By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Oct-2006 23:32 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY MILK SHAKE

 
How I made my Chocolate Cake
Since I've promised to upload the photo of a slice of Syahmi's cake, I might as well, just put a late night entry, the Strawberry Milk Shake that I made for Iftar.


STRAWBERRY MILK SHAKE

Ingredients :

Fresh strawberries ~ sliced
Fresh Milk
Sugar
Vanilla Icecream

Method :

Place all the above ingredients into a blender and blend. Pour into the cups and enjoy the cool and refreshing drink.....


And I meant to put this step by step photos of how I go about baking the chocolate cake in my previous entry but I was running late that time...So here it goes.....For the recipe, please refer this page.



1. Get the trays lined with grease proof paper.
2. Cocoa powder and water, to be mixed.
3. The cocoa mixture.
4. Eggs, separated.
5. Egg whites beaten till stiff.
6. Sifted flour, baking powder and salt.
7. Sugar
8. Oil
9. Place sugar, cocoa mixture, egg yolks, oil and vanilla in a bowl.
10. Mix well.
11. Pour in the sifted dry ingredients.
12. Cut and fold in the egg whites.
13. Till you get a light mixture.
14. Pour into the baking tins.
15. There you are...the Chocolate Cake!


Quote:
Esh...sedih ler pulak dengar lagu raya ni.....nak nangis je rasanya


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Tina>> Kat sini baru musim kot sebab baru tengok ramai orang jual. Actually semalam mama baru teringat kat Tina...apa khabarlah Chelsea Buns dia. Tup tup, hari ni Tina muncul je bagai diseru...hehehe....Ok, I'll be waiting for your cerita ye. Kita buat post mortem sama-sama. InsyaAllah....berkat tak putus asa, insyaAllah Tina akan berjaya juga nanti...
2. yangmazni>> Buat kek pasal Syahmi punya birthday. Makan sorang sekeping, selebihnya nanti kena sedekah kat orang. Tu la, kalau kuih tradisional ni, jalan ler jugak. Tak pe, sedekah dapat pahala...hehehe....Cara yang mama tunjukkan tu, senang sebab tak penat nak pukul butter/margarine. Guna minyak godak sesikit je kan...
3. S@BRiN@>> Sab bukan tak reti, tapi rasanya Sab lom cuba. Kena cuba dulu baru le boleh kata tak boleh. Kan mama selalu bilang SAB BOLEH! Cubalah buat separuh adunan je, boh dalam loaf tin. Cara yang mama tepek ni, senang je...tapi teknik # 12 tu kena buat betul-betul...KAUP BALIKKAN dan bukan godak. Itu akan membuatkan kek kita ringan.
4. adekmanja>> Oh kita serupa eh dek...tidaklah mama keseorangan nampaknya....
5. mommy_d&d>> Mama suka guna strawberry fresh, tapi budak-budak ni yang banyak songel...mom..i can taste the seeds...haiyooo...dia minum yang atas, the other 1/4 end, mama dia ler yang tukang perabih! Sayang nak membazir! Alhamdulillah Danish dah sihat...risau juga kalau budak-budak kecik ni tak sihat...
6. Diana>> Gambar looks sedap pasal perut tu tengah kosong...hehehe...Cuba kalau tank dah penuh...tak heran pun kot...Fuyoo...Mrs Chocolaty dot com gak D ni eh! I
7. rossya>> Ha ah kak, kita pun suka strawberry. Chocolate kurang sket. Biskut raya masih lom buat ler kak...hari hari dok kata, today I'll start today I'll start, tapi habuk pun tarak! Hehehe....Bagi tiup sket semangat kak.....
8. Shah, Sya, Syahmi>> Ha ah, tunggu raya ler baru bake Sya...kalau tak nanti, takut tak de orang nak makan...
9. nabialishad>> Nabia cuma tak ada di kampung sendiri on the first few days raya je, pas tu nanti balik juga kampung. Mama ni, tak balik langsung sampai habis raya...makes a lot of difference you know...
10. nabialishad>> Kenal aja....
11. ishzah>> Buatlah sendiri Ishzah, senang je...kalau tak ada fresh strawberry, mama rasa, gunakan aje susu perisa strawberry tu, campur dengan icecream. Kalau kurang manis, baru tambahkan gula...kalau dah manis, tak payahlah...Kejap tak sampai 5 minit dah siap...
12. KNizam>> Terima kasih KNizam dan terima kasih kepada semua kerana sokongan yang diberikan...tanpa kalian, siapalah MamaFaMi. Tapi tujuan utama mama register fp ni, sebenarnya hanya sekadar untuk berkongsi ilmu dan tak lebih dari itu....
13. ~F&Z~>> Eeeee kita belum buatlah sis....itu gambar lama-lama...Tepek dulu, nak ambil mood raya...hehehe...Tu la tu, hari tu, kan akak yang kata nak buat sampai 30...hihihi...
p/s : Thanks sis...berkat sokongan semua...
p/p/s : Tak tahulah pulak kita...sebab tak pernah gi Globe. Kesian kan? Seingat myself, the last time I went to Globe, masa sekolah menengah dulu...tu pun sekali tu je la..can still remember the long skirt my mom bought for me from there..brown with yellow pokka dots! Masa study dulu, kalau weekends orang lain sibuk pi shopping, ronda ronda, kita suka dok kat bilik mengemas dan menggosok baju...hehehe...
14. nabialishad>> Thanks Nabia and thanks to all...really appreciate all the support that I am getting...
15. leeds>> Thanks Leeds for the sweet comments. Nanti bolehlah buat sendiri strawberry milk shake tu ye...boleh minum puas-puas. Kadang-kadang, benda tu senang nak buat cuma kita je yang tak pasti resipinya....
16. hafizismail>> Uiskkk...kurang pahala puasa baru tau! Hehehe....
17. nic>> Tu ler pasal...hehe..ampunnn....Nic ni bila nak ada fp..habaq na...Psst...weekend ni balik, jangan lupa buatkan mama Nic sardine rolls tau...
18. Mrs Shuk>> Yummm yummm....sejuk menyegarkan....
19. nurul=]>> Thanks Nurul. Memang tujuan mama untuk berkongsi ilmu yang tak banyak mana ni dengan kawan-kawan yang lain dengan harapan untuk mendapat sedikit sebanyak pahala yang mungkin...
20. Tyha>> Alhamdulillah...berkat sokongan semua...tapi tak lama tu....hehehe...janji, apa yang mama harapkan terlaksana, itu yang paling penting...nak kongsi ilmu mama yang tak sebanyak mana ni dengan semua dan mendapat balasan pahala...insyaAllah...Biskut Love tu ialah Mama Carries dan before this Seha ada juga minta. Nanti mama nak buat dan tepek resipinya, insyaAllah....
21. cakcibur>> Samprit tak de rasanya tapi sarang semut adalah...Harap gambar step by step tu dapat bagi sedikit idea buat cak ye...
22. ida>> Gambar archive tu...not the latest one...projek kuih raya masih belum on...
23. mummy jam>> Bukan tak sabar mummy....ambik mood je...hehehe...
24. cik_bawang>> Tak de stoberi, ganti je dengan susu perisa stoberi...just nak lepas gian!
25. maR>> Bagusnya Tia tak suka air manis manis ye...Mar balik Malaysia dengan Tia je ke? Cik abe mu tak ikut ke? Awatnya, Tia buat apa dalam flight? Lari satu kapalterbang ke? Hehehe....
26. mummy sara>> Macam ni, kalau nak bribe mummy sara, mama tahulah apa nak bagi....hehehe....
27. POLINI'S PHOTOGRAPHY>> Nyaman menyegarkan....
28. Elsa>>
29. yusoff+yana=azhad>> Mama suka gak edit gambar jadi cenggitu, tapi tu la, nak snap gambar tu yang leceh sikit. Tangan dah kotor, asyik nak kena basuh je le plak sebab nak pegang kamera. Kerja setengah jam jadi satu jam...tapi kalau ada yang mama rasa dapat membantu yang lain, mama snap jugalah...insyaAllah..
30. kuchai>> Kalau berpuasa tengah panas ni, apa-apa air pun leh jadi season Kuchai..hehehe..
31. pejman>> Thanks...
32. Sara>> Hello my dear. It seems we have the same interest. If not in the kitchen doing what I love most, or doing the house chores, I'd be with my buddy browsing here and there for recipes, just for the fun of it and maybe who know's mind end up trying them. Anyway, it's a healthy hobby though, so don't worry. Shame, I can understand how you feel being away from Muslimin and Muslimah of our country especially. You're not alone my dear, I'm facing the same thing here. This raya, for the 6th year in a row, will be celebrating far from home, and just our family! Hope that cheers you up a bit ya. By the way, where are you and what are you doing there? Mama just put a happy raya song, to lift our spirit...be happy ya...Most welcome and insyaAllah will share more if I have any to spare....take care...
33. Maya>> Terima kasih kerana sudi mencuba ye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net