By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 28-Sep-2006 11:00 Email | Share | Bookmark
LEBANESE BREAD

A gift from Shoba...
 
Lebanese bread...
with filling...
Yesterday, the meeting at Syahmi's school went well. It was a meeting to decide about the Year 6s trip to Durban next year in March. Every year, Hillview School Year 6 students will have a chance to travel abroad, of course on our own expense though. And yesterday, when Mrs Pitcher, the sports teacher who is in charged of this trip handed out the programmes that they had planned to do, I am very happy with it. It seems the children will be very busy in that 12 days trip. But the cost is quite high per child. So all the parents involved, will have to sit together and plan how to raise money to reduce the cost. The fund-raising meeting will be next week.

This morning, I followed the driver to drop the kids to school. At Syahmi's school, I met Mr Yadawad (Deepti's dad and Shoba's husband). He passed to me this Muruku maker Shoba got from India...a present for me he said....OOOoooo I am so very happy and grateful. Thank you my dear Shoba for the gift. How very sweet of you to remember me during your holiday.....

Menu for yesterday was.....

And for today's recipe, I'd like to paste this Lebanese Bread recipe I got from the net. You can refer the actual recipe here. Browsed for this recipe after Fatin requested this bread. She had tasted it at school and she actually bought one for me to taste. When I made it, she said, there's a slight difference. Anyway, to me, it's nice and soft. But I am yet to wait another recipe for this bread from Naseem who had asked it from her Lebanese friend. I made this bread and put the filling inside. The filling may vary to your liking....



LEBANESE BREAD

Ingredients :

16 g yeast (about 4 teaspoons yeast)
2 tablespoon sugar
3 cups flour
1 cup water (or more)
1 teaspoon salt
fresh milk ~ for brushing

Method :

1. Place flour, yeast, sugar and salt in a mixer. Mix well.
2. On the mixer and slowly pour in the water.
3. Knead till a soft dough is formed.
4. Set in a warm place to rise until doubled in bulk.
5. Punch down the dough. Divide into 6 to 8 round balls.
6. Place on a lightly floured surface. With a rolling pin, flatten into 1/4 inch thick circles.
7.Cover with kitchen towel and let it rise again for 15 - 20 minutes.
8. Brush with milk.
9. Heat the oven to 200 C for about 10 minutes.
10. Place the bread on baking sheets and bake for 8 minutes or until puffed up.
11. Then turn over so that the other side will be browned as well.
12. When the bread is slightly warm, place them in a plastic bag (I used Ziplock bags) to soften.

Note :

1. I've altered the recipe slightly, just as how I did it that day. When doing this bread, I've forgotten to brush with milk.
2. For the filling, I made the karipap filling without the diced potato.



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. hellikonia>> Memang mengenyangkan...tak pe tak pe...mama sabar menanti.....
2. mommy_d&d>> Alahai shiannya dengar suara merintih mommy tu...if onlylah rintihan tu didengar dengan jelasnya oleh 'pihak yang berkenaan', alangkah bahagianya mommy ye! Hehehe...Sabar itu sebahagian dari imaannnnnn....Polony pizza tu, made of Donut Suria dough...Lembut gebus tak payah heat up pun tau...tak caya, next time buat pinwheels, mommy try ambil seketul, buatkan jadi pizza and see how....
3. mommy_d&d>> Alhamdulillah...
4. yati>> Lembut je roti ni....cuba, lepas tu report ye...
5. Yana>> Dap eh...ane tau ni? Hehehe....Gambar nasi tu, mama dah update semula, ambil gambar terbaru. But sorrylah about the beef briyani tu...tak jumpa gambar lama, mama tepek je chicken briyani...kira halal la eh?
6. ida>> Alhamdulillah....
7. muni>> Tak tahulah Muni...dalam buku kata badak berendam, tu yang buat bebesor bior ada rupa badak..kalau putri kang, kena buat comey comey...hehehe...
8. kuzi>> Kalau suka bread, kenalah selalu menguli...excercise...senang je buat bread ni...
9. Mademoiselle Ayu>> Burpp...alhamdulillah....
10. Diana>> Tak tahu pun kewujudan roti ni sehingga anak request sebab dia makan kat sekolah. Bila D sebut kheema, teringat plak kheema Kak Rossya yang belum dicuba lagi tuu.....
11. Hanieliza>> Dah rezeki kita kak...alhamdulillah....Kita ada acuan muruku yang buat dari kayu. Mak bagi dia punya, tapi sebab dah antik, besi di bahagian bawah tu dan sompek...Nasib baiklah Shoba bagi...dapatlah juga kalau nak buat muruku ke nanti....
12. Phalinn>> Jengok cari idea je tak pe Phalinn....
13. amy>> Lor...kalau letak 1 gambar je kira tak giat la eh...aiyooo banyak susah oo ini macam! p/s : Roti yang Amy buat comey comey belaka....
14. Shah, Sya, Syahmi>> Patutnya hijau ke Sya? Mama tak tahu...buku mama tak sebut pun?!
15. yangmazni>> Heppp...puasa...tolak markah baru tau...hehehe...
16. rossya>> Roti tu memang lembut kak. Citak muruku tu, kalau made of besi, kita rasa kuatlah. Mak punya yang antik yang dia bagi kat kita ni, made of wood. Cuma base dia je besi...dah 'terkoyak' sikit. Tu yang lama dah tak try buat muruku...
17. kuchai>> Bagus Kuchai tak pandai 'makan hati'...nanti sakit...hehehehe....Amacam, on ke dak projek roti Lebanese?
18. Baba>> Apa yang tirunya baba....you're free to do whatever with your page...Mama dah jengok ke sana dah...mak ai...baba punya syarat-syarat nak buat Kek Dam tu, siksa tol la....hehehe....Selamat berpuasa juga diucapkan pada baba, mama dan anak-anak...
19. aZeeMaH>> Timing tak ngam kot....
20. nic>> Dah rezeki nak jadi gebu, alhamdulillah la...Ha ah, buku tulis nama dia Badak Berendam, mama ikut je....
21. ~F&Z~>> Yes, Durban South Africa. Memang dengar cerita kawan-kawan, it's such a lovely place to visit, no worries about food sebab halaal food can easily be found. That's why I am willing to send him there, insyaAllah kalau ada rezeki...I haven't been there, tho wishing to visit Durban some day...will the day come? Uhuk uhuk uhukkkkk.....
22. afairuz>> Puasa tak nih? Hehehe....
23. Mama Haris>> I am very the sorry ler mama.....
24. Sabrina>> Tak berapa berat Sab, sedang elok. Eh janganlah blacklistkan roti jala tu. Sab mesti buat post mortem kat mana silapnya. Jangan give up easily. Bater tu jangan terlalu cair, jangan terlalu pekat, something like tepung salut untuk goreng pisang tu. Sab guna apa untuk menebar? Mama gunakan writing nozzle icing. Mama tak suka guna acuan roti jala tu...kadang-kadang tersekat. Sab cuba lagi nanti ye, buat sikittttt je....untuk testing hingga berjaya ok....Ingat...SAB BOLEH!!!!
25. che sakura>> Badak panas...dia berendam ler....hihiihi...jangan mare...
26. mummy jam>> Aiyooo mummy...waitla.....citak tu lom basuh pun lagi...bagilah dia chan relax dulu. Penat tu, baru sampai dari India...hehehe...
27. Meorjay>> Kalau tak ada dijual, kenalah uli sendiri ye.....
28. nabialishad>> Amboi ummi, windu winduan plak dia...tu la..cam terasa-rasa je ada orang seru nak resipi Lebanese bread...tu yang mama tertepek tu! Hihihi....
29. Mother Marissa>> Congratulations mother...tak lama lagi Marissa ada gang la ye...Moga mother sihat selalu ye. Resipi sambal tu mama dah boh kat sini. Actually I've updated my links tho not up to date, tapi 90%lah...so kalau Mother teringin nak cari apa-apa, just check kat my link di sebelah kiri ye...take care!
30. Harni>> Amboi mommy Sara, bukan main meroti lagi awak ye! Well, if I am not mistaken, mine was slightly liat as well. Memang gitu kot. Kalau overbake, surely it'll be dry and crispy atau pun keras kejung...hehehe....ala Harni, janji kenyang sudahlah...hehehe...
31. nurema>> Masa mama buat ni, mama di Malawi, Africa. Jadinya mama gunakan tepung kek. Tapi kalau Nurema nak buat, gunakan tepung roti lebih elok. Selamat mencuba...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net