By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 23-Aug-2006 23:23 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE BANANA MUFFINS

The texture
Chocolate Banana Muffins
Yesterday night, I was chatting online with Imah. Really had fun chatting with her as she is also as bubbly and jovial as me! She had asked me, what must she do with her bunch of ripe bananas, besides making lepat pisang, pengat pisang and cekodok pisang. I said, why not make Chocolate Banana Muffins out of it. So she had asked for the recipe. And I confidently asked her to hold on while I go and look for the link in my page, only to find out that I haven't posted it yet...and on my notes, it was written that I've tried the recipe last 24th June, 2006!

So for today's entry, I'll just paste this...hahaha...save for the day...because I did nothing today! Had Nasi Lemak and Sardine Rolls for brunch and for dinner, Nandos cooked for us...This Chocolate Banana Muffins is Kak Liza's recipe....thanks a bunch Kak Liza dearest....



CHOCOLATE BANANA MUFFINS (Hanieliza)

Ingredients A :

2 cups flour
2 tablespoons cocoa powder
1 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda)
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt

Ingredients B :

1 cup mashed ripe bananas
1 cup oil
1 1/2 cups brown sugar
2 eggs ~ lightly beaten

Method :

1. Sift all the ingredients in A into a big bowl.
2. Pour in the ingredients in B and mix well with a wooden spoon.
3. Spoon the mixture into the prepared muffin cases.
4. Steam for about 30 minutes or till done.


The texture ~>>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. shemaiz>> Jangan tengok je, cepatlah gi godak...
2. anna>> Me to show, and you to find out!
3. hanieliza>> Kita promoter baik punya cilok! Hahaha...Tq again Kak Liza
4. rossya>> Tu la tu...Kalau resipi Kak Liza, memang power!
5. Shah, Sya, Syahmi>> Chef Sya dah buat dia punya version! Caya lah
6. nic>> Boleh aja nic...cuba ye..this weekend perhaps? Nic kan budak rajin.....
7. Ouled Kenitra>> To all, my food may look delicious, tapi bebudak ni, tak angkat pot pun....
8. nabialishad>> Sapor lak la yang jadi cikgu ni Nabia oi...mama pun student gak...student lebih umur! Anyway, dari pembacaan mama, diorang kata, whatever kind of muffin pun, just godak-godak je, jangan kacau beriya. Better still, godak guna whisk. Dan by hand dan bukan mixer ya...That's why, to me, muffin ler yang paling senang nak buat!
9. Jeff>> Wei...jiji kita dah baik aaarrr...dah wat root canal tau!
10. mommy_d&d>> Pisang 3 biji tu, cukuplah untuk experiment...
11. mummy jam>> Ala mummy, nak stock up kat sini, manyak mahan oooo....even kat South Africa pun mahal gak. But then, don't think will be flying out dah....sekolah dah nak bukak....Tak pe la, just for the sake of experimenting, gunalah apa yang ada....sok dah balik, kita boh sepikul ok! Tq again mummy dear for the recipe ya....
12. dolly>> Hardly online at MSN. Kids using the computer. Yeah, do give it a try Mrs Chocoholic!
13. maR>> Beginning to wonder, manalah dak MaR menghilang...macam mana your comp? Dah ok?
14. POLINI'S PHOTOGRAPHY>> The great recipes come from other people. I'm just experimenting and sharing the result here...thanks for dropping in.....btw, tak gayat ke diri atas crane tu?
15. fammarisna's>> Tryyyyy.....
16. jaja>> Self raising flour is different from cake flour ye jaja. SRF tu dah siap ada baking powder. So kalau jaja tak sure, better stick to bread flour for the sausage rolls. Choc chip version Sis Rossya memang best!
17. aureanayz>> Baguslah macam tu, bila buat, dah ada 'pelanggannya'!
18. mummy hamim2>> Hamboi hamboi hamboiiiiii....dah mintak resipi stok ayam plakkkk...ingat mama ni dictionary ke? Hihihii...lawak ja na....
19. mommy_d&d>> Mama bagi tahu Kak Liza tentang kejayaan mommy ni...Kak Liza pun happy sangat....tq mommy for making us happy!
20. EDORAS>> Tinggal keretapi tak pe, try naik kapalterbang plak...
21. Mademoiselle Ayu>> Mama pulak...lepat pisang!
22. me>> Mama punya resipi daging goreng yang hari tu punya tu...tipu-tipu je...kalau nak, nanti mama bagi ye....
23. muni>> So, kenalah rasa pulak ye....
24. kak kham>> Kak Khammmm...awat....akak dera pisang ke sampai lebam lebam tu????
25. yangmazni>> Biasalah Maz, hidup ni, ada ups and downs nyer...mama pun down hari ni....Anak-anak Maz tak main cekelat eh? Anyway, take care na...ceria ceria selalu ya.....
26. kuchai>> If you like, next time you try aa.....
27. mama anis>> Oh sebab ada bencana alam eh, patutlah shortage. Tak apalah, KIV dulu cakap kat Anis. Buat Choc Chip Muffin pulak nanti ye...new version of Choc Chip Muffin coming soon.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net