By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 31-Oct-2006 20:17 Email | Share | Bookmark
OGLE-O, UGLY-O SEAFOOD PASTA (Cakcibur)

 
 
I tried something new! Aa aahh...I said, I am not going to bake but I didn't say I am not going to cook...hehehe...Had been wanting to try out this recipe the first time I heard the name. It's pretty weird but catchy! It's Cakcibur's Ogle-O, Ugly-O Seafood Pasta. Made it for my brunch and very simple and fast to prepare. But just now, I think, I put a bit too much chillie....but then...all gone! I didn't alter anything to the recipe as I wanted to taste the original recipe. Thank you Cak for sharing with us this recipe...


OGLE-O, UGLY-O SEAFOOD PASTA (Cakcibur)

Ingredients :

5 - 10 garlic ~ chopped
1 onion ~ diced
Bird eye chillie ~ pounded (optional)
Green, Yellow and Red Capsicums ~ diced
Prawns ~ shelled, deveined and washed
Squid ~ cleaned and cut into rings
Black pepper ~ crushed
Spiral pasta ~ cooked al dente
Corriander leaves ~ chopped
Salt to taste
Zeal ~ optional
Olive oil

Method :

1. Heat olive oil in a wok and saute chopped garlic, diced onion and pounded chillie till fragrant.
2. Add in crushed black pepper.
3. Add in the prawns and squid and mix well a few minutes.
4. Add in salt, zeal and the diced capsicums.
5. Add in the spiral pasta.
6. And finally the chopped corriander.

Note :

I added some sliced carrots.


For lunch, I just cooked beef curry. Thought of trying a new beef curry recipe but I was running late. So I just stick to my usual way of cooking beef curry. Then in the evening, I started to put some 'make-ups' on the cookies. Thanks Haleema for the lovely cooking chocolate you sent me. When this make-up 'artist' is done, it's time to assemble the Eid Plates for the second time this year! When I took out all the containers of cookies from the pantry, there were 12 all together, the previous cookies plus the ones that I had just baked this week. But not all the plates are the same as some are just the leftovers from the first batch.



Today, I made another 16 plates. So for this year only, I made more than 50 plates. I just hoped they liked the cookies and enjoyed eating them as much as I enjoyed preparing them. Tired, but happy..... Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. amy>> Projek mama tak pernah stop la Amy unless mama tak larat bangun...hehehe...itu namanya, sindrom K.E.M.A.R.U.K! Sini raya cam hari biasa je....
2. CUPI kelipkelipkelip@yahoo.com>> InsyaAllah.....
3. rossya>> I sure hope so la kak. Eee lom berniaga dah bertampal koyok kiri kanan bahu, kalau berniaga agaknya...satu badan bertampal koyok kot...hehehe....Tak tahu lagilah kak bila baliknya...still waiting....
4. Shah,Sya n Syahmi Afham syarezan@yahoo.com>> Glad I am of some help to you eh....
5. Aliza zazook@yahoo.com>> Most welcome dear. I know how your hubby must be feeling. Had that horrible experience last year. One after another, non stop. Believe it or not, one of them burst on my way from Malaysia to Malawi, which takes about 10 hours flight! You can just imagine the agony! Tak mo la lagi wei...tak sanggup!
6. hellikonia>> Semalam baru buat kari, nanti nantilah kita try pulak....Wah..dia dah ada menu for weekend, mesti best nih...
7. hanieliza>> Alahai kak, jauh ler, cam mana nak anto sepiring. Tapi kuih akak lagi sedap aaa, don't worry, tak rugi apa pun...hehehe...
8. tok selampit>> Tok dah mula minta tolong dahhhhh...
9. nazs>> Thank you Nazs...mama just snap bila mata mama sedap memandang je...tak de le plak reti nak guna teknik teknik ni...main hentam je...mengikut teknik mata ku ini...hehehe....
10. Ina - Kulai>>
11. nic>> Esh banyak no teringinnya budak ni...tu lom mengandung...sok kalau ngandung, tah macam manalah pulak tahap teringinnya tu!
12. yuz yuz_2178@yahoo.com>> Salam Aidil Fitri buat Yuz sekeluarga jua. Thank you for trying the recipes in my page ya. Glad you liked them.
13. Sabrina>> Rasanya boleh aja Sab, spagetti dan spiral pasta tu pun adik beradik je....Kalau Sab masak, tambahlah apa-apa yang patut ikut selera Sab ye, like sos tiram ke or tomato sos ke ye...
14. Ouled Kenitra>> Salam Syawal kepada saudara Ouled Kenitra sekeluarga.
15. Ida ida@medix.com.my>> Seronok betul dia dah raya eh....Lepas ni leh lah sambung puasa ganti yang belen tu yek...
16. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Tak pe, nanti weekend ni, pi stock up barang dapur, pas tu leh la try satu satu ye....
17. anna>> Tersangattttt la betulnya Anna oi.....tapi kan, itu bila masa mama tengah mode rajin...bila dia switch mode malas...aduhai, mak mintak ampun nyah oi....
18. Nunu>> This one doesn't take long nak masaklah Nunu...kejap je siap. So bolehlah cuba ye....
19. Ibu Nabihah>> Tengkiu tengkiu...
20. kuchai>> Gini Kuchai, over here, tak de visit meng'visit' ni...Cara diorang, just send a plate of whatever you made for raya, mainly cookies dan manisan, to your friends. Gituuuu....Diorang ni hanya berkumpul dengan sanak saudara je....
21. ~F&Z~>> Apa ada pada nama...hehehe....
22. nabialishad>> Memandai je ko ye Nabia...kena saman baru tau! Hehehe....Cuba intai fp Kak Rossya, dia pun dah hidang resipi Cak ni. P/s : Projek pembikinan dah stop sementara kot, tapi projek 'pengeposan' di fp masih berjalan...
23. nozie yusof jikazie@yahoo.com>> Hohoho....very sorrylah....baik pi makan dulu, nanti perut masuk hangin la....
24. ilyani>> Aik...tengok gambar pasta, leh tinginkan lasagna pulak ke? Hihihi....
25. Mademoiselle Ayu>> Mama tak pernahlah rasa pasta kat Coffee Bean tu...Ha ah Ayu, pecah rekod sendiri tahun ni, sampai lebih 50 plates...hehehe..
26. kak kham>> Waalaikumussalam KAK KHAMMM...lama sungguh tak nampak akak kat sini. Pas tu, fp akak pun tak update, tu yang kita tinggalkan jejak bertapak tu! Selamat hari raya aidil fitri buat akak sekeluarga juga. Maaflah kalau ada yang terkasar bahasa di sepanjang perkenalan kita di alam cyber ini ye....Harap akak dan family dah settle down nicely...
27. lynn>> Tak boleh buat bukulah Lynn...resipi ni resipi orang lain, mama tukang experiment aje....
28. aureanayz>> Samalah kita kat sini pun...lagi pulak, kita tinggal anak beranak je! At least aureanayz boleh gak ke UK beraya dengan adik. Kitorang ni, beraya anak beranak je....Tak apalah...dah rezeki macam tu. Mungkin tahun depan akan lebih baik kot, insyaAllah...Selamat hari raya aidil fitri buat aureanayz...safe journey ya...
29. za+za>> Now stop dulu sebab belakang dah bertampal koyok...hehehe...
30. yusoff+yana=azhad>> Tu la, kena makan vitamin tambah stamina, nanti boleh lari kejar mama punya page ye! Hehehe...
31. Fieza>> Hopefully they'll enjoylah hendaknya...
32. muni>> About 5 minutes kot sebab kalau lama sangat, nanti udang tu kecut...Wah busy, ada project apa la tu agaknya....
33. Cakcibur>> Terima kasih kat Cak kerana sudi share resepi ni dengan kami semua. Nama yang unik rasa yang sedap serta senang je nak buat!
34. stROZze>> Alah shiannya diaa.....pi lah masak kejap....
35. Cik Rosie wlj2275@yahoo.com>> Terima kasih Cik Rosie kerana sudi mencuba resipi Ogle-O, Ugly-O Seafood Pasta yang telah direka oleh Cakcibur...Am glad your family liked it.
36. kc>> Copylah KC....oo, raya ni KC masak Italian eh? Ayung lagi best...goreng nasi je! Stok ketupat segera dah habis
37. tsani zahrotutsani@yahoo.com>> InsyaAllah enak....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net