By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Oct-2006 22:02 Email | Share | Bookmark
BANANA MILK SHAKE & CHICKEN SOUP

Donutsss donutss...who wants to buy donuts?
Thank you from Syahmi...
What we had for Iftar...
Chicken Soup
Banana Milk Shake
Slept for only 3 hours yesterday night. Had to wake up for Sehri at 3 and dare not go to sleep again after that because I had to make fresh Donuts for Syahmi's Cake Sale Day.


Oh by way, this is for you Naseem and Zahra. Thank you so much. You made his day. He's very happy to wear it to school today.


For Iftar today, just made simple simple menu...but well enjoyed by everybody...what a relief!

For the chicken soup, I took the recipe from one of my cookbooks but I altered a bit to my liking...



SUP AYAM (CHICKEN SOUP)

Ingredients :

1 chicken ~ cut to small pieces
2 onions ~ chopped
4 garlics ~ chopped
2 star anise
3 cloves
3 cardamons
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon ground fennel (serbuk jintan manis)
4 cups water
2.5 cm ginger ~ sliced
250 g potato ~ cubed
1 teaspoon light soya sauce + salt + white pepper

Method :

1. Marinate the chicken with the light soya sauce mixture for 20 minutes.
2. Heat a bit of oil and add in star anise, cloves, cardamons. Then add the chopped onion and garlic and sliced ginger.
3. Add in the white pepper and fennel.
4. Add in chicken and fry till slightly cooked.
5. Pour in the water and add potatoes and salt. Let it boil and potatoes cooked.
6. When serving, garnish with chopped spring onions.

How I did mine....

1. I pounded the onion, garlic and ginger.
2. I substitute the white pepper and ground fennel with a teaspoon of rempah sup.
3. I added 1/2 chicken cube.




Quote:
I said to myself...
Hmmm...esok ntah apa 'shake' le pulak nak buat nih!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. yangmazni>> Sib baik foundation rumah ni kukuh, kalau tak, mau gegar gak rumah ni dek kerna mama punya shake...hahahaha. Sabor je la! Mama kalau buat sup pun selalu main cebur je, tapi ni sajalah dah ternampak resipi kat dalam buku, just want to give it a try...kalau tak nanti, bazir plak beli buku tapi tak cuba...
2. rossya>> Ha ah kan kak, kalau tengah panas or badan kurang sihat, sup sup ni memang sesuai...
3. anna>> Yummy yummy....
4. Shah, Sya, Syahmi>> Dah buat dah Sya, kat link sebelah under 'Drinks'. Mama pulak, prefer strawberry milk shake...
5. anna>> Alhamdulillah lega dengar Irdina dah sihat. Take care...
6. Ida>> Kalau tak ada Nesquik (whatever flavour la kan), guna flavoured milk, lagi senang kerja. Kat sini, flavoured milk agak kurang sedap, tu yang mama prefer guna Nesquik mix with fresh milk.
7. Gang Melaka>> Aduhai, mintak mahaplah gang...mama tak ada resipi tu...jangan tak tahu....mama ni tak pernah pun jejak kaki lagi kat Secret Recipe tu sebenarnya...apa tah lagi nak merasa kek dia...
8. kc>> Sedap lagi menyegarkan...hehehe....cobaannnnn....
9. Mother Marissa>> Alahai, sorrylah...tertayang sambal ikan bilis lagi...hehehe...anyway, it's because ianya senang dimasak dan favourite my hubby actually..even Syahmi pun laju je makan kalau ada sambal ikan bilis.
10. ratu-q>> I've sent an email to the email address you gave..hope it helps.
11. KNizam>> See...tak semua mistake tu tak elok...hanya kena creative je untuk cover balik. Thanks for the idea KNizam. Petang tadi gak mama implement, gara-gara tak cukup bahan untuk buat shake...hehehe....
12. eff>> Waalaikumus salam eff. Aduhai, terharunya, aga gak peminat fp mama yang entah apa-apalah ni ye...terima kasihlah banyak-banyak. Kalau tak ada bread flour, gunakan cake flour atau pun tepung gandum saja. Kalau dah ada pre-mixed bread flour, rasanya tak perlu tambah yeast lagi. Mama tak pernah cuba, so tak berani nak garenti. Whatever it is, try buat separuh atau suku adunan untuk testing dulu ya Eff....good luck....It's always a pleasure to share whatever I have tried, with everybody and glad to know that you enjoyed the photos as well...thank you...
13. za+za>> Got mah...strawberry, chocolate, banana and also icecream soda...all are yummy delicious!
14. alynnsaripuddin>> Hi Alynn...amboi, siap pasang niat lagi tu nak visit page mama...hehehe...thanks so much dear. I'm sure, all my entries are do-able punya....sebab mama is a sempoi kind of person. Leceh leceh punya kerja tak mainlah....Syoknya cold...sini panaslah...tunggu a week or so, maybe start hujan...
15. Baba>> Hihi..klakar la Baba...kawasan yang TIDAK sewaktu dengannya eh...Thanks Baba for the wish. Alhamdulillah, berkat sokongan semualah mama sampai di situ...tapi tak lama kot....hehehe....
16. fliffy>> Fliffy...tolonglah tiup sket semangat rajin kat mama ni...asyik bertangguh je nak buat biskut raya...Jangan tak tahu, cornflakes crunchies yang buat hari tu, dah selesai dah pun dikerjakan dek Fatin!
17. rozeela>> Buatlah donut tu, senang sangat. Thanks for the idea, tapi kalau mama buat coconut shake, rasanya sure reject. Kat rumah ni, coconut no play one....hehehe...
18. Aliza>> Waalaikumussalam Aliza...sama la kita..semua kerja buat sendiri. Mama ni, tidur tu tidur gak, cuma kurang cukup je kenkadang. Tapi bila qada' tidur tu, terlebih lebih plak!
19. ida_natrah>> Aduhai, cam mana ler Ida nak order kuih dari mama...untuk rumah sendiri ni pun, liat nak buat...Moga Ida sekeluarga juga sihat, ceria dan gembira di sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini.....
20. amy>> Amboi lajunya projek kuih raya dia...tunggu ler mama ni haaa.......
21. Pejman>> Thank you Pejman...
22. Mademoiselle Ayu>> Ha ah...macam-macam adaaa....take your pick! Hehehe....
23. Sabrina>> Seronoknya asyik pi jemputan berbuka puasa. Sab tak jemput berbuka puasa di rumah Sab ke? Milk shake tu, bila-bila pun boleh cuba nanti ye Sab...
24. n>> Alhamdulillah sihat n..harap n pun gitu juga ye. Milk shake ni sedap dan menyegarkan untuk dibuat berbuka puasa...cubalah ye...
25. zakiah>> Mama pun saja try buat, tak sangka pulak Syahmi makan begitu berselera sekali. Pepper tu tak de rasa pedas langsung pun Zakiah...Mama guna sup bunjut kalau buat sup tulang. Rebus sekali dalam pressure cooker.
26. jaja>> Hi Jaja.....Ya Allah, weekend ni mama teruk dilanda virus M. Tok ketua dia yang serang! Hahaha! Tak buat apa pun walaupun dok kata, this weekend mesti start, mesti start. Cam manalah tak nak datang virus M...dahnya cik abang kata...ma..jom jalan...hehehe....mama kalau kena tang phrase 'jalan' tu...semua hancuslah....hehehe....Citer pasal coating donut tu...well, mula-mula cairkan coklat guna double-boiler method. Then, gunakan belakang sudu dan ceduk sesikit sambil ratakan atas donut. Aduhai...kalau nak celup donut dalam cekelat tu, leh bangkraplah gue! Ni method jimat punya tau!
27. Mademoiselle Ayu>> Jom tukar badan nak? Tukar sebulan pun jadilah....
28. sayer>> Nowadays, mama kalau buat donut, pizza or pizza pinwheels, semuanya guna resipi Donut Suria sebab resepi ni, senang, ringkas, mudah dan cepat dibuat. Macam mana sayer buat boleh keras? Sayer biar kena angin ke atau uli tak cukup lama? Seeloknya, lepas coat tu, simpan dalam bekas lah supaya tak masuk angin. Tapi kalau mama nak buat frozen donuts, mama akan gunakan resipi mama. But now, since dah ada resipi Donut Suria, jarang dah buat frozen, selalu buat fresh je, lagi sedap...
29. Door Gift 4 Wedding>> Terima kasih ye. Selagi terdaya, akan mama update page ni dengan apa-apa resipi yang ada...insyaAllah...
30. Phalinn>> Surprisingly, whatever you said is true! Mainly because of that donut. Mama tak tahu apa yang specialnya tentang donut yang Syahmi bawa tapi memang selalunya licin je jualan dia. To me, rasa cam donut biasa je...hehehe. Sampaikan hari tu, masa birthday Syahmi, classmates dia tanya, why didn't you bring donuts for us? Bukan tanya kek, tapi tanya donut! Nantilah lepas raya mama buatkan diorang.
31. zureen>> Cobaannnn....mama ni pun, kalau orang bagi lauk ke kuih ke, datangkan sedap je makan. Tapi kalau sendiri yang masak, main kuis kuis je....
32. kuchai>> Seronoklah dapat pakai baju baru. Hehe..tersama lak kita ye pasal sup tu...Donut gula tu, senang je nak buat Kuchai. Tutup sebelah mata pun leh siap...hehehe..
33. nabialishad>> Sambal ikan bilis ummi nampak hitam maybe sebab cili yang ummi gunakan tu hitam tak? Since mama punya cili kering dah habis, mama gunakan serbuk cili Baba's je. Tapi nanti kalau parcel ikan bilis dan cili kering mama sampai, dapatlah guna cili kering semula. Selain itu, sambal jadi gelap kalau boh gula dalam tu...Budak-budak sekolah Syahmi memang suka makan donut yang Syahmi bawa, memang selalu habis cepat...tu yang Syahmi suka suruh bawa donuts je ke sekolah untuk jualan dia.
34. Naseem>> Thanks Naseem....
35. CyBeRcAkE miacakehouse@yahoo.com>> All the best.
36. Chinta>> Cuba yang mana tu?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net