By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Sep-2006 11:11 Email | Share | Bookmark
KUIH KASWI GANDUM (HANIELIZA)

Kuih Kaswi Gandum
Didn't do anything much last weekend. Was horribly LAZY last Saturday. Oohhh how I hate that...but then, look at the bright side....I need a break sometime huh? I think it's because my system is still trying to adjust again to the school days schedule. Hopefully I'll be 100% tuned by next week....

Anyway, for today's entry, I'll paste the Kuih Kaswi recipe that I got from Kak Liza's page. The taste is not bad, but I think if I were to try it again, I'll add more sugar (maybe the sugar in Malawi is not as sweet as in Malaysia) or maybe I'll just add in the palm sugar for a nicer color. Thank you Kak Liza for sharing with us this recipe...



KUIH KASWI GANDUM (Kak Liza)

Ingredients :

Syrup :
5 cups water
5 tablespoons brown sugar
5 tablespoons white sugar

Boil all the above ingredient and allow to cool.

2 cups flour
1/2 cup tapioca flour or cornflour (I used cornflour)
1 teaspoon edible lime (air kapur)
freshly grated coconut
a pinch of salt

Method :

1. Get the steamer ready.
2. Grease the tray (I used a 6" x 8" tray) with a bit of oil. Then layer it with a piece of plastic. This will make it easier to take out the kuih from the tray.
3. Mix well the syrup with flour, tapioca flour or cornflour and edibe lime. (I pour everything in the blender)
4. Pour it through the strainer and into the tray.
5. Steam for about 30 minutes. Allow to cool before cutting using a plastic knife.
6. Mix the grated coconut with a bit of salt and coat the kuih before serving.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mak farhah>> Kalau mama kena darurat cam tu, mama akan gunakan kelapa kering. Walaupun rasanya berbeza, janji dapat makan.
2. kc>> Resipi ni kena alter sket kemanisannya. Kalau secukup rasa, insyaAllah sedap.
3. yangmazni>> Teksturnya okay. Lembut je. Maz buatlah separuh adunan dulu. Cuba try test. Mama rasa, yang membuatkan warnanya gelap ialah gula Melaka tak Maz?
4. rossya>> Ha ah memang sedap, tapi gula Melaka dah tinggal seciput, kenalah ration. Tu la kan, kesian anak orang ni...terkebil kebil nak makan kaswi tapi takut nak bagi, takut tercekik anak orang! Hahaha...
5. muni>> Kak Liza boh nama tu, mama pun ikut ler nama tu. Mana leh lawan cikgu nanti kena detention! Budak comel tu mama kidnap dari email.
6. hellikonia>> Haa yang ni tak de langsung terasa kapur tu. Tak caya, cuba buat separuh adunan. Testing.
7. anna>> Kelapa tu nak bagi dia rasa lemak-lemak kan anna...
8. Baba>> Mama pun puasa hari ni, alhamdulillah...tu la, bila tengok gambar makanan, macam semuanya nak buat. Nanti bila dah berbuka...minum air je....
9. nic>> Cayalah nic...dah berjaya buat karipap pusing...ala, apa ada pada rupa...janji sedap rasanya. Mama happylah nic...thank you....
10. Rozzan>> Waalaikumus salam. Thank you for dropping by. I'm just a simple wife and mother who loves to try out new things and awaits for the face expressions and reaction from my three testers! And photographing of the food to be admired by myself later on is such a pleasure for me...hahaha... I am honoured that you've linked my page to your beautiful blog. Please feel free to copy or attach any of the recipes from my page to yours. I am sure the original creators of the recipes would be happy and pleased as well. Thank you again Rozzan..
11. mama awatif&adam>> Eh janganlah segan-segan....Mula-mula copy, nanti lama-lama ter'try' la tuuu....
12. S@BRiN@>> Mama rasa sebab gula mama la...I just used light brown sugar. Tu yang kaler tak naik. Lupa pulak nak tipu-tipu boh coloring coklat. Hahaha.....Ha ah, baby tu dari email yang kawan hantar...
13. kak kham>> Hihihi...ye la kak oii...memang cerah dari biasa sebab kita buat masa bulan mengambang...hihihi...jangan mare aa...gurau je! Alah Kak Kham ni, ntah-ntah lagi terror masak, saja tak mau tunjuk je tu.....
14. kuchai>> Tu la, baby tu kenan kat Kuchai kot...tu yang dok main mata!
15. kakyong>> Psstt....mama pun sama la...don't worry aa...u got fren!
16. mommy_d&d>> Ini kuih kaswi versi bulan mengambang daaaaa....hehehehe...tak ler...Mama terguna light brown sugar...tu yang kaler tak naik.
17. nn>> Sedapkan Kuchai punya masak lemak udang....yummmmmm.....
18. Kak Leen>> Tak berani bagi baby tu makan, takut tercekik...hehehe....
19. Tyha>> Dia terkebil-kebil tu sebab nak tackle Tyha la!
20. mummy jam>> Yes, betul tu mummy. Tapi kan, kita punya gula Melaka tinggal secoet...so kenalah berdikit-dikit nak guna. Infact, in that kaswi pun kita ada gak masukkan sikit....
21. itot>> Geram kan tengok si kecik tu...so sesaper yang tengah pregnant tu, tenung la selalu...so that dapat anak cute cam tu...hihiihii...
22. Mama Batrisyia & Aliesyia>> Salam disambut wahai Mama anak-anak comel. Mama ni taklah pandai masak pun...tapi teramatlah pandainya cilok resipi...hihihi...
23. aureanayz>> Alhamdulillah sihat. Harap Aureanayz sekeluarga pun begitu juga hendaknya. Samalah kita, gula melaka pun dah tinggal nyawa2 ikan...bukan gula melaka je, cili kering dan ikan bilis pun sama gak!
24. aureanayz>> Ntah anak saper berkeliaran kat internet...mama kidnapla...
25. Harni Safarina>> Thank you Harni...
26. elin>> Suatu kelainan huh? Kelainan yang tak disengajakan...hihii....
27. jaja>> Hi Jaja...sibuk-sibuk pun sempat singgah jengok mama ye...terima kasihlah banyak-banyak...terasa diri ini dihargai...achewa! Tu la, mama dah kata, kaswi versi bulan mengambang...
28. hanieliza>> Firstly, thank you Kak Liza kerana sudi share recipe dengan kami. Mengapa mama harus kecewa. Hanya warna aje yang tak gelap, tapi rasanya tetap tidak mengecewakan.
29. Mademoiselle Ayu>> Mama punya ni, special version...rare species...hahaha.....
30. ~F&Z~>> Nak refresh memory, kenalah sis buat sendiri ye....
31. Yani Cologne>> Kuih Melayu memang sedap kan Yani....
32. Fatin>> Manalah mama ni ada aura apa pun. Ni pun dah beberapa hari ni, malas bagai nak rak. Tapi mama ni, kalau buat sesuatu dan tengok orang makan beriya...haa...makin kuatlah semangat nak buat. Ha ah you....ramai betul anak mama! Hari ni je dah lebih 30 orang! Hahahaa....Seronok 'anak' ramai ni, memacam kerenah yang menghiburkan!
33. gee>> Tu la, mama dah pesan naik bullet train, Gee naik gak train arang batu, cam no tak tertinggal! Hehehe...Mama pun sebenarnya malas gak nak basuh kukus...tapi nak try punya pasal, kenalah rajinkan juga....
34. nabialishad>> Kalau untuk makan sendiri okaylah...kalau nak hidang kat orang, kenalah ada rupa sket. Beranikanlah diri ummi nak try semua resipi yang disebut tu ye...belum cuba belum tau...
35. :: dR azzam ::>> Aunty tak berani nak bagi budak comel tu makan kuih ni, takut dia tercekik nanti sebab lom pandai kunyah. Tapi Dr Azzam pandai kunyah dah kan, so bolehlah ummi buatkan nanti.
36. amy noramira_cute@yahoo.com>> Wah ini sudah kira fanatik ni Amy...hehehe....rela berkorban demimu kaswi!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net