By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 9-Oct-2006 22:00 Email | Share | Bookmark
PEACHES DELIGHT

 
 
It's Mother's Day today, and it is a public holiday in Malawi. Hubby had said, no cooking today ma, we'll go get takeaways from KiPS. Yippeee.....So mama, did you bake any cookies today? Afraid not dearies....Mama was busy cleaning the house, sweeping and mopping..then ironing. It was rather hot today, and towards the evening, I was just too exhausted. But I guess, my 'antibody' is building up now...so maybe in a day or two I'll start with my baking projects...maybe...



Since my kitchen is off duty as well, I'll just paste a new recipe that I made up yesterday. This recipe became a reality due to shortage of ingredients to make milk shake. The kids wanted milk shake again, Chocolate Milk Shake to be precise but I ran out of icecream. And just not to let the peaches (bought at Syahmi's school) go to waste, I made this drink that I will call Peaches Delight...
iye iye je mama...



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy sara>> Thanks for sharing the recipe. Dah cilok dah! Hehehe....
2. cik_bawang>> Cobaaannnnn....
3. anna>> Thanks Anna for sharing that piece of information, not only for Mummy Sara tapi yang lain juga. Re : Mama punya spegetti bolognaise, memang tak boh any liquid. Kuah dia datang dari tomato tu...
4. anna>> Opocot...
5. rabiatul>> Cream topping tu mama gunakan whip cream je. Tuang cream dalam mixer bowl, add vanilla essence dan kalau cream tu tak manis, masukkan siap-siap icing sugar, then whip. Memang betullah topping tu cepat cair kalau kitchen kita panas. What you can do is, sementara dok ice the cake, balance cream tu, simpan dalam fridge dulu. Bila perlu keluarkan, kemudian simpan semula. Kek yang telah selesai diice dengan fresh cream tu, simpan dalam fridge...
6. mommy_d&d>> Peaches yang mama beli kali ni, boleh tahan manis dia. Tak rugilah beli. Kat sini, okaylah harga dia sebab boleh ditanam di sini and not imported. Tu sebab harga quite alright. Wah mommy, laju je buat projek kuih raya ye...mentantu mithali ni...bawak balik kuih raya!
7. S@BRiN@>> Mana leh off lelama, nanti orang kat rumah ni nak makan apa...hehe...Peach delights tu, surprisingly sedap rasanya...
8. nic>> Yummmmmmmmmm...
9. mama anis>> Ha ah public holiday. Patutnya lehlah buat macam-macam sebab long weekend, tapi habuk pun tarak...hehehe...
10. mommy nadiah>> Sedap mommy...refreshing...
11. Ida>> Boleh aja guna peach dalam tin. Tentu rasanya lebih sedap sebab peach dalam tin tu manis. Mama tak tahu pulak tak boleh sambut Mother's Day...kalau kita consider hari untuk Ibu kita okay kot, tapi kalau 'Mother' yang lain tu memanglah tak bolehkan? But then again, tak kanlah Mother's Day je kita nak appreciate ibu kita ye dak? Betul tu, orang dah bagi cuti, kita cutilah...syok oo tak yah kalut pepagi hari!
12. Acik> Ha ah acik, shakali shakali bagilah mama off gak....
13. rossya>> Mother's day tak mother's day, kerja jalan gak kak...no difference...hehe...Susu manis tu, kita tak boh banyak. Agak-agak manis buah je sebab buah tu pun taklah manis sangat...so just nice, manis manis masamm....yummm.... Don't worry, tak mare nya...takut kena jual...
14. anna>> Thanks anna kerana sudi tolong mama ye...hopefully dapatlah merasa kuih kole kacang ni soon....
15. hanieliza>> Sorrylah kak, kita buat ngam ngam je...len kali eh....
16. mummy jam>> Yummy yummy...
17. Meorjay>> Saya sokong! Selamat berpuasa juga buat Meorjay...
18. leezsa>> Betul tu leezsa, lebih berkhasiat sebab guna fresh fruits without preservatives.
19. dolly>> Got it at Hillview, a lady's selling. I think she pluck them from the trees at her house. Try your peaches..if they are sour, just add a bit more of condensed milk or even sugar.
20. Fasha>> Waalaikumus salam Fasha...Peaches kat sini kecil comel je...Ada yang masam, ada yang manis...ikut nasib...mama beli hari tu, dapat yang manis. Tu yang sedap je buat air. Buat crumble ni takut tak de yang makanlah Fasha..
21. kakyong>> Sedap menyegarkan lagi berkhasiat..hehehe..bagus punya promo!
22. che sakura>> Thank you che sakura. Hmm...udang canafi? First time dengar ni....La apesal tak sempat ambil gambar, dah lapar eh?
23. muni>> Thank you for your very sweet comments dear sis. You made my day! . Sajalah made it sounds a bliss sebab happy ke tak happy ke, no choice, kena buat gak...hehehe....And I am always happy to share whatever I know with everybody out there...bak kata orang, ilmu tak baik kedekut! Tak boleh dibawa ke mana pun...
24. siti ruzaimah>> Tak dapek la den nak nolong!
25. kuzi>> Boleh aja Kuzi....Jadilah nanti Mango Delight...or maybe...Mango Tango...hehehe...pepandai jek mama ni!
26. kuchai>> Tak dak peach kordial, bikinlah sendiri Kuchai. Tak dak peaches fresh, beli haq dalam tin. Mesti lagi best, sebab dah manis dan lembut! Tak caya, cuba try na...
27. ShopALot>> Hihihi...yes, I am in Malawi, Africa. You ordered too soon huh? Thank you for taking time to drop by my page and to leave some sweet comments. Appreciate it very much. Happy Syawal to you and your family as well...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net