Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 5-Oct-2006 23:32 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE MILK SHAKE & CORNFLAKES CRUNCHIES (Jaja)

View of the kitchen
The front...
The pool
Dolly's house
Strawberries
Lettuce
Green Tomato
Green Chillie
Corriander leaves
Green pepper
Peaches
Granadilla
The flower of Granadilla tree
Brinjal
 
 
 
 
 
 
 
 
For Iftar
Gift from Asyraf
Yummy yummy!
Before...
After...
The texture
Cornflake Crunchies (Jaja)

Spent the evening at Dolly's house, while waiting for Fatin to finish her afternoon school. We went around the house snapping photos of her beautiful house and garden.

Reached home, straight to the kitchen to prepare for Iftar.


Hubby came back with these gifts from Ashraf from Dubai. Alhamdulillah....


And for today's recipes, I'll paste this Chocolate Milk Shake recipe. Hubby and the kids had 2 big glasses each. After tidying up the kitchen, I decided to give Jaja's recipe a go. She had kindly passed to me this recipe quite sometime back. I am very sorry Jaja for the delay. I am so useless...I hope this is how the cookies are supposed to look like ya....sorry again Jaja if I don't do justice to your recipe. The verdict : very crunchy and very nice yet easy to do! Thanks Jaja for sharing the recipe with me so that I can share with others out there.... for you, Jaja....



CHOCOLATE MILK SHAKE

Ingredients :

Fresh Milk
Sugar (optional)
Vanilla Icecream
Nestle Hot Chocolate

Method :

Place all the above ingredients into a blender and blend. Pour into the cups and enjoy the cool and refreshing drink.....



CORNFLAKES CRUNCHIES (Jaja)

Ingredients :

105 g butter (I used margarine)
1 cup sugar
3/4 cups self-raising flour ~ sifted
1/4 cup flour ~ sifted
1 egg yolk
raisins ~ chopped and drizzle a bit of flour to avoid the raisins from sticking to each other
cornflakes ~ crushed

Method :

1. Cream butter/margarine with sugar.
2. Add in egg yolk (if doing more than 1 recipe, the egg yolk must be added one at a time). Continue beating till fluffy.
3. Add in the sifted dry ingredients, bit by bit.
4. Fold in raisins and crushed cornflakes.
5. Scoop a bit of the soft dough and place it in a bowl of slightly crushed cornflakes. Roll the dough with cornflakes and shape into a small ball.
6. You can either place them in papercups or just arrange them on a tray.
7. Bake in a preheated oven at 170 c for about 20 - 25 minutes. Make sure you don't overbake them.

Note :

1. Sorry Jaja, I added some green and red cherries for extra color.
2. You can actually reduce the amount of sugar by 2 tablespoons.
3. I used my homemade self raising flour : 150g flour + 2 level teaspoons baking powder + a pinch of salt, to be sifted trice.



Quote:
I said to myself....
Esok lepas sahur, jangan tidur pulak! Kena buat donut untuk cake sale Syahmi!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Sabrina>> Rumah Dolly memang cantik. Dalam dia pun best je...Betullah kata hubby Sab tu, memang parabola. Sayur dan buah-buahan tu memang dari taman rumah Dolly. Garden dia memang luas dan ditanam dengan pelbagai tanaman. Sekarang ni panas but soon expecting musim hujan. Eee Sab ada magic hands ke leh main seluk seluk orang punya fp....leh nuntut nih....Semalam, hubby dan anak-anak mama minum 2 gelas tinggi setiap seorang. Habislah 1 liter fresh milk kat diorang bertiga je!
2. muni>> Ye ke Muni ketuk tingkap? Macam ni, memang sah nak kena fire the guards...awat depa tak habaq kata mama tak dak kat rumah! Mesti depa tidoq ni...hehehehe....Memang banyak pokok bunga and especially sayur-sayuran kat kebun dia..kalau setakat nak lettuce tu, mintak je kat dia! Hehehe...Syahmi memang suka Aunty Dolly's lettuce!
3. anna>> Anna make sure dapat permission mak Anna dulu sebelum tepek...kotlah resipi dia tu Secret Recipe! Maklumlah orang berniaga kan...
4. Rossya>> So, betullah the cookies are supposed to look like this eh? Dia mengembang sangatlah sis. Memang macam tu eh?
5. syikin>> Bila buat biskut, mak mama kata, tak yahlah pukul sampai putih cam kita buat kek. Agak-agak dah sebati gula dan majerin tu, okaylah. Tak pe Syikin, bagus orang banyak bertanya ni...cepat pandai...insyaAllah...
6. nic>> Nyaman menyegarkan...hehehe....Ha ah nic, senang je buat biskut ni. Tak payah gelek pun...just golek golekkan je.
7. dR ali>> Dolly ada tukang kebun! Hehe...
8. cokelatrawkz>> Coki, mama gunakan Paint aje. Semua tu buat manually. Mama tak reti nak guna programme lain... Thanks for adding me to your page...terharu gitu...
9. mama imi>> Mama dah bagi 'resipi' untuk buat self-raising flour kat dalam note di atas. Anyway, it's 150g tepung + 2 sudu teh (rata) baking powder + secubit garam. Ayak tiga kali.
10. syikin>> Waalaikumussalam. Oil cake tu, mama guna minyak sunflower je, minyak masak biasa tu. Boleh aje kalau nak guna Sri Murni. Kalau nak gantikan dengan mentega cair pun boleh. Dah cair, biar sejuk sekejap. Banyak bertanya tak sesat jalan...
11. Ayu>> InsyaAllah resipi yang mama letak ni, agak simple juga sebab mama ni pun bukan rajin sangat nak buat yang susah-susah. Cubalah ye...tapi kalau rasa kurang confident untuk mencuba resipi baru, cuba setengah adunan dulu supaya tidak membazir. Mana tahu, kot rasa kuih tu tak menepati citarasa kan...
12. nabialishad>> Betul tu Ummi...kalau ada yang kurang sihat di rumah, kuarantin semua sekali. Biar yang sakit jadi sihat dan yang sihat tetap sihat! Setuju sangat dengan ummi punya rule! Lom start lagi la Ummi, semalam tu testing je...Kalau nak buat, maybe weekend, baru leh concentrate dari pagi...
13. mommy nadiah>> Betul tu mommy, dah macam-macam variasi ada...kenkadang tu, kalau gi kedai, sampai tak tahu mana satu nak pilih! Ni pun nasib baik orang bagi...tinggal ngap je!
14. ida>> Betul tu, rumah-rumah kat sini banyak yang besar-besar dan rumah sebuah with big compound. Tu sebab kalau pepagi buta nak guna mixer ke blender ke, tak kisah jiran tetangga. Garenti tak dengar punya! Hehehe...Kurma salut coklat tu memang sedap woo...semalam mama makan 2 ketul. Nak makan bebanyak kang, orang lain tak merasa pulak! Ahaksss....
15. mummy hani>> Aiyoo mummy, banyak-banyak resipi, awatlah bagi mama assignment susah ni wei...Nanti mama nak tanya cam mana kawan mama tu buat kulit lasagna dulu, then nak kena korek kat mana ada resipi lasagna sedap, baru mama leh buat ok. Kat sini, the lasagna manyak mahan oooo....
16. mummy jam>> Memang luas kawasan rumah dia. Yang bercucuk tanam tu, gardener dialah mummy. Dia mana ada nak bercucuk tanam nih...hehehe...Yesterday, I managed to get a sip or two from the kids sundae cup, sedap gak la mummy. Mau tak sedap...milk + chocolate nesquick + ICECREAM!
17. ishzah>> Tu la tu...mama terima 'seruan' Ishzah...tu yang terkeluar Chocolate Milk Shake hari ni! Hehehe....Kalau Ishzah gantikan susu + Nestle Nesquick dengan Susu perisa coklat pun boleh...lagi senang kerja!
18. zakiah>> Mama tak rajin berkebun sebab kawasan sini luas sangat. Kebun kebun ni, gardener punya kerja...kita tahu petik je...hehehe...dasar pemalas! Milk shake untuk berbuka memang sedap. Nak buat pun senang, cubalah ye....
19. Mama Haris>> Belum buat, ni testing je...warm up! Hahaha.....
20. kuchai>> Tag tu saja boh gambaq lama sebab haq baru tak dak lagi...ambil mood ler! Hehehe...Bukan Dolly yang tanam tapi tukang kebun...hehehe...Ala rumah mama biasa biasa je...
21. Dolly>> All the comments were translated to you over the phone...hehehe...Nothing to worry about ok!
22. Jaja>> Ha ah Jaja, malam tadi godak kejap. Rasa bersalah pulak asyik bertangguh. Bukan susah nak buat tapi masa tu yang kurang mengizinkan. Yes, I agree with you, next time kalau buat, boh dalam papercups lebih kemas. Otherwise dia mengembang sangat. Thanks again Jaja for sharing the recipe ya....
23. yusoff+yana=azhad>> Ala rumah mama segan sket nak tunjuk..berselerak kat dalam. Tapi kalau gambar kat luar..hmmm...we'll see....hehehe....Yana buat biskut apa semalam? Tak de sneak preview gak ke?
24. Diana>> Mama lom start buat kuih...yang tu, hanya warm up je...
25. cekya>> Apa yang pedih cekya...mata ke perut? Hihihi....Ini je lah yang termampu bergantung kepada idea semasa yang terlintas di fikiran...hehehe....
26. mercy>> Hello stranger! Hahaha...It is yummy Mercy....Yeah, her garden is lovely and not because I 'put' it that way...I'm just an amateur enjoying clicking here and there...
27. fliffy>> Lom start lagi Fliffy...insyaAllah soon. Tak balik lagilah nampaknya...beraya di Malawi for the 6th year in a row...ni yang buat nak pasang lagu Dendang Perantau ni....
28. kakyong>> Memang cantik rumah dia, kawasan pun luas. Mama belum buat kuih, yang dalam gambar tu, semua gambar dalam simpanan je. But I have to start soon...Hopefully this weekend since it'll be a long weekend. Monday holiday, Mother's Day. Yippeeeeeee....And Kakyong, thanks once again sebab selalu offer nak bagi mama cuppies Kak Yong yang tentunya lazat tu.....bila nak dapat rasa eh?!
29. strozze>> Betul strozze, memang sedap!
30. gee>> Bukan Dolly yang tanam, tukang kebun dia yang tanam...Bestnya dah start sejuk...puasa pun mesti tak terasa sangat kan?
31. rozzan>> Banana shake tu mama buat mix dengan fresh banana, memang sedap. My mom's cornflakes pun tak de mixed fruits dalam tu...just plain. Tapi sebab tok guru kata ada mixed fruit, kenalah ikut. Dah selamat habis dah punnnn...
32. kak long>> Sorrylah Long, abis dah..Kak Long kat rumah ni yang makan! Kenalah Kak Long yang kat sana godak sendiri ye....
33. che sakura>> Hok aloh....sampai habis Milo...hmmm....Milo mama lom cuba ek...tapi rasa dia mesti lebih kurang cam kalau boh hot chocolate powder tu kan...
34. Pejman>> Thanks Pejman...
35. Mademoiselle Ayu>> Ayu ni, makan boleh tahan eh...tapi cam mana leh maintain cekeding eh? Nak gek mama belajor tu!
36. syima>> Waalaikumusalam Syima. Terima kasih sudi ke mari. Cornflakes tu mama tak ada specific amount. Mama hanya crushkan masuk dalam adunan, ikut sedap mama...dan selebihnya tuang dalam mangkuk untuk golekkan doh. Rasanya kalau untuk 4 adunan biskut Jaja ni, mungkin guna 1 kotak cornflakes yang kecil tu.
37. centralclubs>> Yummmmm
38. |misniaa|>> Sabaq Misniaa oi....hehehe...memang sedap ler yang coat chocolate tuuuu.... Cornflakes crunchies tu pun, tahan 2 hari jek...habis dahhhh.....
39. sehar sweethasha@hotmail.com>> Thank you so much Sehar...
40. naniey cgnaniey5357@yahoo.com>> Thanks ya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net