By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Aug-2006 20:20 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CHIP MUFFINS (Mummy Jam)

Lunch
Something I did today...
The texture
Chocolate Chip Muffins
For lunch, hubby ate alone as I was fasting. He had these....



After he left for office, I started my activities in the kitchen. It's been a while (like a day or two) I haven't tried anything new and my itchy fingers just can't take it anymore. I experimented 2 new recipes....just a sneak preview.....sorry....


And for today's entry, I'll post Mummy Jam's Chocolate Chip Muffin. When I first saw the muffins at her page, I really fell in love with the silky smooth looking muffin. If only my hands can just go through the screen and reach out for one.....JUST ONE WILL DO....I'll definately do it! I didn't wait long to try out the recipe that she had posted. The muffins were indeed lovely, only thing, mine weren't as shiny as her's. Yeah....mana boleh lawan cikgu! Thanks mummy dearest for this lovely recipe. For a better looking muffin, please view here.



CHOCOLATE CHIP MUFFINS (Mummy Jam)

125 g butter
100 g sugar
150 g self-raising flour
2 eggs
2 tablespoons cocoa powder
25 g dark chocolate ~ melted using double boiler or microwave
chocolate chips

Method :

Mix butter, sugar, egg, cocoa powder and flour in a mixer, then add in the melted chocolate and chocolate chips. Spoon into paper cups and sprinkle more chocolate chips on top. Bake in a preheated oven for 15 minutes on 175 degrees celcius.

Quote:
Mummy Jam's note :
I used Cadbury Old Gold which are easily available in supermarket and added more for 25gm for that chocolatey taste. This muffins is for those who loves the chocolatey taste in muffins, really very rich but you can't stop at one! to me , this is one of the best chocolate muffins I ever taste! but don't just take my words for it , you just got to try it for yourself !


Note :
To make self-raising flour : 150g flour + 2 level teaspoons baking powder + a pinch of salt. Sift three times

The texture ~~>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. yangmazni>> That's exactly how I felt when I saw Mummy Jam's muffins!
2. rossya>> Akak ngendap dapur kita eh? Patut ler semalam masa buat experiment tu rasa macam ada 'spy mengintai' !
3. chendana>> Lor sebilik dengan Sya ke? Hmm mama dah pernah try nak 'ceroboh', tapi tak leh lepas kat 'jaga' post la...
4. ~F&Z~>> No ikan masin, just plain kailan. I cut down on ikan masin. Takut oo...umur dah meningkat. Just heat up oil, chuck in the crushed garlic, add in the stalks of the kailan, then oyster sauce and lastly the leaves. Beres...Easy kapeasy...hehehe...
5. nic>> Macam mana anak dara buat kuih sambil tengok TV ni. Sok kawin nanti...nasi hangit! Hehehe....gurau je ye! Lagi satu hari nak abis posa ke nic?
6. Tyha>> Kalau Tyha tidur lambat, cubalah sahur sebelum tidur. Lagi sikit lagilah liat eh Tyha...tapi kena buat cepat tau, ni dah Syaaban. Tinggal berapa hari lagi nak Ramadhan. Nowadays, time really flies!
7. nabialishad>> Try tengok, leh sampai tak? Kalau boleh, ajarlah mama plak macam mana nak buat sampai leh gapai...senang nak 'ceroboh' rumah orang pulak...hahaha..
8. Shah, Sya, Syahmi>> Anak, muffin monster, ibu dah jadi choc monster ke? Amboi, pandai meneka ye...nah ambil bunga dua bunches sementara stok masih ada...hahahaha... Alkisahnya sama forum rupanya ye...hehehe...tu la yang sedihnya....'jaga' korang ni strict sangat, tak bagi intai sket pun!
9. elin>>
10. cik_bawang>> Amboi cik_bawang dah relax la ni, nak mula perasap dapur la ye...
11. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Zul. Sorrylah kalau tak jadi, tapi I used to do it that way. La ni, bila guna link lagu yang lain...semua dah jadi haywire. Mama dah malas dah nak edit.
12. anna>> Kalau tak masak tak pe sangat, tapi kalau tak cuba something new...ada skettttttttttttttttttttt je gelisah...hehehe....
13. masita daut>> Sini senang dapat kailan ni, alhamdulillah. To me, bila dah duduk negara orang, mahal tak pe, janji ada. Kalau rasa teringin nak makan, beli aje, tak usahlah tahan-tahan...hehehe....Alhamdulillah apam cantik manis Masita jadi cantik eh? Gembira mama...tak ambil gambar ke?
14. aureanayz>> Tu la pasal, brutal tol gambar nombor #1. Berdebar je tengok...sekali kawan tu keluar dari air, terus ngapppp ....eee naudzubillah!
15. muni>> But then, mama buat tak guna mixer. Mixer mama hanya untuk kerja pukul putih dan uli menguli je. Cara mama, pukul butter dengan gula dengan whisk, then masukkan telur, then tepung then melted choc. Bagi tangan excercise sket.
16. :: dr. azzam ::>> Dia bunyi keroncong untuk Ana ke keroncong untuk Azzam?
17. Mama Leen>> Saja suka-suka Mama Leen....tu pun sib baik dua, kalau ikut hati, nak buat lebih lagi, tapi takut tak de orang nak makan...
18. Mummy jam>>Hi mummy, tuan punya resipi mai dah. Sama-sama mummy...tapi yang paling terima kasih ialah pada mummy lah yang sudi share resipi ni...memang sedap!
19. Dolly>> Yes Mrs Chocoholic!!!
20. Sabrina>> Tak apa Sab, nanti pelan pelan tengok ya....
21. ctbalkqis>> Nanti bolehlah cuba buat ye...senang je...
22. Fitriyah cantik3ah@yahoo.com>> Terima kasih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net