Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 17-Sep-2006 23:32 Email | Share | Bookmark
TIRAMISU (Kak Liza's)

Biscuit
Natural yogurt
'Nescafe'
Chinese grass blended to powder
My tiramisu
Have a slice...
Had a very busy day today. Was hit by the good bug! Just can't stop cooking and baking since morning. Finally had to stop after Maghrib because the school uniforms need to be ironed for tomorrow. Today only, I tried three new recipes. But I won't put it here today as I am feeling very very sleepy at the moment but because the spirit of sharing is strong in me, I'll paste something else that I've tried a few days back.

My sister had asked for Tiramisu recipe. So I tried Kak Liza's version of Tiramisu. It has this soury taste because of the yogurt. This is my first time ever to taste tiramisu. So I wasn't too sure, how is this Tiramisu supposed to taste like. When I asked Naseem, she said her Tiramisu is sweet. So...wallahualam...Anyway, thanks Kak Liza for sharing the recipe with us....



TIRAMISU

Ingredients A:

24 pieces Tiramisu biscuit
250 g Philadelphia cream cheese
150 ml natural yogurt
1/2 cup castor sugar
1/2 cup water + 1 teaspoon Nescafe ~ dissolve
cocoa powder

Ingredients B:

150 ml water
1 tablespoon jelly powder/chinese grass (serbuk agar-agar)

~ Mix both the ingredients and let boil.

Method :

1. Arrange 12 pieces Tiramisu biscuit in a tray.
2. Drizzle half the Nescafe mixture on top of the biscuit.
3. Beat cream cheese and sugar till fluffy.
4. Add in yougurt and continue beating till well mixed.
5. Pour in the B ingredient and stir well.
6. Spread half the mixture on top of the arranged biscuit.
7. On top of the mixture, arrange another 12 pieces of Tiramisu biscuit and spread the cheese mixture.
8. Sift some cocoa powder on top of the Tiramisu.
9. Chill for a few hours before serving.

Note:
1. I used Boudoir biscuit.
2. For those residing in Malawi, I would not suggest you to use the natural yogurt from Dairiboard because the taste is just too sour. Clover Vanilla yougurt would be a better choice.
3. Instead of Nescafe, I used Ricoffy.




And I said to myself...
Quote:
Oooooo cenggini rupanya rasa tiramisu....


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
rossya>> Ada lagi kak, meh ler, join kita makan....Akak ni, sesubuh awal dah online eh? Baru kol 6 lebih waktu Singapore, tup tup dah masuk komen. Kami dah kol 12 lebih tengah malam...nak pi tidoq dah ni....Asyik online ni..sarapan dah siap lom?
2. EDORAS>> Keretapi tayar pancit, tu sebab lambat sampai...hihii...don't worry Edoras...
3. Hamba>> Waalaikum salam tuan hamba. Lunch box budak-budak ni depends on apa yang available in the morning. Mama selalu prepare the day before, apa yang boleh diprepare la. Kalau diorang kena stay back for afternoons, mama packkan burger for lunch. It will be cold, tapi nak buat macam mana. Menu-menu mostly mama dah tepek kat link. Mama buat yang simple dan tahan lama. Like for today, mama packkan diorang, sosej roll, sweet bun, a bar of chocolate, some cookies dan burger.
4. Shah, Sya, Syahmi>> Thanks Sya for the info. Jakun tol mama ni kan, tak pernah makan tiramisu...hehehe....
5. S@BRiN@>> Yes Sab...goda Sab dengan Tiramisu ler plak...
6. alynnsaripuddin>> Alynn...reason why my tiramisu tu 'rongak' is because nak jimat kos aka kedekut! Biskut tu mahal ler..lagipun tak sure whether orang kat rumah ni makan ke dak. So I don't want to waste...
7. aZeeMaH>> Sikit saja tauuuu.....
8. mommy_d&d>> Bilalah sweet day tu nak datang ye...Mommy, buat sendiri ler....senang sesangat rupanya! Tak caya, try buat!
9. nic>> Wah...nic dah katering ler pulak! Sedap ke cheese cake tu nic? So your friends can stop laughing at you over your kek bantat story last 3 years ago huh...(mama baca komen Nic kat fp Kak Rossya)
10. syikin>> Waalaikumus salam Syikin. Salam disambut penuh mesra. Terima kasih sudi ke mari. Yes that puri sedap dimakan masa panas-panas. Same case as roti canai juga...
11. kuzi>> Buat Kuzi....ooo suka dessert eh...mama koreng sket bab dessert manis...tapi kalau savoury, meh sini....
12. hati batu>> Ye ke? Itu je la yang mama mampu....
13. hellikonia>> I got put off with Tiramisu dulu dulu pasal kalau tak salah, ada guna telur mentah kan? Tak lalu ler mak.....
14. mummy jam>> Bila angin rajin, banyak la trynya mummy, tapi bila malas tu....senyap sunyi dapur kita!
15. mama awatif&adam>> Eh...belum coba belum tauuuu...ntah ntah lagi power tah....
16. izan>> Terima kasihlah Izan sudi singgah fp mama selalu ye. Wah dah nak ready buat kuih raya eh? Mama ni, raya ke tak raya ke, kalau rasa nak buat, mama buat je..so bahan sentiasa ada dalam stock. Semalam dah buat dua kuih...kejap je tu habislah gamaknya...
17. Linda>> Kepala pusing???? Dah ada apa-apa ke? Hehehe...Gurau je...memang ramai yang allergic pada nescafe ni...Boleh aje Linda...tukar Nescafe ke Milo...
18. kakyong>> Tu la tu, kos tinggi tapi sebab the desire to know how tiramisu tastes like...tak pe lah, buat jugalah....
19. nabialishad>> Hihihi...kelakar la...mama suka kete kodok...especially Kelisa..macam keta Mr Bean tuuuu....hehehe....Eh, citerlah dengan mama, kenapa dengan tangan Nabia tu? Harap Nabia cepat sembuh ye so that boleh buat experiment banyak-banyak demi anak4. Sementara tu, kalau nak makan karipap pusing, beli ajalah dulu ye....
20. KNizam>> Kalau kat hotel, memanglah mahal KNizam...Satu orang makan kat hotel, kalau mama pergi warung biasa...4 beranak ni boleh makan tiga kali kot! Hehehe....
21. luz macia>> Kak Rossya kalau nak buat buku, bolehlah sebab dia banyak resipi sendiri. Mama ni hanya mencuba resipi orang lain dan report kat sini aje, untuk dikongsi bersama rakan-rakan yang lain...
22. Mademoiselle Ayu>> Ayu tu slim melim, bolehlah makan benda cenggini bebanyak...Mama ni...nak kena kontrol!
23. elia>> Tak mahu share resipi Tiramisu Elia dengan kami semua ke?
24. rozzan>> It is very easy to do this tiramisu Rozzan and the whipping doesn't need much energy anyway. I do have energy to whip cakes but to knead dough by the hand...ah ahhh...sorry...that, I have to ask my 'personal assistant' aka my mixer to do the job for me...
25. muni>> Sedap, jangan tak sedap. Tapi ikut resipi yang asallah ye...mama ni, banyak shortcut, bilangan biskut tu mama kurangkan sebab nak jimat kos.
26. hanieliza>> Mungkin kerna cheese dan yogurt kita yang gunakan ada extra masam, so rasa tiramisu kita masam sikit. InsyaAllah next time nak ikut resipi betul-betul, tapi maybe, tunggu balik Malaysialah kot. Terima Kak Liza kerana sudi berkongsi resipi dengan kami semua
27. ~F&Z~>> Hmm...ramai juga yang suka Tiramisu ni ye....
28. Kak Leen>> Leen pertama kali dengar, tapi mama pertama kali buat dan rasa...so kira kita ni senasiblah ye...buatlah Leen, senang je.
29. Mei>> Terima kasih....terima kasih......
30. itzhar>> Thanks for dropping by ya....lapar, pi makan na...jangan bagi perut masuk angin...
31. kuchai>> Nak tunggu tiramisu versi kuchai pulak ye....
32. Yani Cologne>> What makes me tak buat tiramisu before is the raw eggs...Now I'm waiting kot kalau ada tiramisu versi manis plak....
33. Shabnam>> Salaams Shabs, how are you? Great to 'see' you here!!! Really excited! How's your darling princess? Any names yet? Got the baby photos from Dolly..Your baby is simply adorable. Hugs and kisses from me to her...You take care okay....
34. Siti>> Memang banyak version. Masa mama buat tu, mama guna homemade cheese, tu yang masam sikit tu....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net