Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Oct-2006 19:19 Email | Share | Bookmark
CROISSANTS WITH STEP BY STEP PHOTO

 
The texture
Step-by-Step
CROISSANTS
I am supposed to be sleeping or at least resting now, hubby's order! Why, because I think I am down with flu. Had to go and see Dr Rita again tomorrow morning. And one thing for sure, I'll be pricked on the finger! How I hate that! Not that it hurts that much but just imagine how would you feel, giving your finger for somebody to prick and the worst part is, the agony to see and wait for the needle to actually reach it's target....OUUUUUCCCHHH....

So I'll just go straight to the menu for today as I don't want hubby to catch me being infront of the pc! Oh by the way, I tried a new recipe today, something nice from Kak Liza's page. Will update on that later. As of now, it'll stay in my archive for dry-season entries...hahahaha....These were our Iftar menu just now...



As promised, here's the recipe as well as the step by step photo of how I go about making the croissont. I got the recipe from one of the cookbooks that I borrowed from Dolly. Thanks Dolly! It may not look as beautiful as Delifrance's croissant, but as long as the taste is there, MamaFaMi is happy enough to declare to herself, I CAN MAKE CROISSANTS! MamaFaMi BOLEH! Hok aloh...poyo nya!



CROISSANTS

Ingredients :

3 cups flour
1/2 teaspoon salt
3 tablespoons sugar
1 egg yolk
3/4 cup lukewarm water
3/4 cup lukewarm milk
1 teaspoon instant dried yeast
250 g butter ~ divided into 3 portions



Method :

1. Sift flour, add sugar, salt, egg yolk and instant dried yeast into a mixer. On the mixer and pour lukewarm water and lukewarm milk, bit by bit. Knead till a soft and elastic dough is formed. Cover and leave in a warm place for 2 - 3 hours to allow the dough to rise. (I didn't have to wait that long because the dough rise very fast. Maybe the yeast that I used is very good, masyaAllah). Punch down the dough and divide into 4 portions. If you prefer your croissants to be big, then divide to less number of portions. I made half the recipe so I divided into 2 portions.
2. Knead lightly and roll out into a rectangle.
3. Dot or grate 1/3 of the butter over the top 2/3 of the pastry, leaving a border.
4. Fold the bottom third of the pastry over the middle third and...
5. ...the top third over that. Press the edges together. Turn the dough around (clockwise) and then roll out to the original size. Repeat this folding and rolling process twice more with teh remaining butter, then once without any butter. Chill for 30 minutes before each rolling.
6. Roll each portion into a large rectangle.
7. Cut into 4 triangles.
8. Make a slit at both sides of the triangle.
9. Roll up each, starting from one corner to the opposite corner with both hands.
10. Seal the point of the triangle with a little beaten egg yolk.
11. Curve each croissants into a crescent shape.
12. Arrange on a baking tray.
13. Brush with beaten egg yolk. Leave to rise in a warm place for 15 - 20 minutes. Preheat the oven to 200 C. Bake the croissants for 5 minutes then reduce heat to 180 C and bake for a further 15 - 20 minutes.



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. yangmazni>> Hihi..makin berkobar semangat sebab ada orang tiup dari Jepun! Kalau Maz nak tahu, with that two eggs, mama buat croissants, mama carries (love shape biscuit) plus another biscuit sekali tau! Tu la, kalau nak wat apa-apa pun, planning tu perlu...jimat kos! Anak-anak nak makan pizza, buat yang tu dulu. Nowadays mama kalau buat pizza, guna resipi donut suria for the base. Simple, fast and tasty!
2. anna>> Betul juga cakap Anna tu, tapikan kalau kuih tu ropa hodoh bebenor, orang tak selera pulak nak menjamahnya walaupun ianya sedap...Alhamdulillah mama dah dapat email. Maaflah lom balas sebab semalam betul tak sihat...badan rasa tak tentu arah...nanti mama reply ye Anna...apa-apa pun, terima kasih banyak-banyak. InsyaAllah akan mama usahakan nanti....
3. cik_bawang>> Mama nak power rangers kaler pink eh! Hihihi....Sonang yo buat ayam masak kicap tu...
4. Shah, Sya, Syahmi>> Tokey rempah mai dah! Kalau dah siap croissants tu, nak hantar pakai DHL ke atau Pos biasa? Hehehe....
5. fliffy>> Nak rehat, tapi nak dok dapur gak, abih cam no? Senang buat dia cuma remeh sikit je...sebab kena keluar masuk peti ais. Otherwise, simple...
6. rossya>> Akak jangan buat malu kita kak....akak kalau buat croissonts ni, garenti jadi LAAGGGIII cantik!
7. Aliza>> Tahap curiosity mama dah tak terbendung lagi. Mesti nak cuba, jadi tak jadi belakang kira. Alhamdulillah jadi pulak this time. Kalau hubby rajin nolong ni, dia mintak nak makan apa pun mesti willing nak buatkan, tak gitu Aliza?
8. S@BRiN@>> Senang je nak buat, tapi leceh sikitlah. Dia jadi layered cam tu hasil gulungan tu la...Lebih kurang cam buat puff pastry.
9. kuzi>> Testing je tu Kuzi. Alhamdulillah jadi plaks....
10. ummi asma'>> Croissants mama ni still tak berapa cantik. Camera trick tu je yang buat nampak cantik. Mama ada a few other croissants recipe, tapi nampak yang ni cam senang, tu yang cuba.
11. mommy_d&d>> Amboi mommy, pandai no menggayakan croissants! P/s : Ala apa pulak daddy nak segan..mana tahu, daddy punya sardine version kedeboom sedap, leh gak kami mempelbagaikan cara memasak sardine. Ala, bagilah daddy....
12. ummi asma'>> Mama guna tepung kek sebab itu je yang ada. Tepung biasa pun boleh, insyaAllah...
13. nabialishad>> InsyaAllah sedap kot sebab Fatin makan non stop! Tapi tak tahulah, sebab sedap ke sebab lapor...hehehe...
14. Ouled Kenitra>> Yummm sedapnya membayangkan croissants di makan bersama hot chocolate atau jus oren...
15. zakiah>> Alhamdulillah hubby Zakiah suka sup tu...hihihi...the way he said it...bunyi macam iklan la pulak!
16. nic>> Jom buat jomm....Minggu ni balik kampung tak? Tak nak start projek biskut raya ke? Croissants tu, lepas raya pun leh cuba. Lor, ni kes tak sabarlah ni eh...dah jadi Coffee Banana Muffin le plak...
17. muni>> Alamak, cam mana nak bagi 'rajin' eh...sebab kita punya pun seciput je....
18. Mei>> Mama hari ni, lemah terus badan ni. Klinik buka karang nak terus pergilah, tak mo melarat, nanti payah. Ada eh sudafed for 12 hours? Tak ngantuk ke? Ini mama dok telan ubat hubby, Flumel, lemah longlai je badan, nak suruh tidur agaknya. Tapi tak leh tidur dulu, takut tak terjaga anak nak ke sekolah karang. Same case here, sakit tak sakit, kenalah bangun juga. Mama ni kalau sakit, kalau badan tak lemah, memang mama gagahkan juga. Tapi kalau badan longlai semacam, memang tak berani push la...Mama doakan Mei cepat sembuh juga..take care...
19. Mei>> Anggaplah ianya sebagai syntax error...hihihi...
20. Mom of four>> Mama ada resipi tart gulung, tapi disebabkan mama guna margarine, so dia kurang sikit melt in the mouth, unless you guna butter, that should do it. I am still waiting to buy pineapple untuk buat the filling. InsyaAllah kalau mama buat, akan mama hantar report ye.
21. genny>> Relax, jangan fening fening aa...Genny click kat COMMUNITY. Tengok kat sudut atas belah kanan, atas kotak, dia ada tulis, 'no new message', click kat situ, insyaAllah masuk kat kotak Inbox.
22. mommy nadiah>> Ni dah tunjuk cara, mesti dah reti kan?
23. Adhadi Mohd Wedding Photography>> Terima kasih banyak-banyak..insyaAllah selagi ada resipi baru, akan mama terus update ye.
24. Tyha>> Copylah Tyha. Memang mama letak untuk share dengan kawan-kawan yang lain agar dapat dimanafaatkan oleh semua, insyaAllah....
25. luz macia>> Hehe...sabor bebanyak yek....
26. hood>> Tak pe, janji semangat dah ada sesikit..nanti lama-lama jadi bukit! Mungkin tak lama lagi impian menjadi kenyataan...achewa...Bulan puasa ni biasalah, dah kenyang baru teringat nak ambil gambar...by the way, link yang hood bagi ni, hubby punya ke? Cepatlah buat sendiri punya...Haa kalau kita jadi neighbour di Malaysia, Hood bau lauk kedai je la dari dapur mama...
27. hood>> BAIK BOSS!
28. nurul =]>> Mama ni kalau bakar roti ke apa ke, tak suka sampai dia too brown, suka light brown je, tu sebab jadi cam tu mama punya croissants. Hish...semua orang pun boleh buat insyaAllah...tak susah mana pun...
29. Dolly>> Try them Dolly, they're lovely and it's not that difficult to make...as shown in the photo
30. ~F&Z~>> Buat tu pun pasal curious nak cuba je. re: Sebelum you beritahu, I dah siap cilok dah...halalkan ye...Sorrylah kerana terpaksa menaip resipi...tak pe, excercise jari ye....
31. Ibu Nabihah>> Mesti kuatkan semangat, barulah virus M seram nak menyerang! Thanks Ibu...tadi dah gi klinik, kenalah telan ubat nampaknya...tapi alhamdulillah, no malaria and white blood cell count pun ok...
32. hellikonia>> Haa laa...lagu tu la...re: Alkisah orang ni sibuk bisness rupanya...bagus!! bagus!! Murah rezeki di Aidil Fitri...
33. mama awatif&adam>> Tarak susahla...shinang jugak!
34. emly>> Pasar Ramadhan, tak de rasanya...kalau kat bakery, harus.....
35. ishzah>> Terrorist yang pegang senjata senduk dan sudip eh? Hehe...tak de la pandai mana, masih belajar...Terima kasih doakan mama ye...
36. KNizam>> KNizam dok ucap selamat hari raya dan mohon maaf, buat mama sayu la...teringat keluarga di Malaysia.... . Anyway, mama pun begitu juga ye...kotlah ada yang tergurau lebih, maaf jua yang mama pohonkan...
37. Fasha>> Power rangers ke powerpuff girls? Hihihi....It's really that simple to do Fasha, just put your mind into it, insyaAllah jadi punya...
38. Mademoiselle Ayu>> Esh Ayu ni buat mama terliur je la...Croissants dengan tuna...yumm....And your version of Ayam masak kicap tu pun sounds delicious!
39. zack>> I can see that you are busy my dear sebab page pun jarang update nowadays. Tak pe, pelajaran tu lebih utama. Cepat grad, cepat kahwin...ekeke! My method is simpler and fast right? Esh, hari ni mama knock out terus. Tidur ngalah baby! Much better now, but still have to take it easy. Kalau tak, tak de la lagi kuih raya wei! Anyway, thanks for dropping by ya....
40. aureanayz>> Sama-sama aureanayz. InsyaAllah tak susah mana pun buat croissants ni...tapi mama still need to work out on it, masih tak cantik, terpeleot sana sini lagi....nak kena improve on the look pulak...
41. Claudia Guerrero clauguerrero@gmail.com>> Hello Claudia. Thank you for dropping by my page. I've posted your comment in my entry and I hope my other visitor will try to help you out. I will try to answer the questions soon as it's running late at the moment and I am under strict orders to get more rest. Will try okay. Take care...
42. kuchai>> Gud rest indeed! Slept like a baby yesterday afternoon for 3 hours! Pengsan knock out punya!
43. Harlina>> Hai Harlina...mana leh tak ingat, mesti ingat punya. Kalau tak, takkan ler terjadinya Padprik Harlina. Macam mana, dah settle down ke kat Malaysia? Seronoklah dapat beraya di Malaysia ye...anyway, take care Ina...
44. Rizza - UmiHassan wannfariza@yahoo.com>>Most welcome Rizza. Biasalah, kalau first time buat tu, madang je ada yang tersilap. Croissont dalam page ni, was my second trial. First one tu jadi, tapi terleka membakar, dah ler terhitam. Malu nak tunjuk. Buat lagi sekali. This time punya pun ada silap sket gak. Mama lupa step terakhir, tapi jadilah pulak...hentam ajelah labuuuuuu.....
45. sue>> Ai sedapnya laaa ada orang tukang dodoikan mama....boleh lena cam ni......
46. sue saveme_zero@yahoo.com>> Maksud Sue, puff pastry inti tuna ke? Kalau Sue di Malaysia, guna je instant pharata sebagai kulitnya dan beli je tuna dalam tin sebagai fillingnya. Itu shortcut la. Kalau nak buat sendiri pastry tu, leceh sket la...asyik kerja keluar masuk fridge aje!
47. ezura>> It's a good thing you tried 1/2 adunan. Mama pun macam tu juga kalau deal dengan resipi baru. Dough cair, maybe too much liquid. Kandungan liquid may vary when you're preparing a dough. Next time round (kalau rajin nak cuba lagilah kan....mama malas! Ahakss!) try adjusting the liquid. And when handling, melekit tu mungkin disebabkan tapak tangan yang panas. Mama pun mempunyai tapak tangan yang panas yang kurang sesuai untuk deal with pastries. What we have to do in this case is work as fast as we can, then keep chucking the dough back into the fridge.
48. Rosyatimah Rajali luv2_amiera87@yahoo.com>> All the best


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net