By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 19-Nov-2006 12:12 Email | Share | Bookmark
MANGO PUDDING (MamaZieza)

 
 
Assalamualaikum and Hello to all. Mama wishes to apologise for not being able to update my page regularly as before as I have problem with the internet at home. It was last Tuesday afternoon, there was a very loud thunder and lightening. I think it must have struck something to do with the internet thingy. Alhamdulillah the computers are still intact. Besides that, my DSTV (something like Astro in Malaysia) and our AVS went kaput as well. Will try to sort out things soonest possible, insyaAllah.....Thank you to all of you for still visiting and supporting my page and to all the sms that I received, thank you very much from the bottom of my heart. I felt appreaciated and not forgotten.....thank you.....

* Typed this entry last Wednesday 15th November, 2006*
Thunder and lightening... believe it or not, I am scared of them. Yesterday there was a VERY loud thunder. I didn't see the lightening though, because I was in the house. But that thunder was really loud and I am all alone in the house! The main switch tripped. When I on the main switch and went to check on all the electrical appliances, the plug (not too sure what it's called actually), connecting to the inverter of the computer went kaput! The internet line went dead and so as the DSTV or in Malaysia, something like ASTRO. That's why I can't go online and update the page. While I'm typing this entry, the line is still down. I hope it'll be just the line and not my modem..*pray* *pray* *pray*. I normally type everything on my notepad and when I'm online, I'll just copy and paste them. Less hassle and less frustration if anything should go wrong while updating...

Speaking of thunder, I can still remember the incident, 26 years back...I was a teenager, 14 to be precise. One day, I was upstairs doing my homework. Then there came a loud thunder, not as loud as yesterday's though. I ran as fast as I could (like...run for your lifeeeeee!!!!!) downstairs, straight under the table, by my mom's feet! My mom was marking her students books at that time. She was puzzled and asked what happened. I said...the lightening! The way she laughed at me! Hahaha....am I a scary cat or what! Even after I got married, when there's loud thunder, I'll run to hubby. But since yesterday, there was nobody to run to...I guess, I have to be brave enough to 'survive' on my own! I didn't hide under the table ok!!!!! Just stood there, shaking a bit though...hahahaha! I think, my kids are braver than me!!!
........the end..........

For today's recipe, I'd like to share with you a pudding recipe. Since the mangos that I bought last week are going to be soggy, I decided to 'transform' them into something edible! And I remembered coming across a mango pudding in one of the printouts. So I set to work. I found this recipe in Forum Cari, posted by MakLang. It's actually Mamazieza's recipe. Thank you to both of you lovely ladies for this easy to do and yummy recipe. sorang satu bouquet aa...jangan rebut rebut...wakakakaka....Allow me to share the recipe with the others ya......


MANGO PUDDING MAMAZIEZA

Ingredients :


10 g china grass (agar-agar)
2 tablespoons evaporated milk
(I used fresh milk)
1 cup sugar
1 egg
1 bowl ripe mangos ~ puree
3 cups water

Method :

1. Place china grass and water in a pot and bring to boil till all the china grass dilutes.
2. Add in sugar and mango. Stir well.
3. Add in milk which had been slightly beaten with egg.
4. Stir on low heat for a few minutes.
5. Pour into moulds or tray and leave to set. When cooled, keep in the fridge.


How I did my pudding...

1. When I added the pureed mango into the liquid, it doesn't look nice, with lots of curdles. So I remove the pot from the heat into a basin of water, just to cool the mixture down.
2. Once it's slightly cooled, I pour the mixture into a blender.
Make sure you don't blend your mixture while it's still hot or it'll just 'explode' from the blender to your ceiling! What a mess that'll be!!! Blend it for a few seconds.
3. Then I put in the egg and the milk. Blend it for another few seconds.
4. Pour the mixture back into the pot and just let it cook on slow fire for a few minutes. I'm just doing this extra step so that I don't have that 'raw egg' thingy in my mind...
5. Pour into moulds and let it set. Once cooled, leave them in the fridge till needed.


Quote:
MamaFaMi to...
1. Hellikonia -->> Congratulations.....
2. Cakcibur -->> Take care...
3. Sis Rossya -->> Don't worry, be happy.....
4. Nabialishad -->> Tak leh online daaaaaa
5. Mommy_d&d -->> Peh...impian mu kan terlaksana nampaknya...jeles sih!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. stROZze>> I like preparing dessert but not so into eating them....
2. anna>> Jangan ler buat mama terliur...manalah nak cari nata de coco kat sini Anna oi....mama ni not into sweet stuffs actually, tapi kalau agar-agar, tak leh resist...
3. muni>> My embarassing reaction!!! Apalah dah tua tua ni pun masih takut lagi kan...hehehe...I am 40 this year, so...boleh jadi salah satu dari calon 'jejak kasih' Muni ke dak?
4. Syahani>> Waalaikumussalam Syahani...Alhamdulillah mama sihat tapi line je down. So tak dapatlah nak update. Tapi sebenarnya ada hikmah pun di sebalik apa yang terjadi sebab last week, mama memang busy sesungguhnya. So by night time, mama dah letih. Bila tak boleh online, dapatlah tidur cepat tanpa rasa bersalah sebab tak update fp...hehehe....Kelakarlah Syahani ni, kecoh mama tak update. Agaknya hubby Syahani pun fening kefala kot...Anyway, that made my day...gembiranya hati mama bila ada juga yang miss mama ni ye...terharu terharu....thank you my dear. Glad you liked the Kung Pao Chicken. Thanks to Cranko21 for the recipe. Mama promoter tak bergaji je...hehehe.....Will be right here waiting for your link ok.....Mesti canggih ni....
5. hanieliza>> Lagi senang kan kak kalau buat puding mangga guna jus je...tak yah nak blend blend kan kan kan....
6. Mademoiselle Ayu>> Rasa dia pun sedap Ayu....Esh...sib baik mama tak balik raya, kalau tidak, mesti berat badan naik tak hingat ni...asik open house je! Nak pujuk hati sendiri je tu sebenarnya...hehehe
7. faSHA>> Waalaikumussalam Fasha. At least ada gak sorang yang suka mama 'berehat'...hehehe. Tak apa Fasha, update lambat pun, janji ada updates, okaylah kan....
8. cik_bawang>> Oh ala, terharunya ada orang rindu kat mama ye...Haa la...mama ni harap tua je...tapi masih pengecut...wakakaka....
9. yangmazni>> Oh excitednya 'anak' mama yang sorang ni...hihhi...I am missing you guys too, tapi nak buat cam no....
10. zakiah zainudin>> Mama 'menghilangkan diri' sementara secara paksarela...so that tak de lagi cake yang magic jadi biskut...hihhi...jangan mare...gurau je...
11. rossya>> Haa laa...pengecut gue ni!
12. EDORAS>> Nowadays dah masuk musim hujan ni, madang je la rumah ni blackout. Pagi tadi sampai 4 jam blackout. Tapi mama dah terbiasa dah...
13. zack>> Tq Zack...puding tu, ganti jer ler dengan buah apa pun, Zack kan terror bab-bab alter mengalter ni...
14. nic>> Boleh kot...nanti Nic trylah and then report mari ok.
15. fieza slendang2jingga@yahoo.com>> Maaf banyak-banyak Fieza ye, mama ni jauh di Afrika. Kalau Fieza di KL, cuba tanya Shida
16. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Memang mama gunakan acuan putri ayu untuk puding tu...mama tak ada banyak acuan agar-agar sebenarnya...hentam je apa yang ada...
17. Aliza zazook@yahoo.com>> Mama harap, puding ni menepati citarasa Aliza dan adik-adik ye....
18. hood newrulehooda@yahoo.co.uk>> Ha ah Hood, anak cikgu pencen...Memang ada rahmat di sebalik apa yang telah terjadi sebab mama pun teramat sibuk these two weeks sampai selesai majlis dinner this Saturday nanti...just can't wait...penat juga rasanya.
19. Nabialishad>> Oooo eksyen eh....nanti nak tengok, kalau kilat, saper yang lari dulu...silap silap Nabia yang lari dok belakang Darwisy...wakakaka! Now ni mama guna dial up...tak tahu pesal plak, ym tak leh on...cobaannnn...
20. mummy jam>> Tu la kan mummy, dari membazir, baik kita lodehkan apa yang patut....
21. Fieza>> Modem ok, tapi tah gadget apa kat broadband ni yang dah kong kot...masa kilat tu, mama kat dalam rumah, tak nampak apa...tau tau berdentum je...InsyaAllah kalau ada masa dan kesempatan, mama akan update ye....
22. mommy_d&d>> Bolehlah mama gang dengan you mom ye...hehehe...Just can't wait to see your 'new arrival'....lepas tu, siaplah 'baby' tu kena dera habis-habisan agaknya!
23. mummy jam>> Peh..tabiklah mummy...laju je cam road runner la mummy! Glad you liked it. I blend the mango untuk dapat mango puree tu la mummy. Tapi tak whisk, tu yang nampak bergentel tu. That's why blend lagi to get smooth texture...
24. rozeela>> Winter is the best time nak buat experiment...sedap tak sedap, kalau perut lapar, mesti habis kan?!
25. rozzan>> Semuanya kerana semangat tekak...wakakakaka...Kalau dah teringin nak rasa, kenalah guna substitues. Dulu masa tinggal di Malaysia, mama pun macam Rozzan juga...ikut sebijik sebijan resipi tu..tak berani tukar-tukar sebab takut tak jadi. Tapi ni, dah stay kat negara orang, kalau nak tunggu the right ingredient, jawabnya jamu mata je la. You won't believe me if I said, masa mama buat Bombay Briyani hari tu, kat rumah tak ada plain yogurt. Tapi sebab teringin sungguh nak makan untuk berbuka puasa, mama hentam masukkan vanila flavoured yogurt! Janji yogurt! Sib baik tak terasa sangat vanilla tu...hahaha!
26. Haleema zarreen@telkomsa.net>> Thank you mummy....Will keep on cooking but don't know about the updating as the line keeps on disconnecting...don't have broadband now...
27. Affandy>> Thanks...
28. Yani Cologne>> Ha ah, guna acuan seri ayu sebab mama tak bawa acuan agar-agar. Nanti balik Malaysia nak borong sakanlah...hehehe....Buat Yani...senang je...
29. Tyha>> Yang penting....salin dulu! Hehehe....Cam mama ni ha...resipi puding ni, dah berkurun dah salinnya, baru hari tu je cuba buat....
30. kuchai>> Tu la kuchai, tau dah trapik jam, naper tak panggil polis trapik...wakakaka....now dah tak de broadbandlah kuchai, susah nak jenjalan page kawan-kawan. Line tak laju dan selalu putus-putus. Kalau cik abang baik hati dan rajin nak bawak mama gi opes, dapatlah mama ber'jalan' jauh sikit...
31. Acik>> Line dah ada tapi tak secanggih dulu. So mama akan update bila berkesempatan je sebab sekarang ni, kalau nak guna internet, kenalah tunggu giliran. Kalau dulu, boleh kongsi guna, tapi now, one by one...nak buat cam no, asal ada, asal boleh update, alhamdulillah la kan.....
32. mcmed>> Bestlah Ina dah berjaya buat puding. Pandai anak mak.....mama pun tumpang happy...Aiyoo Na, ada ke kek yang garing? Kek yang garing tu rasanya kek hangus tak? Hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net