By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 8-Nov-2006 22:00 Email | Share | Bookmark
KUIH LOPES (Kak Liza)

Main masak-masak...
With these, I made...
...this...to go with...
this...and here's my....
Kuih Lopes!
Busy busy busy... MamaFaMi is busy as a bee today. At times, was doing 2, 3 jobs at one go...hahaha...I feel like a giant octopus today, with so many hands and each hand is doing something different! While, the clothes were in the washing machine, I was doing the bread dough. And while waiting for it to rise, I prepared the filling and cook rice. And while that were simmering on the stove, I managed to date with Miss Iron and at the same time chatting with a friend...you know who you are kan 'kak'...wakakaka.....Had to settle all the work before 12.45 noon to rush to school and pick Syahmi and Zahra and off to Naseem's house.

At 1.45pm, Syahmi and me went to school in Naseem's car. Had a Durban tour meeting at 2pm. The meeting went well...we have less than 3 weeks to go before the big day.....AAAAAAAAAAAAA......I am just freaking out! I have another 1 ticket to sell....who wants to buy, please contact me...hihihi...The tickets cost 6,000.00 kwaca (to be divided by approximately 35 to convert to Malaysian Ringgit) per couple, for a lovely dinner and raffles draw. Good prize to be won.....hmmmm....is that convincing enough for you to buy my ticket?????

Our driver was at school when the meeting ended. So we jumped into the car and off to St Andrew's High School to fetch Fatin from her mountain climbing activity. Then home and into the kitchen to prepare my Iftar. Made Fried Macaroni for me and hubby and the kids wanted steak and chips.......the end.....


For today's recipe, I'll paste what I've experimented yesterday. I made Kak Liza's Kuih Lopes. Had been wanting to try making this kuih from the day I set eyes on this kuih at Sis Fazi's fotopage but I just couldn't find the right time to do it. So, thank you very much Kak Liza for the lovely recipe. And here's the recipe if you care to try...



KUIH LOPES (Kak Liza)

Ingredients :

2 cups glutinous rice (washed and soak with a teaspoon of lime water (air kapur) for an hour. Put through a strainer and rinse again)
2 cups coconut milk mixed with a bit of salt
1 cup screwpine leaves juice (jus pandan)
1/2 coconut ~ scraped

Method :

1. Mix all the above ingredients except scraped coconut in a bowl and steam till cooked, about 30 minutes.
2. Once cooked, scoop a heaped tablespoon of the rice and place it on a piece of plastic, on top of a necafe bottle cover. This is considered to be the mould.
3. Cover the rice with the plastic and press to give it a nice shape.
4. Remove the plastic and coat with scraped coconut.
5. Serve with sugar syrup.

Note :

1. I made half the recipe and managed to get 8 pieces.
2. I didn't use a nescafe bottle but I used the ring for frying egg and I press it with a bottle cover just the size of the ring.
3. I don't have scraped coconut, so I just steamed a bit of desiccated coconut.


Quote:
Cara Kuzi mengembalikan ke'remajaan' desiccated coconut... Sorry Kuzi ya...mama cilok je dari page Kuzi ni....
Nyok, kuzi/kakkuzi pakai nyok yg kering tuh.. desiccated coconut. Masukkan dlm periuk + air skit + santan pekat + garam + gula skit. Masak sekejap. Ni tujuan utk mengembalikan ke'remajaan' nyok supaya jadi seperti nyok yg baru dikukur!



SUGAR SYRUP

Ingredients :


1/2 cup white sugar
1/2 cup brown sugar
1 1/2 cup water

Method :

Boil the above ingredients till slightly thick. Cool before serving.
Note : The syrup in the photo is a bit too thick. I added hot water to it. Didn't take the photo of the modified syrup, but the recipe above is the modified version.




Quote:
Reminder to MamaFaMi :
Hockey match with Phoenix School tomorrow, starting at 1.30 pm...Let's cheer for Hillview....
p/s : Alamak...ingatkan nak buat rounding up gambar biskut raya, tapi mata dah tak leh bukak plak ni...esoklah eh....


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. unnamed>> Aik, ada lagi short cut ke buat lopes? Tanak tu bukan apa, nanti takut ada kerak...Hmm...Ni mesti Maz kan? Hihihi....Pc tu tunjuk perasaan kot....
2.rossya>> Kita plak tak pernah buat yang version akak....aiyoo nak rebus 3 - 4 tu yang tak kuasa tunggu tu...ps : Kita terpaksa buat cam tu, kalau tak nanti kerja tak siap..
3. aureanayz>> Waalaikumussalam Aureanayz. Alhamdulillah mama sihat. Moga Aureanayz sekeluarga pun begitu jua. Jangan bagi jiwa bergoncang lama...silalah ke dapur masak kuih lopes ye...
4. umi zhafran arisyahamdan@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam umi..Samalah kita...dok Malaysia, semua main beli or tunggu orang buatkan...dah dok jauh, kenalah godak sendiri kan! Nanti mama kirim Energizer, Duracell...yang rechargeable nak jugak ke...wakakakaka...gurau je na.....selamat berexperiment di dapur....muaahsssss...
5. otopan otosan agmnhob@gmail.com>> Kalau mama buat pun, tak de orang nak datang jauh jauh cenggini...duit tambang kapalterbang je, leh buat belanja pasar untuk 5, 6 bulan! Hehehe....
6. cakcibur>> Kalau yang leceh leceh tu, beli je lah cak...tapi mana tahu, kot kalau Cak buat cenggini, dia nak makan pulak kan...tapi not now la...better rest kalau kaki dah bengkak...Lie down on your back, kaki tinggikan...Take good care of yourself ya Cak..
7. Layman>> That depends if you have enough ingredients to do so....
8. sufei_sarah>> Kuih tradisional dilupa jangan my dear....senang dibuat, enak dipandang serta lazat dimakan!
9. che sakura>> Anak dara mithali ni! Mama testing yang senang dulu la...nanti kalau terus cuba yang susah punya, terbantut pulak semangat...hehehe...Hmm...sebenarnya kan che sakura, mama nak ikut cara Kuzi mengembalikan ke'remajaan' desiccated coconut, tapi masa buat tu dah nak cepat, dan tak jumpa pulak resipinya...mama hentam je kukus sekejap...well..not badlah...Resipi yang betul, mama dah tepek kat atas...butter prawn guna desiccated coconut? Aiyoo..apa tu?
10. nn>> Tu la, tekak orang berpuasa, macam-macam inginnya! Sib baik cukup bahan!
11. mommy_d&d>> Hi mommy...long time no see...very the lama mama cuti raya na! Mau tak banyak kuih raya...buat kuih sampai dua round sebab nak isikan plates tu...nanti mama upload the whole kuih raya ye...boleh cuci mata. Mommy..mama dulu pun kan, phobia dengan pulut. But sejak menjadi buat Putri Salat Kak Rossya tu, mama semakin yakin....so, mommy pun boleh ok...Jangan takut tak jadi...buat je separuh adunan or suku adunan, just for the sake of trying. Belum cuba belum tahu ok! Hmm...apa citer baru...dah dapat idaman kalbu?
12. mummy jam>> Tu la tu...be adventurous..sometimes you'll be surprised with the result!
13. Nabialishad>> Hang cari kuih lopes tau, jangan cari Jennifer Lopez...nayo tak jumpa! Wei...sotong hapa plak ni...bukan sotong yang 'lembuttttt' tu haa....this is my cardddd...wakakaka....
14. Ida ida@medix.com.my>> Mesti best la...actually mama ada tambah sket gula melaka dalam tu...tu sebab kaler dia gelap, but then terbuat manis sket, so tambah plak air...hehehe...
15. Tyha>> Bun tu, sebenarnya mama lom rasa lagi yang buat semalam tu...Lepas puasa, tak larat nak makan banyak. But then I gave 5 to Naseem, 5 to Dolly, 2 to the driver, 1 Fatin makan, 2 bekal sekolah, adalah tinggal seketul lagi for me to taste karang berbuka. Tapi feedback dari semua, alhamdulillah semua kata sedap dan ada yang tak cukup....hehehe...Mama buat 1 full recipe
16. Moralle>> Salam perkenalan buat Moralle jua...Thank you for taking your precious time to serve my page. I'm really happy to know that I have more and more friends every day...Will be waiting for your recipes entries....
17. mama awatif&adam>> Oooo patutlah mamanya sedih bila ayahnya sebut raya terakhir, rupanya nak pi UK next year. Tak pe mama, dah rezeki kat sana...redha je. Mama selalu dengar, orang kata kat UK tu, kalau pergi carboot sale, leh beli benda murah-murah. Mungkin nanti, mama awatif&adam bolehlah beli satu bread maker kat sana or kitchen aid ke. Nanti boleh buat roti ye...mama pun, kalau tak de mixer ni, harus malas besor nak buat roti...tak kuasa nak menguli! Bawak je la ingredients yang perlu dari Malaysia ye...sebaiknya, ask around kat sesaper yang ada kat UK di mana mama awatif&adam akan tinggal...so that ada rough idea apa yang perlu diangkut sama...
18. Fieza>> Apple bun tu, mama tak puas hati sebenarnya. Buat pun dalam keadaan terkocoh-kocoh, tu yang jadi gitu...Fieza, petuanya kan...jangan takut tak jadi...Buat je...tapi buat dalam kuantiti yang sikit untuk testing. Mama dulu pun, masa buat roti, dia lembut sikit je dari batu! Muahahaha....Nanti Fieza cubalah resipi lopes yang senang dan sedap ni ye....
19. kc>> Lama tak nampak kc kat sini no...sibuk semanjang! Seronok sakan kc beraya...Nanti bebila kc free, bolehlah cuba ya...kot the two cinonets suka ka....
20. Hanieliza>> Terima kasih Kak Liza...berkat tunjuk ajar akak jugalah ni....terima kasih banyak-banyak...jasamu ku kenang...achewa...
21. maR>> Mar...mentara ada kat Malaysia tu, makan siap siap!
22. Mummy Qistina @Maizan maizan79@streamyx.com>> Mama suka jalan-jalan cari resipi tak kiralah di fp, blogs atau forum..tebal dah printouts sebenarnya...Bahan sentiasa ada sebab mama memang suka stock barang kat rumah. Jadinya, bila tergerak nak cuba resipi baru, cuba je yang mana cukup korum! Terima kasih kerana sudi menjengok mama setiap hari ya...harap sedikit sebanyak dapatlah membantu....mama pun tak pandai mana...masih belajar...
23. Sabrina>> InsyaAllah senang membuatnya Sab...mama ni pun, bukan rajin nak buat yang leceh leceh...the simpler the better but the taste has to be nice...hehehe....InsyaAllah Sab boleh...senang je buat dia ok...
24. marcia...>> Sabor dik, sabor....
25. unnamed>> Jom kita jengok kat http://bingkisancinta.fotopages.com
26. KNizam>> Memang lembut dan sedap...
27. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Terima kasih...
28. Acik>> Semalam punya macaroni goreng tu tak cantik sebab guna cili powder je sebab cili kering dah abis. Anyway, resipinya mama dah pernah tepek di sini
29. aunidayini aunidayini@yahoo.com>> Steak tu, mama beli yang dah siap marinate. Mama guna grill pan, dan grill atas stove je. Mama hanya boleh buat cam tu bila I am quite organised. Tapi kalau fikiran celaru, semua pun jadi celaru!
30. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Glad you liked it and do bake them for your mom okay. Recipe is here
31. naseem>> Most welcome my dear...And thanks to YOU for the lovely Chocolate Crescent recipe and for teaching me all the tricks and tips to produce good stuffs....appreciate it very very very much!
32. Mademoiselle Ayu>> Alamak, kalau sayang nak makan, nak diapakanyalah kuih lopes tu sayang oi...Hmm...lepas intai ayah Ayu masak, intai pulak kakak Ayu buat kuih lopes ok.
33. zakiah zainudin>> Mak mama check kat post office, dia kata RM50 per kg kalau by sea. And it will take minimum 5 months to reach here. Kalau by air, mahal banyaklah and they said it will take minimum 8 days to reach. Mama dah cuba both ways, yang by sea, took 7 months to reach here and by air, took more than a month nak sampai. The recent parcel, yang my sis hantar on the 2nd October, baru sampai semalam. InsyaAllah the driver will pick it up from the post office pagi ni. Yang latest ni, my sister hantar 3 kg plus, kena RM300++. Nak wat cam no...ikan bilis dan cili kering dah habis......Suruh gak dia pos sebab kat sini cili dia, pedas sangat and then ikan bilis, not to our liking...
34. arep>> Shian Arep....tak pe la Arep, cubalah buat sendiri ye...very simple...
35. yangmazni>> Tu la, mama ni nujum pak belalang gak tau...Main tembak pun boleh betul! Wakakaka...ooo guna periuk non stick eh...sure ke tak berkerak? Mama memang tak confident...hehehe...
36. Mollywood Fotopages Magazine>> Tu la, jangan main-main...Jennifer pun ada kuih tau! Muahahahaha....Wah, Dr Fazley dah kahwin, alhamdulillah sampai dah jodoh dia...
37. elin elinatra@yahoo.com>> Agaknya peniaga-peniaga kuih masih dalam mood raya kot..Tak de, elin buatlah sendiri...ikut resipi Putri Salat Kak Rossya tu, sedap!
38. kuchai>> YESSS...finally mama berjaya buat Kuchai drooling...hehehe....Ha ah...betullah tu multi-tasking...towards the evening, tergolek dog!
39. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Jangan ingat kulit muka je boleh diremajakan aa...nyok pun boleh tau! Apple bun mama tu, mama consider tak cantik...
40. zana zanaz70@yahoo.com>> Mama rasa method Kak Liza ni lagi senang dan cepatla Zana...tak yah tunggu sejuk dah boleh tekan dan insyaAllah tak pecah...
41. Norshima Mamat shima_haneef@yahoo.com>> You made my day! Terima kasih kerana sudi cuba resipi di page mama ye.....gembiranya mama...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net