By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 25-Aug-2006 23:24 Email | Share | Bookmark
DAGING GORENG & ALL KINDS OF STOCK

Daging goreng
Vegetable Stock
Chicken Stock
Fish Stock
Beef Stock


Quote:
WATCHPOINT
Do not add salt to stock when making it. Especially if you do not know how it is to be used. Salting stock can lead to an over-salty dish, if you reduce the stock or if using with ham.


~ Best Ever Curries and Casseroles Book~










All these stock recipes, I copied from one of my cookbooks and haven't been tested before, by me... Thank you.

Tips from Sis Rossya
Quote:
By the way, just to share with you, petua menghilangkan masin garam dalam masakan ialah letakkan sepotong kentang bersama kulitnya yang dicuci bersih kedalam lauk semasa memasaknya.. akan mengurang rasa masin. Letakkan sepotong timun... untuk menghilang lauk yang terlalu pedas. Keluarkan kentang/timun ini sebelum menghidang


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. rossya>> Memang boleh kak. Kami yang dok luar ni, kalau bab freeze mengfreeze, memang terror! Hehehe! Thanks for the tips ya. Memang kita selalu buat cam gitu...biasalah, dah tua ni pelupa. Kenkadang dah boh garam, pi boh lagi....Tak pe kak, penyakit kaypoh akak ni kaypoh sihat membawa berkat..dan bukan mudarat....
2. ~F&Z~>> The pleasure is always mine....
3. EDORAS>> Hahaha...tu satu stock je tak leh provide kat sini 'stock makanan'
4. tok selampit>> Cepat ler gi makan dik oi, shian mama mendengarkan rintihanmu itew...
5. Shah, Sya, Syahmi>> Syaaa....sukanya mama dengar si ensem tu suka makan masakan ibu dia. Kalau mama jadi Sya, makin dasat ler dapur berasap...wait till he sees the other cupcakes yang akan mama paparkan soon.....
6. muni>> Recycle jangan tak recycle!
7. badang perkasa>> So sorry to hear that...kalau memudaratkan, baiklah hindarkan. Nanti sedapnya sekejap, derita berpanjangan pulak kan....tapi kalau takat colet colet sikit lepas gian, okay kot...
8. mummy hamim2>> Hamboi hamboi hamboi....pandai jack na!
9. Harlina>> Psstt.....shhhhhhhhh....guna kuib gak kot! ! Tu la..my time will soon come...now ni nak make the best of what's left!
10. :: dr. azzam ::>> Itulah yang sangat-sangat mama harapkan. Harap dapatlah juga pahala walaupun sedikit....leh top up mana-mana yang patut!
11. Mademoiselle Ayu>> Iya neng...semuanya bisaaaaaaa.....hehehe
12. budakbijak>> Most welcome...
13. hanieliza>> Hish...malu je kita akak nak cuba resipi tipu tipu ni....
14. kak kham>> Psstt...kak kham...kita pakai gak kiub tu...hihiihi...sebab malas wat stock! Tak boleh harap eh? Bagi orang resipi suruh buat stock, sendiri guna kiub....hihihii!
15. anna>> Dan kita tahu isi kandungan stock itu dan tahap kebersihan kalau kita buat sendiri...ye tak?
16. kuchai>> Actually, Kak Rossya ler darling yang paling besor...dia yang tolong mama convertkan...hehehe...mama ni middle lady je!
17. nabialishad>> Psstt....sebenarnya mama malas wat stock ni...hehehe...tu sebab resipi tu main tempek tak experiment....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net