By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 10-Nov-2006 06:00 Email | Share | Bookmark
STEAMBOAT (Zack's Mom)

 
 
VICTORY... again for Hillview Boys Hockey Squad. We wiped out all the matches against Phoenix Primary School yesterday. WELL DONE BOYS! Sorry girls, I tried to find out what's your scores but nobody could tell me the figures. But I heard they did well too...so WELL DONE GIRLS!. My Syahmi scored three goals for his C Team and mama wasn't there to witness it or otherwise, God knows how I would have screamed for that! There's been a slight change of plan yesterday because Fatin had to stay back for an assessment test. We were moving out of St Andrew's High when I received a phone call from Helma (Bart and Evert's mom)..."Where are you? Syahmi scored three goals already!" Gosh...if only I can ask my driver to transform the car into a flying machine, I would have asked him to do so!!! But then, there's Helma and Fareeda to shout for me, so that's okay I guess.

When we reached at the field, there were so many parents of Phoenix. Didn't get to sit under the umbrella as all the chairs were taken. So I joined Fareeda standing by the side of the field which is even better and mama started doing her 'job' instantly. The way me and Fareeda screamed for the boys! And both of us were fasting! I guess, due to all the excitements, I didn't even feel tired nor thirsty even though we were standing in the middle of the hot sun! Anyway, here's the scores...

Hillview A against Phoenix A -->> 4 - 1
Hillview B against Phoenix B -->> 1 - 0
Hillview C against Phoenix C -->> 3 - 0
Hillview A against Phoenix B -->> 4 - 0
Hillview B against Phoenix A -->> 0 - 0
Hillview C against Phoenix C -->> 0 - 0

Hari Raya
is still on, but I've posted all my kuih raya recipes, so here's to round up all the kuih rayas that I've baked for Eid 2006...


|Mom's Pineapple Tarts| |Chocolate Crescent| |Mama Carries| |Cokdam Cookies| |Biskut Makmur|
|Butter Cookies| |Biskut Keracis| |Jejari Oats| |Tart Gulung| |Biskut Mazola|
|Biskut Susu| |Viennese Fingers| |Cornflakes Macaroon| |Biskut Bintang Hazel| |Fresh Cream Biscuit|
|Kuih Siput| |Chocolate Treasure|


For Iftar yesterday, I tried cooking Steamboat, a recipe I got from Zack's Fotopage. Thank you Zack for sharing with us your mom's recipe. It was delicious for me and hubby but I guess the kids are not into it because of the prawns maybe. So we bought for them BBQ Pizza from Ali Baba as mama was just too lazy to cook more stuff at night...Actually mama was worn out yesterday evening after all the excitements on the field!


Quote:
MamaFaMi to Zack...
Sorry ye Zack...mama cilok je la resipi dari page Zack...malas nak taip la...ampunnnnn.....



STEAMBOAT (Zack's mom)

Ingredients :

for the soup
3 cloves garlic, sliced
2cm ginger, sliced
1 tbsp sesame oil
1/2 cube beef stock ( I normally use Maggie's Beef Stock )
spring onion ( daun bwg )
chinese corriander ( daun sup )
water ( You can adjust to how thick or thin you want your steamboat soup to be )
salt to taste
*dry chillie if you want it to be spicy

How to make :

1. Stir fry garlic and ginger in sesame oil until fragrant. Pour in water and bring to a boil
2. Add in the beef stock and let simmer until stock's dissolves. Add in spring onions and chinese corriander. Simmer for 5-6 minutes and throw in the stuff you want to put in your steamboat; prawns, fishballs, veggies..etc
* add in fish/prawns first, before dumping in the fishballs and veggies to give the the base extra flavor
* saute chillie with garlic and ginger to give your base a tint of spicyness


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. korok>>
2. Nabialishad>> Hehe..kelakarlah Nabia...thrill ke dapat jadi first to comment? Sabor je la. Ha ah, buat juga Steamboat, ikut resipi Zack sebab lebih senang...
3. mawarmerah lindahpadlee@yahoo.com>> Waalaikum salam Linda dear...mama lom sempat lagi nak contact Kasturi. Email pun dah lama tak bukak...
4. sufei_sarah>> Hari ni mama off puasa. Sambung balik this Sunday sampai habis, insyaAllah...
5. aunidayini aunidayini@yahoo.com>> Cubalah ye, mana tahu kot kena dengan selera Aunidayini sekeluarga. I am lousy at healthy cooking ni...
6. sba>> Yo ko?
7. elly & Co>> Biskut tu tak berapa jadi cantik macam Elly punyalah. Masa mama buat tu, melekit habis, cam nak nangis, tapi bukan silap resipi, silap mama tertuang banyak susu...Mama teringin nak buat yang cantik cam Elly punya tuuu...
8. fiza>> Mana ada orang tolong. Fatin tolong lorekkan topping mama carries, Syahmi tolong kuih siput. Yang lain sumer, mama ler kena buat sorang...lotih mak, nyah oiii tapi sebab dah hobi...mak buat jugak ler...hehehe....
9. rossya>> Tadi masa dalam kereta ambil Syahmi dari sekolah, dia cakap..ma, you should have been to the assembly. They mentioned my name. They said, C team won with 3 brilliant goals by Syahmi. He's so proud of his achievement yesterday. But he deserves it I guess sebab this term, he played quite well and I am actually impressed with his performance. Couldn't make it to the assembly today, sebab ada hal emergency plak tadi....Hish akak ni, jatuhlah reputation kita sebagai perempuan melayu terakhir sebab hirup sup bunyi kuat sampai Singapore...wakakakakaka......
10. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Hi Nazorro77. Selamat datang...jemputlah masuk, jangan malu malu...hehehe..terima kasih sudi ke teratak mama ini ye. Mama sekarang ni berada di Malawi, Afrika. Nak suruh ajar buat kuih...sanggup ke nak ke mari?
11. ida_natrah ida_natrah@yahoo.com>> Kuih raya tu buat dua round, satu batch sebelum raya, satu batch selepas raya. Tak tahulah bila nak kena balik for good. Masih menanti...Tapi kalau dah balik Malaysia, rasanya...mulalah mama malas masak...hehehe
12. zack>> Ha ah Zack, mama dah cuba. It looked so simple and what's more, puasa di hari yang panas, so soup menjadi pilihan terbaik. Kalau ada sotong dan benda lain, mesti lagi kaw kaw. Anyway, thanks a lot for sharing your mom's secret recipe ye....Nak satu balang? Suku balang pun dah tak de Zack...hehehe
13. cik_bawang>> Tu la tu...mama buat rounding up nak tengok berapa kuih yang mama dah buat. Sendiri pun dah lost count sebenarnya. Cik bawang pun dah buat steamboat Zack kan...mama dah melawat dah....
14. kuzi>> Banyak jenis, tapi kuantiti sikit jek...
15. littlehobbit>> Most welcome and thanks for dropping by....take care...
16. Mademoiselle Ayu>> Esh budak ni...sumer dia nak la! Tak padan slim...selera boleh tahan eh...hihi..jangan mare Ayu...ma gurau je!
17. Steve Troy>> Sorry Steve
18. hanieliza>> Ala kak, buat steamboat si Zack ni senang ya amat...kejap je siap...
19. mommy_d&d>> Eee daddy ni bestlah, siap tolong mommy siang udang daging eh...suami mithali nih! Wah mommy...nampak gaya, mommy dah leh nampak plug 'kenwood major' tu...tak lama lagi leh ler nampaklah 'Kenwood Major' tu depan mata...AMINNNNNN....buat lagi banyak-banyak fruit tarts okay...hehehe...mama pulak yang excited mommy nak dapat mixer! Mama yang propose dulu, nampak gaya, mommy ler dapat dulu kot....Nanti dah dapat, beritahu mama harganya ye...if u don't mind...
20. EDORAS>> Ampun cikguuuu.....anak murid tiru cikgu! Tapi kan, kalau cikgu share ilmu yang bagus, cikgu dapat pahala tau!
21. jaja>> Waalaikumussalam Jaja...long time no see. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Jaja sekeluarga. Biasalah tu, kalau raya di Malaysia tu, sana sini open house!
22. anna>> Ee mama tak jemu lagi sebab mama makan ketupat rendang just the first and second raya je... Bestlah family anna ni, ada buat makan makan...bila dah makan beramai ramai tu, semuanya jadi sedaplah!
23. Sabrina>> Mama pun sebenarnya quite impressed dengan performance boys hockey team Hillview tahun ni. Lepas ni, ada hockey festival pada 25hb November ni, dan semua sekolah datang ke Hillview dan main di sana. That day, I'll be very busy sebab pagi ada hockey festival, malam ada dinner untuk Durban Tour tu pulak...bila fikir-fikir, seram pulak nak tunggu that 25th..Doakanlah semuanya berjalan lancar ye....
24. mamazieza>> Terima kasihlah mama kerana sudi berkunjung ke mari...kita ni pun, kalau ada projeknya, barulah report, kalau senyap je tu, maknanya, dapur tak berasaplah...hehehe....
25. Ruby>> Please check at the links on the left hand side of my page for the muffins recipes. They are under the cake category. Happy browsing!
26. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Belum pandai manalah Tun, masih belajar lagi ni....cayang kat kamu gak geng!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net