Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Sep-2006 08:08 Email | Share | Bookmark
TEPUNG GORENG PISANG

Breakfast
The batter
 
Just had breakfast.....

...and just can't wait to share this new found recipe that I've experimented. It's all because of Kak Rossya's goreng pisang photo that I viewed in her page this morning. I've printed this recipe quite sometime back but just didn't try it out till today. I am not sure where I got the recipe from and I am very sorry I won't be able to acknowledge the owner of the recipe. Whoever you maybe, my sincere thanks to you for sharing this wonderful recipe with us. This is actually a recipe of a batter to coat the banana, sweet potatoes or whatever, for frying.



TEPUNG GORENG PISANG

Ingredients :

1/2 cup self-raising flour
1/4 cup cornflour
1 tablespoon rice flour
1/2 teaspoon baking powder
salt to taste
180 ml water (or less, depends on the flour)
1 1/2 tablespoons oil

Method :

1. Sift self-raising flour, cornflour, rice flour, baking powder and salt.
2. Pour in water till a good consistency batter is formed. Not too thick and not too runny.
3. Add in the cooking oil. Mix well and leave the batter to rest for 10 minutes.
4. Heat oil. Coat the banana or sweet potatoes or yam with the batter and fry till golden brown.

Note :

I added a bit of tumeric powder for the color.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. nic>> Cuba buat karipap tu nic. Kalau nak buat karipap pusar, leh tengok step by step kat Hellikonia punya page. Tepung ni sedaplah...garing...
2. nn>> Alamak, jangan rebut-rebut. InsyaAllah lenkali rezeki nn jadi orang pertama ya...Nafsu orang berpuasa, memang semuanya nak. Nanti dah berbuka, tak larat makan...
3. MAWI>>
4. rossya>> Tu la kak, meh kita kasi diorang lolipop sorang satu eh...hehehe...Yes, the tepung is light and crispy. Satu adunan tu pun tak banyak...cukuplah nak makan 3 beranak...Akak punya cilok, tak sebanyak kita mencilok!
5. Intan>> Karipap tu mama dah frozenkan. Pagi tadi tinggal goreng je. Tu sebab simple. Hehehe....Cuba lagi sampai reti ye...
6. Harni Safarina>> Hi Harni. Now kenalah ubah title dari "kaki makan" ke "kaki masak" sebab kalau tak de yang masak, cam mana nak makan. Shortening tu boleh aja diganti dengan majerin, cuma kurang crispy la...
7. muni>> Boleh kot....dia cam tepung serbaguna....
8. cuyus>> ...dan mengenyangkan...burppp...alhamdulillah....
9. Mademoiselle Ayu>> Ha ah, sedap Ayu. Tu la, terupdate awal, sebab excited.
10. Shah, Sya, Syahmi>> Macam mama kat sini, bukan tahu pun pisang apa untuk digoreng, main hentam je, asalkan pisang...hahaha.
11. kak kham>> Kak Kham, senang sangatlah nak buat tepung ni. Sedap pun sedap. Puas hati. Nak beli lagi leceh...nak kena tukar baju, nak start kereta, nak gi kedai, nak beratur bayar, then drive balik rumah...just for a packet of tepung segera. Kalau wat sendiri, dah lama dapat makan pisang goreng...hehehehehe...sorry kak aa....kita loyar buruk!
12. mama ika>>Wahailah Rosz, bukan kata sudi...terharu gituuu, Rosz sudi nak add fp mama di page Rosz. Mula dengan tak pandai, nak pandai sket sket, nanti terror...mama baru sampai tahap pandai sket sket....
13. ~F&Z~>> Sukanya kita bila orang komen...dari dulu dok cari.....kita terasa cam superman datang terbang bawak tepung goreng segera...hihihi...
14. Sabrina>> Mama tak de goreng pisang, mama goreng keledek...nak bagi pun, dah lama semua tu landing dalam perut, cam no!
15. hellikonia>> Walaupun jauh dari Malaysia, tapi selera masih selera Malaysia, kenalah buat juga. Maaflah Helli, mama tak de ler pulak resipi yang dipinta...dan sebenarnya, tak pernahlah pulak dengar resipi ayam goreng siam...anyway, kalau terjumpa insyaAllah akan dicuba dan hantar report ye...
16. mummy hamim2>> Ha ah kan Imah, bila budak-budak tu bukak bakul dia...perghh...bau kuih tu, rasa cam nak beli semua!
17. Amy>> Aduhai Amy, bikin panik mama ni. Resipi mama, mana ada adunan guna minyak? Karipap pusar mama, satu adunan air garam dan satu lagi adunan majerin + a bit of shortening. Amy guna resipi yang mana ni...aiyooooo....
18. Kak Leen>> Kalau asyik diberi pisang...nanti dah makan banyak-banyak....naik timbang yek...pas tu jual...hihiihi...jangan mare!
19. KNizam>> Sukun tak de la kat sini...
20. MAWI>>
21. amy>> Mau tak gawat, orang buat 1kg berderai...rugi tepung dik oi...Laa...Amy salah faham kot..yang jawapan komen Nic tu, untuk dua topic...Mama kata, kalau nak tengok step by step buat karipap, check kat fp Hellikonia. Yang kata tepung tu garing sedap, ialah tepung goreng ni haaa.....
22. ijad>> Eee janganlah sebut karipap sadin, karang mama teringin pulak. Nak buat...mim alif lam sim....
23. siti ruzaimah>> Dengan kopi o laaagi sedap....
24. RK>> Ala sis, tag tu edit guna paint je...tu je la kemampuan kita...Karipap tu inti daging...
25. ummi asma'>> Kalau resipi Macaroni and Cheese adalah ummi....if that's what you meant. Resipinya di sini
26. kuchai>> Psstt Kuchai...ntah-ntah, lepas ni, makcik-makcik goreng pisang tu cilok resipi ni tak...hihiihi.....
27. Yani Cologne>> Practise makes perfect, though mine belumlah perfect sangat pun...
28. nabialishad>> Tak pe ummi, projek karipap pusing boleh dilaksanakan this weekend. Selamat berpusing ye! Kelim tu, nak kena practise je...nanti sok, lelama cantiklah...
29. jg sjg@pc.jaring.my >> I am actually not the best person to answer as I am not an expert. But I did ask around and they said, the corn flour is the one that gives it an extra crispiness.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net