Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 30-Sep-2006 10:00 Email | Share | Bookmark
BADAK BERENDAM

 
 
 
 
My recipe printouts are piling high each day...I've been flipping through the pages almost everyday and each time I'd say...I'll try this one, I'll try that one...but till today...I haven't tried any...I must stay away from the pc, I said. But can I? Of course I can't!!! Hahahaha...no will power at all.

Dolly's dad gave us this fresh dates. Thank you very much to both of them...


Anyway, these were our menu yesterday...

For today's recipe, I'll put the Badak Berendam recipe from one of my recipe books. So Jean, as promised, here's the recipe....



BADAK BERENDAM

Ingredients :

The skin :

200 g glutinous rice flour (tepung pulut)
Enough water to make a soft dough
a bit of salt
1/4 teaspoon screwpine leaves juice

The Gravy :

1 1/2 cup thick coconut milk (from 1 1/2 coconut)
* I added a bit of salt

The filling :

1/2 coconut ~ grated
1/2 cup water
1/2 cup brown sugar
1 piece palm sugar
2 screwpine leaves ~ knotted

Method :

1. Prepare the steamer.
2. To prepare the filling : Place all ingredients in a pot and cook till thickens. Remove from heat and leave to cool.
3. To prepare the skin : Place the glutinous flour in a bowl. Make a hole in the middle and pour the screwpine leaves juice and enough water mixed with salt. Mix together to form soft and smooth dough.
4. Roll into small balls and flatten it. Place a bit of filling and cover.
5. Arrange the prepared dough with filling onto a banana leave on the steamer. I put them in a pyrex bowl.
6. Pour the gravy and steam for 20 - 30 minutes.



Some facts to ponder :

7 don'ts after a meal
* Don't smoke - Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes(chances of cancer is higher).
* Don't eat fruits immediately - Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Therefore take fruit 1-2 hr after meal or 1hr before meal.
* Don't drink tea - Because tea leaves contain a high content of acid.This substance will cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.
* Don't loosen your belt - Loosening the belt after a meal will easily cause the intestine to be twisted & blocked.
* Don't bathe - Bathing will cause the increase of blood flow to the hands, legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.
* Don't walk about - People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99. In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.
* Don't sleep immediately - The food we intake will not be able to digest properly. Thus will lead to gastric & infection in our intestine.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mommy_d&d>> Glad we've sorted out the problem. Pi cari nozzle besaq na!!! Amboi projek kuih raya mommy dah start la....mama gak yang lom...
2. Risyia>> Guna resipi yang mama bagi ke? Amcam, ok?
3. hanieliza>> Tq kak, same to you and your family too. Memang hijau eh? Patutlah hari tu Sya tanya...hehehehe...tak pe, ni badak terpilih...hihihihi.....
4. aureanayz>> Nanti buat ye...senang je...
5. dR ali>> Kuih tradisional dilupa jangan......
6. KNizam>> Resipi mee rebus Johor mak mama adalah...nanti mama try buat dulu baru ler leh tepek ye...insyaAllah la kalau mama buat...hehehe...
7. Steve Troy>> Thanks pal...
8. ~F&Z~>> Buat sis, senang je, doesn't take long pun.
9. sulia>> Alex Goh's recipes are nice. I especially like his Apple Bun. Badak berendam ni rasa dia macam kuih koci santan.
10. mie>> Tak jumpa, kenalah buat sendiri kalau teragak nak makan ye...
11. mas>> Most welcome Mas...I'm always happy to share the recipes that I've tried, with others, kotlah ada yang terberkenan nak cuba juga...
12. mas>> Kalau blackforest kek yang Mas maksudkan, I don't know for sure, but how I did mine ialah guna oil chocolate cake, dark cherry in the can with syrup plus fresh cream. Was thinking of doing a bit coz I too feel like eating it. InsyaAllah bila mama buat, mama take photos ya...
13.Risyia >> Alhamdulillah, glad you liked it....Lagu Winter Sonata..hehehe...sentimentol kan...just the way I like it!
14. fasha>> Yes, rasa dia macam kuih koci santan cuma tak guna daun. Trylah sikit Fasha, senang dan sedap. Amboi expressnya...baru seminggu puasa. Actually mama memang intend nak start buat kuih, tapi tak gek start-start sampai hari ni.. Mama ni, tak de plan menu pun for 1st raya sebab yang makannya kami anak beranak je. But normally like raya-raya selalunya, the menu will be ketupat, rendang, kuah kacang, lodeh and lemang. Maybe this year nak buat satay la...teragak pulak...
15. mummy jam>> Kenapa tak boleh makan banyak-banyak mummy? Kolestrol ke? Shakali shakali...hehehe.....
16. yangmazni>> Memang rasanya ala-ala kuih koci gak...sepupu sepapat kot...hehehe...
17. Mademoiselle Ayu>> Tu la, sebelum berbuka, semua nak makan. Dah berbuka tak larat nak makan dah, then the next morning...wishing balik...hehehe...gitulah cycle orang berpuasa Ayu.....
18. S@BRiN@>> Sab harus berani untuk mencuba benda-benda baru. Kalau Sab tak cuba, mana nak tahu kot makanan tu kena atau tidak dengan selera Sab. Be adventurous sikit. Tapi bila nak merasa sesuatu yang baru tu, rasa sikit je...
19. kuchai>> Itu kuih lain tak kuchai? Eee mama pun tak tau sangat ni...dah buku kata badak berendam, mama bohlah badak berendam...
20. nic>> Tu la pasal!
21. ::: ReActivate :::>> Haii Zul...mama dapat fakta-fakta tu kat email yang kawan-kawan forward. Saja nak kongsi..mana yang baik jadikan tauladan, yang tak elok jadikan sempadan. Walaupun dah banyak makanan moden sekarang ni, makanan tradisional juga yang masih sedap. Hehehe...agaknya kalau Zul bertanya orang arah jalan ke 'Batu Berendam' dan tersasul menyebut 'Badak Berendam', mesti orang senyum je eh...hihihi....
22. yna>> Cubalah ye, jangan lupa letak sikit pewarna hijau, agar lebih menarik...good luck!
23. edza>> Waalaikumussalam Edza. Untuk makluman, mama tak pernah lagi buat lemang sendiri. Selalu guna lemang segera Adabi saja. InsyaAllah kalau mama jumpa resipi tu, akan mama tepek di page ye...
24. seri seribalqis@hotmail.com>> Dah...
25 & 26. unnamed>> Apalah yang lawak sangat tu?
27 & 28. erika sweet-melorina@yahoo.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net