Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Sep-2006 18:18 Email | Share | Bookmark
MAKARONI AYAM KUAH TOMATO & MI HAILAM KAK LEEN

Makaroni Ayam Kuah Tomato
The gravy...
Mi Hailam
Was like a zombie the whole day today. Lack of sleep. Hehehe...anyway, made it through the day. Alhamdulillah everything went well, including the meeting with Mr Barrett, Syahmi's teacher at Hillview School. Had a lovely time meeting friends after quite sometime...But can't stay long to mingle as I have to rush to fetch Fatin from her Mountain Climbing activity.

This morning when I browsed through Kak Rossya's fotopage, I just can't resist the Makaroni Ayam Kuah Tomato, translation...Macaroni with Chicken in Tomato Soup. Printed the recipe and off to the kitchen....And this is my version of her Macaroni with Chicken in Tomato Soup....yummy delicious, especially for those who love sour stuffs....Thanks a bunch Kak Rossya for always providing us with yummy delicious and simple dishes...



MACARONI WITH CHICKEN IN TOMATO SOUP

Ingredients :

1 kg chicken fillet ~ cubed
4 medium ripe tomatoes ~ diced and blended
2 garlic ~ blended
1/2 tablespoon white pepper
1 tablespoon margarine
6 tablespoons tomato puree
800 ml water
1 medium carrot ~ diced
50 g peas
juice from 1 lemon
salt to taste
sugar ~ if prefered
500 g macaroni ~ boil with water and a tablespoon of oil to avoid it from sticking together

Method :

1. Mix chicken cubes with white pepper, blended tomato and garlic.
2. Heat margarine and put in the mixed chicken. Stir.
3. Add in tomato puree, water, carrots and peas.
4. Let it boil then add the lemon juice, salt and sugar.
5. Leave to simmer till the meat is tender and the carrots soften.
6. To serve : Place macaroni in a serving bowl and pour the soup on top.


Another recipe that I'd like to share with all of you today is another version of Mi Hailam. I got this recipe from Kak Leen's fotopage. It's easy to prepare and yet very tasty. Made this a couple of times already. Thank you Kak Leen for sharing this recipe with all of us....


MI HAILAM

Ingredients :

1 kg fresh noodles
500 g chicken fillet ~ sliced
10 fishballs
5 pieces fish cakes
250 g prawns
Chinese cabbage or any green leaves vegetable
1 carrot
100 g cauliflower
1/2 cup oyster sauce
6 garlics ~ pounded
6 bird eye chillie ~ pounded
10 black peppercorns
1/4 cup thick soya sauce
1/4 cup tomato sauce
3 tablespoons cornflour ~ mixed with a bit of water
salt to taste

Method :

1. Blanch the fresh noodles and keep aside.
2. Heat oil in the wok and add in the pounded garlic and bird eye chillie. Stir till fragrant.
3. Add in the prawns, chicken fillet, fish balls, fish cake and enough water. Let it boil.
4. Add in the oyster sauce, thick soya sauce, tomato sauce and the cornflour mixture.
5. When boiling, add in the vegetables and cook till the vegetables soften.
6. To serve : Place noodles in a serving plate and pour the gravy on top. Garnish with spring onion and crispy fried onion.

Note :
When cooking this noodles, I just put in whatever's available in the fridge and freezer.


Okay people, let me go now...Fatin wants Pinwheel Pizza for dinner...chao....

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Yani Cologne>> Mi Hailam ni sedap dan ringkas. Cepat je nak masak. Kalau Nabilah suka spegetti Bolognaise, then she should like the tomato soup tu. Dah buat nanti, hantar report kat fp aa...tu...Cikgu Besor Puan Rossya nak semak...hehehe...
2. rossya>> Headmistress mai dah...Road runner la kak...dusyummmm terus buat...hehehe...Mi hailam tu, kelainannya...Phalinn guna cube, Kak Leen tak guna cube...yang lain tu, sket lebih kurang la...Cuba jangan tak cuba......
3. ~F&Z~>> So now is the time to try...senang je sis...Hmmm dah sebut mee bandung ni...eee dah lama plak tak makan mi bandung...
4. Phalinn>> Sama je Phalinn....bila dapur Phalinn nak berasap ni?
5. anna>> Senang dan sedap pada mama sebab mama ni memang suka makan kuah yang masam-masam.
6. tok selampit>> Hanya kalbu yang ditikam tak pe....hehehe...
7. kuchai>> Pepagi buta tak de mee hailam, Kuchai tunggu tengahari celik, insyaAllah ada la mee hailam kat mana mana tuuu...
8. Tyha>> Try jangan tak try Tyha...
9. nic>> Memang sedap pun. Kak Rossya kata mama speedy gonzales ler! Eee, tak sabar nak tunggu report hujung minggu Nic...
10. mama anis>> Tq tq tq...dah passion, nak wat cam no....
11. S@BRiN@>> Tepek Sab...kita pelbagaikan lagi versi Mi Hailam di fotopages ni....
12. Kak Leen>> Terima kasih pada Leen juga kerana sudi berkongsi resipi. Mestilah sedap, kalau tak, tak kan mama buat beberapa kali. Tapi yang bestnya sebab senang je nak masak
13. ishzah>> Cubalah ye...simple je....Nak masaknya kejap je, only preparation la takes a bit of time.
14. kakyong>> Yes...nak tunggu mee kuning KakYong...mesti lawa cam Kak Yong...
15. nabialishad>> Shian kat kita dua ni...masuk rumah orang, asik terliur je...semua rasa nak try...tadi...dah angkat bendera putih kat fp Kak Rossya. Tak larat dah la.....
16. cakcibur>> Ala shiannya...dia terliur nak makan apa tu cak? Buatkan laa....Mi Hailam mama agak terang sket sebab mama boh sikit je sos tiram pasal sos tiram mama dah nak habis. Tak sure kat sini ada jual ke dak...lom cari. Tapi hari tu Kak Liza ada cakap...next time, masukkan je sikit kicap pekat for the color. Oki doki...akan mama tunggu report Cak ya....
17. mummy jam>> Ha ah mummy, makan apa dengan cili jeruk mesti best kan...Seingat kita la...kalau mi hongkong yang kita pernah makan, kaler dia ada kemerah-merahan la...ye ke?
18. kc>> Buat kakcik jangan tak buat....
19. pakcik>> Resipi untuk orang bujang dan dari orang bujang pun ada dalam page mama ni rasanya...cuba la semak kat link ye..
20. mommy_d&d>> Mi goreng or mi hailam, mama rasa, sama je ke'simple'-an nya...so mummy kenalah try ye...shian dua beranak tuuu....
21. <<die££a>>>> Oh ye ke...nanti nak carilah cam mana rupa mee Hongkong ni...
22. Linda>> Rasanya pun sedap Linda...cubalah masak ye...
23. zurie>> Tak de confident la nak bukak restoren...belum pandai masak sangat...masih belajar ni...Restoren dalam rumah, okaylah...
24. Mei>> Memang sesuwaiiii untuk cik kementot...yang tak kementot pun kalau suka masam-masam, harus suka sup ni. I know, I do. Alah...mama ni tak leh pakai...semuanya dia suka...hahaha...
25. KNizam>> Alamak...tak de home delivery la...
26. Kak Kham>> Cam mana nak anto eh?
27. Sarah wani>> I can see that Sarah memang peminat pasta. Makaroni goreng pun sedap tau. Kalau udang pun boleh juga rasanya...
28. Sarah wani>> Lemon juice tu maybe nak bagi tangy lagi kot...Trylah buat, baru tahu keenakkannya...
29. fasha>> Cara mak Fasha masak tu macam untuk makan dengan roti kan? Pekat kuahnya ke, sebab ada baked beans tu. Fasha cubalah mi hailam tu, kot terberkenan dek rasa....
30. che sakura>> Kek coklat tu, kalau separuh adunan pun dah besar. Bila membuatnya, jangan tersilap pada sukatan air...ianya dalam gram dan bukan ml ye...selamat mencuba
31. Yani Cologne>> Oh ala, demam rupanya. Dah okay ke Yani? Alhamdulillah anak-anak Yani sukakan makaroni ayam kuah tomato tu...Feel like cooking that today as well, sebab badan mama ni pun cam tak syok je ari ni....
32. b l a n k>> Terima kasih
33. dinahadiz dinahadiz@yahoo.com>> Bulan-bulan puasa macam ni, masakan yang simple yang laku kan?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net