jadinya...wakakaka.....
30. kakmOn>> Amboi Kak Mon bukan main hepi, siap nyanyi-nyanyi lagi datang rumah kita ye...hihihi...This is the only nick yang kita ada..dan kita pun sebenarnya baru je berjinak dengan website. Not even a year yet. Itu pun, jenuh Kak Liza pujuk suruh buat page sendiri. Otherwise, kita hanya jadi pelawat je....Naper Kak Mon? Do I sound like somebody ke?
31. nn>> Phewww...sib baik Noni suruh amik gambar tangan je, kalau suruh ambil gambar mama, harus tak muat screen komputer tu.....besor kusmangat...wakakakaka.....
32. rosleenda rosleenda66@yahoo.com>> Tembam cam mama gak ah...wakakaka...daripada tunggu courier sampai, Leen buat sendiri dah boleh makan, panas panas lagiiiii..
33. unie80 wmunirah@mara.gov.my>> Mama rasa, unie boh komen, a few minutes early je....sebab agaknya masa tu mama tengah dok update page, entry Swiss Roll...
34. kuchai>> Pandailah Kuchai blame mama eh....dah sendiri teringin nak makan...hehehehe....nanti makan, jangan lupa kat mama tau...gigit sekali untuk Kuchai, sekali untuk mama, sekali untuk Kuchai, sekali untuk mama k....
35. aiDa_oYa daktech83@yahoo.com>> Dia kena ikut gak orang yang membuatnya tu...hahahaha....
36. maz in dar>> Sini pun Maz, diorang panggil madam or mama gak. Tu la, bertambah ramailah anak-anak mama yang pelbagai kaler dah haaa....hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net