By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Sep-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
PUTRI SALAT (SERIMUKA) SIS ROSSYA

 
 
 
Serimuka or...
Putri Salat
Ramadhan has started last Sunday in Malawi, alhamdulillah. So after sehri/sahur and Fajr namaaz at 4.20am, hubby and the kids went back to their comfortable bed and blankets. Me? Wished I could do the same, but to think of the clothes that need ironing, really puts me off. I ironed and ironed till around 7.30am and decided to take a nap. Just after an hour nap, hubby woke me up..."Come, let's go to Game", he said. Game is the new shopping mall from South Africa. They sell mostly household items, electrical appliances, sports stuff, a bit of food stuff, baby items etc. Asked him back,"What do you want from Game? Because I don't have anything in mind that I want". He said, just to look around. And NOT look around he did! He actually shop...hahaha...hubby just can't resist...But the best part is, all that he bought are for the kitchen, meaning...they are all mama's new toys! Yippeeee...Thank you my darling hubby and not forgetting Fatin , because she played a role as well! Excuse me....not with my influence at all eh!!!!! These were among what we brought home....



Haven't been cooking these past few days. Had been enjoying eating out. Poor hubby had to 'cook' for us just because yours trully is just so lazy...Ok ok...must snap out of it...NOW!!! Anyway, since I haven't done anything new for the past few days, I'll just paste what I've tried previously. A recipe from Sis Rossya who is well known for her delicious scrumptious food and lovely photography. Tak jack aa...betul cakap ni.. I made her Putri Salat. It's lovely...do give it a try and here's the recipe....


MamaFaMi to Lisya
Quote:
See Lisya...aunty pun dah boleh buat cam Lisya buat...aunty tak malu lagilah dengan Lisya....



PUTRI SALAT or SERIMUKA (Sis Rossya)

For the rice layer
Ingredients :

500 g glutinous rice ~ soak with a teaspoon of lime water (air kapur) for an hour
1 teaspoon salt
340 ml thin coconut milk
screwpine leaves ~ knotted

Method :

1. Wash the glutinous rice and put on a strainer.
2. Mix glutinous rice, salt, screwpine leaves and thin coconut milk.
3. Steam for 45 minutes till cooked.
4. With a fork, stir the cooked rice. Remove the rice onto another tray greased with a bit of oil and layered with a heat-resistance plastic.
5. Smoothen the rice onto the tray using a piece of banana leaf.
6. Steam for another 5 minutes.

For the top layer
Ingredients :

250 g sugar
6 eggs (approximately 60 g each)
60 g flour
10 g sagoo flour or cornflour
750 ml thick coconut milk
a pinch of salt
1 tablespoon pandan paste
green coloring

Method :

1. Beat eggs and sugar till sugar dissolves. Make sure not to produce too much bubbles.
2. Add in flour, sagoo flour/cornflour and salt.
3. Pour in coconut milk, little at a time and stir till well combined.
4. Pour through a strainer into a pot.
5. Put on the stove and heat it just until you can see steam coming from the pot. Make sure to always stir the mixture slowly to avoid it becoming crumbly. Do not let it boil.
6. Poke the steamed rice with a fork so that the top layer can easily stick to the rice.
7. Pour the top layer mixture onto the rice and steam for 30 minutes.
8. Remove from steam and allow to cool before cutting.

Note :

1. I improvised the kuih to a yellow version, so I omit the pandan paste.
2. I used yellow coloring
3. Cut the kuih using a plastic knife.


Close up ~~>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. eddycute>> Selamat berpuasa to you too...Well for me, GAME ni mahal juga barang-barang dia. But hubby yang nak pergi, kita pulak kaki jalan...ngekor je le sambil sorong trolley...hehehe....
2. ida>> 'Mainan' je banyak, gunanya, belum tahu lagi...hehehe...Aiyoo...janganlah tunggu sangat mama update hari-hari...tak sampai hati kalau dengar orang kata dia frust. Mama ni, ada kalanya angin malas...tak update dik oi...
3. Shana>> Haa laa..lain yang diidam, lain yang masuk dalam trolley. Kenwood Major tarak, yang ada Kenwood Chef, tak mau la...achewa..jual mahal!
4. auntie fliffy>> Puff pant puff pant....I'm going....I'm going...puff pant puff pant....
5. Yani Cologne>> Hubby memang suka gadgets kat dapur ni. Pantang tengok benda tu lain sket, semua dia nak angkut. Mama je yang selalu bagi lampu merah. Bukan apa, tak de space nak sumbat benda-benda tu nanti. Kuih untuk raya memang nak buat, this time kena buat lebih sikit nampaknya sebab banyak 'berkat' yang harus di pack.
6 & 7. kuzi>> Mama pun apa kurangnya...suka gak meniru sana sini...best apa explore resipi baru. Mama baru tolak 1 trolley Kuzi dah kata susut barang....you should see orang kaya sini tolak cam mana! Memang first day pelancaran, GAME buat duit banyak!!!!
8. Rossya>> Aduhai, rasa kembang sebaldi dengar Lisya cakap cam tu. Ini pun gara-gara kena provoke dengan Lisya la ni, mana aci budak cinonet leh buat cantik cantik, kita tak leh buat..achewa...Betul tu, nothing is impossible with the correct recipe and method kan kak kan.....Thanks a lot kak for this recipe. Will stick to this one bila buat serimuka. ** Yok Lisya, ikut aunty pi GAME, tapi lepas Lisya tolong basuh kerusilah ye! Hehehe!**
9. S@BRiN@>> Nak borrow boleh tapi bagi mama rasmikan dulu aaa! Eh betullah, without my influence. She had asked the dad to buy that George Foreman punya grill tu pasal kawan dia kat sekolah selalu bawak cheese sandwich toast guna that gadget. Eeee..mama tak bersalah tau...ada tak de, yang Bauer tu je le, mama kenen kenen je....tak sangka dia suruh beli sebab kebetulan duit cukup untuk cekup that set. Alhamdulillah! Ada pasar Ramadhan, boleh ler cari....sini tak de pasar Ramadhan...kenalah godak sendiri!
10. cakcibur>> Mama tak sure kenapa rendam dengan air kapur le Cak. Mama ikut je resipi Kak Rossya. Kita anak murid lurus bendul! Agak kalau Kak Rossya kata, semasa mengacau serikaya tu kena menari gelek, harus gak mama buat kot! Hahahaha! Mama ni, agak koreng sket dengan kelapa unless kalau dah main ingredients guna kelapa la kan. Jangan jeles Cak, kat Malaysia lagi murah kot toys tu semua.
11. ellyza>> Kalaula ada GAME kat Malaysia ek?
12. IbuAmin>> Ada dah grill pan Bauer tapi kena masak atas api la. Tapi yang terbeli lagi tu, pasal hubby dan Fatin ler...diorang yang nak, nak yang guna electric punya...mama ni...on je pasal bukan duit mama yang keluar...hehehehe....
13. nic>> Cikgu dah kata pass ooo....tapi tak tahulah, dia tak bagi markah...silap-silap 50/100....hehehe...janji pass sudah! Sahur awal sebab Subuhnya awal Nic...4.20am. Baiklah practise dari sekarang...bangun pagi prepare sahur...nanti dah 'sampai masanya' taklah terasa sangat...hehehe....
14. muni>> Semalam dah try buat toast kat George Foreman punya grill...amboi budak-budak kata sedapnya toast mama! Maklum ler benda baru...sok kalau dah selalu...dah kuranglah sedapnya! Hehehe....
15. nabialishad>> Cepat join Nic tiup semangat mengatasi phobia Serimuka. Buat yang ni, insyaAllah jadi. Potato chipper tu kalau convert RM lebih kurang RM50. Mahal kan? Tapi budak-budak enjoy buat. Sekali tekan je, keluar chipsnya...Hubby penuh semangat nak pi beli kentang banyak-banyak! Hehehe...
p/s : Donut suria tu doesn't take long nak naik tau Nabia. Yis Nabia okay ke? Nak kata uli tangan, mama pun pernah uli dengan tangan, alhamdulillah naik. Cara mama, satukan tepung, yis, gula, susu tepung, on mixer dan tuang air sikit-sikit sampai agak-agak tepung bersatu, masukkan majerin then uli lagi. Tambah air kalau perlu hingga doh yang lembut terbentuk. Uli kena lama ye...around 20 - 30 minutes. Tu sebab suka guna mixer..10 minit siap!
16. mommy_d&d>> Tu la, mainan macam-macam ada, tapi masaknya malas! Hehehe...Wei, tak leh berkepoi kepoi...nanti sampai pulak bomba kat luar! Nak suruh Fatin training Damia eh? Nanti Fatin hantar brochure ye! Hihihi....InsyaAllah rasanya Kenwood Major tu boleh dapat. No problem sebab hubby yang selalu sebut suruh beli je mixer baru...jangan jeles aa mommy! Nak suruh mama hantar brochure mama sekali ke? Hihihihi....Finally selepas beberapa kali kena postponed, terlancar juga projek Asam Pedas Ayam mommy ye! Tentu mommy seronok tengok daddy makan kan? And your pinwheels look better than mine, elok terletak, tak macam mama punya, herot berot! MOMMY DAPAT MIXER BARU...AMIN AMIN YA RABBUL ALAMIN.....
17. Mummy Khaliq>> Terima kasih mummy sudi singgah ke mari dan terima kasih kerana sudi mencuba resipi-resipi disini. Glad you liked it.
18. ~F&Z~>> Sis...tu nasib baik kita buat kaler kuning, kalau kita buat kaler biru ke mesti terkejut punya! Kelakar la sis, siap buat translation nama kuih lagi! Hehehe...Ha ah, same with Malaysia, puasa hari Ahad, tapi raya tak tahulah...
19. fariza>> Mama ni di Malawi, Africa. Hari-hari kena masak sebab tak boleh beli lauk selera Malaysia, tak de jual.
20. mama anis>> Hadiah raya eh? Hmm...kalau cam tu, nanti tak dapat duit raya lagi ke? Hihii...hubby ni, dia bukan tunggu any special occassions pun, dia rasa berkenan je, dia sambar. Mama Anis punya George Foreman tu, yang tak ada timer dan temperature setting ke? There's that type hari tu, but then, hubby kata go for the bigger ones...hehehe...macamlah nak masak banyak-banyak pun....Speaking of satay ni...good idealah...maybe boleh buat untuk berbuka one of these days....thanks mama anis sebab bagi ilham....
21. jaja>> Tu la, lama dah tak nampak jaja kat sini....Yang Kenwood tu, maybe hubby tengok yang Kenwood Major. Memang harganya sekitar RM3k. Kalau Kenwood Chef murah sikit kot. I am going for that Major sebab hubby dah bagi green light. Senang nak uli roti canai sekilo sekali jalan! Hehehe...Lagipun mixer yang mama guna sekarang ni dah more than 8 years, kalau susut nilai dan kira write off dah...I hardly ask things from hubby...that's why dia rajin offer....
22. za+za>> Apo den nak kato ni???? Tak dapek la den nak nolong....
23. n33za>> Mama ni memang pelik sket, selalu je hobi mama, yang orang lain bercinta nak buat! Ironing is one of it...hehehe. Dulu ada helper pun, mama iron baju hubby and uniform sekolah anak-anak...sebab...hobi!
24. Kak Leen>> Bukan nak menunjuk ye, jangan salah faham. Saja nak share kegembiraan.....Serimuka tu dah lama dah khatamnya!
25. emly>> Selamat berpuasa buat emly dan famili juga. Seronok dapat new toys...Rasa macam nak guna semua, tapi...nak masak apa eh? Bulan puasa, lagilah tak makan banyak....
26. afee>> Selamat berpuasa juga buat Afee...InsyaAllah cookies will menyusul kemudian. Might be doing quite a bit sebab banyak parcel nak buat this year, Fatin's request. Sedang planning the list....aduhai, harap larat le nak naknya!
27. fasha>> Eee don't hope too much, silap silap jadi perhiasan je nanti....Fasha buat nanti tepek aa...nak tengok version Fasha kaler apa pulak...hehehehe....fyi, the original color yang tok guru bagi is green aaa!
28. ::: ReActivate :::>> Esok esok dah jadi suami, Zul pun kenalah pandai ambil hati isteri ye...Hubby mama memang suka beli gadget dapur. Kalau buat renovation ke apa, mesti dia pikir tang dapur dulu...cam dia pulak yang nak dok dapur...hehehe...Yes, alhamdulillah I am lucky in that way. Ala, mama ni tak de nya pandai masak. Belajar dan terus belajar Zul. Gambar-gambar tu sebenarnya ambil dalam keadaan tergesa-gesa...tengok ajelah background gambar tu, ada benda berselerak. Bila nak boh framing dan nama baru ternampak. Nak pi snap balik, malas dah sebab dah simpan balik dalam kotak...hantam ajelah Labuuuu.....Toys tu kaler hitam sebab non stick. Anyway, terima kasih Zul kerana sering memberi semangat pada mama untuk mencuba yang lebih baik lagi....insyaAllah....
29. hellikonia>> Tu la tu, hubby ni memang suka bab grill grill ni...gasaklah eh, dia yang nak beli, kita tahan pun bukan dia nak dengar. Oh ye ke Kenwood Major RM2.6K+? I thot RM2999? By the way, agak-agak tahu tak berapa pulak harga Kitchen Aid (mixer juga)? Myself, kalau mixer ni...insyaAllah tak akan jadi perhiasan, that's why dapat green light...
30. mummy jam>> Amin amin ya Rabbal Alamin mummy...masin mulut mummy, tambah sedap ler masakan kita, insyaAllah...dok berangan nak buat braai...tapi kenalah tunggu lepas bulan puasa nanti...
31. kuchai>> Diorang nak plan apa pun, kalau banyak kerja...semua pun dapur masuk jugaaa....tolong sama...idaklah mama penat sensorang....hehehe....
32. Kak Leen>> Rilekslah Leen...janganlah panik....
33. halela>> Terima kasih Kak Lela all the way from Japan kerana sudi berkunjung ke rumah kita ni. Memang happy nak share resipi dengan semua. Selamat mencuba ye....
34. Shasha sbb200334@yahoo.com.sg>> Hi Shasha...welcome aboard! Thanks to your sis-in-law for helping to promote this page to you. Am really glad you liked my page and hope it'll be of some help to you...And if you are new, then it'll take you quite sometime to finish reading my page...enjoy anyway...take care!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net