By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Sep-2006 22:00 Email | Share | Bookmark
BISKUT CHOCOLATE M&M (Mr Rozzan)

The texture...
The cookies...
Won't be chatting much today as I have quite a tall pile of clothes to iron, but not to worry, not as tall as the Petronas Twin Tower...hahaha.... As mentioned in yesterday's entry, I've tried baking 2 new cookies yesterday. One of them is Mr Rozzan's Biskut Coklat M&M. True like what he said, it's a simple cookie to prepare. Thank you very much Mr Rozzan for sharing this recipe with us. May there be more recipes to come in your blog ya....


BISKUT COKLAT M&M

Ingredients :

1 egg
200 g butter
150 g cornflour
50 g grounded almonds
150 g icing sugar
200 g flour
80 g Optima flour
enough M&M chocolates for decoration
chopped almonds

Method :

1. Cream sugar and butter then add egg.
2. Add in the sifted dry ingredients : flour, Optima flour and cornflour. Add in the grounded and chopped almonds and mix well.
3. Roll into small balls. Press an M&M chocolate on top.
4. Place on a greased floured baking tray, or layer the tray with greaseproof paper, leaving enough room between them as they expand.
5. Bake in a pre-heated oven at 170 C.

Note :

1. I used margarine.
2. I don't have Optima flour so I used 280g cake flour for the (200g flour + 80g Optima flour).
3. Other than M&M, I decorate the cookies with Smarties as well.
4. My cookies didn't expand much. I am not sure whether it's because I used cake flour and didn't add baking powder or for other reason. If Mr Rozzan can clarify this, I'd appreciate it very much. But nevertheless, the taste is nice and Fatin loved it! The only thing is, she has to peel off the M&M chocolates out of the cookies as she is allergic to colors especially in Smarties.


The texture~~>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. yangmazni>> Mama buat sebab nak kirimkan untuk seorang kawan. Don't worry Maz, drop in whenever you're free okay...
2. rossya>> Alamak...so sebelum posa ni, buatlah kuih raya fully swing pas tu tepek kat fp...ada gak ilham kami kami ni nak buat kuih untuk raya nanti...
3. genny>> Jiwang juga hang ni genny...hehehe...bagi buang jauh-jauh itu penyakit M....shian Nuqman nak makan biskut...
4. S@BRiN@>> Biskut ni mama buat bukan untuk raya. Partly nak kirim kat kawan, partly nak ngap sendiri...Budak-budak ni suka makan cookies ni. Tak pe Sab...rumah mama ni, raya tak de tetamu pun...kami beraya anak beranak je this year, insyaAllah. Semua Malaysians kat sini, balik raya...
5. hati batu>> Terima kasih di atas pelawaan hati batu tu ye. Mama jauh di Afrika ni, tak dapatlah nak join. Lagipun, mama ni segan nak bergambar...tak lawa...tapi kalau hati batu leh snap gambar mama jadi rupa Lady D ke, CT ke, nak gek try...hehehe...
6. cakcibur>> Biskut ni sedap dan mudah dibuat...yang bab korek M&M tu....tak dapeklah den nak jamin!
7. mommy_d&d>> Lor kalau cenggitu nisbahnya...kenalah beli 1 peket untuk kuih, 2 peket untuk Damia...hahahaha! Tak pe, mommy le jadi tukang perabih apa yang tinggal....
8. izan>> Baguslah kakak-kakaknya nak tunjuk talent. Pupuk dari kecil minat memasak ni....
9. zakiah zainudin>> Kenalah sorok M&M's tu...dan kalau nak cari tukang tolong, kena cari yang 17 ke atas. Tidak sesuai untuk kanak-kanak . Biskut ni rangup...
10. Shah, Sya, Syahmi>> O oooo....mama tak bersalah! Itu kici sudah kasi tunjuk aa....hehehe...sorryla ibu, konola ibu buek sojomput! Tapi kalau dia tunjuk kat M&M je, ibu bagi yang tu je la....
11. syikin>> Waalaikumus salam. Mama dah tanya kat sifu online mama, dia kata, boleh gantikan dengan Quick 75 ataupun double action powder.
12. Tyha>> Cam mana nak boh biskut Smarties kalau kita gunakan M&M? Hehehehe....
13. arfah>> Tak pe arfah, addict yang sihat...yang boleh membuatkan dapur berasap dan sekali gus, harapnya keluarga gembira. Bakar around 20 to 25 minutes. Mama tak time sebenarnya. I just kept on checking sebab while that was in the oven, mama sibuk dok piping biskut yang lagi satu tu...
14. sulia>> Sama-sama sulia. Wah ada gang mama ye...gang mencilok...ni yang seronok ni...I am not alone! Kalau buat biskut ni untuk birthday party budak-budak, meriah gak table nanti kan?!
15. kc>> Ok ok...nanti maklong pesan kat dua prince charming tu, suruh bawak M&M's chocolate 2 guni...sorang seguni ye...
16. mummy jam>> Coba jangan tak coba......
17. nic>> Mama pun suka kaler kaler tu. Haa...dulu dulu tu, nic lom tunjuk bakat...la ni dah tunjuk bakat, semua tak leh ketawa lagi kan! Hehehe...suruh hantar oven balik kampung eh? Cakap kat diorang, tak yah le diet when NIC is in the house! Bake the pinwheels doesn't take long. Nanti cuba lagi ye...
18. nabialishad>> Tu la, Nabia ada 4 jari yang tunjuk...hehehe...cerdik umminya, bukak fp kat opes eh! Ala tapi kalau budak-budak betul nak makan, buat je...ajak Nabila tolong. Mesti dia suka punya, tapi kalau resipi kata 1 packet of M&M, Nabia kena beli 5 packets of M&M la, buat backup...hahaha....
p/s: ADOIIIIIIII ngerinya dengar. Abis tu, jari dah okay ke lom....take care na...
19. hellikonia>> Mama ni ada gak berangan nak bisnes cookies bila balik nanti...tapi setakat ni, masih dalam proses berangan la kan...hehehe...I'll keep in mind about your offer. Terima kasihlah banyak-banyak...tapi kenalah bagi Hellikonia rasa dulu, baru boleh kata, lulus ke dak mutu piawainya untuk dipasarkan...achewa....Upload la, dapat gak kami cuci mata....
20. KNizam>> Tq KNizam....
21. ummi asma'>> Sedap biskut ni...Oh dah buat cupcakes Nurdia ye...alhamdulillah la kerana ummi suka. Alahai, siapalah mama ni nak dijadikan sumber inspirasi...kita sama aja...masih belajar...
22. rozzan>> Cikgu datang dah nak marking paper ni...Lulus ke tak cikgu? Hehehe....Yes, all are fine, texture ringan dan rangup and not to mention colorful tapi yang musykil tu, mama punya cookies tak kembang sangat. Maybe in that Optima flour, like you said, it's a sponge mix kan, dah siap ada baking powder or other bahan penaik. I don't have optima flour...semua bantai cake flour je....Anyway, terima kasih banyak-banyak kerana sudi share resepi dengan kami ye...
23. muni>> "Recipes n Friendship From Around The World"...and who is the Head Editor, but Puan Munirah! Hehehe...tak bolehlah Muni, resipi dalam ni, semuanya resipi orang, bukan mama punya original recipes...ada yang kena saman nanti!
24. kuzi>> Ampun mak nak oi.....
25. Siti Ruzimah>> Salam Ramadhan to you too...Nak kirim kat Siti, jauh bebenor ler....
26. Kak Leen>> Diorang suruh Leen buat sebab dia tahu Leen buat kuih sedap-sedap belaka....
27. syikin>> Tak apa Syikin, malu bertanya sesat jalan. Yang Double Action Powder tu rupa dia sama je macam baking powder, putih. And as for Quick75, Syikin boleh check di sini. Bahan-bahan ni boleh didapati di kedai-kedai baking ataupun di pasar-pasar raya. Mama tak ada ingredients tu, so tak dapatlah nak snap gambar. Maaf ye....
28. Mademoiselle Ayu>> Bijakkkkk....bijak!
29. Ibu Alya & Adam>> Ibu belum cuba buat, jangan la cakap tak tahu. Mesti kuih ibu lagi best! Tepung Optima tu, menurut Mr Rozzan ialah sponge mix flour
30. sehar sweethasha@hotmail.com>> Do give it a try ya....
31. ada syuehada95@yahoo.com>> Terima kasih di atas komen cemuhan itu. Tapi janganlah diburukkan nama sekolah tu...kesian! Tak mengapalah kuih mama tu rupa belacan, sekurang-kurangnya mama reti juga buat biskut nih.
32. Syahrul syahrul_bariah@yahoo.com>> Buat masa ni, mama belum lagi cuba buat cornflakes coklat. Jadi belumlah ada lagi resepi yang boleh dikongsi ye. Maaf..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net