By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 1-Nov-2006 20:02 Email | Share | Bookmark
BISKUT KERACIS (Leen)

 
MasyaAllah! I am so happy today. I tried a new recipe for lunch and it was well enjoyed by the whole family though everyone except me, wasn't feeling well today. Some had stomach discomfort and others had headache. At first, I had doubt to cook this dish because normally when I cook something else besides plain rice for lunch or dinner, the response that I'll get is a bit slow but it was different today. I won't reveal what I cooked just now as that will be my tomorrow's entry insyaAllah....

For today's entry, I'll post a recipe that was given to me by Leen, a long long time ago, once upon a time! Hahaha...Sorry Leen, for taking such a long time to try out this very simple recipe of yours. The kids love this crunchy cookie. For me, it is simple to do but just a bit sticky. Otherwise, easy kapeasy...For those who care to try, this is the recipe...and oh...where's my manners....Thank you so very much Leen for sharing the recipe with us. This is another good way to use up all your leftovers egg whites...



BISKUT KERACIS (Leen)

Ingredients :

5 egg whites
1 cup sugar
8 cups cornflakes
1 cup peanuts ~ fry without oil and roll coarsely using a rolling pin
1 cup desiccated coconut
colored sugar decors/sugar sprinkles

Method :

1. Beat egg white till stiff.
2. Add in sugar bit by bit while continue beating till thick. Leave aside.
3. In another bowl, crush the cornflakes and mix with peanuts and desiccated coconut.
4. Pour in the egg mixture and mix till well combined. The mixture must be slightly wet. Cover the bowl to avoid the mixture from drying.
5. Scoop a bit of the mixture using a teaspoon and place on a tray layered with grease proof paper.
6. Press with a fork to get a thin piece of cookie and decorate with the colored sugar decors/sugar sprinkles.
7. Bake in a preheated oven at 160 C till done.
8. Leave to cool completely and store in an air tight container.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ourprecious>> Bukan semangat raya, tapi semangat nak bagi kuih raya. Biskut adalah tinggal seciput seciput sebab budak-budak ni tak bagi perabis...diaorang kata nak bawak bekal gi sekolah...
2. yangmazni>> Mama alhamdulillah ok, tapi tiga beranak ni pulak...entah apa yang silap makan agaknya tak tahulah...kotlah mama tersilap masak ke? Mama is yet to start puasa enam..Selamat Hari Raya kali kedua buat Maz ye...cantik tak cantik, tepek je kat fp tu, bagi meriah!
3. cik_bawang>> Mama sihat cik_bawang, yang kurang sihat yang tiga beranak ni, tapi alhamdulillah semua okay dah. Biskut keracis ni sedap dan garing cam kerepek. Kalau tengok movie sambil mengunyah, mesti tak sedar dah habis sebalang!
4. rossya>> My kids memang suka kuih ni. Not too sweet...jusssstttt nice! Tu la kak, oven pun dah surrender dengan akak. Dah hantar 'klinik' ke belum oven tu? Sib baik dah beritahu mama bertampal koyok...kalau takkkk...nak kena buatkan kuih la pulak...hehehe....
5. hanieliza>> Ketapi ada spring kat mana eh kak...hehehe....ala, hari tu buat pasal nak cover plates tu...kalau buat sikit kang, nampak rompong la pulak pinggan tu!
6. anna>> Memang best kalau kita berjiran, dapat ler mama hentam makan sepuas puasnya kek lapis mama Anna tuuuu....
7. Tyha>> Yang nama unik tu yang membuatkan mama lebih curious nak tahu rasanya...
8. nic>> Gotong royonglah buat kuih dengan mama Nic, tapi jangan leka berbual sampai berasap oven tu! Kalau tak ada biskut tiramisu, Kak Liza kata cuba gantikan dengan kek span coklat ataupun kek span kopi, tapi tak payahlah siram kek tu dengan bancuhan nescafe ye...terus aje letakkan the cream. Dah buat nanti report aa...All the best!
9. nabialishad>> Nak bagi sebalang apanya....sini pun, tingal 1/8 je!
10. Leen>> Maaflah Leen, mama tertampal dulu kat page mama. Maaf banyak-banyak ye, harap Leen tak kecil hati dengan mama. Bukan apa, excited nak share resipi mudah lagi sedap ni dengan kawan-kawan yang lain. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi ini dengan mama ye. Nanti Leen buat, Leen tepek kat page Leen pulak ya....maafkan mama...
11. Ida ida@medix.com.my>> Sedap biskut ni Ida...cubalah nanti ye...nak sikit...sorrylah, dah nak abis!
12. mizuary mizuary@streamyx.com>> yummm yummy for the tummy!
13. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Most welcome my dear and phew...am glad you liked the goodies. So, do I get more Akhni? Hihihi....
14. ibufasya>> Mama ni suka-suka je masak tu, sebab suka nak rasa benda baru. Rumah parents mama tak berapa jauh dah dari Padang Temu tu....aiseh...ni yang buat homesick ni....
15. ina>> Waalaikumussalam Ina...yes...Ina dah sambut cabaran ni...insyaAllah, just be confident, boleh buat punya....Kalau guna oven besar yang ada stove on top tu, suhu 180 C tapi kalau guna oven kecil, reduce the heat to 160 C ya....Beranikan aja diri tu bermain dengan tepung. Tapi masa baru-baru nak cuba ni, buat separuh adunan je...testing ok...INA BOLEH! Hehehe...imagine je mama tengah angkat sepandok ni! Bakar semangat!
16. maR>> Hi Mar...long time no see....masih beraya lagi ke? Udah-udahlah tu...jangan bikin orang sini jeles gituuuu.....
17. zack>> Muncul dah anak dara sorang ni...shian dia banyak keje sekolah eh...dalam pada banyak keje tu, pagi tadi mama check, dah buat croissant pulak! My raya biasa je...cam hari hari biasa...tak terasa pun. Mama tengok, korang best je beraya beramai-ramai ye..baguslah tu...Take care Zack and study hard ya.....
18. fliffy>> Tu dia mama Adam muncul kembali. Sini raya tak meriahlah Fliffy. Tak de orang datang pun and no angpao. Sorrylah no gambar raya pun sebab tahun ni tak de ambil gambar apa pun. Lagipun, gambar family tak dapat kelulusan pameran dari cik abang kita...sorry na....
19. <<die££a>>>> Hi Diella, selamat hari raya aidil fitri buat Diella sekeluarga jua....Maaf zahir dan batin kalau ada yang terkasar bicara selama kita berkenalan di alam cyber ni ye....
20. kak long>> Tukang masak tak sakit Kak Long...tukang makan je yang kurang sihat satu hari je! Tak pe kak long, ada gang...mama lom start puasa 6. InsyaAllah next week kot...
21. Mademoiselle Ayu>> Ala, mesti Ayu boleh buat punya. Very easy and tasty too...tak caya, cuba buat....Cepat dibuat, cepat dimakan, cepat licin satu balang...hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net