By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-Sep-2006 11:00 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE TREASURE (MamaZieza)

Simple simple aje.....
..without the papercup...
Chocolate Treasure
Running kinda late today...it's 11.00 am (5.00pm Malaysia time) already. Haven't started anything in the kitchen just yet. And have to go to Syahmi's school for a meeting at 2pm....I got carried away reading the newspaper actually...

So for breaking fast yesterday, we just had a very simple menu....


For today's recipe, it'll be a cookie recipe. Got it from Forum Cari. To be honest, I've forgotten to jot down who posted it. But the recipe is from Mama Zieza. Thank you Mama Zieza for sharing this recipe with all of us...



CHOCOLATE TREASURE

Ingredients :
Base :

250 g butter
25 g milk powder
65 g castor sugar
250 g flour
65 g cornflour
50 g cocoa powder

Method :

1. Sift all the dry ingredients. Set aside.
2. Cream butter and sugar.
3. Add in the dry ingredients and mix well to form a soft dough.
4. Roll into small balls and place in the papercups. (You don't have to use petitin)
5. Bake.
6. Remove from oven and leave to cool.

Topping :

2 cups cornflakes
500 g white cooking chocolate
50 g almond nibs
50 g golden raisins/blackcurrents

Decoration :

Cooking chocolate

Method :

1. Melt the whicte cooking chocolate using a double boiler method. Melt a bit at a time to prevent it from hardening.
2. When melted, pour in the cornflakes, almond nibs and raisins/blackcurrents. Mix well to make sure all the ingredients are coated with the cooking chocolate.
3. Spoon a bit of the mixture onto the baked base.
4. Melt cooking chocolate using a double boiler method, and place it in a piping bag (I made my own using tracing paper). Drizzle on top of the cookies for decoration.




....and I said to Dolly...
Quote:
Thank you Dolly dear for the papercups. They are wonderful...


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. elin>> Cute kan...hehehe...nak buat kuih tapi asyik tertangguh tangguh je...
2. sahar+zabar=wani&mimi>> Cuba jangan tak cuba...
3. fauziah>> Sama-sama Fauziah. Bagi mama, buat apalah nak kedekut ilmu yang cetek ni, bukan boleh dibawa ke mana pun. Infact, kalau ada yang sudi mencuba, dapat juga kita pahala sedikit sebanyak...kegembiraan kalau orang suka resipi yang kita kongsikan tu, memanglah tak boleh dinafikan lagi...I understand very well how you are feeling because I am also away from home, in Africa to be precise. Online recipes je la yang boleh dijadikan panduan and along the way, hopefully to make more online friends...Thanks for your duaas....same goes to you and your family ya....Fauziah ni di mana sebenarnya?
4. za+za>> Yummy for the tummy....
5. ishzah>> Kalau gi beraya rumah orang, makan haq dalam balang tu je le...mana ada orang bagi tapau kecuali kalau kita mintak...hehehehe...
6. Sab>> Shian cik abang tu. Sab merajuk dengan dia apa halnya...dah jalan tu nak jam, nak wat cam no...Nasi briyani sejuk boleh dihangatkan lah Sab....noti girl eh! Potong duit raya!
7. Dolly>> Good to see you're back home safe and sound. Thanks to your dad as well for the lovely dates he gave. We really enjoyed them very much...hope to finish the whole container soon....I like fresh dates. Can't wait to see all your new stuffs you got from South...insyaAllah will drop in one day okay....
8. Najib>> Nak bagi lagu mana.....hehehe....
9. Aliza>> Most welcome Aliza dear...glad to share the bits that I know with everybody and hope it'll be of some help. I'm not a good cook though, it's just luck that whatever I did, normally came out okay...alhamdulillah....Rusty, not to worry, boleh polish kasi bersinar-sinar sampai silau mata!
10. kuzi>> That's exactly how I felt when I first terterjun ke fp Kak Liza...siksa sungguh.....
11. baby muhammad>> Setting ~> Profile~>Kat tag tu, taipkan begini : <bgsound src="URL LAGU">
12. Mademoiselle Ayu>> Thanks Ayu....
13. rossya>> Me too, I prefer chocolate to white chocolate.
14. EDORAS>> Batal tu tak, tapi makruh je...hehehe...pepandaila pulak bagi fatwa...ampunnnn...
15. hanieliza>> Mana cantiknya, gitu-gitu je...sebab kedekut coklat, boh sesikit je...hehehe...
16. zakiah>> Lom start lagi projek biskut raya...nak buat tapi asyik tertangguh je...
17. sulia>> Salam perkenalan Sulia mama sambut mesra. Terima kasih sudi bertandang ke mari. Alhamdulillah if you see it that way, memang mama mengharapkan begitulah, agar resipi yang telah mama cuba, dapat dimanafaatkan oleh yang lain-lain. Being abroad, mama tahu betapa sukarnya untuk kita kalau tak ada buku resipi yang lengkap. Kadang-kadang bila terasa nak makan makanan Malaysia, kenalah buat sendiri. Bagi yang berada di tanah air pula, dapatlah memperkayakan lagi koleksi resipi masing-masing. Asam pedas ayam tu, kalau dimasukkan daun-daun memang sedap, mama paling suka kalau masuk bunga kantan or daun kesum, tapi cik abang tak suka. So I had to leave it plain. Kalau nak buat bread, mama syorkan Sweet Bun Hanieliza. Senang dan insyaAllah lembut. Make sure your yeast is good. Good luck and I'd like to hear the outcome ya...InsyaAllah selagi ada kederat mencuba, akan adalah resipi baru di sini.....
18. mommy_d&d>> Eee mommy...you are so into pinwheels eh? Semalam mama offer the kids, pinwheels or just pizzas? The opt for pizza...phew lega...senang sket kerja.
19. nic>> Don't worry Nic, it's normal. Even hubby mama, pagi ni sahur, slowwwwww je. Ponek den goreng nasi yo! Hehehe....
20. ~F&Z~>> Dasattt tu sis, 30!!!! Mesti penuh terus satu page when you update the kuih raya tu nanti!
21. Kak Leen>> Yang putih atas tu, chocolate masakan warna putih yang dicairkan guna kaedah double boiler. Crunchy.
22. Tyha>> Membuatkan ianya....lain dari yang lain.....
23. harleena>> Selamat berpuasa buat Harleena sekeluarga juga. Lama sungguh menyepi ye....harap semuanya sihat. Senang je buat biskut ni. Tapi dua kerjalah...mula-mula buat base dia, lepas sejuk boh topping pulak. Tapi sekali bakar je.
24. nabialishad>> Quite alright....
25. mama awatif&adam>> Mama awatif&adam tengok kat forum mana ye? Forum Cari ke? Mama dapat kat situ gak.....
26. korok>> Ampunnnn...
27. kc>> Cuba kc check kat sini. Is that the one? Kalau bukan, cuba explain sikit sardine roll ni lagu mana na...
28. aduka j>> Resipi tart nenas dah pernah mama tepek di sini
29. Kuchai>> So far tak tahulah website mana yang ada conversion...nanti kalau ada, mama beritahu ye...haiya...pi la beli satu scale Kuchai ooo, bikin sinang kilija mah....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net