Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Oct-2006 15:15 Email | Share | Bookmark
PAJERI NENAS

Pajeri Nenas
The headache I had the day before carried on for the whole of yesterday! All the projects that I meant to do, mainly cleaning the middle room, had to be postponed! But in the morning, alhamdulillah the head wasn't throbbing too much, so I managed to fry macaroni for hubby's brunch and off he went to the club. For lunch, it was Fatin who made for herself and Syahmi some polony sandwich. I skipped lunch as I was still full. I only managed to iron the clothes and sweep the house. Other than that, I just slept! For dinner, hubby went with Syahmi to get Nando's takeaway as I am trully finished! At night, before going to bed, I took Panado, just to make sure I wake up free of headaches. And alhamdulillah it worked!

This morning, I woke up feeling a bit fresh, so I made sure my mission is carried out. YESSSS....I tidied the middle room. Arranged all my stuffs on one side and tomorrow will ask the gardener to get rid of all the rubbish. I am tired now, but happy and relieved! So I thought I'd take a few minutes rest in front of the pc and update the page. Then I'm off to the kitchen as the itchy fingers are just to itchy to do something....

Quote:
I said to myself....
Lepas ni, kemas buku-buku tu pulakkkk....jangan ingat dah merdeka weii....


So for today's recipe, I'll paste something that I've tried during Ramadhan. That day, I was scrapping the pineapple to make the pineapple jam for the tarts. I had save a few pieces to try out my mom's Pajeri Nenas. Thanks mak, for the lovely recipe. Love you loads....muahhsss....So here's the recipe if you care to try...


PAJERI NENAS

Pineapple ~ cleaned and sliced
Shallots ~ pounded
Garlic ~ pounded
Fresh Ginger ~ pounded
Dried shrimp ~ soaked and pounded
Curry powder
Cinnamon stick
Coconut milk
Salt
Sugar
Fresh red chillie
Cooking oil

Method :

1. Heat oil in a pot and add in cinnamon stick, pounded shallots, garlic and ginger. Fry till fragrant.
2. Add in curry powder and stir well. Add a bit of water.
3. Add in pounded dried shrimp.
4. Pour in coconut milk. Stir well.
5. Put in the sliced pineapple and add sugar and salt to taste.
6. Finally put in the red chillie.


Quote:
PAJERI NENAS

Bahan-bahan
:

Nenas ~ dikupas kulit dan di potong setebal 1/2 inci
Bawang merah ~ ditumbuk
Bawang putih ~ ditumbuk
Halia ~ ditumbuk
Udang kering ~ direndam dan ditumbuk
Serbuk kari
Kulit kayu manis
Santan
Garam
Gula
Cili hidup
Minyak untuk menumis

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan kacau. Tambahkan sedikit air.
3. Masukkan pula udang kering yang telah ditumbuk.
4. Tuangkan santan dan acau rata.
5. Masukkan kepingan nenas. Tambahan gula dan garam secukup rasa.
6. Akhir sekali, masukkan cili hidup.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. aji>> Hok aloh...untuk batch muda-muda je rupanya....yang tua-tua ni dah tak masuk buku kot....fyi, both me and hubby are from the same school...
2. KNizam>> Kalau cam tu, kenalah 'memasak' kat pasar malam Bangi ye KNizam...
3. Mademoiselle Ayu>> Tu la, len kali jangan cakap tak suka, cuba dulu...belum cuba belum tahu!!!
4. ~F&Z~>> Sorrylah sis, tahun ni, kita tak ambil gambar apa pun. Jangan tak tahu, baju raya pun hanya budak-budak je yang pakai. Kita pakai baju dok rumah je sebab lepas makan, kemas dapur, terus gosok baju....begitulah hari raya ku tahun ini....uhuk uhuk uhuk.....
5. Sabrina>> Cooking series mama tak pernah stop...orang cuti berhari raya, mama still update sebab tak de apa nak buat. Mama ni dapat headache, normally once or twice a month...paham-paham je la kan.....Mama ni kalau rehat, nanti lagi tambah sakit...tu yang saja lah 'relax'kan diri mengotes itu ini...hehehe...
6. MamAdLey shamita_z@yahoo.com>> Thanks for the suggestion. Will bear that in mind. InsyaAllah will go for a thorough check-up when we go back to Malaysia. I prefer to get it done in Malaysia. Memang banyak yang perlu diperiksa. About time already actually....Need to get more recipes for kiddies meal as my kids, especially the daughter, doesn't quite like to eat rice.
7. Tyha>> Alahai kesiannya Tyha...dah pergi jumpa doktor? Sakit mata ni kena stay put kat rumah, tak leh gi jenjalan, takut berjangkit pulak kan...anyway, mama doakan Tyha cepat sembuh so that leh sambung berhari raya! Memang nak kena buat check up pun, tunggu balik Malaysia nanti...
8. nic>> Hi Nic...long time no see...hehehe...seronoklah dia balik beraya ye sampai balik bertampal koyok! Memang betul all out tu! Tak per la Nic, next time leh try again that mama carries ye...
9. marcia...>> Selamat hari raya buat marcia sekeluarga juga....
10. bondaecah elsyazw@yahoo.com>> Ha ah, tol tu, raya sebulan..hehehe...Selamat hari raya buat bondaecah sekeluarga juga.
11. nabialishad>> Amboi...siap lalingg lagi...hehehe...Pandai pun laling ku ini...hehehe...my rest is to fiddle something, kalau tak, lagi sakit rasanya! Cam no ler nak ambil gambor makanan kalau dah sibuk beraya sakan, ye dak...hehehe..tak pe, yang penting, perut kenyang hati gumbira...okaylah tuuuu....
12. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Selamat Hari Raya buat Leezsa sekeluarga juga. Mama buat pajeri ni hari tu pun, main hentam je. Mak pun tak cakap banyak mana nak masuk bahan-bahan tu...sib baiklah jadi...hehehe....
13. hood newrulehooda@yahoo.co.uk>> Laa...naik lori, patut slow...naiklah bullet train! Hehehe...Sesamalah kita hood, apa yang mama tergurau tu, harap maaflah banyak-banyak ye. Jangan amik ati na...Pajeri ada boh kerang? First time dengar tu? Tapi tak leh dicuba, kerang tak de....
14. mummy jam>> Oh, ada ke pajeri resipi tak de rempah? Kita bukan tahu pun...kita tanya mak, mak kata masak cenggini, kita ikut je...hehehe...
15. hood newrulehooda@yahoo.co.uk>> Sumer pun belum la Hood...memang nak kena buat thorough check up ni...kot ada apa-apa yang perlu di overhauled...hahahaa.....I think, my eyes ni pun ada gak contribute ni...age is catching up on this ol' lady la! Thanks for your concern my dear....You too, take care na....
16. kakyong>> Dahnya, mama tak ada apa nak buat kat sini, mama update jer la fp ni...buat teman...hehehe....
17. shafa shafarida@gmail.com>> Selamat hari raya buat Shafa sekeluarga jua. Kalau dekat, dah pergi dah rumah Shafa nak makan ketupat palas tuuu....Ni jauh, jamu mata je la....
18. anna>> Mama dah nengok dah kek lapis prune mama anna tu...meruntun jiwa ku....isk isk isk...lelehhhhh....
19. Mrs.NAsH>> Selamat hari raya Aidil Fitri baut Mrs Nash sekeluarga. Jerebu agaknya, tu sebab yang demam tu. Jangan lupa makan ubat biar cepat sembuh. Hihi...kesian awak ye, cik abe laser lagi...naper tak cakap je...ini pajeri nenas pattern baru...hehehe....
20. aishifu>> Selamat hari raya buat Aishifu sekeluarga...
21. ilyani>> Salam Aidilfitri jua buat Ilyani dan keluarga...
22. tanjung-puteri marcie_y_k@hotmail.com>> Maaf ye, jangan leleh banyak-banyak air liok tu...baziaq...hehe...Selamat Hari raya, maaf zahir batin jua dari mama...
23. azli>> You are just a master of everything eh...anyway...my mom tak mention the kerisik, so I didn't put any inside. Kena ada kerisik ke?
24. hanieliza>> Ee jangan kak...akak masak lagi sedap...segan je kita nak hulur....
25. Yani Cologne>> Alahai naper tak sihatnya...ehem ehem ke? Selamat Hari Raya buat Yani sekeluarga juga...take care ya...
26. Phalinn>> Mama tak boleh makan nenas begitu saja. Mama ada masaalah tonsil. Pajeri nenas ni pun, masak sikit je, just nak lepas gian....Phalinn pening, study banyak sangat kot...
27. yangmazni>> Mama pun sama, tu sebab masak seciput je...Aik...main ucap selamat berkemas je ke...tak sudi nak nolong?
28. teristimewa pius_xtau@yahoo.com>> Mama dah translatekan resipinya ya....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net