By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 26-Sep-2006 11:00 Email | Share | Bookmark
MOIST CHOCOLATE CAKE (KAK YANG SU)

 
Nothing much to write, as it is still early in the morning. Haven't really decided what to cook for breaking fast this evening...tho..I've quite a few menus in mind...will see as it comes! Meanwhile, let me just share with you the recipe given by a cyber sister of mine, Nazatul Fazleena. And according to her, the recipe was given to her by her cousin, Kak Yang Su. Thanks to both Eena and Kak Yang Su for this wonderful recipe.


MOIST CHOCOLATE CAKE (Kak Yang Su)

Ingredients :

250 g butter
2 cups castor sugar
2 3/4 cups flour (I used cake flour)
4 eggs
1 teaspoon bicarbonate soda
1 teaspoon vanilla essence
1 cup cocoa powder
1 1/2 cup water

Method :

1. Mix cocoa powder with water and set aside.
2. Sift flour and bicarbonate of soda 3 times and set aside.
3. Cream butter and sugar.
4. Beat egg till fluffy.
5. Pour the eggs into the creamed mixture a bit at a time.
6. Add in vanilla essence.
7. Fold in the sifted dry ingredients into the mixture.
8. Pour in the cocoa mixture and keep folding.
9. Bake for 1 hour 15 minutes or till done.


HALEEMA

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Eee sedapnya akak punya juadah buka puasa. Tepeklah kak kat fp, leh cilok. Akak ketuk tingkap mana? Kalau akak ketuk tingkap dapur, kita tak dengar, kita kat bilik hujung, ngadap komputer ni...aiseymen, kan dah melepas nasi pattaya....Len kali akak call ke sms ler dulu sebelum datang...tak pun, esok, kita je la jengok tingkap akak hulur pinggan eh? Boley? And tq on behalf of Haleema.
2. Diana>> Woitttt D terbang naik piring terbang ke? Hehe..kalau favorite, kenalah try buat...
3. stROZze>> Cobaannnnnnn....
4. muni>> Macam mana ni?? Kira muni bancuh teh, pas tu dok sebelah pc konon-konon dok sebelah kek la eh? Hihi...very good imagination! Tq on behalf of Haleema...
5. Sabrina>> Zikomo kwambiri (thank you) on behalf of Haleema. Mesti dia happy ramai orang wish dia. Magic la Sab ni, tengok gambar leh terasa kat mulut. Kena nuntut ni. Tak apa Sab, kalau letih, beli je. Mama kalau nasi goreng tu, hubby buat untuk sahur. Berbuka agak heavy sket.....
6. Siti Ruzaimah>> Makruh dan penuh cobaan....
7. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Zul. Masakan berbuka puasa ni selalunya simple-simple je dan dalam kekalutan menyiapkan hidangan, tak sempat ambil gambar sebab semuanya dah menunggu di meja makan. Nanti, mana-mana yang mama sempat, mama snap ye. Kami di sini berpuasa dari 4.20 pagi hingga 5.40 petang. Amboi bukan main pandai lagi si bujang ni membagaikan kek ye...hehehehe....
8. Phalinn>> Thanks Phalinn...
9. fliffy>> Layannnnnn....
10. fliffy>> Thanks fliffy....sampai tertidur tidur mama tepi komputer ni mendownload youtube tu! Line sini tak berapa laju...
11. Mademoiselle Ayu>> Tak pe Ayu, studies mesti didahulukan, agar cerah masa depan! Menarik dan sedap...
12. amy>> Penggambaran masakan tergugat? Ni dah tepek gambar makanan ni?
13. kuzi>> Thanks Kuzi. Mama buat kek ni sebelum puasa dulu....resipi KIV...
14. rozzan>> Sila sila...jangan copy je, nanti buat tau...
15. IbuAmin>> Tak de, IbuAmin tengok fp mama masa dah nak dekat dekat balik rumah ye...supaya semangat yang hangat tu, bila sampai di rumah, masih suam lagi...ada harapan nak buat...hehehe...gurau je. Cake flour tak sama dengan self-raising flour. Self-raising flour yang dah siap ada bahan penaik.
16. mommy_d&d>> Pinwheels lagi...dasat ni mommy...tunjuk perasaan ke mintak mixer? Hehehe. Lagi lama uli lagi lembutlah mommy. Kalau mixer uli, yelah 10 minit dah siap. Kalau ikut kata resipi tu kan...kalau dibiarkan doh lebih dari setengah jam untuk buat donut, nanti jadi liat. Wallahualam.
17. Nina Suria>> Kita kalau dah last minute, mulalah panik...last-last..."Bang...jom pi Nandos!" Hehehe....Di sini, lebih kurang 8 jam lebih waktu berpuasa.
18. Ouled Kenitra>> Lepas Terawikh lagi elok...hehehe....kot boleh mimpi makanan...
19. nabialishad>> Ala ummi, belilah satu oven..nanti leh buat kuih raya sekali tahun ni..Tentu Nabilah pun excited nak tolong. Nanti kalau ummi dah buat donut tu lagi sekali, beritahu the outcome ye. Mama baru buat doh tu tadi untuk pizza. Naik bagai nak rak. Not even 1/2 jam. Kalau guna instant yeast, tak payah bancuh dengan air...cebur je sekali dengan tepung.
20. nic>> FYI, mama kalau buat kek, tak guna mixer. Untuk kek, mixer mama hanya untuk beat egg white je. Yang lain, kayuh dengan tangan, excercise. Mama pernah tanya Kak Liza, kalau apam tak merkah tu, sebab tak boh penuh cup apam tu. Mama punya pun kadang-kadang tak merkah...belasah je..janji sedap dimakan!
21. izan>> Izan ayak tak dulu gula icing tu? Izan guna gula icing kan? Biasanya bila icing dah dipukul lama dan bertukar ke warna yang lebih cerah, should be okay dah...Kenapa nak malu....kan kita semua ni sama-sama belajar. By the way, bagilah sekali link Izan supaya kami boleh ramai-ramai bertamu ke 'rumah' Izan pula...
22. ~F&Z~>> Cuba imagine kalau dimakan bersama dengan vanilla icecream...perghhh I tell you!
23. Linda>> Wah buat jual ke, mesti sedap nih....Walaupun ramai yang dah tahu buat, tapi kadang-kadang masa tak mengizinkan...so kalau jual, insyaAllah laku punya....
24. kuchai>> Adeiii kuchai...janganlah lari....mehlah sini...kita santap sama-sama...santapan mata....hihihi...
25. Kak Leen>> Blueberry taraklah...kalau ada pun, mahal tak kuasa nak beli. Ketuk rumah Kak Liza nuunnnn...dia tu rajin mem'blueberry'kan segalanya!
26. cakcibur>> Gambar lauk berbuka tu, kenkadang tak sempat snaplah Cak...masing-masing dah tunggu kat meja makan. Tapi insyaAllah di hari-hari akan datang, akan mama usahakan....itupun kalau masak la yeeee....hehehe...
27. hanieliza>> Disebabkan kecanggihan teknologi zaman sekarang, yang jauh pun leh 'jadi dekat' kakkkk...hehehe...sedap kek Eena ni....
28. Seri Indah>> 'Double boiler technique' ni ialah untuk mencairkan cooking chocolate. Caranya...In small pot, masukkan sedikit air. Let it boil. Ambil another pot, kuali or bowl tahan panas dan letakkan cooking chocolate dalamnya. Then place that bowl of cooking chocolate on top of the pot with the boiling water. Remove from heat and just leave it that way for the chocolate to melt. Hope this piece of information helps ya...
29. halila>> Kalau mengikut kata buku :
1 cup flour --> 140g --> 4 1/2 oz
1 cup sugar --> 185g --> 6 oz
Butter tak de mention pulak...sorry ye. Actually mama refer juga buku resipi lain, berlainan pulak sukatannya. So mama pun tak sure. But whatever I do, I'll use the very same cup for all measurements.
30. najwa najwa_saiful@yahoo.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net