Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 21-Nov-2006 10:10 Email | Share | Bookmark
BUTTER CHICKEN (AraAira)

Butter Chicken
Everything happens for a reason.... True as said...It's because I don't have internet connection and no DSTV for about a week, I managed to get loads of things done in the house and outside the house as well. Not that I blamed 100% on the internet but it's my willpower to be blamed 90% of it! The willpower to get away from the internet that is! I just can't resist hopping from one page to another. Sometimes, after breakfast, I will say to myself, let me just be infront of the pc for like half an hour, then I'll start with the house work. That half an hour can end up to be 3 hours or more!!!! It's only once in a blue moon, that half an hour IS a 'HALF AN HOUR'! Hahaha.....

The recipe for today will be BUTTER CHICKEN. I got this recipe from Forum Cari, posted by AraAira. According to AraAira, she got this recipe from her Indian friend. Thank you so much to both of you for this simple and tasty recipe.



BUTTER CHICKEN

Ingredients :


Chicken fillets ~ cut to bite size
Tomatoes ~ wedged
Onion ~ diced
Tomato puree (I blended the fresh tomato)
Double cream (can be substituted with fresh milk but it'll be a bit watery)
Chillie powder
Bird eye chillie (I omit this)
Salt to taste
Butter
Corriander leaves

Method :

1. Melt butter in a frying pan, just enough to saute the onion.
2. Saute onion till translucent. Then add tomato and fry till tomato soften.
3. Add in the tomato puree. Stir.
4. Add in the cream or fresh milk.
5. Add in the chicken fillets, chillie powder, bird eye chillie and salt.
6. If it's too thick, add a bit of water to allow the chicken to be cooked properly.
7. Before serving, sprinkle with chopped corriander leaves.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Mademoiselle Ayu>> Ohh dah balik sekolah eh...now time to get serious with studies okay Ayu. Gud luck....
2. nic>> Sedap dan senang dimasak pun. Haa...7 kg nak kena turun. Aduhai...banyak tu. Mama ni kalau suruh turun, lambat, kalau suruh naik, tanggung beres!
3. mommy_d&d>> Memang very simple mommy. Cubalah, then bagi d&d makan kenyang-kenyang, moga 'labour pain' tu cepat sket mai...wakakaka....
4. kakyong>> Yes my dear, I am back tapi tak serancak dululah coz dial up kat rumah mama ni, asyik putus je...But insyaAllah, selagi ada resipi, selagi itulah mama will try to update ya...Kakyong ni memang suka pasta eh? Habis sumer dia nak curah atas pasta! Well, di sepanjang mama offline ni, ada gak try a couple of recipes, tapi tak banyak sebab sibuk uruskan hal fund raising sekolah...maybe lepas this Saturday, boleh tarik nafas lega sket kot...till the next event pulak....
5. ida_natrah ida_natrah@yahoo.com>> Ala Ida punya badan slim je....tak yahlah diet diet...lain cam mama ni...memang SEPATUTNYA diet tapi tak kuasa...hahahaha....
6. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Very simple indeed....
7. Ida ida@medix.com.my>> Saborrrr saborrrrr....
8. stROZze>> Patutlah lapar....hari hujan eh?
9. mummy hamim2>> Waalaikumussalam warrah matullahi wabarokatuh..mummy. Pa habaq? Nak buat lagu mana, mama tak dak dah broadband. Guna dial up ni plak, dia tak allow ym ka msn ke...in short, dia tak bagi bertonyeh depan pc. Unless kalau mama kat opes hubby, ada harapanlah...Tu la kan, miss our storymory kan...nak wat cam nooooo.....Lor, naper tengah serabut? Tak pe, nak bagi lerai serabut, pi car boot sale! Wakakaka....tapi ada ke during winter ni?
10. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Hiyee...Mama dapat resipi kat Forum tu la...lama dah AraAira tepek, tapi baru hari tu teragak nak cuba buat. Sedap gak.
11. kuzi>> Bila Kuzi free nanti bolehlah cuba...
12. <<die££a>>>> Memang sedap u...kenalah cuba ya...Lor rindu dengan resipi aje ke?
13. mamazieza mamazieza@yahoo.com>> Hi mamazieza. Firstly, thank you share resipi puding mangga tu ye. Mama dapat bagi kat Naseem dan Dolly suruh rasa. Dua-dua kata sedap. Nak butter chicken, aiyoo ma aiyoo paa....cam mana nak hulur eh....
14. maR>> Ada-ada je Mar ni la...hehehe....
15. mummy syahmi>> Mama ni kenalah masak selalu sebab kalau nak beli kat luar, mahal, lagipun tak banyak choice, I mean Malaysian taste....
16. rossya>> Semua pun sodap kak...especially untuk orang yang kuat makan cam kita ni...wakakaka....
17. zakiah zainudin>> Tapi dish ni tak berkuahlah Zakiah...lebih kurang cam stir fry. Mama memang suka guna tomato blend dari tomato puree. I think, it makes the gravy thicker. Cam semalam, masak kari, kuahnya pekat sikit, so laju je makan dengan nasi dan roti canai...
18. sufei_sarah>> Resipi baru, mai dengan lenggang lenggoknya....wakakaka....
19. aiDa_oYa>> Bebaik jangan sampai basah baju dek air liur ye dik...
20. Sabrina>> Tak pe Sab, take your time. Bila ada mood nanti Sab cubalah mana yang patut ye...Broadband yang down, so sekarang ni terpaksa guna dial up...lecehnya, asik putus je...tapi alhamdulillah la, at least ada la juga kan.....
21. ella>> Waalaikumussalam Ella. Tu la, antena broadband kena petir, terus down. Dial up pulak dah expired. Masa semua ni berlaku, hubby tak ada di sini, tu sebab semuanya tergendala....
22. KNizam>> Macam-macam adaaaaaaa.....
23. Linda>> Makan kat Kenny Rogers tu, ingat kat mama sama kay....
24. Mama Haris Hakimi@Along>> Test jangan tak test.....nanti bagi result ye...
25. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Tak de la lemak sangat sebab fresh milknya pun sket jek....Tu la, kalau nak diikutkan, sehari suntuk dok depan pc pun lom tentu khatam lagi!
26. n33za n33za@yahoo.com>> Maaflah n33za, mama tak adalah resipi butter prawn rangup tu...nanti kalau mama come across recipe cenggitu, mama experiment eh....
27. Rosleenda>> Eee tak boleh buat bukulah Leen, ni bukan resipi asal mama. Ada nanti kena saman! Tak pasal je.....
28. kuchai>> Memang betullah Kuchai, cakap sat gi sat gi nak stop, tapi tak gak bangun-bangun dari kerusi! Tapi bila guna dial up, dia asik putus je, lelama fed up. Ada gak hikmahnya tu kan...wakakaka! Butter chicken tu, raba kat screen komputer je la Kuchai....
29. Niza et Sofia a Londres>> Most welcome Niza....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net