Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Sep-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
ASAM PEDAS AYAM

 
Wasn't well this morning, so hubby said that I mustn't do any work but go to sleep. So I did just that. We had karipap pusing and cucur badak for breakfast and ate Maggi Instant Noodles for lunch. In the afternoon, I felt much better. After dropping Fatin at her afternoon school, we went to Naseem's place to help her with her biscuits. She has a big order for Mercy's daughter's first birthday party tomorrow. Enjoyed helping her with her cookies. From her place, went to fetch my hubby at the office and straight to Nando's to get our takeaway. And I think, I need to sleep early today as well, so I'll just paste the Masak Asam Ayam recipe as requested by a few lovely ladies...This may not be the real Asam Pedas recipe, but it's how I did it...So enjoy....


ASAM PEDAS AYAM

Ingredients :

2 chicken breast ~ cut to 2 pieces each
1/2 onion
1 garlic
a bit of ginger
10 dried chillies ~ cut to an inch long and soak
1 teaspoon shrimp paste
1 teaspoon kerisik
1/2 chicken cube
tumeric powder
enough tamarind juice
1 teaspoon lemon juice
enough water
salt to taste
zeal ~ optional
tomato ~ quartered
oil for cooking

Method :

1. Clean the 4 pieces chicken with lemon juice, rinse and set aside.
2. Place onion, garlic, ginger, soaked chillie, shrimp paste, kerisik and a bit of water in a blender and blend to form paste.
3. Heat oil in a pot and add in the blended paste.
4. Add in tumeric powder and fry till fragrant.
5. Pour in the tamarind juice and stir well. Add in the chicken cube.
6. Add in more water if necessary. Let it boil.
7. Put in the chicken.
8. Add in salt and zeal and let the chicken cooked.
9. Add in tomato and let it simmer for a while.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. muni>> Alhamdulillah much better, thank you...Dah siap pergi shopping sakan lagiiii....terima kasih bagi bunga ye...
2. rossya>> Thanks sis. InsyaAllah will always remember to take vitamins like you said. Tak tahulah selera orang lain, tapi pada kita, asam pedas apa pun semuanya sedap...
3. Sabrina>> Alhamdulillah mama ok dah Sab. Ha ah, memang sedap....especially kalau masak hari ni, makan esoknya...sebab kuah dah serasi dengan ayam/ikan/daging. Cicah dengan roti canai pun sedap...
4. nic>> Nic practise sungguh-sungguh, tapi dalam kuantiti yang sedikit sedikit dulu la...nanti dah rasa sedap, jamu lagi sekali kat dia..mesti dia take back his words....don't worry...NIC BOLEH!
5. tok selampit>> Tok pakai spec hitam ler tok...nanti tak de ler tergoda sangat!
6. mommy_d&d>> Thanks mommy. Hari tu je dia 'breakdown' sehari. Oh ala, bila baca komen mommy, mama berkata sendiri, sib baiklah mama update semalamnya, sebab mula-mula tu, ingatkan malas nak update. So, mommy dah masak ke belum? Okay tak rasanya? Hmmm...rasa-rasanya...macam nak dapat je mixer mommy tu....psst...today...mama dapat banyak 'new toys'...jangan jeles...Mama tak mintak, tapi dibelikan....yahooooooooo....
7. hood>> Waalaikumussalam Hood. Mama pun ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada Hood sekeluarga. Esh, tak dela popular mana pun...biasa biasa je....Nanti kalau Hood ada fp sendiri, sound-sound mama ye...nak singgah bawak pinggan kosong...Mesti sedap ayam perap tu....kalau tak, takkan jadi pojaan ramai gituuu....
8. cuyus>> Tak demam, tapi kantoi separuh hari je. Enjin buruk ler katakan...hehehehe....Selamat berpuasa kepada Yus juga ye...
9. salinasu>> Crisco tu salah satu brand name je for cooking oil, shortening dan macam-macam lagi product. Shortening ni ialah lemak sayuran. Selamat berpuasa kepada salinasu sekeluarga juga. Kami beraya di Malawi insyaAllah...anak-anak sekolah dan office tak cuti.
10. fasha>> Mama jarang masukkan daun-daun ni...not to hubby's liking, so I have to sacrifice sebab malas nak masak bebanyak. I like all sorts of daun especially kesum. Selamat berpuasa juga buat Fasha. Kami di Malawi mula puasa hari Sabtu juga, sama macam Malaysia.
11. aureanayz>> Terima kasih aureanayz. Dah terlebih rehat ni yang dah terjadi malas mama ni! Selamat berpuasa to you and family as well.
12. cik_bawang>> Selamat berpuasa cik_bawang...
13. pakchu>> Tak puasa pun mama yang masak gek pak chu. Pak chu ni kan, dah tahu orang tak boleh balik, lagi cakap cam tu...mama hujan baru tau!
14. ::: ReActivate :::>> Eh, mama bukan demam, just kurang enak je...penat kot. Alhamdulillah sihat dah, especially bila cik abang ajak pi shopping! Terus sihat! Hahaha....Siaran ulangan lah Zul...sebab tayangan pertama tu, tak boh resipi. Tak tahu pulak ada yang terberkenan. Tu yang mama tepek balik semula. Zul tu ambil vitamin lelebih sikit...asal outstation je, dia mesti terpeleot....take care na, especially bulan-bulan puasa ni...
15. Mademoiselle Ayu>> Mama tak makan ler ikan pari...tapi kalau kuahnya je...on gak!
16. Mademoiselle Ayu>> Selamat berpuasa juga buat Ayu sekeluarga
17. nn>> Salam ramadhan buat Noni sekeluarga...
18. Kak Leen>> Nanti masak ye...
19. kuchai>> Variety gituuuuu...
20. nabialishad>> Suka nak boh memacam daun tapi cik abang tak suka..tu yang togel je tu...
21. Acik>> Sama-sama Acik.
20. che sakura>> Mama masukkan kerisik je, tak de petis. Manalah nak cari petis kat sini...
21. mamalisa>> Selamat berpuasa juga buat mamalisa sekeluarga. Terima kasih kerana masih setia menjengok mama di sini ye...appreciate it very much...
22. najihah n_najmy@yahoo.co.uk>> Thank you for trying...salaams to your mom.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net