By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Aug-2006 18:18 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY BREAD PUDDING WITH LYCHEE

 
After keeping this recipe in the waiting list for quite sometime, finally today I gave it a go. Reason why I HAVE to keep it in the waiting list because I didn't find any halaal jelly to use till now. I got this recipe from Ellyza's fotopage. Thanks Ellyza for sharing this recipe with us.


STRAWBERRY BREAD PUDDING WITH LYCHEE

Ingredients A :
5 eggs
5 tablespoons sugar
5 pieces bread
4 cups water
1 can evaporated milk

Ingredients B :
1 packet of Kristal Jelly
800ml hot water

1 can lychee in syrup ~ separate the lychee from the syrup

Method :

1. Blend all the A ingredients.
2. Pour into a tray and steam for 20 to 30 minutes.
3. Remove from steamer and let it rest.
4. Arrange the lycee on top of the steamed pudding.
5. Mix the Kristal jelly in the hot water and stir till all are dissolved.
6. Pour the jelly onto the bread pudding.
7. Leave to set in the fridge and ready to enjoy.

Note :

1. I made half the recipe.
2. If I were to do this recipe again, I think, I'll put more sugar and maybe add more bread or lessen the liquid. The pudding is a bit to soft.
3. I used brown bread as there's no white bread available in the house.
4. I used fresh milk instead of evaporated milk. So I put more milk than water.
5. I add 1/2 teaspoon of vanilla essence.
6. For the jelly, I prepared according to the recipe on the box. Please refer the Magic Jelly recipe.
7. I steamed the pudding in a pyrex and soon after it's out of the steamer, I scooped it into the glasses for better presentation.
8. Maybe, I'll change the water to the lychee syurp as well!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy hamim2>> Sekotak je barang, cukup ke Imah? . You can also add the coconut blossom. Untuk parents pulak, Imah goreng mee/mihun, buat roti canai frozen, karipap frozen siap-siap, hari tu tinggal goreng je. Senang je la Imah, jangan risau-risau k. Esh kalau ler boleh, memang nak je ke sana, tapi apa kan daya......anyway, terima kasihlah sudi menjemput ye....
2. judith>>If only photos can actually do that, I'll spent the whole week watching the photos of excercise equipments, who know, by the end of the week, I'll loose some kgs...hahaha....
3. Steve Troy>>It's yummy as well!
4. Nic>>Yang strawberry tu, flavour jelly tu. Memang tak akan nampaklah strawberrynya.
5. muni>>Sebab...desserts le yang paling senang nak buat...hehehe....
6. rossya>>Not a bad idea at all actually, tapi kalau kak rossya buat kan, try gantikan air tu dengan syrup lychee tu, maybe lagi sedap. Kita kalau first time buat, tak berani nak alter. Nanti dah rasa, barulah berani nak ubah mana-mana yang rasanya boleh di ubah.
7. KNizam>>Asal tengok page mama je, dia kata jap lagi nak pi beli. Nak beli kat mana dessert macam ni? Kenalah godak sendiri....
8. Kak Kham>>Kak Kham kalau nak cuba, try alter ikut my suggestions kat dalam note eh...
9. EDORAS>>Sila sila......
10. shifa>>Nanti senang-senang, Shifa cubalah ye. Terima kasih sudi ke mari.....
11. Tina>>Resipi ni macam puding roti dengan jelly la...2 in 1. Hehehe...tapi kalau boh half puding half jelly..laaaaa gi sedap! Yes, I've got your pm, insyaAllah mama reply nanti ye....
12. ::: ReActivate :::>>Waalaikum salam Zul. Apa lagi kalau masuk fp mama, memang makanan je la. Tu je modal mama kat fp ni. Nak buat mende-mende lain tak pandai. Nak jalan, tak de orang nak bawak...hehe..Masakan yang simple tu ler yang sedap. Pokoknya...perut kenyang. Setahun lagi? Wah...dah ada calon la eh? Will keep on cooking selagi ada perut-perut yang memerlukan, insyaAllah....
13. cuyus>>Sabor bebanyak yek.....
14. Mademoiselle Ayu>> Ayu belilah kordial perisa laici, boleh bancuh dengan air je...jimat kos!
15. Sabrina>> Sab kalau tak sihat, buat apa dok depan pc. Pi la rehat...I can imagine macam mana rasanya kalau kena migrain tu...siksa! Take care ye...
16. nabialishad>> Cuba jangan tak cuba!
17. mcmed>> Mmmmmm......
18. tok selampit>> Kesiannya...sesaper...tolonglah tok selampit ni, dah lama dia dok menjerit...dah nak hilang suara agaknya...tolonglah dia.....
19. Phalinn Ooi>> Lagi senang....tak payah buat puddingnya! Cut short half the job tau!
20. ida_natrah>> Cubalah Ida, kot anak-anak suka kan....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net