By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Aug-2006 23:59 Email | Share | Bookmark
2 VERSIONS OF CHOCOLATE CHIP COOKIES

Our lunch...
U know what I did this evening...
For you TunFrida...
The texture...
The texture...
Che Sakura's Chocolate Chips Cookies
This morning, for breakfast, I just made some baked beans to be eaten with toast and fried eggs. No photos were taken as hubby was hungry! Hahaha...don't worry, you didn't miss anything as the food are just plain and nothing tempting!

For lunch, I cooked these....burppp...alhamdulillah......



Thought of taking a short nap around 2 as I was feeling a bit sleepy and a bit of pain on my back. But I guess, it wasn't meant to be. The sms kept on coming in, my sister called and the ym kept on 'ringing'. But alhamdulillah, no complaints, because then I know, I have friends and family that are thinking of me!

So I went to the kitchen. Firstly, I boiled the kidney beans in the pressure cooker to make red bean filling. Then I prepared the Pau dough. Let it rest and I started mashing the bananas to make Lepat Pisang. Then, I got on the projects that I actually planned to do. Chocolate Chips Cookies and in TWO different versions. Both are new recipes that I haven't tried before...You must be wondering, why mama, so much food? And mama will reply....I dunno.....



The first version of Chocolate Chip Cookies came from TunFrida's blog. She had posted the recipe a long time back and specially dedicated to me. I am so sorry for taking such a long time to try out your recipe my dear. Please accept my apologies and I hope TunFrida won't 'merajuk' with me okay....Thank you very much for sharing this recipe with us. My children loved this version....



BISKUT CIP COKLAT KLASIK (TunFrida)

Ingredients :

2 1/4 cups flour
(I used a bit more)
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup margarine
3/4 cup white sugar
3/4 cup brown sugar
1 teaspoon vanilla essence
2 eggs
2 cup chocolate chips
1 cup nuts (of your choice, be it, almond, cashew, macadamia or whatever)

Method :
1. Sift flour, baking powder and salt. Set aside.
2. In a big bowl, cream margarine and both sugars. Add in egg and then vanilla essence. Beat till creamy.
3. Add in the dry ingredients, little at a time.
4. Add in the chocolate chips and the nuts. Mix well.
5. Using two spoons, scoop a bit of the soft dough onto the baking tray.
6. Bake in a pre-heated oven at 150 celcius for 10 - 15 minutes or till golden brown.

Note :
I didn't put any nuts into this cookie because when I asked the kids whether I can add some assorted nuts in the cookie, both of them said NO NUTS PLEASE! And I lessen the amount of chocolate chips used. Reason being, my stock is limited!


The texture ~~>


Since Fatin was so helpful today (thank you my darling), so I took advantage of that and made another version of Chocolate Chip Cookies. This time it's Che Sakura's recipe. Thank you very much Che Sakura for sharing this recipe with us. And as promised, this is my report.....


CHOCOLATE CHIP COOKIES (Che Sakura)

Ingredients :

125 g shortening
(I used 65g shortening + 60g margarine)
100 g brown sugar
25 g milk powder
1/4 teaspoon vanilla essence
1 egg ~ lightly beaten
200 g flour
1 tablespoon cocoa powder
1 teaspoon sodium bicarbonate
200 g chocolate chips

Method :
1. Sift flour, cocoa powder and sodium bicarbonate. Set aside.
2. Cream shortening with sugar and milk powder, manually.
3. Add in egg and vanilla essence.
4. Add in the dry ingredients into the mixture, little at a time.
5. Pour in the chocolate chips and mix well.
6. Using two spoons, scoop a bit of the soft dough onto the baking tray (Drop cookies method).
7. Bake in a pre-heated oven at 175 celcius for 15 to 20 minutes.

Note :
I mixed shortening with margarine because my shortening stock is running short! The same goes to the chocolate chips. I lessen the amount used.


The texture ~~>



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
anna>>Hehehe..tu la tu, tengah posa dok citer pasal makan, potong markah!
FadzliAli>>Lain. Kalau buat lepat pisang, pisang tu dilecek dan dicampurkan dengan bahan-bahan yang lain.
Shah, Sya, Syahmi>>Wah Syahmi dah pandai makan cookies, kenalah ibunya selalu buatkan dia cookies. Sya, tak mau share ke resipi Sya tu? Mesti sedap punya!
nic>>Senang je nak buat lepat pisang tu nic. Kejap dah siap. Choc chips ni, rupa seiras tapi rasa, masih belum boleh lawan Famous Amos tu....esh...nak gek mama tahu apa secret ingredients Famous Amos tu ye? Dulu ada gak try resipi kat internet yang diorang kata resipi Famous Amos, tapi, ntah eh, rasa macam tak sama je?
mommy_d&d>>Thanks mommy...you made my day today! Happy mama dengar Damia dan Daddy enjoyed the food...ehemmm...kot ler mommy masak sedap-sedap kat daddy, nanti leh dapat prezen mixer kan kan kan?
nabialishad>>Kalau cam tu, tengok fp mama masa dah nak dekat dekat balik rumah...kot la semangat tu leh sampai ke rumah...kui kui kui.....
unnamed salinasu@tm.net.my>>Ambil mood je...hehehe...dak eh, mama ni, bukan tunggu raya je ada biskut...bila rasa nak buat je, mama buatlah...lagipun anak-anak ada kat rumah cuti sekolah....at least kalau diorang lapar, ada lah back up nya!
tok selampit>>Aik...tok selampit pun tirgoda ke? Tak macho la tok!
rossya>>Kupang yang ada pun last kopek kak. Sambal dapat seciput je...jadilah buat makan kami dua orang. Kak...hope you won't mind sharing your version of choc chip cookies ya. I'm still searching for the one yang really suit my tastebuds...banyak cekadak betullah kita ni....
Sabrina>>Mama dah boh kat atas ye resipi kacang boncis tu. Kalau mama nak niaga kan, don't think choc chip will be one of the listed cookies sebab masih mencari-cari lagi resipi yang sedap pada tekak mama...mama nak cari yang ala-ala famous amos tu! Hehehe....
mummyvogue faeza@bumihiway.com>>Oh mak ai, sampai berguling atas tanah ke! Hehehe.....
mummy jam>>Ala mummy, janganlah gitu...tak...cenggini...mummy visit my page, lepas solat Terawikh ok...hehehe...Choc chips Chef Wan? Sedap ke mummy? Nanti nak check dalam buku kita...ada tak resepi tu...
nn>>Sabar itu sebahagian dari imannnnn.....
zakiah zainudin>>Boleh aje substitute shortening dengan butter. Tapi kalau guna butter, biskut tu jadi rapuh. Kalau guna shortening, dia jadi crispy. Mama guna margarine je kalau buat kuih atau biskut. So, tak rapuh dan crispiness dia, not bad!
amy>>Amy tak mau share resipi choc chip cookies version Amy ke? Boleh kami semua buat ujikaji! Resipi kuih lompang dah ada di sinilah Amy. Dan resipi-resipi yang lainnya ada di sebelah kiri di link yang mama dah tuliskan untuk kemudahan semua....
archiprez>>Thanks...
<< die££a >>>>Sama-sama deh...Not MY recipe though, they are TunFrida's and Che Sakura's. Mama hanyalah tukang test je...
Mummy Iman/wawa>>Ala, mama sakit belakang tu sikit je...Sorrylah wawa, mama belum experiment lagi buat chicken chop. Cuba ketuk rumah Kak Liza. I'm sure she has sebab tag dia pun Chicken Chop!
mummy hamim2>>Kalau mummy dok hantar msg habaq demam hari-hari...mama antor Panadol je la! Hehe! Wah, dok tanya list barang ni, mummy nak balik ke atau ada orang nak datang bawak kontena untuk mummy? Hihihi...Anyway, barang baking yang mama selalu angkut dari Malaysia ialah, bread improver, bread softener, ovalette, chocolate rice, choc chips, 1001 (manik berwarna dan whatever cake decorations), cooking chocolate, cocoa powder, emplex, paper cups, essence (especially pandan dan durian), shortening, halaal gelatine, segala kiub (ayam, ikan bilis, beef, tomyam dll), sup bunjut, agar-agar, segala rempah...oooh mak ai...ni sampai besok pun tak habis lagi list ni kalau nak cerita...hehehe....Crisco tu kalau tak salah mama, brand name untuk shortening. Mama selalu beli kat kedai jual baking stuff di Melaka. KL mama tak familiar la. It's actually vegetable shortening. Kalau mummy nak find out area Kajang, please ask Nina sebab dia baru je buat operasi memborong!
Harlina>>Kat sini ada jual frozen kupang. Fatin tu nolong mama dia, bila angin rajin dia datang jek....
cik_bawang>>Lepat pisang tu resipi asalnya dari Kak Liza. Mama ni kira promoter je..hihihi....Alhamdulillah cik_bawang dan rakan-rakan (eh, cam nama company la pulak!) suka rasa lepat pisang tu...terima kasih kerana sudi mencuba....
suz>>Kenapa orang bujang tak beli oven? Belilah satu...nanti boleh buat kek, biskut, muffin, brownies...dan macam-macam lagi....
Noor>>Mana le banyaknya mama masak...biasa je...copylah mana-mana yang patut yek....
EDORAS>>Jangan tak tahu, yang boleh masak semua tu dalam satu hari, hanyalah pada hari tertentu je...hari-hari yang mana mama kena syndrom K.E.M.A.R.U.K! Hehehe!
siti ruzaimah>>Mana tahu?
che sakura>>Well, rasa dia not badlah che sakura tapi tak sama cam Famous Amos kot. Memanglah kalau guna shortening sepenuhnya, biskut akan jadi lagi crispy tapi mama punya shortening dah tinggal sikit. Mama nak savekan untuk buat roti canai. The kids kata NO NUTS, nak wat cam no?!!!! And by the way, thank you cikgu bagi markah penuh siap star lagi...wah boleh dapat sijil Dekan macam ni...hihihi....
aeiman's dad>>Buku resipi? Uishhh ada mama kena saman nanti! Resipi dalam ni, semuanya resipi orang lain yang mama cuba. Mama tak reti nak cipta resipi lah dad....
Phalinn Ooi>>Thank you Dr Phalinn...mama ni kalau banyak berehat nanti, datang penyakit lain...nama dia M.A.L.A.S! Hehehe....Phalinn ni kalau datang rumah mama kan, senang je nak jamu tau...sebab your taste sama je dengan kami semua ni. Semua warga rumah ni suka Oreo...and my kids pun pilih choc chip putih! Hehehe....
Linda>>U want chocolate cake 4 bufdayyy eh...either godak sendiri or kena beli sendirilah kat kedai gamaknya ye....
maisara>>Oh, masak goreng boncis dengan udang juga...hehehe...Tak tahulah petua apa...agaknya mungkin sebab tahap curiosity mama ni terlampau tinggi kot, tu sebab nak mencuba macam-macam....
norli>>Semuanya mempunyai rasa tersendiri dan not bad sebenarnya. Tapi mama masih mencari yang lagi sedap..So mama tak beranilah nak recommend apa-apa ye.
abunik>>Thanks!
| tunfrida |>> Tuan punya resipi singgah dah...tq la tunfrida sebab susah payah carikan resipi tu untuk mama cuba. Dah dua kali buat, dua-dua kali pun dah selesai...sorry ye....Instead, mama kasi bunga je la eh...
hayley nd abbie>>
aZLIN>> Maaf banyak-banyak Azlin, mama terpaksa boh resipi dalam bahasa Inggeris sebab kalau tidak, kawan-kawan mama di Africa ni tak paham pulak nanti. Anyway, versi bahasa Malaysia boleh didapati di fotopage dan blog penyumbang asal resipi-resipi ini. Azlin hanya click kat nama diorang (TunFrida dan CheSakura) insyaAllah akan terus ke page mereka. Rasanya diorang letak resipi-resipi ni dalam Bahasa Malaysia. Apa-apa pun, good luck in your first trial ya...insyaAllah boleh...tak susah sangat pun nak buat biskut ni. Confident ok! Dah cuba, beritahu ye..By the way, TunFrida punya resipi tu, kena add extra tepung, kalau tak nanti dia jadi leper...Mama beritahu ni sebab ada yang pm mama kata biskut dia leper...sebab dia tak perasan mama ada note kat tepi tu, mama tambah tepung.
aZLIN>> Most welcome Lin. Eee seronoknya dengar orang dapat gi beli bahan kuih dan perkakas buat kuih ni. Lama dah mama tak dapat gi shopping barang kuih...terbayang-bayang, choc chip, choc masak, manik warna warni, papercups...esh...malas ceritalah...buat tensen je! Hehehe...Kenapa hantar anak balik kampung? Anyway, moga selamat dalam perjalanan ye....InsyaAllah Lin akan berjaya...LIN BOLEH!
aZLIN>> Mama pun tak sabar nak tunggu hari Isnin, nak tunggu report Lin! Hehehe...jangan terkejut tengok Lin nak amok kat dapur! Peh, mesti penuh satu meja dengan kuih raya tahun ni. Mesti bangga cik abang, isterinya buat kuih sendiri tahun ni...caya la Lin!
abunik>> Thanks
mamachombi>> Mamachombi ni kata you don't have any qualitfication but the way you write, doesn't sound like that! Alhamdulillah, walaupun dah jadi single mom, tapi still been looked after. and alhamdulillah juga mamachombi dapat order kuih raya. Boleh tambah pendapatan untuk hari raya nanti. Mamachomi tinggal di mana? Kuih apa yang mamachombi take orders? Mama ni teringin juga, just for the sake of fun, tapi tu la...oven kecil my sister tu, takut menangis pulak nanti! And thanks for finding all my merepek meraban entertaining ye...hehehe...
naniey cgnaniey5357@yahoo.com>>
zmE>> Selamat mencuba....
ketam batu momoi_30690@yahoo.com>> Thanks...
lilyth>> Kussmangat banyaknya. Nak bukak outlet Famous Amy's ke?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net