By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Sep-2006 23:00 Email | Share | Bookmark
PULUT KUNING & RENDANG TOK

Pulut Kuning
Rendang Tok
Was fasting today, just for sunnat Syaaban...practising for Ramadhan which is just around the corner. And alhamdulillah no Monday Blues for me or whatsoever...Infact the morning went very well. Had all the house work done in good time which gave me more time to browse the net and what must I see and start wishing for??? Pulut Kuning and Rendang Tok from Kak Liza's page. Esh...I guess I must stop visiting that 'house' eh...Hahaha...but how can I??? The food served in there are just mouth watering, delicious, yummy, scrumptious dan yang sewaktu dengannya. And since I've never ever in my life, tried making pulut kuning, so I challenged myself to cook it for breaking fast. And well, I guess I did ok. When Syahmi saw the glutinuos rice that I spread on the banana leaves in the steamer, he said that it looked good and that I should take photo. Wow, that's a VERY good sign to me...Thanks you my darling boy, for boosting my spirit!

And I said to myself....
Quote:
Haa...reti pun buat Pulut Kuning! Kan dah tak kempunan!


While the pulut kuning is on the way, I cooked the Rendang Tok. I didn't put in the dried chillie as my stock is so VERY limited at the moment. Saving it for sambal. So the Rendang tend to look not like rendang Tok. When I saw Kak Liza online, I told her about my not-so-successful attempt and she tried her best to help out. But then again, it's just the color that is a bit different, but taste wise, it's still delicious. So why bother...for me at least...hahaha...I've asked Kak Liza, can I just paste her real Rendang Tok photo on my page...and at the same time, I'll paste my version as well. And she gave me her consent. Thank you Kak Liza...for everything....So, here are the recipes....


PULUT KUNING (Kak Liza)

Ingredients :

1 kg glutinous rice ~ washed
3 pieces dried tamarind (asam keping)
2 tablespoons tumeric powder ~ mix with water and put through strainer
enough water to soak the rice
banana leaves to layer the steamer
3 cups thick coconut milk
salt
sugar

Method :

1. Soak glutinous rice with dried tamarind, tumeric mixture and enough water for 5 hours. Stir once in a while to allow the color to blend well with the rice.
2. Rinse the water through a sieve.
3. Get the steamer ready.
4. Layer the steamer with banana leaves.
5. Spread the glutinous rice on the banana leaves.
6. Steam till the rice is cooked or till you can see the steam coming out from the sides of the cover.
7. Remove the cooked rice from the steamer into a big bowl.
8. Pour the thick coconut milk (mix with salt and sugar) into the bowl. Mix well.
9. Spread the mixed rice back onto the banana leaves in the steamer.
10. Steam till cooked or till you can see the steam coming out from the sides of the cover.


RENDANG TOK (Kak Liza)

Ingredients :

1 kg topside beef ~ cut 3 inches
2 cups thick coconut milk (from 1 coconut)
1/2 cup fried grated coconut (kerisik)
3 tablespoons brown sugar/palm sugar
3 pieces dried tamarind
Tumeric leaves ~ shredded
salt to taste

To be blended to a paste :

2 tablespoons corriander
1 tablespoon fennel (jintan manis
1 tablespoon cummin (jintan putih)
1 tablespoon black peppercorn (lada hitam)
3 star anise (bunga lawang)
3 cloves (bunga cengkin)
25 pieces dried chillie
20 shallots
5 cm ginger
5 stalks lemon grass
3 cm galanggal (lengkuas)

Method :

1. Place all the ingredients except tumeric leaves, kerisik and dried tamarind into a pot.
2. Simmer on slow fire till gravy turns thick.
3. Add in tumeric leaves, kerisik and dried tamarind. Stir to mix well.
4. Cook till the rendang is sort of dry.


My supposed-to-be Rendang Tok


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Aii..awalnya online kak? Baru kol 6 pagi...Akak kalau masak rendang tok ni mesti jadi cantik power ni....pasti terangkat....I know my photo won't do justice to the recipe, that's why mintak izin Kak Liza nak tepek her original photo.
2. itot>> Sedap memang itot, lepas dah kempunan mama nak makan pulut kuning...
3. yangmazni>> Hehe...dah tahu dah menu raya Maz...
4. tok selampit>> Jangan lari kat batu belah batu bertangkup dahlah ye...
5. ishzah>> Yummy yummy....pi masak cepat...
6. me>> Mama pun suka anything to do with pulut. Sotong pulut santan? Mama tak pernah makan pulak...
7. kuchai>> Sumer nak ler kuchai ni...best tol kalau dok dekat rumah mama....
8. dR ali>> InsyaAllah akan berkunjung ke sana...
9. S@BRiN@>> Suka mama dengar Sab nak cuba buat rendang pulak. Prektis kat rumah dulu ye...masak sikit dulu. Nanti balik rumah mertua, boleh masak best best. Make your hubby proud!
10. nic>> Setuju setuju...rupa tak penting, janji sedap...itu kalau kita masaklah kan...kalau masak untuk orang lain, mesti ada rupa sket, kalau tak, orang tak lalu pulak nak makan...
11. emly>> Order suruh kafe office masak pulut untuk jual esok...
12. Shukri sfawani>> Sodap memang...
13. maR>> Buat lagi...jangan tak buat maR! Tak susah rupanya buat pulut kuning ni yek...
14. kaezrin>> InsyaAllah, rendang ni senang nak buat. Tak perlu tumis pun. Hanya masukkan semua dalam periuk and let it cook on it's own...If only you manage to get your late mom secret recipe, tentu sedap kan....
15. mommy_d&d>> Sib baik awal-awal dah cakap ngidam kosong...hehe..kalau tak nak usik gak! Dok Malaysia, leh ler tapau, dok sini, nak tapau ke hapanya...
16. mama anis>> Kalau cam tu, mama anis kenalah masak lebih lebih....
17. nabialishad>> Sib baik ada orang nak terima excuses yang mama bagi untuk my supposed-to-be rendang. Hehe...Patutlah puas bertamu ke 'rumah' Nabia, masih dihidang air soya bean....naik kembung dah perut ni asyik minummm je....
18. nana>> Tunggu raya? Lama tuuu.....
19. Steve Troy>> Drooling Steve???
20. jaja>> Maybe serupa tapi tak sama....hehe, Kak Liza punya mesti lagi sedap. Betul tu Jaja, biarpun rasanya tak 100% sama macam rendang tok asli, at least dapat rasa dan lepas kempunan alhamdulillah la...
21. kak kham>> Jelessnya akak tak lama lagi dapat makan masakan mak sendiri...kita ni ntah bila laaa...dah kecek kat abe...kalau tak balik gak for good, this Disember, nak balik aar....dah 1 year plus tak balik ni.....
22. kakyong>> Fuyoo dasat aar Kakyong punya deria lihat dan deria rasa! Dia tengok je boleh tahu rasa cam mana...nak kena nuntut dengan kakyong cam ni....
23. darling>> Mama jamu mata je la ye darling....Nak anto, sorrylah...semua dah landing dalam perut-perut kami ni.....
24. ~nOzieyusOf~>> Memang sedap pulut kuning ni. Makin pulak mama memang suka pulut. Tak tahu pun masa anniversary parents CT diorang buat pulut kuning...
25. anna>> Pulut yang golek sambal kelapa tu, nama dia pulut serunding ke? Mama dah boh resipinya di sini
26. Kak Leen>> Santapan beta berbuka puasa...hahaha....
27. aureanayz>> Lor sampai nak termimpi2 ke...aduhai...buatlah pulut tu aureanayz!
28. hanieliza>> Cantikkan pulut kita..hehehe...tengoklah saper cikgu dia! Tapi rendang tu, walaupun kurang jelita, tapi rasa tetap sedap...Thank you Kak Liza dear....
29. Shah, Sya, Syahmi>> Apo ekau ingat Soromban Jopun tu dokek yo ko macam Melako Soromban Sya oi...Tapi kan rondang den ni tak la sosodap rondang Nogori...tapi bulihlah nak lopas gian....
30. pakchu>> Hi pakchu....nanti kalau mama dah balik Malaysia, kalau mama tak malas, mama buat hantar rumah pak chu aa....nak gek tengok rumah baru pakchu!
31. zakiah zainudin>> Kalau Zakiah first time masak rendang, mama first time masak pulut kuning. Memang thrill kan kalau first time buat menjadi. Kalau masam sebelum masuk asam keping tu, rasanya memanglah santan...mama buat hari tu, guna santan powder je, bancuh dengan air.
32. Mei>> Mama ni, anak sekolah ke tak sekolah ke, aktiviti dapur tetap jalan sebab perut-perutnya hari diisi...
33. Rozzan>> Kat Malaysia pun, kalau orang buat pulut kuning, mesti ada yang tanya...for what occassion. And if you asked me, my pulut kuning ni for what occassion, the answer will be...tuntutan perut...hahaha...Samalah kami pun, kalau 'assemble' pulut tu, macam Rozzan describe la. Like how I did in the small photo, tapi tak de la boh telur rebus dan lain-lain tu sebab dah lapar nak berbuka puasa masa tu....
34. <<die££a>>>> Kira cam jamu mata je la ye.....
35. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Zul. Alhamdulillah mama sihat. Dan mama gembira Zul pun dah baik dari demam. Nanti sebelum pergi field trip ke Melaka, makanlah vitamin banyak-banyak bagi kuat sikit badan tu. Pergi Melaka, jangan lupa makan ikan bakar...eee keliurnya...Mama buat pulut kuning ni tak de sempena apa-apa occassion pun, saja teringin nak cuba buat dan teringin nak makan je sebab selama ni, mama selalu kata, tak pandai buat pulut kuning, walhal, tak pernah cuba buat. Tag tu pulak, mama just play around dengan Paint je. Ok Zul, take care....
36. elia>> Try buat Elia, tak susah pun. Jangan jadi cam mama dulu...tak try lagi dah kata tak reti, ni dah buat, senang je rupanya!
37. fasha>> Waalaikum salam Fasha dear. Wah pergi holiday rupanya...patut lama tak nampak. Speaking of sahur ni, aduhai, bercinta betul nak bangun pagi memasak..hehehe....But then, hubby senang je...nasi goreng je yang laju...so malam, boleh tumbuk rencah, simpan dalam fridge, bangun sahur, terus tumis dan masuk nasi, sayur dan telur. Siappp....
38. Mademoiselle Ayu>> Kalau tengah posa, tengok apa pun sedap Ayu....
39. gee>> Mama pun tak berani cakap cam mana...mama ikutttt je apa yang Kak Liza tulis....
40. Kak Long>> Thank you sweet Kak Long.....
41. Yani Cologne>> Cubalah Yani, senang rupanya nak buat pulut kuning ni....Mama kalau raya, rebus lemang Adabi tu je..sedap gak. Kak Leen kata, fungsi asam keping dalam rendaman pulut tu ialah untuk mengurangkan sedikit lekit pada pulut. Wallahu'alam.
42. che sakura>> Nak try tapi tak dak perisa jagung. For the moist choc cake, so far mama suka yang ini but then, I am yet to try another recipe, kawan baru bagi...will see how that turns out ya....nanti dah buat, mama hantar report...
43. :~izza@putrajaya~>> Belilah kukus satu. Banyak gunanya. Mama pun, itulah first time buat. Selama ni tak yakin langsung nak deal dengan pulut. But I think, now dah boleh get over it la kot, alhamdulillah....
44. norma>> Banyak dah resipi kat dalam page ni...rajin-rajinlah menyelak ye...thanks for coming!
45. Linda solitary.disposition@gmail.com>> As of now, I don't have a putu mayam recipe and so, I haven't tried, but if I come across one, I will try and post the recipe here ya...Thanks for dropping by though...
46. Lin lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Lin. Terima kasih kerana sudi singgah di rumah mama ni ya. InsyaAllah, selagi nyawa di kandung badan, apa saja yang mama cuba di dapur mama, akan mama kongsikan bersama supaya kita semua mendapat manafaat dari apa yang terpapar. Sedap kan lagu Winter Sonata ni...soothing aje...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net