By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Sep-2006 19:19 Email | Share | Bookmark
KROKET SINGKONG (Mummy Jam)

Fatin's order...
What shall we call this? Any names?
Kroket Singkong
The texture...
Yesterday night, like I've said, Fatin wanted pizza pinwheels and Syahmi wanted burger. Daddy, at first, wanted to eat rice, but then changed his mind to just Milo with biscuits...thanks dad...your menu is the simplest. So I set to work. Firstly, prepared the dough, then started cooking the sauce and at the same time frying Syahmi's burger. Hubby came in the kitchen to find me 'flying' in the kitchen! Hahaha...I think, that's why he changed his mind to just Milo and biscuits! Anyway, all the food was gobbled up nicely and happily by my satisfied customers aka my family....Speaking of pizza pinwheels, I am very happy to see how Fatin ate them. It's like "now you see it, now you don't". Though yesterday she was really really tired and sleepy due to (1) lack of sleep the previous night, finishing homework and (2) went mountain climbing for after school activity, she surely had a big appetite for what she had ordered. And the funny thing was, she ate with an almost closed eyes! Poor thing!



When I prepared the dough, I thought of trying something else out of that dough. So I kept aside a bit of the dough. And this was what I arrived at. Thanks to Hood for giving me the idea...and guess what...the kids want them for dinner tonight. So after posting this, off I go flying in the kitchen again I guess....hahaha....



For today's recipe, I'd like to share with you a recipe that I got from Mummy Jam's fotopage. Made these sometime back when I finally got hold of the tapioca. It's called Kroket Singkong. According to Mummy Jam, Singkong is an Indonesian word for tapioca. Thanks Mummy Jam dear for this recipe...It's lovely...



KROKET SINGKONG

Ingredients :
For the skin


1/2 kg tapioca ~ boiled with a bit of salt till soften, then mash

bread crumbs
egg
oil for frying

For the filling :

2 onions ~ diced
1 shallot ~ chopped
200 g minced meat
1 tablespoon curry powder
mixed vegetable
chopped spring onion
white pepper
salt

Method :

1. Prepare the filling like how you prepare the curry puffs filling.
2. Take a small portion of the mashed tapioca, flatten it and place the filling in the middle.
3. Cover the filling and shape it to oval. If the mashed tapioca is a bit dry, you may add a bit of water to moisten it.
4. Whisk the egg. Dip each kroket in egg and coat with the breadcrumbs.
5. Deep fry till golden brown.


The texture ~~>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
~F&Z~>> Kroket singkong tu eh? Ha ah...Mummy Jam boh cam tu, kita ikut je la...
2. mummy hamim2>> Hihihi..sabor mummy...Actually hubby mama kalau malam memang dia tak berapa suka heavy heavy. Tu sebab mama suka buat kuih. Malam makan kuih dan air panas je. Esh, tak de lah mama mithali...biasa biasa je....Bukan senang nak dapat request dari diorang ni...kenkadang, bila kita rasa nak sangat buat roti, tanya kat diorang, nak makan roti tak...semua geleng kepala..Tapi kalau diorang yang mintak, insyaAllah, memang seronok tengok diorang makan...
3. rossya>> Mama pun tak pernah makan sebelum ni, tu sebab yang cuba tu...sedap kak...if only ubi kat sini memang empuk sungguh sungguh, laaagi sedap.
4. gee>> Kreatif lah gee ni. Sedap tak donut suria tu? Now, that is the top list recipe kat rumah ni. Sebab doh dia tak perlu tunggu lama untuk naik...and then eggless. Tu yang mama suka sangat tu...dah hafal dah pun resipinya...
5. genny>> Pi makan genny...ajak Nuqman tuuu...
6. S@BRiN@>> Kezutan eh Sab? Memang senang je nak buat...yeaahhh...you go girl! Fatin tu, yang jadi cam tu sebab tak cukup tidur the day before, otherwise she's fine..
7. nic>> Itulah rupa sosej kat Malawi ni nic. Yang tu beef sausage. Nanti dah buat kroket singkong, jangan lupa habaq mai na....Nic dah habis ganti posa ke lom? Nic ni bagusla...selalu balik kampung ye...good girl...
8. emly>> Hope they feel the same way! Yes you can emly...just put in mind yang kita nak buat family happy and enjoy the food yang kita sendiri masak...nanti datanglah semangat tuuu....
9. Shah, Sya, Syahmi>> Kat sana tak de ubi ke Sya?
10. nabialishad>> Eh jangan kejor, lagi kejor lagi mama lari...hehe..Tiket kapalterbang ke Malawi around RM5,000 kot. Tak tahulah sebab dah setahun lebih tak balik ni...Takkan terdengor ting tongnya sebab rumah mama ni tak de loceng pintu...hehehe....cuma nanti terdengor pak guard ketuk tingkap...madammm...visitorrrrr.....
11. izan>> Buat dik...senang je tu....bukan takat panggil...dia lambai bagai nak rak dah tuuu...
12. Seri Indah>> Salam disambut penuh mesra. Selamat datang ke teratak mama. Eh tak de la skill sangat...still learning and a long way to go...Alhamdulillah, your kids like the Wet Choc Cake. We like it as well only thing, yang buat malas nak buat tu, pasal kena pukul butter. Hehehe...
13. kuchai>> Kesianlah Kuchai...asik tersiksa je...Wahai Kuchai sayang, tiadalah cara yang lain kecuali kenalah turun padang dan mula memasak sendiri ye...unless Mummy Jam nak buatkan...dia dekat sikit dengan Kuchai compare to mama...hehehe....
14. adlydia>> InsyaAllah, selagi ada idea yang nak dikongsi, akan terus bernafaslah fotopage ini....
15. Hood>> Apa nak dijeleskan Hood...dah rezeki mama kat sini...daripada dok tak de buat kerja apa, baiklah main masak-masak kat dapur. Hood buat donut sosej guna resipi yang mana? Mama ni orang Melaka dan insyaAllah raya tahun ni, kami sekeluarga akan beraya di sini lagi, untuk tahun ke enamnya...dan bersendirian kerana yang lain semuanya balik.....tak mo citer lelebih...nanti hujan.... ni dah start renyai dah......
16. zakiah zainudin>> Memang nak buat kuih raya ni, tapi tu la...tak terbuat-buat....
17. mommy nadiah>> Keles jangan tak kelesssss...
18. Ninie>> Malu I...hehehe...
19. badangperkasa>> Shian dia lapar...so far mama lom try buat Laksam tapi baru jap ni tadi terjumpa resipi Laksam Mummy Hamim...dia post kat sini
20. syikin>> Waalaikumus salam Syikin. Salam disambut penuh mesra. Terima kasih sudi ke mari. Mama rasa, mesin pasta ni boleh didapati di mana-mana aje. Mama tak berapa pastilah sebab dah 6 tahun tak duduk di Malaysia. Balik pun setahun sekali dan ini pun, dah setahun lebih tak balik. Tapi dulu, masa mama balik Melaka, kat kedai plastik pun ada jual mesin ni.
21. rossya>> Hish akak ni....tak de la...cukuplah dua ni....boh gambor toddler and babies tu sebab depa cute and actually, I got it from the emails laa...aiyooooo....
22. mommy_d&d>> Korang ni, tak de ler nak pikir lain aarrr.....hehehe....Cuba mommy, pinwheel pizza tu senang je. Mama potong siap siap sebelum bake, tapi Sya baked the whole thing before cutting. She said, it's just fine...yet to try her method kot...
23. unnamed>>
24. Mademoiselle Ayu>> Nama tak penting Yu...yang penting, rasanya yang enak gituuu....Wah, nanti nak tengok gak ah puding caramel Ayu tu...
25. mummy jam>> Finally cikgu mai dah nak marking paper! The taste is nice tau mummy. But then my ubi tu, ada yang tak empuk gak, tu sebab texture tu ada partly macam berketul. Thanks again mummy dearest for the recipe...
26. ::: ReActivate :::>> Mama sihat alhamdulillah Zul. Mama tahu masa tu Zul tengah update sebab ada warning sign warna merah tu, tapi tak kira, langgar gak sebab nak jadi first to comment...hehehe...Budak-budak ni, kalau dia mintak yang senang, bolehlah mama lodehkan, kalau yang susah tu, sorrylah...Singkong tu ubi dalam bahasa Indonesia. Bila-bila nak makan pun boleh Zul, but we had that for dinner hari tu. [re]Tak pe, lain kali pi Melaka lama sikit dan pergi makan ikan bakar ye. Kat Bandar Hilir tu dulu, kalau makan kat gerai 35 best oo masak asam dia...now gerai tu dah dirobohkan...tak tahu mereka pindah ke mana dah...and thanks for your comforting kind words ya Zul. InsyaAllah mama okay and yes, I do make it home where ever I am...
27. KNizam>> Apa ada pada nama...
28. tab>> Lagu favourite ke?
29. aureanayz>> Hihi...buat lawak na!!! Sedaplah aureanayz. Selagi tak buat-buat benda dalam list tu, dari panjang jadi berjela nanti tau!
30. Kak Leen>> Kalau cam tu, kenalah ibunya selalu buatkan sosej rolls tu ye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net