By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Nov-2006 23:32 Email | Share | Bookmark
SIMPLE CHICKEN RICE (Nabialishad)

This plus...
...this plus...
...this plus...
...this plus...
...this plus...
...this...makes...
Simple Chicken Rice
HILLVIEW WON! Mama is so excited, more than the kids! I went to Syahmi's school at 1.30pm to give moral support to the school hockey teams. They had a friendly match against St Andrew's Primary School. Syahmi is in the 'C' team. Mind you, this mama not only has a bubbly character but she also has a loud voice as well and she always make sure that she is heard!....I think those across the field can hear me when I scream! Kinda stress release as well! Hahaha! I was joined by Fareeda, Helma and Mr Pronk. Together, the four of us, we made a good cheer team! So the result of the games are as follows :
Hillview A vs St. Andrew's A : We won 2 : nil
Hillview B vs St. Andrew's B : We won 1 : nil
Hillview C vs St. Andrew's C : We won 1 : nil
Hillview B vs St. Andrew's A : We lost 2 : nil
Hilview A vs St. Andrew's B : We won 4 : nil

Well done boys!!!! So sorry girls, I don't know your scores but I heard the girls team did well as well. Well done girls!!!

As promised, I'll paste the recipe of what I experimented for lunch yesterday. It was a Chicken Rice recipe taken from Nabia's page. Thank you Nabia for the lovely recipe which was well enjoyed by the whole family. Alhamdulillah....




NABIA'S SIMPLE CHICKEN RICE


A. The Chicken :

1 chicken ~ cut to 4 pieces
1 onion ~ sliced
5 garlic ~ pounded
3 inches fresh ginger ~ pounded
1 cinnamon stick
2 star anise
5 cloves
4 cardamons
2 lemon grass
salt to taste

Method :

1. Place the chicken pieces in a big pot.
2. Pour in water to cover the chicken. Add in all the other ingredients above and let it boil. The amount of stock produced is also to cook the rice and for the soup as well.
3. Once boiled, remove the chicken and pour the stock through a strainer to get a clear stock.
4. Marinade the chickens with the B mixture for at least half an hour.
5. Fry on slow heat to avoid the chicken from getting burnt because of the soya sauce.
6. Once fried, remove from the oil onto a kitchen towel.
7. Sliced and serve.


B. To marinate and as the soya sauce :

4 tablespoons sweet soya sauce (Kipas Udang)*
2 tablespoons chillie sauce
2 teaspoons white pepper
1 tablespoon oyster sauce


Note :
Since I ran out of sweet soya sauce, I just used the salty soya sauce and add a bit of sugar. It works for me though...hehehe...be creative and innovative huh!


Method :

Don't throw away the marinate sauce that's left after frying the chicken. Pour the leftover sauce into a small pot and adjust the salt and sugar then let it boil for a few minutes. I added extra soya sauce. Ready to be served.


C. The salads :

Lettuce
Cucumber
Ripe tomatoes


D. The soup :

Carrots ~ sliced
Tomato ~ quartered
Celery ~ sliced
Spring onion ~ chopped
Crispy fried onion
Salt to taste ~ if necessary
Zeal ~ optional

Method :

1. Add carrots to the clear stock (from A) and let it boil till carrots are soft.
2. Add tomato, celery and spring onion.
3. Add salt and zeal if needed. Remove from heat.
4. Sprinkle with some crispy fried onion.


E. The Chillie Sauce : (I didn't follow Nabia's recipe. Instead, I made according to hubby's cousin's recipe)

Chillie paste
Chillie sauce
Tomato sauce
Garlic ~ pounded
Salt
Sugar
Water

Method :

Put all the ingredients in a small pot and let it boil for a while.


F. The Rice :

3 cups rice
enough chicken stock (from A)
salt to taste ~ if needed
screwpine leaves
a bit of ginger ~ sliced

Method :

1. Wash the rice.
2. Add in chicken stock, screwpine leaves and ginger.
3. Cook like how you cook the plain rice.


Phewww...what a long recipe! I do hope the recipe is clear to you.......

Quote:
Tips to share from lina@Alma...
Hope it is not too late! Nak tambah sikit......For the Chillie sauce (like the one they serve in kedai nasi ayam), you can make it on your own too :Blend together fresh chilles, tomatoes, big onions, ginger and a bit of water plus sugar to taste.


Quote:
MamaFaMi said to herself....
Alamak...dah ternampak pulak resipi kat peket desiccated coconut tuuuu.....cam no nih??? Nak buat, tak buat? Nak buat, tak buat? Nak buat, tak buat? Nak buat, tak buat....zzzzzzzz


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Tambah lagi sorang geng tukang sorak...kalau akak ada kat sini, bagus ni...tambah meriah sorakan kita...hehehe....
2. zakiah zainudin zakiahzainudin@yahoo.com>> Gitu rupanya cara di sana ye...ayam dan daging kena order online. Kat sini, alhamdulillah, senang je nak dapat...Nanti kalau ayam dah sampai, bolehlah cuba resipi Nabia ni...
3. Steve Troy>> Thanks Steve...will do...
4. anna>> Mama saja suka-suka try resipi baru...kotlah kalau family suka, kira dah bertambahlah menu mama nanti...InsyaAllah, nanti Irdina dah start makan macam-macam, otomatik Anna jadi rajin....aminnnn...
5. kuchai>> COBAANNNNN......
6. che sakura>> Betul tu....
7. mawarmerah lindahpadlee@yahoo.com>> Waalaikumussalam Linda. Terima kasih sudi bagi email Kasthuri tu ye. Nanti mama nak email kat dia. Raya di Malawi tak meriah sangat...macam hari-hari biasa je...
8. Sabrina>> From Syahmi :Thank you aunty....From mama : Cubalah Sab. Senang je...
9. Ouled Kenitra>> Kalau gitu kekdahnya....tak dapeklah den nak nolong....
10. Nabialishad>> Hockey team sekolah ni, bolehlah tahannn...tapi kalau kata sorak team, rasanya sekolah kami leh menang kot! Hahaha! Wah..so kiranya Nasi Ayam mama ni pass la eh...alhamdulillah.....Thanks again Nabia...
11. auntie Kay kaynasution@hotmail.com>> Thanks auntie Kay. Kat Malawi tak ada kicap manis Kipas Udang. Dulu mama bawa dari Malaysia, tapi dah habis. Tu yang modify kicap masin jadi kicap manis sikit sikit...hehehe....Kicap Manis Kipas Udang tu pun memang my favourite. Hiris cili, bawang, tuang kicap, perah asam limau...makan dengan ikan goreng panas-panas...I tell you!
12. Kak Leen>> Memang sedap Leen. Wah, dia gi makan angin ke JB rupanya....abis tu, anak-anak sekolah macam mana?
13. nic>> Panjang tapi simple tak pe! Penat sikit je membacanya...Eee cepatlah sikit hantar report tiramisu tu, curious nak tahu ni...
14. Ibu Nabihah>> Betul tu ibu....belum cuba belum tahu...Resipi je panjang tapi masaknya ringkas je....
15. AYU-Anggun Kreatif Ent rahayu75@streamyx.com>> Yum yummm....
16. Syahani>> Hmm sedap je bunyinya menu Syahani ye. Wah rajinnya buat biskut raya lagi ye...Yelah, kot nanti tetamu datang, takkan nak hidang biskut kering pulak di hari raya, ye tak?
17. Acik>> Tak denya mama dia rajin nak celebrate...hehehe...bagus punya mama kan!
18. dilaOHdila>> Tak taulah bila nak jadi kenyataan na....hehehe...
19. dR ali drali@miosh.net>> Alhamdulillah sedap dan diterima oleh seluruh ahli keluarga...
20. ishzah>> Alah, masakan mama ni tak sesedap manalah Ishzah...dalam gambar je nampak sedap...
21. Mademoiselle Ayu>> Suratan...atau kebetulan?
22. Aliza zazook@yahoo.com>> Mama's fine alhamdulillah...Juadah yang senang disediakan itulah yang sedap dimakan sebab badan tak penat memasak, so berseleralah jadinya...
23. EDORAS>> Tak pelawa mama pun....
24. syikin>> Waalaikumussalam. Cantik dapur Syikin ye...Mama kalau bakar biskut, mostly guna api atas bawah kecuali mama carries hanya api bawah sahaja. Kepanasan ketuhar pulak, from my experience, kalau guna oven kecil, suhunya mama setkan kepada 140 C dan kalau ketuhar besar to 160 C. Kalau untuk kek dan roti (walaupun normally kalau bakar roti, the temperature is much higher but I just stick to how I bake the cakes), oven kecil 160 C dan oven besar 180 C. Wallahu'alam.
25. rozzan>> Agreed...memang nasi ayam ni boleh dimakan oleh semua sebab tak pedas. Dan sesiapa nak pedas, just tambahkan sos cilinya saja. Hmm kalau Rozzan yang masak, mesti lagi sedap...
26. addah addah_90@yahoo.com>> Hai Addah...Cakap terima kasihlah banyak-banyak kat mama Addah kerana sudi visit page mama yang tak seberapanya ini ye sambil cuci mata...
27. Elsa>>
28. aunidayini aunidayini@yahoo.com>> You know what aunidayini, I've another version of nasi ayam yang mama selalu masak. Something similar to what you've mentioned. InsyaAllah bila mama buat nanti, mama put the recipe here. Yang buat nasi ayam Nabia tu, sebab saja suka nak try new recipes...menambah koleksi yang boleh dikongsi dengan kawan-kawan yang lain....Thank you very very much from the bottom of my heart. It's such a good feeling to know that at least there is somebody who enjoys reading my don't-know-what cerita ceriti...hehehe...thank you...
29. KNizam>> Sedap tak nasi ayam Linda Onn? Mama tengok si Mawi dan rakan-rakan makan masa Linda Onn datang kat banglo budak-budak AF3 dulu...dalam cd la kan...
30. stROZze>> Kok kok kok kok kok......
31. mummy jam>> Easy to cook and yummy too....
32. hanieliza>> Akak kira leleh akak je, kita ni, disebabkan dah terdengar akak makan ayam bakar, tadi tengahari, kita pun buat ayam bakar tapi kita mengelat sikit. Beli ayam yang dah siap marinate, kita tinggal bakar jek...hehehe...
33. fiza>> Haaa.....itulah satu satunya jenis gambar yang rasanya tak akan muncul kat fp mama ni....tidak mendapat kelulusan pihak atasan...kahkahkah...sorrylah ye Fiza....Terima kasihlah sudi menjengok fp mama yang tak seberapanya ini dan selamat hari raya buat Fiza sekeluarga...
34. aunidayini aunidayini@yahoo.com>> Oic, thank you thank you for taking some of your precious time to visit my page. Kenapa tak post kat fp juga...sajalah meriahkan lagi fp..InsyaAllah will keep on visiting you blog from time to time. Good luck on your orange cheesecake.... Waalaikumussalam...
35. oshin>> Pojaan hatimu eh...hihihi....Gambar dalam tag tu, actually hanya sebahagian je dari kuih raya mama this year. Nak letak semua, tapi bila upload untuk dijadikan tag, asik reject je...tu yang mama kena cantas yang selebihnya...isk isk isk...
36. Phalinn>> Syahmi said thank you Abang Phalinn...wish him and his team luck on the next match with Phoenix Primary School this Thursday. Nanti Phalinn suruh budak dua orang tu masak nasi ayam pulak eh...
37. Rozeela>> InsyaAllah nanti bila mama dah habis pos semua resipi kuih yang mama buat untuk raya ni, mama nak buat entry, letak gambar semua kuih mama this year....cadangan dan angan-angan je tu....tak tahu jadi realiti ke daknya...hehehe....
38. mamalisa>> Sama-sama...nanti masak ye....
39. lina@Alma lina.chin@necc-ap.com>> Thanks Lina...mama dah tepek kat atas, biar senang orang lain nak refer ya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net