By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 7-Sep-2006 22:00 Email | Share | Bookmark
MEE & NASI LADNA

More dadihs....
Brunch....
Dinner....
Nasi Ladna
Mee Ladna
All went well today, alhamdulillah. Mama is fine and happy. In the morning, managed to settle all the housework and cooking in good time. And in the evening, phoned my mom and had a long and happy chat with her. I just felt good.......





I'd like to share with you this recipe that I got from Kak Liza's fotopage. Thank you Kak Liza for the wonderful, simple to prepare and easy yet delicious dish. When I showed to Kak Liza, these photos, her comments for the rice, is that I shouldn't have mix the rice with the gravy. What I should have done was just pour the gravy on top of the rice. You only mix the gravy when preparing noodles. As for my noodles, she said, the gravy is a bit too much. Thanks Kak Liza for giving me the post mortem results. InsyaAllah, next time, I'll try to improve. So here's the recipe....



MEE LADNA

Ingredients :

500 g fresh noodles
onion ~ chopped
garlic ~ chopped
100 g prawns ~ shelled, deveined and washed with lemon
100 g squids ~ cut into rings
100 g chicken fillet ~ sliced
snow peas (kacang sepat)
cauliflower
carrot
red and green capsicum ~ sliced
1 teaspoon black pepper ~ crushed
1 egg
enough water
tomato sauce
oyster sauce
oil for cooking

Method :

1. Heat oil in a wok. Add in the chopped onion and garlic. Fry till fragrant.
2. Add in prawns, squids and chicken fillets. Stir well.
3. Pour in water, tomato sauce, oyster sauce and add in carrots.
4. When the gravy started to boil, put in the egg and stir well.
5. Put in the noodles and other vegetables. Mix well.
6. When the vegetables are soften, remove from heat. Pour onto a bowl and sprinkle with spring onions and fried onions.

Note :
My ingredients are slightly different from Kak Liza's recipe as I used whatever's available from the fridge and the freezer in this house. For a more delicious photo, please click here.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ibu nadia>> Betul tu ibu...kalau mama, lagi banyak sayur, lagi best!
2. muni>> Alhamdulillah....
3. rossya>> Banyak-banyak makanan yang ku tayang...sambal belacan juga yang menjadi pojaan hatimu!
4. mummy jam>> Betul tu mummy, ada sekali tu kita masak sempoi cenggitu ler...bukan main laju diorang makan.
5. kakyong>> Buat dadih tu KakYong...sejuk, nyaman dan menyegarkan...achewa...
6. elin>> Mama suka lagi nasi ladna
7. mcmed>> Morning my dear. Wah...ntah apalah yang anak dara sorang ni nak masakkan mum dia eh. Will be right here waiting for the reports. Happy birthday to your mom, in advance... Entry cookies eh...aye aye madam....
8. nic>> Penat-penat mama masak haq lain....sambal belacan gak yang kamu pandang nic ye!
9. salinasu@tm.net.my>> Mama tanya pada Kak Liza berkenaan soalan salinasu tu...dia kata coffeemate tu boleh digantikan dengan susu tepung tapi bukan infant punya milk powder. Mama ni memang tak berani nak adjust apa-apa sebab phobia dengan agar-agar, masih ada lagi...
10. nabialishad>> Pooohhhh poohhhhh....mama dah tiup lagi semangat tu....biar nanti hari Isnin, mesti berdas das entry kat fp Nabia masuk!
11. S@BRiN@>> Wah, very well organised la Sab ni...dah nak ada timetable untuk bulan poser....bagus betul....
12. emly>> Itu resipi Kuchai. Mama kalau masak pun memang tak boh bawang putih dan bawang merah.
13. hanieliza>> Cikgu mai dah! Tq cikgu, kita lulus....tapi rasanya dapat 50% je kot markah? Tak pe aa...janji lulus
14. Mademoiselle Ayu>> Nanti hari hari mama tunjuk sambal belacannnnn je eh....
15. MrJaguar>> Cuba mai sini, elok lepas habis makan, insyaAllah tak lapar. Inilah petua mujarab mama...hehehehehe....
16. Mummy Iman/wawa>> Waalaikummus salam Wawa. Idea tu datang dari Kak Liza...mama ni, mengexperiment je...hehehe...
17. yangmazni>> La...jangan mama dia join adik sememek dah aaa.....
18. rieyza>> Mama pun masih belajar gak...Prektis sekarang, nanti sok dah kawin...tentu cik abang gumbira orang rumah dia pandai masak.
19. Yani Cologne>> Yani ada allergy kat belacan ke? Kalau gitu, makan sesikit je buat lepas gian...banyak-banyak nanti mudarat...
20. ida_natrah>> Kalau lapar, kenalah pi bancuh milo ke apa...kalau tak nanti, tengah tidur perut berbunyi pulak...
21. Kak Leen>> Tu la kan, banyak-banyak makanan yang disajikan, ramai yang tetap memilih sambal belacan....
22. kuchai>> Nak wat cam no...dah termasuk....try gostan tengok, bley ka?
23. genny>> Mama guna cili powder la genny tho I prefer cili kering yang diblend. And then, mama ada boh sikit gula, nak bagi merah gelap, plus manis pedas masin..sumer adaaaa...hehehe....the recipe is the same as masak sambal ikan bilis.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net