By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 31-Aug-2006 00:01 Email | Share | Bookmark
CUPCAKES PUANSRI

 
 
'NOT-EVEN-CLOSE-TO-KAKYONG'S ICED CUPCAKES'
Cupcakes PuanSri
What to write today? No idea...so let's go straight to the point....hehehe....Don't worry, mama is okay, just no idea...blank! As promised...I'll show off my 'NOT-EVEN-CLOSE-TO-KAKYONG'S ICED CUPCAKES'...laugh if you wish, no problems. Because, laughter is the best medicine....



Made these 'lovely iced cupcakes' from a recipe Kak Liza gave me while we were chatting online. I am not sure which Forum did she get the recipe from, but it's PuanSri who posted it. And since PuanSri didn't mention the name for this cupcakes, I'll just call it Cupcakes PuanSri! Thank you very much PuanSri for sharing this recipe with all of us.....



CUPCAKES PUANSRI

Ingredients :

200 g butter
(I used margarine)
180 g castor sugar (I adjusted to 160 g)
3 tablespoon custard powder
220 g self-raising flour
4 eggs

Method :

Mix all the above ingredients together and beat till creamy. Spoon into the prepared muffin trays lined with papercups. Bake in a preheated oven 175C for 20 - 25 minutes or until skewer inserted into the centre of the cupcake comes out clean.


My method :

1. Sift flour and custard powder.
2. Beat butter and sugar till creamy.
3. Put in eggs, one at a time and continue beating.
4. Add in a teaspoon of vanilla.
5. Fold in the sifted flour.
6. Spoon into the prepared muffin trays lined with papercups.
7. Bake in a preheated oven 175C for 20 - 25 minutes or until skewer inserted into the centre of the cupcake comes out clean.



MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Kak, kalau dekat memang dah bagi dah. Budak-budak kat rumah termasuk mak budak pun dah tak larat nak makan...
2. yangmazni>> Naper bosan Maz? Ayah tak bawak jenjalan ler tu eh?
3. mama anis>> Buat ler mama, senang je..mesti budak-budak excited..
4. muni>> Boleh aje Muni...seronok kalau ada jiran yang suka nak makan makanan mama ni....
5. ~F&Z~>> Happy merdeka day to you too...
6. kak kham>> Kalau dekat ler Kak Kham, bagi memang dahhhh.....
7. kakyong>> See the one who godaklah..gebus tak gebusnya...hahaha...More cute frosting? Wait till someone offers to bancuh the icing and do the clean up for me...then maybe...hihihihi....
8. hanieliza>> Jangan jeles kak...nanti akak nyer mesti lagi cun!
9. tok selampit>> MERDEKA!
10. cik_bawang>> Topping dia, mama beat fresh cream, but my beating kantoi aa...sepatutnya jadi gebu cantik...mama nyer terpeleot!
11. nn>> Eh nn....jauh cam langit dengan bumi aar.....
12. Shah, Sya, Syahmi>> Alamak my darling handsome demam? Dah bagi ubat? Take good care of him. Sponge the body. Kalau ada cool fever, boh cool fever ye...Hope he'll get well soon....
13. mummy jam>> The method of doing is similar to your choc chip muffinlah mummy...taste sedap especially if eaten with fresh cream.
14. che sakura>> Hihihi...famous juga babu roti ye, sampai kena kejar nak beli cupcakes dia....
15. Datuk JK>>
16. fliffy>> Kalau posa, tengok sebelah mata je la ye....Nanti dah buka puasa, baru buka mata luas luas...
17. alynnsaripuddin>> Alynn enjoy habis-habis di Malaysia, makan puas-puas sebelum balik ye! Bukan main enjoy awak cuti kali ni eh....
18. ::: ReActivate :::>> Cupcakes tu jadi Zul, yang tak jadi, icing nya tu...hehehe...Tq Zul kerana masih sedia bagi tunjuk ajar kat mama pasal fotografi ni. Yes I admit, gambar tu kurang lighting sebab ambil kat dapur dah malam masa tu...nanti saya try lagi ye cikgu.
19. ishzah>> Papercups yang kertas macam mama guna ni, memang kena guna muffin tray. There's another kind, cam yang Kak Yong guna tu, tak yah guna muffin trays. Mama lom pernah guna yang tu dan memang amat teringin sekali nak cari bila-bila balik nanti...
20. masita>> Aktiviti sambut hari Merdeka ke Masita? Kami kat sini, tak de celebrate apa pun. Embassay kami di Harare, Zimbabwe.
21. :: dR. azzam ::>> Mama pun harap begitu lah hendaknya. Biar kita sama-sama berkongsi ilmu...
22. KNizam>> Terima kasih KNizam. Same to you too....
23. nic>> Icing tu nic, rasanya enak tapi rupanya je yang accident....hehehe....
24. Mademoiselle Ayu>> Icing terpeleot pun Ayu nampak sedap eh...sudah baguuuuusss...
25. ida_natrah>> Terima kasih Ida...
26. $weE+ 666>> Hihihi...kelakarlah Zizie ni! Kalau lupa tisu nanti kot kena pinjam Fenriz punya baby bib pulak ek?
27. Mas>> Hi Mas, alhamdulillah mama sihat je, harap Mas pun gitu juga. Spiderman tu, mama buat di atas kek rectangle. And actually kek tu embossed cake, spidermannya timbul. Mama trace gambar tu on a piece of paper, then cut the shape, place it on the cake and start cutting the cake for embossing procedure. Kalau tak nak, Mas boleh lakarkan aje the shape on the cake dengan toothpick celup dalam coloring...then pipe je guna nozzle bintang. Itulah cara orang yang tak pro ni buat...hahahaha!
28. Kuzi>> Jauh mana pun mama tinggal, I am still proud to be Malaysian...peh...patriotik ooo....
29. anna>> Relax la anna...you're not alone, I'm with you! Senasib! Look on the bright side..naper FAT, sebab alhamdulillah we have enough to eat dan tak kebuluran macam rakyat di negara Africa ni.....
30. hellikonia>> Icing tu tak keras, tak lembut, tapi lembek...hahahaha.....tapi sedap!
31. jaja>> Mama dah refer soalan Jaja pada Sifu Hanieliza. Dia kata, that susu tepung gantikan dengan tepung, but the amount of water, gantikan half water half freshmilk...do you get what I mean? Good luck ya!
32. mamalisa>> Visited your friend's blog...so cute the cupcakes...
33. Sabrina>> Eeeee not even close to Kak Yong...beribu ribu batu jauhnya! Tu la, wonder gak, mana dak Sab lama tak muncul. Fp pun tak berupdate. Ingatkan Sab...ehem ehem....betul ke?
34. Dolly>> Thank you dear!
35 & 36. nabialishad>> Lom tuo...tapi agaknya, masih holiday! Hihihi..Eh, langsung tak samalah Nabila, serupa pun tak...Kak Yong punya cupcakes cantik. Tak pe, this time kantoi, next time cuba lagi!
37. kuchai>> Sabar Kuchai, sabarrrrrr.....
38. dunkindonut>> Alhamdulillah dah berjaya ye. Hmm kalau kurang kan telur, maybe tak gebu kot?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net