By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 19-Sep-2006 19:19 Email | Share | Bookmark
PADPRIK HARLINA

Lunch...
Padprik Harlina
This morning I was just wishing for Nasi Padprik. So I flipped through my printouts to see if I can find other version of Padprik, apart from Shida's Padprik. Her padprik is lovely but I just want to experiment new stuffs. Just my luck...I found another version. This one comes from Harlina's page. It's slightly different from Shida's but the taste is lovely as well. Harlina's version has a more tangy taste in it...Thank you Harlina for the lovely recipe...Hmmm I wonder where she is at the moment? Has she reached Malaysia or still somewhere else........

These are our menu for lunch....




PADPRIK HARLINA

Ingredients :
3 shallots
1 red chillie
2 garlic
250 g chicken/beef fillet ~ cut into thin strips
salt
black pepper
chillie powder
1 lemon grass ~ bruised OR kaffir leaves
1 onion ~ cut into rings
1 tablespoon chillie sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 tablespoon soya sauce
Tomyam cube
Cornflour
Vegetables ~ carrot, french beans, tomato, etc
Lemon juice

Method :

1. Marinate chicken/beef fillet with salt, pepper and chillie powder.
2. Add in cornflour and mix well.
3. Heat a bit of oil in a small pan and stir-fry the marinated meat for a while. Remove and set aside.
4. Pound shallots, red chillie and garlic.
5. Heat oil in another pan and add in the pounded ingredients and the tomyam cube. Fry till fragrant.
6. Add in the stir-fried meat and cook till done.
7. Add in the chillie sauce, tomato sauce and soya sauce. Add in a bit of water if you want more gravy.
8. Add in the vegetables, lemon grass (or kaffir leaves) and onion.
9. Serve with plain white rice.

Note :
1. Since I don't have red chillie, I substitute with bird eye chillie.
2. I used both chicken and beef fillet.
3. No lemon grass, just kaffir leaves.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ibu nadia>> Rasa-rasanya, itu suatu perkara yang amat mustahil untuk terjadi...
2. elia>> Thanks Elia for the information. Alhamdulillah la mereka sekeluarga dah selamat sampai di tanah air tercinta...
3. yangmazni>> Betul tu Maz...cepat dimasak sedap dimakan dan cepat kenyang..
4. rossya>> Tu la, Lina terus menyepi. Agaknya lom settle down lagi kot. Padprik ni ala-ala sweet sour gak...and Lina's version ada extra tangy because of that tomyam cube.
5. Phalinn>> 'Orang rumah'???? Mama tunggu Padprik Phalinn muncul ye....
6. tok selampit>> Oh ala...kesian....
7. mommy_d&d>> Wah...hubby selalu tanya masak apa tu....ada chan nak mengendeng mixer! Yesterday, ada new mall baru bukak di sini. Adalah dia offer mixer Kenwood Chef, around RM1,140. Hubby beriya offer mama suruh beli. Mama kata tak mau...hehehe...mesti mommy tension kan! Speaking of recipes, mama pun suka buat yang dah tested..at least, probability resipi tu tak jadi, agak kecil!
8. nic>> Nic ni bestlah...pantang mama tayang, semua dia nak cuba...hai beruntunglah cik abang awak tu nanti...
9. hellikonia>> Betul tu....
10. S@BRiN@>> Leen guna resipi Kak Liza. Dalam page mama ni, resipi dari Shida dan juga Harlina. Now dah ada 3 version, so bolehlah Sab pilih yang mana terberkenan di hati...Wah...dah siap buat plan nak berbuka..cayalah Sab.
11. muni>> Sama-sama Muni...err...nak masak guna microwave gak ke?
12. Shah, Sya, Syahmi>> Favorite Shah, kenalah Sya masakkan. Mama dah jengok straight away dah...dah cilok dah pun...tunggu 'pelancaran' je....hahaha...hai, bertambahlah naik badan ku yang memang dah sedia naik niiii
13. cakcibur>> Buat cak, senang je...Masa mama jengok semalam, lom ada gambar masakan. Bila jengok sekali lagi pagi tadi, dah ada tambahan. Agaknya Cak tengah update kot masa mama boh komen semalam.
14. nabialishad>> Mama ni, kalau terserempak fp mana-mana yang ada resipi yang terberkenan, cilok cepat-cepat. Copy and paste kat notepad berserta dengan link orang tu sekali. So that, bila mama dah buat, mama dapatlah acknowledge orang tu...
15. izan>> Thanks for the info ya Izan. Mana tahu, nanti Lina jadi neighbour Izan semula...boleh suruh dia masak sedap-sedap lagi pass pass ke rumah sebelah...hehehe....
16. Kuzi>> Sila...sila...
17. emly>> Akan ku tunggu reportmu itewwwww
18. anie>> Click di setting, then profile. Di bahagian tag, taipkan sebegini.....<bground src="URL LAGU">
19. Mademoiselle Ayu>> Mama kalau order pun gitu gak, tapi ada tambah lagi...kailan ikan masin dan sambal belacan..sodappp..
20. Acik>> Harap menepati citarasa Acik hendaknya.
21. lei>> Kari daging tu bukan takat sedap dengan nasi je...dengan roti canai, dengan roti bakar dan juga dengan cream crackers. Dulu, mak mama selalu pecahkan cream crackers dalam mangkuk, then curahkan kuah kari (jangan banyak sangatlah) atasnya..makan..sedap!
22. Diana> Salam disambut penuh mesra. Terima kasih D sudi berkunjung ke mari. Di fp ni, kebanyakkan resipi orang lain yang telah mama cuba dan ingin berkongsi....Nak write review? Mama kurang fahamlah D...
23. aureanayz>> Wah....lagi short cut nih!
24. kuchai>> Alo adikkk...nasi goreng padprik tak tau bikin la....nasi putih buley kaaa
25. ::: ReActivate :::>> Terima kasih Zul...betul seperti cakap Zul, mama pun, bila selak-selak page belakang, mama sendiri terasa begitu...ini semua berkat tunjuk ajar kawan-kawan di sini juga termasuklah Zul yang banyak membimbing mama di awal fotopage mama diwujudkan.
26. Yani Cologne>> Thanks Yani....
27. botemali>> Mama tak tahulah pulak apa ramuan khasnya . Mama ikut je resipi Harlina ni. Apa yang sedap tentang resipi ni sebab ada guna tomyam kiub tu...ada rasa masam-masam gitu!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net