Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Sep-2006 21:21 Email | Share | Bookmark
UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN KACANG PANJANG (Kuchai)

 
Hi All....just a straight forward update today, as mama can hardly open her eyes right now. Slept for just about 3 1/2 hours yesterday. So an early sleep is the best thing for me right now or tomorrow, I'll be like a zombie! For today's entry, I'll paste this very easy yet delicious dish called Udang masak lemak cili api dengan kacang panjang, translation : Prawn in hot coconut milk with long beans, or something like that. Got this from Kuchai's fotopage. Actually I've tried this recipe a couple of times since she posted it in her page. Thank you Kuchai dear for this simple and yummy recipe....
Quote:
Note to myself :
Kena improve masak lemak awak sebab masak lemak awak tak cantik langsung!!!!!


UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN KACANG PANJANG (Kuchai)

Ingredients :

Prawns ~ wash with tamarind juice or lemon juice
1 bunch bird eye chillie ~ the amount is up to you actually...
onion
garlic
1 tumeric leave
1 lemon grass ~ bruised
enough coconut milk
long beans ~ cut to 1 inch length
salt
1 anchovies cube

Method :

1. Pound bird eye chillie, onion and garlic.
2. Pour the coconut milk in a pot. Add in the pounded ingredients, lemon grass, tumeric leave and anchovies stock.
3. Simmer on a slow fire and always stir.
4. When boiling, add in the long beans.
5. When the long beans has soften, put in the prawns and add salt to taste.
6. Once the prawn has changed color, remove from heat.

Note :

1. Over here, we can't find long beans. Instead, I used green beans (kacang boncis).
2. I used fresh milk instead of coconut milk. Trying to save my coconut powder to make the Malay kuihs.


Tips from Cakcibur :
Quote:
....cak klu buat masak lemak cili api..mmg tak pakai bawang putih..betulĀ² cili api, bawang merah dan serai sahaja.
Tapi kalau buat udang nih, cak suka taruk daun pegaga dengan kacang panjang atau kadangĀ² kacang buncis.
info : cili akar (cili yg panjang sikit tuh yg kaler betul2 hijau tu) kurang pedas.. boleh ganti tu utk org yg x thn pedas kot?


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ~F&Z~>> Sini tak de kacang panjang, unless tanam sendiri. I used kacang buncis.
2. ibu nadia>> Queen prawns rasanya. Sini udang semua besar macam ni. Tu yang best tu! Pasal bun tu, cuba buat separuh adunan dulu. Rasanya boleh aje guna tepung apa pun, asalkan yeastnya bagus.
3. cuyus>> Favourite mama gak udang ni...
4. mummy jam>> The taste yes, the look...errr not so la mummy...kita punya kantoi!
5. Tyha>> Yeay yeay...ada gang! Masak lemak cili api tak pass lagi...tak pe Tyha..kita buat dan terus buat sampai jaya k!
6. hanieliza>> Kita pun kalau buat, secoet je untuk kita dan hubby. Anak-anak masakkan yang lain.
7. rossya>> Betul tu sis...sehingga menjilat pinggan pun ye kot...
8. nic>> Kalau dengan udang fresh, lagi sedap Nic. Oh ya, Nic pernah beritahu dah pernah try buat Akhni. Lupalah...
9. Shana>> Masaklah dua version Shana, satu pedas terangkat, satu mild...Senang je masak lemak ni, tak yah tumis je, cuma nak kena selalu godak...
10. nabialishad>> Udang sini memang besor nabia...sodap! Kuchai punya resipi ni pun memang sedap. Tak percaya, kenalah cuba!
11. cakcibur>> Tq Cak for the tips. Mama tepek kat atas so that senang orang lain nak refer juga...
12. kakyong>> Mama buat, pedas ok ok je....tak leh makan pedas banyak sangat la KakYong, not good for your eye sight. Psst...ke...mama yang tak tahan pedas...hik hik hik
13. kc>> Kc puasa lagi ka?
14. Kuzi>> Memang sodap! Cili tu resipi Kuchai, kalau kita, adjust sendiri la..Mama orang Melaka, tak makan pedas sangat pun. Adat adatlah.
15. mommy_d&d>> Budak-budak dah sihat? Patutlah lama tak nampak!
16. S@BRiN@>> Sab allergic to udang ke? Kalau allergic, jangan makan tau...nanti mudarat pulak...Sab kalau teringin, tukar je la pada ikan tenggiri ke atau apa-apa yang boleh dimakan ye....Shian Sab....
17 & 18. Mcmed>> Hihihihi...anak dara sorang ni...tershashul eh? Ina pekabor? Ehem.....tak de perkembangan terbaru ke?
19. hellikonia>> Mama masak labu lemak tak ada pulak campur dengan kacang panjang. Pekat memang pekat...
20. Phalinn Ooi>> InsyaAllah Tuan Doktor. Akan mama usahakan untuk cukup tidur ye...Oh dah nak balik eh...jangan lupa bawak balik ramuan masakan...nanti boleh share share resipi dengan kami....Have a safe journey ya Phalinn...
21. Syahani>> Memang pun mama masak tak ada boh bawang. Tapi ini disebabkan nak ikut resipi Kuchai, tu yang boh tu....
22. anna>> Samalah dengan cara mama sebenarnya...
23. maR>> Yessss akan ku tunggu jua roti canai mu itewwwww...
24. Shah, Sya, Syahmi>> Eee ada sale Noritake? Bestnya. Banyak memborong Sya? Tayang-tayanglah sket kat fp. Nak gek cuci mata. Dah lama tak cuci mata dengan Noritake.
25. judith>> We use lemon grass in a lot of our dishes and we normally use the stalk. But my friends over here, uses the leaves to make tea.
26. amy>> Mama bab belimbing ni tak pandai sebab tak pernah masak boh belimbing. Kat sini tak dak....
27. kuchai>> Kuchai datang dah...dengan lenggang lenggoknya. Bukan sedap nampak je, rasa pun sodap! Tq Kuchai dear!
28. kak kham>> Udang frozen dari Mozambique not bad harganya. 2 kg around RM40. Besor-besor udangnya...
29. Eddie's F/T PhotoVideo>> Bagus tu..perut yang lapar, perlulah diisi segera...hehehe...
30. Mademoiselle Ayu>> Al-Fatihah buat aruah Mak Long Ayu. Takziah untuk Ayu sekeluarga ye. Sabarlah banyak-banyak. Setiap yang hidup itu pasti akan kembali menemui penciptaNya....
31. Penyulawa>> Kalau ada kolesterol, baiklah jangan makan. Nanti sedapnya sekejap, merana berpanjangan nak buat apa kan Nim. Tak apalah, banyak benda lain boleh makan yang tak memudaratkan.... tapi...udang ni sedap tau... Saja nak dengki...hihi...jangan mare...nanti makin cute!
32. Kak Leen>> Kalau alahan, baiklah jangan makan. Nanti kena cucuk sakitla weii.....
33. RK >> Orang Nogori ko?
34. fafafafa arbee62@yahoo.com>> It is yummy yum yum...
35. lily nurzie83@yahoo.com>> Tukang masaknya Melayu tulin tapi terpaksa tulis dalam Bahasa Inggeris sebab ada di antara kawan-kawan yang tidak faham kalau entry ditulis dalam Bahasa Malaysia....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net