By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 20-Oct-2006 10:10 Email | Share | Bookmark
TAT GULUNG (Mak Busu Nabsiah)

 
 
 
 
Yawnnnn yawnnnn......
Why mama? Sleepy?
You bet!
What have you been up to?
As usual, Mrs. Last Minute dot Com had to stay up late, and I mean, reallyyyyy late, to prepare these.....



I prepared 25 plates yesterday night. Then went straight to sleep at 12 midnight. Up by 3 to prepare sehri. While having sehri, I listed down the names of those whom I am going to distribute the plates to, and oh ohhhh....I am short of 10 plates! There goes my 'back-to-sleep' thingy! Started preparing the balance 10 plates, did a bit of ironing, shower and off to school with the kids. Fatin brought 10 plates for her teachers which she will distribute herself. I went with Syahmi to his school and made him hand the plates to the teachers. The happy expressions on their faces just made all the hard work worth while. I just hope they will enjoy the plate as much as I enjoyed preparing them.

Yesterday, I am not sure what went wrong. I tried baking these cookies that looked so simple to do, but then turn out to be quite a disaster to me. I think it's not the recipe but it's just me! Lack of concentration or just too eager maybe! I think, I poured too much milk. Anyway, please don't get put off with the recipe just because mine didn't come out right. If anyone is interested to try, I've enclosed the recipe as well...



Another recipe that I've tried yesterday evening was TAT GULUNG. I got this recipe from my aunty, Busu Nabsiah. So Mom of Four, if you wish to give this recipe a go, please help yourself and don't forget to let me know ya, whether it melts in the mouth or not....



TART GULUNG

Ingredients :

250 g butter
2 egg yolks
50 g icing sugar
375 g flour ~ sifted
20 g cornflour ~ sifted
1/2 teaspoon vanilla essence

For the filling, I used the same recipe as my other pineapple tart cookies version. The recipe can be found here

Method :

1. Cream butter, icing sugar and egg yolks.
2. Add in vanilla essence.
3. Add in sifted dry ingredients and mix to form a soft dough.
4. Roll to a 1/2 cm thickness using the normal rolling pin.
5. Roll once using the serrated rolling pin (penggelek bergerigi).
5. Cut to the size of 1 in by 3 inches approximately.
6. Place a bit of filling an roll.
7. Arrange on a baking tray and bake in a preheated oven 170 C for 20 - 25 minutes.




I know that today, most of the Malaysians are starting their journey home to their kampung to celebrate Eid with their families and relatives. So I wish all of you a safe journey home. Take care of yourself and each other.......

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. fifi fad>> Biasalah tu Fifi, kalau dah nak raya tu, harus la disajikan dengan kuih raya, betul tak? Kalau nak tahu, tart tu dah habis dah pun. Lom sempat raya lagi.
2. aZeeMaH>> Kalau mama tak ambil order, dok sebelah pun tak leh order...hehehe...Selamat hari raya buat aZeeMaH dan suami juga ye...semoga bergembira di hari raya nanti...
3. rossya>> Well, try (biskut susu) at your own risk ya...akak buat sikit je la dulu, tengok cam mana. Like I told you, mine's a disaster! Selamat Hari Raya, maaf zahir batin jua buat akak, cik abe dan Lisya.
4. Mom of four>> Sama-sama Mom of four. Nanti senang-senang cuba version ni pulak and let me know ya...
5. nic>> Nak buek cam no...dah terbuat 8. Hahaha....Selamat Hari Raya, maaf atas segala gurauan. Bergembiralah di hari raya nanti...tahun depan dah beraya dalam suasana baru !
6. Mother Marissa>> Tak banyaklah mother, just 8 je. Tu je yang sempat. Maybe after puasa, will continue baking, just for the sake of trying out new recipes yang dah bertimbun diprint..hahaha...Aiyaaa how to send a plate all the way to Malaysia? Salam Aidil Fitri, maaf zahir batin buat mother seisi keluarga. Moga bergembira di hari raya nanti...
7. dolly>> Most welcome my dear. Glad you enjoyed it. Will send more if I manage to try other recipes during this one week school holidays though I have quite a number of 'list-to-do' thingy to settle. Please remind me the plate for your parents as well...Enjoy your vacation at the lake...
8. ciknor>> Alhamdulillah rezeki nak menjadi, tapi cam biskut susu tu, kantoi...hehehe...Beraya di sini, tak terasa suasananya...cam hari hari biasa aje...pulak tu, kami beraya anak beranak aje. Yang lain semuanya dah balik. Rumah mertua ciknor di Padang Temu kat mana ye? Dekat dengan sekolah ke? Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin dari kami sekeluarga...
9. mummy jam>> Mummy dear, altogether bukan 25 but 35! Hehehe...dah biasa mummy. This is how I celebrate raya kat sini...at least that keeps me busy and can divert my kesedihan tak dapat balik beraya...Selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin dari kami sekeluarga buat mummy and family di Singapore.
10. Fasha>> Kuih raya tu mainly mama bake untuk buat those plates la. Yang balance tu baru buat makan sendiri. Tak apalah Fasha, kesihatan anak tu lebih penting dari kuih raya...nanti dah sihat, bolehlah ajak Daniel sama menggodak ye. Alah Fasha, janganlah dok syahdu..kang Fasha syahdu satu, mama syahdu 10! Dah berapa hari raya Fasha tak balik Malaysia? Mine, the 6th year in a row.
11. dilla>> Ha ah Dilla, mama beraya di Malawi lagi untuk tahun ke 6 berturut-turut. Maybe anak-anak pun dah lupa cam mana suasana raya di Malaysia... Nak buat cam no...Dilla lagi kesian eh, kalau raya hari Isnin, raya dalam lab la pulak. Macam manalah nak buat kuih raya, Dilla kan ada baby, Next year perhaps!
12. Syahani>> Mama amat gembira bila ada yang memberitahu mama, fp ini telah banyak membantu mereka. Moga Syahani akan bertambah bersemangat untuk memasak, bila mendapat komen positive dari your food testers! Seronok mama mendengarkannya...Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf zahir batin buat Syahani seisi keluarga....Tentu in law and your mom happy dapat homemade kuih raya dari Syahani.
13. KNizam>> Selamat Hari Raya buat KNizam sekeluarga di Jasin. Jasin di mana ye? Baik baik rebus ketupat tu...bila makan, ingat-ingatlah kami yang jauh ni, yang hanya merebus ketupat segera adabi je! Really miss the ketupat daun tu.....
14. Mei>> Mei still tak sihat? Rest banyak-banyak Mei...dah nak raya ni. Mama, alhamdulillah dah okay. Mei banyak buat kuih ke, tu kata sampai merumbung tu! Rajinlah Mei! Mei janganlah sedey sedey tak balik raya, mama pun tak balik gak...6 tahun dah...nanti Mei sedey sikit, mama sedey laaaaagi banyak tau...Anyway, SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN DARI MAMAFAMI SEKELUARGA DI MALAWI...
15. aunidayini>> Salam aidilfitri, maaf zahir batin jua dari kami sekeluarga yang jauh di Malawi. Moga aunidayini sekeluarga bergembira di hari raya nanti ya....
16. Prof-Dark>> Mama jauh di Afrika, cam mana nak ambil order. Hehe...lagipun, nak buat sendiri pun kelam kabut! Thanks for dropping by.
17. ibuAliffNuqman>> Mama kenalah buat kuih raya, saja nak ambil mood raya. Lagipun nak kena bagi cikgu sekolah dan kawan-kawan. Mama beraya di Malawi aje tahun ni. Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin buat ibuAliffNuqman sekeluarga ya...
18. ibu nadia>> Waalaikumus salam ibu nadia...Ibu Nadia pun beraya di NZ je ke? Tak apalah, samalah kita beraya di perantauan ye...Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin...
19. rozzan>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri (Minal Aidin Wal Fa Izin) buat Rozzan seisi keluarga di Singapura. Maaf zahir batin dari keluarga MamaFaMi di sini...
20. maR>> Amboi Mar, hang seronok na dapat balik Malaysia dan Singapore. Dapat puasa di sana dan beraya di sana juga. Mesti Tia seronok kan...Whatever it is, drive carefully and arrive safe ya Mar. Mama pun ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Mar sekeluarga. Maaf dipinta andai ada silap dan salah sepanjang kita di alam cyber ni.....Enjoy your raya ok....
21. KNizam>> Mama jawab ye...
Ziarah menziarahi di hari lebaran
Sambil bersalaman bermaaf maafan
Menjamu selera pelbagai hidangan
Kami yang jauh, jangan dilupakan...

22. daing>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir Batin buat Daing sekeluarga...
23. Mademoiselle Ayu>> Biskut raya mama baru 8 jenis je. Tapi ntah eh, this year less colorful sebab agaknya mama tak berapa well organised. Tak plan betul-betul. Actually mama suka kalau kuih mama dalam plates tu look colorful. Tapi tak kisahlah, so far, feed back yang diterima dari kawan-kawan dan cikgu-cikgu, semuanya memuaskan, alhamdulillah...yang penting, orang happy dengan apa yang mama hulurkan....
24. Ida ida@medix.com.my>> Tu la pasal!!!
25. sarah>>
26. azian azpil77@yahoo.com>> Simpankan di dalam bekas kedap udara (airtight containers).


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net