By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Oct-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
COKDAM COOKIES

The texture of....
COKDAM COOKIES
The Durban Tour meeting went well. I am so happy with all the parents involved. They are all very co-operative and makes me feel like want to do more where ever possible. We discussed about the prizes (from various sponsors) to be won, the setting and also the menus for the dinner that we had planned, to be on the 25th November. Each parents were to bring salad and finger food dessert. So I was thinking of donuts, what else...hahaha...and if time and health permits, I might bring more, wallahu'alam. And the best part is, the first fund for this fund raising comes from my Donut Raffles. Though the amout is way too small, but I am happy I've done something, at least......And also, today, I managed to sell 2 tickets...phew...a few more to go...any takers?

Quote:
MamaFaMi to Mom of Four :
Resipi tart nenas yang melt in the mouth seperti yang Mom of Four minta tu, rasanya resipi Kak Liza yang pernah mama tepek di sini. Cuma mama tak buat tart gulung tapi tart yang dipaipkan ke dalam papercups. Mama ada berbual dengan Imah semalam dan dia cerita perihal tart yang melt in the mouth. Dari resipi yang dia bagi, mama semak, sama dengan resipi Kak Liza tu. Cubalah nanti ye...gud luck!


This morning, I managed to bake just one cookies. Tomorrow perhaps, I could start earlier to be able to bake more, insyaAllah. So for today's recipe, COKDAM COOKIES, I've tried a recipe that I copied from Diana's blog. She's got so many wonderful recipes and presented in such a way that you want to keep on browsing her page! Thank you Diana for sharing with us loads of recipes and not to mention, loads of tips and knowledge in the world of cooking. May Allah bless you! I understand that this recipe originally came from Mami Asmah Laili. Thank you dear Mami for a wonderful yet so easy to prepare recipe...


COKDAM COOKIES by Mami Asmah Laili

Ingredients :

250 g margarine
350 g Top Flour ~ sifted
( I used 300 g cake flour, sifted)
125 g castor sugar
1 tablespoon cocoa powder
1 tablespoon Nutella
150 g chopped almonds
50 g cornflour ~ sifted
1 egg white ~ for brushing
chopped almonds ~ to sprinkle
a few small plastic bags

Method :

1. Pre heat oven to 180 C then reduce to 170 C.
2. Cream margarine, sugar, Nutella and cocoa powder.
3. Add in sifted ingredients (flour and cornflour), bit by bit till a soft dough is formed. Don't finish all the flour at once, reserve some to be added after adding the chopped almonds, if needed.
4. Add in chopped almonds.
5. Divide the dough to 3 portions and place the first portion in a small plastic bag. I put in a 6 inches x 8 inches plastic bags. Roll flat to the thickness of 3/4 cm.
6. Cut open the plastic bag, starting from the side then the bottom.
7. Bursh with egg white and sprinkle chopped almonds. Press lightly to secure the almonds.
8. With a sharp knife, cut the flatten dough to the size of 6 cm x 2 cm.
9. Arrange in a baking tray, layered with greaseproof paper.
10. Bake for 17 - 20 minutes or till done.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Jangan tak tahu, gara-gara baca komen akak ler maka kita tergerak nak cuba sebab akak kata kuih ni famous di Singapore. Hehe...what's more important, ianya senang nak buat dan cepat je siap!
p/s : Akak, biskut Thumbprint akak tu memang tak ada sugar eh? Just curious...
2. mummy and daddy hamim2>> Tu la kan Imah, mama try cari kat Forum kat bahagian archive, tapi tak ada yang exactly like resipi yang Imah cakap tu, tapi resipi Kak Liza menepati hampir 90%, so I assume, yang itulah kot. Wah, telur putih tu Imah buat topping muka ke? Peh mesti tegang tak hingat ni pipi dia...hehehe....Ajak ayam eh? Saja je tau...bikin orang tension. Dah tahu mama tak dapat gi sana, lagi dia ajak-ajak. Tapi kalau mama dapat gi sana, mama tak mau makan kuih, mama nak gi car boot! Amacam, orait eh? Hehehe...Imah, mama sekeluarga juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya pada Imah sekeluarga. Maaflah kalau ada 'tutur-taip' dan gurauan mama yang menyinggung perasaan Imah. Tau je la, kita kalau dah bersembang, memang tak hingat donia...hehehe....maaf ye Imah.....
3. Tina>> Waalaikumus salam orang senegeri. Hmm..tak de nutella eh, tak payah boh pun tak apa kot, maybe just add a bit more sugar bagi manis sikit lagi, say about 1 to 2 tablespoons. Kek buah, well actually, mama ada try buat a cake which is actually not a cake buah, tapi mama terbuat jadi kek buah. Nanti mama try tepek yang tu and see what you think of it. InsyaAllah kalau mama buat the real kek buah, mama tepek lain kali ye.....Kek berderai tu pasal terlalu kering, maybe terbanyak tepung.
4. dolly>> Thank you my dear. Err...do you want your plate of goodies before the school closes or can I give it to you after the school re-opens? Maybe there'll be more goodies if I give it after the school re-opens...because God knows what I will try during this one week break!!!! Hahaha....And oh, thanks for accompanying me to the shop yesterday...your forever troublesome friend...~ MamaFaMi ~
5. anna>> Thank you Anna...tak sabar nak tunggu report kek lapis Prune mama Anna tu..mesti sedap kan...lemak, masam, manis, semua ada.....yumm.... Selamat Hari Raya Aidil Fitri dari kami sekeluarga buat Anna sekeluarga...
6. ND>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin dari mama sekeluarga buat ND jua...
7. cakcibur>> Cilok je Cak...credit goes to Mami Asma Laili for producing the recipe and to Mrs Diana for sharing it with all of us...
8. nic>> I really hope that I'll manage to do as many as possible today before assembling them in the plates to be distributed tomorrow. Aduh laaa...kalau nic dekat, mau ajak gotong royong siapkan kuih mama. Biasalah, lagi nak dekat raya, lagi malas..ni mama pun, bersahur dah start slack dah...makan biskut cicah air milo je....Nic balik esok pagi k, jangan balik malam ni....doesn't make much difference. After all, esok belum raya pun....
9. mommy_d&d>> Wah kilang kuih dah tutup operasi eh? Now ops spring clean ke mommy? Seronoklah mommy nak balik kampung beraya....selamat jalan, pandu cermat jiwa selamat. Biar lambat, asalkan sampai!
10, 11 & 12. Ida ida@medix.com.my>> Cilok jangan tak cilok...hehehe...mama pun, kemas sendiri la jawabnya. Kemas sesikit dah ler...bukan ada saper nak datang. Actually pun, mama memang ada plan nak really 'kemas' this house during the one week break. Senang sok, kalau dah kena balik for good, less hassle.
13. Shukri sfawani>> Terima kasih dan selamat hari raya aidil fitri buat Shukri sekeluarga jua...
14. zack>> Ala Zack kan terror bab bab mengalter recipe ni. Kalau tak de Nuttela, tibai je lah boh benda yang adik beradik Nuttella..hehehe...The good thing of rolling the dough dalam plastic bag tu, then cut open the plastic bag, is to minimize lebihan doh yang terpaksa di uli balik, if you get what i mean. Kalau betul-betul potong elok, langsung tak de lebihan tau...tapi biasalah mama ni...selalu herot berot je...hehehe...
15. Mademoiselle Ayu>> MERDEKA!!! Seronoklah Ayu leh menyambut hari raya dengan gembira dan bahagianya! Hehehe....
16. Fazaliza>> Actually boh dalam plastik tu lebih senang so that tak banyak lebihan and then ketebalannya serata. Tapi kalau rasa susah, Liza roll macam buat cookies yang lainlah. Ha ah, choc chip cookies Kak Rossya memang sedap, chocolaty lagi! Selamat hari raya aidil fitri buat Liza sekeluarga jua ya....
17. nana>> Selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin buat nana sekeluarga juga. Hmm..tak tahulah kalau rasanya tak sesedap rupanya..
18. mummy jam>> Kita pulak, guna cake flour je...hehehe...dah 3 version dah ni!
19. EDORAS>> Now dah turun tangga ke 4, hehe...apa pun yang terjadi adalah sokongan dari semua visitors mama. Terima kasih yang tidak terhingga mama ucapkan. Anyway, you made me feel proud to be a Malaysian...thanks!
20. mazwin>> Hi Mazwin (teringat la pulak kat Quinary M!)...Alamak, tak tahulah pulak mama akan asal usul COKDAM ni...I just know how to buat je...hehehe...Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin jua buat Mazwin sekeluarga.
21. mazwin>> Mama divide 3 portions sebab mama roll 3 kali dalam 3 plastic bags kecik kecik. All the three portions buat method yang sama. Sorrylah kalau Mazwin terconfuse ye....
22. rossya>> Kak, hari tu kita memang nak buat, tapi disebabkan first project tak berapa menjadi, semangat ku terus menurun. InsyaAllah nanti nak try jugalah. Tak raya doesn't mean tak leh makan biskut raya ye tak! Thanks for the info...
23. delia>> Hi Delia. Thanks for dropping by and for wanting to drop by more often. Glad if I could be of some help. Mula-mula memanglah undomesticated, tapi once you get the hang of it, mesti power punya. Like my hubby use to say, masa baru dilahirkan di muka bumi ni pun, bukan kita pandai segala...semuanya kena belajar...logic kan?
24. mommy_d&d>> Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Mama sekeluarga juga...bergembiralah di Aidil Fitri nanti ye...
25. emly>> Nampaknya, semua dah balik beraya, tinggallah mama kesepian kat page ni...layaannnnnn....Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Emly sekeluarga. Maaf zahir batin....p/s : Ye ke mama punya fp famous kat Malaysia...mana Emly tahu? Ish..tak adalah...fp mama ni biasa je...nothing special pun....
26. mawarmerah>> Salam mawarmerah yang manis...Thanks for dropping by my page dan terima kasihlah kerana sudi gak nak layan mama punya entry yang ntah apa-apa tu...sajalah buat fp ni macam my own diari. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat mawarmerah dan keluarga. Maaf zahir batin...
27. S@BRiN@>> Memang sedap dan nak buatnya pun very simple. Nanti Sab cubalah buat ye. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Sab dan Nadzri. Maaf kalau ada silap dan salah ye....
28. nabialishad>> Komen jangan tak komen! Hehe...amboi, elok je dia nak bagi alamat rumah...nanti mama hantar invois dan bukan kuih, amacam? Hehehe....Tak yah tiup pun, dah terasa dah bahangnya...itu yang buat sayu lagi tuuu.....Selamat hari lebaran buat Nabia sekeluarga ye. Nanti balik kampung, leh ler buat kuih memacam....
29. finie>> Terima kasih Finie. Selamat hari raya aidil fitri dari mama sekeluarga.
30. zakiah>> Mama beli pantun Zakiah ye....
Takutnya hendak ke Kampung Delapan
Takut kena baham dek buaya,
Ampun dan maaf mama pohonkan
Semoga berbahagia di hari raya!

31. za+za>> Alamak za+za, lom ada delivery services to Japan la...hehehe...Selamat Hari Raya buat za+za sekeluarga.
32. Shana>> Mama tak buat open houselah Shana. Masak hari raya pun biasa-biasa je. Selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin buat Shana sekeluarga.
33. stROZze>> Mama cuba jawab eh....hihihi...tak mo kalah wei! Selamat hari raya aidil fitri dari mama sekeluarga...
Berhati-hati di jalanraya
Asalkan sampai, walaupun lambat
Selamat menyambut hari mulia
Bergembira bersama kaum kerabat...

34. KNizam>> Dari orang Melaka untuk orang Melaka...chewah...dah jadi pesta pantun ler plak haa...Selamat hari raya aidil fitri buat KNizam sekeluarga dari keluarga MamaFaMi...
Suasana raya amat terasa
Walau di mana kita berada
Tanda kemenangan setelah berpuasa
Sambutlah Syawal dengan gembira

35. fliffy>> Selamat hari raya Aidil fitri jua buat Fliffy sekeluarga. Tentu gembira dapat berkumpul kan? Pheww memang lega mama dapat membereskan project kuih raya untuk distribution walaupun till the very last minute! Hehehe....Wah, hari raya pun sempat ke Fliffy nak update fp?
36. Mom of four>> Sama-sama mom of four. Harap one fine day, mom of four akan berjumpalah dengan resipi idaman kalbu cik abang mu itew ye...Indeed you are adventurous...but i think next time round, try pulak mix butter and margarine and see the outcome. Then maybe tak payah tambah tepung. Bila tambah tepung, dia jadi keras lah...tak best. Tart yang ni, sebenarnya mama dapat makan sekeping dua je....sebab tak sempat. Elok siap buat, sejuk terus packing. Dahlah tu, buat pun seciput je! Tadi dah beli nenas, ingat nak buat tart lagi, but haven't decided on which one. Maybe my mom's recipe kot sebab my kids suka yang tu...maklumlah, resipi nenda terchenta!
37. kuzi>> Mama juga nak minta maaf banyak-banyak kat Kuzi kot ada gurauan mama di ruangan komen tu yang menyinggung perasaan. Mama ni memang suka bergurau, tapi takut orang terasa pulak. InsyaAllah moga silaturrahim kita berpanjangan di alam cyber ini. Mana tahu, ada rezeki, dapat pula bersua muka ye dak...Selamat hari raya aidil fitri buat Kuzi seisi keluarga di USA.
38. cik puan alin>> Hehe...mahaplah cik puan. Tak pe, lain kali browse page mama bila tengah kenyang ye....Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin buat cik puan sekeluarga.
39. rozzan>> Rasanya mama punya project kuih raya tak tutup kot even though dah lepas raya sebab banyak sangat resipi yang diprint dan semuanya sounded soooooo delicious. So semuanya rasa macam nak cuba...hehehe...Yang before ni, marathon sebab dah terlewat. Next week budak-budak dah cuti sekolah seminggu. So I have to distribute by Friday. Tu yang tak tentu arah tu! Almaklumlah, Mrs Last Minute dot Com ler katakan! Mama sekeluarga juga ingin mengucapkan..Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin buat Rozzan sekeluarga ya. Bergembiralah di hari mulia tanda kemenagan setelah sebulan berpuasa.
40. ishzah>> Perh...dah berpeluh dah mama kena jawab pantun ni...hehehe....tapi jawab mesti jawab punya...kalau tak malulah Hang Tuah nanti! Hohoho....
Hari raya bakal menjelma
Rumah dihias, indah sekali
Ampun dan maaf yang mama pinta
Selamat hari raya Aidil Fitri

41. mama anis>> Mama seisi keluarga juga ingin mengucapkan selamat menyambut hari lebaran yang bakal tiba kepada mama anis sekeluarga di Melbourne. Salah dah silap harap dimaafkan. Moga silaturrahim ini berpanjangan.
42. mami danish>> Mama sebenarnya lebih suka baking dari memasak. Masak tu tak pandai mana, tapi belajar-belajar la juga kat fp dan forum. Lepas untuk kami makan anak beranak je...
43. mawarmerah>> Thanks for the info ya....
44. Mama Batrisyia & Aliesyia>> Selamat Hari Raya buat Mama Batrisyia & Aliesyia juga dari kami sekeluarga. Maaf zahir batin...
45. kuchai>> Dak eih....habis dah kuih, lom raya lagi! Habis distribute kat kawan-kawan. Nanti kalau mama rajin, mama buat lagi...banyak wei printouts yang nak dicuba! Mama juga nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kat Kuchai na...mahap banyak banyak na, mama selalu giat (usik) Kuchai na...
46. Leen>> Mama juga ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri buat Leen sekeluarga, maaf zahir dan batin.
47. mama awatif&adam>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin dari kami sekeluarga jua...
48. kak long>> Selamat hari raya buat Kak Long juga. Mama mohon maaf andai ada gurauan mama yang menyinggung perasaan Kak Long ye.
49. emly>> Mama tak update malam tu sebab mama dah 'pengsan' awal. Tidur 3 jam the day before, manalah tak tergolek dog the next day! Hahaha....Hehe...kuat juga pengaruh milk shake mama tu yek....
50. sandhora>> My dear, I am 40 years old. My daughter is 13 and my son is 11. Dah terbiasa dengan panggilan mama, so no matter what everybody's age is, they simply call me mama and that makes me feel like I have so many kids! Hahaha! I don't mind revealing my age but the photos, I am very sorry as hubby had said, no family photos to be published on the page if I were to keep the page. So I am very sorry, I won't be able to fulfill that request. You are such a darling my dear as to offer me anything from Singapore. But I think, as of now, insyaAllah will make do with whatever's available over here. Thank you very much for your kind thoughts. Maybe it's my bubbly character that makes people feel close to me huh? Hehehe...sorrylah, terperasan sendiri la pulak haaa.......Esh, manalah mama ni ada peminat...semua kawan-kawan belaka....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net