By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Oct-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
MAMA CARRIES COOKIES

 
The texture
Mama Carries Cookies
Woke up this morning feeling a bit dizzy. But alhamdulillah everybody just wants cereal for sehri, so I don't have to do much. After Fajr Namaaz, I went to bed as I don't want to push myself too much, hoping that the dizziness will go away. When I woke up at around 6am, it's still there but I managed to get the kids ready for school on time. When hubby left for office an hour after that, I thought of lying down for a while. But then, I said to myself..the more I rest, I don't think it'll do any good. So I got up, went to the kitchen and took a GARLIC. Sliced it into thin slices, and stick them at both sides of my temple (pelipis). Left them there till they come out on their own. That's the remedy for headaches, if anybody care to give it a try!

Looking like an old lady with 'koyok' on the temple, I started sweeping and tidying up the house. And since that 'excercise' didn't work out, I tried another 'therapy' ~ BAKING. Started with croissonts (that'll be tomorrow's entry, insyaAllah) and two cookies. And wallah...it worked! The dizziness is gone! Alhamdulillah....

In the evening, I went to the clinic. Hubby wasn't feeling well and according to Dr Rita Thejopal, she said, half of the town is suffering the same symptom. It's the season where pollen are everywhere and that causes people to cough, sneeze, etc etc. After hubby had his prescription, I had asked Dr Rita to check my blood pressure. Oh oh...the result wasn't good. My bp is high (and I think I know why...better left untold!) 150 - 90. Twice she checked and it's the same. She didn't put me on any medication just yet, because she knows I hate to take medicine, but she puts me under observation. I have to come and see her again this Thursday. I'm praying hard that my bp will get back to normal so that I don't have to live with those pills! Please make duaas for me....thank you......

For Iftar today, just a very simple and fast menu....


And today's recipe, I will paste one of the cookies that I made just now. Tyha had asked for the love shape cookies, which is actually Mama Carries. I got this simple yet tasty recipe from Noni. Thanks Noni for sharing this recipe with me so that I can share with others as well....And sorry Tyha for taking such a long time to post this recipe and thank you at the same time for being so patient....



MAMA CARRIES

Ingredients :

300 g butter
400 g flour
(I took out 1/4 cup)
130 g cornflour
100 g icing sugar
1/2 teaspoon vanilla essence

Topping :

1/2 egg white ~ beat till fluffy
90 g icing sugar
1 tablespoon cornflour

To scribble :

Scoop a bit of the topping above and mix with cocoa powder or you can also use chocolate emulco

Method :

1. Sift flour and cornflour. Set aside.
2. Beat butter and icing sugar till well combined. Add in vanilla essence.
3. Add in flour, bit by bit till soft dough is formed.
4. Roll dough 1/2 cm thick and cut using a heart shape cookie cutter. Arrange on a tray.
5. Using your finger, spread the topping on top of each cookie.
6. Use a clean toothpick and dip into the cocoa mixture and scribble on top of the white spread.
7. Bake in a pre-heated oven at 150 C. Just use the bottom heat to ensure the top doesn't browned that much. Bake for about 15 to 20 minutes.

What I did...

1. I used margarine.
2. There's a lot of balance for the topping. I normally use 3/4 recipe for the topping, and that should do it.
3. For the cocoa mixture, I added a few drops of brown coloring to give it a darker color. If only I have chocolate emulco....hmmm.....




Quote:
Dr Rita said....
Mama has to sleep AT LEAST 6 hours a day...so if I were to wake up at 3am, I must sleep at 9pm every night. Will I manage???


Good informations about Diet : http://www.bda.uk.com

Tips and remedies suggested to lower your blood pressure :
1. Drink homemade apple juice with just a bit of sugar.
2. Drink homemade cucumber juice + lime.
3. Drink homemade starfruit juice.
4. Lessen the intake of salt and sugar.


Thank you to all you lovely people for the duaas and advices. InsyaAllah I'll try whatever remedy suggested and hope to be my goodself soon...With your duaas, insyaAllah I'll be fine. Jazakallah...

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Thanks kak for the duaas and advice...hari ni, kita dah jangkit kat hubby...dah start bersin dan selsemalah pulak. Tak apa, terima dengan redha! Corak atas mama carries tu, Fatin's work of art. Tapi kita punya topping tak cantiklah, bakar too long or what. Tu yang tension kalau buat mama carries ni...kenkadang cantik, kenkadang buruk je rupa dia.
2. ibu nadia>> Sadin memang my all time favourite. Senang dimasak sedap dimakan. Ibu kalau buat Mama Carries tu, jaga sikit tang api, guna api bawah je ye, kalau tak nanti topping dia tak cantik cam mama punya tu ha...tak lawa. 1 adunan leh dapat lebih kurang 60 ke 70 keping.
3. org uk>> Terima kasih di atas doa orang uk tu ye...amin amin ya rabbul alamin.
4. rozzan>> Eee mama tak pandailah nak ubah...kang terus terpeleot plak! Hehehe...
5. org uk>> Thanks for the information. Mama dah edit kat entry, so that boleh share dengan kawan-kawan yang lain.
6. fliffy>> Selagi boleh bergerak, memang mama akan terus buat. Hari ni, quite alright, tak de fening...thanks fliffy.
7. ~*mama afreena - mas*~>> Mama pun suka biskut ni. Dulu masa tak reti buat, kalau order, 3/4 balang, mama yang makan. Nak hidang pun sesikit je...kedekut!
8. ethanako>> Sama-samalah kita terpeleot nampaknya ye. Semalam I was alright, but today, dah kena dah selsema...
9. Dd>> Sedapkan biskut tu? Credit goes to Kak Rossya for her lovely recipe. Mama pun suka yang tu...
10. yangmazni>> Thanks Maz....
11. hanieliza>> Terima kasih bagi petua. Kita dah boh kat atas nu, kot leh kongsi dengan kawan-kawan yang lain. Ala, mama carries kita tu tak cantiklah...topping dia cam terbrown je....
12. ~F&Z~>> Cepatlah cari sis, kalau tak sama, tepeklah kot leh cuba versi your sister. Tu la kan, kalau buat kuih cepat, cepat gak susutnya...buat lambat, takut tak sempat!
13. nic>> Nic nak buat biskut mama carries resipi mana? Kak Rossya ke? Nanti citer-citerlah ye....Thanks for your duaas dear...
14. Mommy Hafiy@Nor>> Terima kasihlah Nor sudi doakan mama ye...Wah foreigner kat sana kuat ye...tak lut kat pollen!
15. S@BRiN@>> Tu la tu...doktor pun dah kata high dah...risau nih. Nanti balik Malaysia, rasanya nak beli gaklah BP Monitor tu. Mama ni memang jaga juga bab garam gula ni...tapi dah nak kena, maybe sebab lainlah kot...
16. Diana>> Terima kasih D di atas doa tu...Kat sini tak ada starfruit. So I have to go for other options la nampaknya. Ha ah, buat topping mama carries ni, I need help from Fatin, kalau tak, takes time. Hihi...can imagine, mak yong tepek garlic kat pelipis...hehehe....
17. kuchai>>Thanks Kuchai...insyaAllah I'll be alright. Hmm...your version of Mama Carries tu, ada tak nak muncul dalam your cooking series?
18. syikin>> Waalaikum salam. Menurut Kak Liza, coffee mate tu boleh diganti dengan susu tepung. Mama guna gula pasir je.
19. mommy_d&d>> Thanks mommy for your wishes. Seronoknya hubby tolong masak sardine! Nanti mommy tulislah resipi d&d tu kat page. Leh ciloks! Wah, laju ye projek kuih raya mommy...Biskut M&M tu, credit goes to Mr Rozzan...mama punya yang buat hari tu pun dah selesai dah....Hubby mommy suka eh? Mmmmm...rasa-rasa dah nampak kot bayang-bayang mixer tu....
20. Ida>> Cilok jangan tak cilok!
21. ShopALot>> Sorry, not this year as I am in Africa at the moment! Anyway, thanks for asking...you're making me wish to try cookies business now...
22. ShopALot>> The idea is to share whatever little knowledge I have with others....
23. nabialishad>> Terima kasih Nabia...eee tak maulah pening-pening selalu...tak best....
24. Ouled Kenitra>> Buat sendiri rasanya lebih murah dan puas hati dengan hasil kerjatangan sendiri...Mama suka buat kuih sendiri, terasalah macam nak raya...
25. nurul =]>> Mama kena bangun pukul 3 pagi sebab Imsak pukul 4 pagi. By the time nak kejut budak-budak, bapak budak...dah makan 15 minit...nanti tak sempat makan pulak...Seberapa boleh memang nak elak take medications...
26. leezsa>> Petua tampal garlic tu mujarab buat mama, buat Leezsa tak tahu la pulak...cuba and let us know ya...
27. yuddin>> Tokei apanya Yuddin...satu sen pun tak dapat...hehehe....Selamat berpuasa dan seterusnya berhari raya buat Yuddin sekeluarga..
28. mama ca>> Mama Ca tak cuba mana nak tau tak pandai....
29. anna>> Itu namanya hobi! Hehehe....Mama ni, kalau melepek tidur, lagi tambah sakit! Amboi, pandai tol dia menggayakan croissont ye...Tapi mama punya croissont tu tak ler secantik delifrance punya...
30. kakyong>> It's true Kakyong, Emosi memainkan peranan juga...so I think I have to take it easy....Thanks for the wish...hmmm tapi mana tahu kan...kot dapat rasa cupcake KakYong boleh terus baik...hehehe....
31. Tyha>> Hehehe...pandai jack eh! Hish, kalau ler dalam mimpi boleh kuar resipi baru, mesti satu hari 3, 4 entries mama update!
32. medusa>> MEDDDDD...hehehe...cam pelem hindustan le plak! Mama kurang sihatlah hari ni. Cam nak flu. Med apa khabar? Lama sungguh tak nampak Med kat sini dan Med pun tak update. Wah anak dara ni dah berkobar-kobar nak buat kuih raya nampaknya...You go girl! Selamat berpuasa juga buat Med di sana, take care my dear....
33. nn>> Thank you Noni...Yelah, dah nak peksa tu, makan asal kenyang sudahlah kan...nanti lepas habis peksa, leh enjoy sakan ye...Good luck in your examinations...moga cemerlang...
34. yusoff+yana=azhad>> Mama Carries tu tak cantiklah Yana, mama tak puas hati sebenarnya...mama suka topping dia putih melepak. Kalau rajin, kalau sihat dan kalau ada masa ingat nak buat another batch, guna tips yang Shida bagi.
35. ida_natrah>> Terima kasih Ida...moga dengan berkat doa Ida, mama cepat sikit sihat. Mama carries mama ni, rasanya bolehlah tahan sedap tapi rupa tak cantik.
36. Kak Leen>> Mama buat semalam Leen...terbongkok bongkok kat dapur sampai malam...hehehe...Sib baik bila tiba part melorek tu, Fatin volunteer nak tolong. Sib baiklah mama tak sakit pinggang cam Leen. Moga Leen sekeluarga selamat sampai di Maran ye...
37. mummy hamim2>> Musim ni tengah banyak pollen memang. Semalam tu pun gagahkan juga buat. Alhamdulillah selamat siap. Mama nampak gak semalam, ada orang tu kata nak buat sarang semut...nak usik gak...hai, banyaklah nanti semut datang kerumun sebab sarang dah siap...hehehe....
38. Mademoiselle Ayu>> Mama buat magic! Hehehe....kebetulan je tuuu...
39 - 41. sehar sweethasha@hotmail.com>> Thanks...
42 - 43. Qila.... qila_paan@yahoo.com>> Selamat datang kepada Qila dan terima kasih kerana sudi bertamu ke mari. Ha ah, beginilah rupanya biskut mama Carries...
44. naniey cgnaniey5357@yahoo.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net