By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 13-Nov-2006 21:21 Email | Share | Bookmark
MIHUN GORENG ILA

 
UNCERTAIN... That was how I felt all day long. I hate it when this happened. Uncertain leads to undecided, unsure, uncomfortable, unaware and lots of other uns that I can't think of. But luckily I can still understand and didn't go unconscious which will probably end up underground...hahaha....

Didn't do much this morning because of the big 'UN' I had. In the morning, after the kids left for school, I thought of mopping the house, but then wasn't sure whether I want to mop it today or tomorrow. Finally, made up my mind to mop the house at 11.30 am! And again, had a really hard time deciding what to cook for my Iftar, my final Iftar for Syawal Sunnat. Flipped through my three thick print-outs for a couple of times and still can't decide. Finally, the clock struck 5, I just have to make up my mind...and wallah....I made 3 new experiments today. 2 just in time for my Iftar and a dessert after I had said my prayers. One of it is Mihun Goreng Ila or Ila's Fried Rice Noodles. Was tempted to try out this recipe out of curiosity as the ingredients are just too simple...so how will the taste be like...Well, never judge a recipe by the ingredients huh. It was lovely and what's more important, very fast and simple to prepare. So Marsila, thank you very much for sharing the recipe with us....



MIHUN GORENG ILA

Ingredients :


1 packet rice noodles ~ soak till soften then drained the water
Garlic ~ crushed
Chicken or prawns
Fish balls
(I don't have fish balls, so I omit this)
Enough water
2 Chicken cubes
Vegetables to your liking eg. carrots, chinese cabbage, celery
Salt to taste
(I didn't put any)
Oil for cooking

Method :

1. Heat a bit of oil and add the crushed garlic.
2. When it starts to splutter, add the chicken or prawn. Then the fish balls.
3. Add water so that it won't be too dry.
4. Put in the chicken cubes and salt if necessary. Stir well.
5. Add in the hard vegetables like carrots and celery.
6. Then add in the rice noodles. Stir to combine.
7. Finally add in the soft vegetables, eg chinese cabbage.
8. Stir fry for a few minutes and remove from heat.

Note :

I added a few dashes of white pepper.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Phew nasib baik kak, tak kena lak UNmotivated tu...kalau tak, kita kenalah puasa dua hari straight kot eh..hehehe...
2. Mei mei_zurai@yahoo.com>> Ladna berkuah la Mei...memang mama pernah dengar gak mi yang Mei mention tu...kawan mama panggil mi putih, but then, macam mihun singapore pun ye gak...whatever the name is, janji sedap dingap! Boring tol bila kena UN tu...nak tunggu buat keputusan, masa dah terbuang....penyakit betul la...
3. hanieliza>> Kak Liza memang terror. Kita ni, nak goreng untuk 10 orang pun panik, takut tak cukup....kalau 100 orang, lagilah out!
4. kakmOn>> Sib baik baru agogo kakmOn, kalau dia rock heavy metal, berat tu! Wat pe ode kak, sendiri agogo kat dapur ler...baru best....Kat Malaysia, heboh orang kata jangan makan kat kedai mamak....sebab status kebersihan dan halalnya tu...
5. Layman>> Take it easy...mama dulu pun, asal baca nak cuba...lama-lama, mama pun tak larat kejar, semput! So sekarang ni, print je buat koleksi...senang senang mama cuba...hehehe...UN mama ni bukan kira time...dia rasa nak datang, dia datang je...tak de sound-sound pun....Mama tak de plak dapat monthly...
6. nic>> Very simple Nic...kalau nak cepat untuk breakfast, siapkan bahan-bahannya, boh dalam fridge. The next morning, tinggal tumis je...rasanya leh siap in 10 minutes kot...
7. e c a h>> Rasanya pun menawan gak e c a h. Ecah take it easy on the stomach ya...takut dia fening balik semula....
8. Mama Haris Hakimi@Along>> Sukanya mama bila Mama Haris Hakimi@Along dah rajin memasak....jom join the club...Club ibu ibu terbang di dapur...hehehe.....
9. anna>> Esh dia dah sebut paru ler pulak haa dak Anna ni...sabor je la...
10. Kak Leen>> Esh Leen...banyaknya open house! Tak laratlah mak, nyah oi.....
11. mommy_d&d>> Memang easy and fast to cook. Bolehlah masuk menu emergency mommy yek...tapi sebelum hidang kat orang, masak dan rasa sendiri dululah...Check samada dapat kelulusan piawai ke dak...
12. kc>> Very the simple la kc...leh try bagi Aia dan Ayin makan....tak pun, mama dia bagi perabis na.....
13. Nabialishad>> Adei..berapa trofi nak kutip daa....Alah kesiannya asyik berbuka dalam kereta je...tak pe la, romantik sket berbuka berdua-duaan...wakakaka....
14. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Alamak, jangan sebut kerang...mama pantang...pantang jumpa....tapi sini tak jumpa, tu yang rindusss tuuu...
15. fliffy>> Mama pulak tak reti masak bebanyak...hehehe...sekarang ni dah masuk musim hujan. Hari tu pulak, siap petir dan guruh lagi..tu yang banyak barang kaput. Kawan mama, dvd dia hancus...mama no problem bab baju tak kering sebab sumer sumbat dalam dryer je...sonang la itu....
16. reentec>> Thanks...
17. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Thanks for the info ye Leezsa. Waalaikumussalam. Mama ada try sms Cak, tapi tak tahu dia dapat ke tak? Anyway, harap mereka semua selamat dan tak ada apa-apalah hendaknya....
18. Sabrina>> Alhamdulillah dah selamat buat puasa enam dan dah siap beres puasa ganti sekali. Rekod betul mama tahun ni...hehehe...kalau every year leh buat cam ni, alangkah bestnya...Mama sebelum ni pun tak pernah masak bihun putih ni Sab. This is my first time and alhamdulillah sedap pulak tu....Nanti Sab cuba...senang je....
19. ella>> Waalaikumussalam Ella. Terima kasih kerana sudi menjengok mama di sini. Betul tu, kalau makan dengan sambal kicap memang best. Tapi sebab hari tu dah lapar, pas tu masak sikit je....ngap gitu je...sekejap dah licin...hehehe....
20. Mademoiselle Ayu>> Saja tak boh black pepper takut kang anak-anak tergigit black pepper tu, terus diorang reject.
21. Haleema zarreen@telkomsa.net>> Have you tried mummy? Hope you'll like it. It's easy and doesn't take much time to prepare. Give it a shot ya...
22. zakiah zainudin zakiahzainudin@yahoo.com>> Satu ganglah kita...budak-budak ni pun tak makan pedas sangat....
23. mommy_d&d>> Aye aye maam....
24. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Yang simple tu kenkadang lagi sedap. Tak penat masak, so sedap je la nak ngap!
25. aureanayz>> Tu la pasal...dengan lemah lembut mihun melambai...bila nak terai....wakakaka....
26. mummy jam>> Aiyoo mummy...bikin kecur je la!
27. mieza>> My dear, mama tak pernah boh resipi miang kam...Tak pernah rasa pun miang kam tu. Cuba Mieza check dekat link di fp Kak Liza. InsyaAllah ada....
28. MaMa Rhea>> Adik beradik kot.....
29. Hilwa>> Do give it a try and hope you'll like it...
30. sahar+zabar=wani&mimi shrddn@yahoo.com>> Arigato gonzaimas...hihihi...nak gek try cakap Jepang....
31. unnamed>> Tak dapeklah den nak nolong yo....
32. kuchai>> Aiyoo one by one la my larling....internet connection problemo ler...and after that other 2 kan...mama ada buat lagi a few yang lain...jeng jeng jeng...tungguuuuu.....
33. tok selampit>> Kenalah masak ye....Eh...hari ni, tok tak de mintak tolong ke?
34. Ouled Kenitra>> Lagu Senandung Semalam ke?
35. Yani Cologne>> Tahniah ye, Nabilah dan Nadiah nak dapat adik rupanya. Patutlah mama dia 'cuti sementara' ke dapur...take it easy ye...Moga Yani sihat selalu....
36. ibuAliffNuqman>> Mihun ni tak pedas. So baby baby pun leh makan...mak bapak baby...lagilah laju...hehehe....
37. mizk>> Get well soon ya....Hubby mama dulu pun pernah operate appendix kat sini...
38. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Thanks Dolls....you've been a great help!
39. rossya>> Cuti terpaksa la kak.... Tapi cuti update je, projek masih jalannnnnn....
40. zack>> Amboi Zack, kalau bab menggayakan mihun, memang cukup expert dia ye....
41. Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com>> Memang sodap...cik abang lalu, Syahmi lalu pun ekau buek tak nampak yo! Wakakakaka....
42. alina>> Eh ye ke, you all kat Moscow familiar dengan page mama ni....terharunya...Mama harap, page mama ni dapatlah juga membantu mana-mana yang patut ye....Thanks for visiting mama ye Alina....
43. kuzi>> Mama pun, anything to do with bihun memang tak jemu, tapi yang buat terencat sket tu pasal stok bihun dah tinggal skettttt jek...
44. maya amir msapphire7@yahoo.com>> Ampunnnnn le....
45. Phalinn>> Cepat dimasak, sedap dimakan....haaa...kan dah buat iklan maggi dahhhh...hehehe...
46. Mademoiselle Ayu>> Tak de line tenet la Ayu...tu la kena 'puasa' update dulu. Ni pun mengecek hubby tumpang update kat opes dia....Terima kasih kerana sudi tetap setia bersama MamaFaMi..achewa......
47. hasbi mhdhasbi@yahoo.com>> Hmmmmmm...Burpppp...alhamdulillah.....
48. aunidayini>> Hang on there...I'm coming...I'm coming....hehehe....nak wat cam no....line tak dak....Miss you guys too....
49. FAZLEY>>
50. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Adik beradik kot...hehehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net