By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 16-Oct-2006 22:00 Email | Share | Bookmark
MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE (ROYLAZIM)

 
 
 
 
 
 
Marble Chocolate Cheesecake


How can that be? Yeah that small bottle fitted all the 25 donuts out of 1 recipe of Donut Suria because I used not only one size cutter but 4 sizes. These are the cutters....


I kept on saying to myself that I need to start baking cookies for Eid. And now that I'm feeling much better, alhamdulillah with your duaas, I still haven't started on anything! Maybe tomorrow....hehehe, insyaAllah...And since my 'punishment' (not to be in the kitchen and to get enough rest) had been lifted up, so I got to cook for yesterday's and today's Iftar. These were what we had...simple but alhamdulillah filling...





Since I haven't tried anything new for the past 4 or 5 days, I'll just paste something that I've tried a couple of weeks back. Kak Liza had passed on the recipe to me when it first came hot in the Forum Cari. I just can't resist and had to try it. It came out nice and I liked it. Thanks to Roylazim of Forum Cari for sharing this recipe with us.



MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE (Roylazim)

Ingredients A :

180 g butter
20 g cocoa powder
170 g castor sugar (I reduced to 150 g only)
3 eggs
120 g self-raising flour
1 teaspoon baking powder

Ingredients B :

250 g cream cheese
60 g castor sugar
1 teaspoon vanilla essence
1 egg

Method :

1. Sift self-raising flour, baking powder and cocoa. Set aside.
2. Cream butter and sugar.
3. Add in eggs (ingredient A), one at a time.
4. Add in the sifted ingredients and mix well.
5. In another bowl, beat all ingredients in B till light.
6. Prepare a 7" tray, line with grease-proof paper. I used an 8" x 8" tray. Pour in one part of ingredient A's mixture into the tin. Spread evenly. Then pour the whole ingredient B's mixture on top and spread evenly. Finally pour the balance of ingredient A's mixture on top and spread nicely to cover the whole area.
7. Bake in a pre-heated oven at 160 C for 1 hour.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Kek ni tak muak sangat kak sebab cheese nya pun tak banyak sangat, plus ada coklat...manis masam chocolaty taste. Akak kalau buat, mesti lagi ngancam punya nih!
2. muni>> Kita pun gitu, kalau lauk untuk Iftar tu, main tembak tak de aim dah...itupun kalau sempat, kalau dak, lalu je la....Hope Nadiah will like this cheese cake. Pasal donut challenge tu...haaa mestilah be tricky. Kalau tak nanti semua orang teka betul, naya nak kena bagi donuts tu ramai-ramai! Hehehe....I used the biggest cutter untuk 1 donuts je. Yang tersorok kat tengah-tengah tu, mostly yang kecik keciklah... senang nak sumbat!
3. maR>> Ala Mar, hang kat Malaysia tu, apa nak terliurnya...pi je Pasar Ramadhan...hah tu dia...pilih je!
4. S@BRiN@>> Betul Sab, lain orang lain selera dan citarasanya...tapi ada yang berani mencuba dan ada yang tidak. Mama berani mencuba tapi mak mama tidak..Kalau dia kata dia tak makan tu, sampai sudah dia tak akan cuba. Hehehe....Alah, Iftar mama tu, simple simple je Sab....tak kuasa masak leceh leceh sebab bila berbuka ni, bukan banyak sangat pun makannya...
5. mommy_d&d>> Tu la mommy...berderau juga darah bila baca mommy punya tekaan...baiklah mama reveal cepat-cepat sebelum ada yang teka betul...hahahaha! Ha ah Cheese cake tu yang sama cam Kak Liza buat. Mama dah buat lama dah, tak sempat posting. Lagi satu cheese cake yang mama suka ialah Peach Cheesecake, simple and delicious, to me la kannn...
6. Mummy Qistina @Maizan>> Yummmmmmmm
7. zakiah zainudin>> Hehe...menjadi juga trick ku ini ye....selamatttt sebalang!
8. nic>> Ala, shakali shakali okla Nic.....diet diet ni, kurus sangat nanti tak lawa...hehehe...
9. aneez>> Memang sedap Aneez...
10. Kak Leen>> Tul Leen..cubalah...
11. Ouled Kenitra>> Selamat menyambut lebaran to you and family...
12. che sakura>> Mama tak pernah gi Secret Recipe, so tak tahulah cam mana ye...Selamat hari raya buat Che Sakura sekeluarga jua...
13. Shopalot>> Kalau tanya volunteer, semua pun nak volunteer...hehehe...anyway, thanks for volunteering...I'll bear that in mind! Mama pun ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat Shopalot sekeluarga...
14. Ida>> Alhamdulillah much better. Ingat nak buat la hari ni...insyaAllah...
15. ishzah>> InsyaAllah tak sebab ada coklat cake tu...
16. Tyha>> Cubalah, baru tahu ngancam ke dak rasanya!
17. anna>> Kenalah buat kalau nak tahu cemana rasanya. Eee prune layer cake, mesti sedap...
18 & 19. aunidayini>> Masa mama buat, the cheese is fine pulak, tak lembik. Anyway, thanks for the tips ya...Wah, lagi tambah melted chocolate...very the chocolaty ni! Oh ala, ada fan juga ke mama ni...terima kasihlah bebanyak ye...terharu gitu...
20. Fasha>> Fasha dah tirgoda! Hehe...Chocolate Brownies with cheese cake layer sounds nice...boleh balancekan the sweetness of chocolate tu dengan kemasaman cheese kan....*drooling*
21. Mademoiselle>> Sabor Ayu...
22. Phalinn>> Most welcome Phalinn. Mama guna api atas bawah. Kalau api atas je, takut tak bolehlah Phalinn sebab itu dah kira grill and not bake. Go get your oven fixed dulu...kalau tak nanti, sayang je bahan-bahan tu....
23. ina>> Waalaikumussalam...Hehehe..me no expert na...me still belajar...Mama rasa kan Ina, it's not 375 C but 375 F because oven tuan rumah mama ni pun paling tinggi 280 C. Typing error tu. 375 F = 190 C = Gas # 5 (Sederhana panas). So, Ina just set to 190 C, kalau ikut resipi. Tapi mama kalau bake cookies, normally 160 C and cakes 180 C, tengoklah oven Ina macam mana k....
24. k.i>> Ambil mood hari raya, tu yang pasang lagu raya...Eid Mubarak from all of us in Malawi to you too....
25. centralclubs>> Thanks for dropping by, but sorry, I can't understand what you are saying
26. izza@putrajaya>> Cuba lagi di contest yang akan datang, jangan berputus asa...hehe...iye iye je mama ni! Selamat hari raya aidil Fitri jua buat Izza dan keluarga di Putrajaya..
27. mas>> Hehe..ala makan sikit je, tak de gemuklah...
28. Sutie>> Hmm,,,actually mama punya cheese tu pun banyak turun kat bawah juga. Maybe next time, cuba pukul bahan B tu sampai lebih ringan. Mama pun buat sekali je kek ni...tak de cheese nak buat, lagipun banyak resipi lain yang menanti untuk dicuba...
29. louise louisekoh@gmail.com>> Hi Louise. Merry Christmas to you too. Glad this recipe suits your tastebuds and thanks for trying and letting me know ya.
30. @ties>> Terima kasih kerana sudi mencuba ye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net