By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Aug-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
BEST CHOCOLATE CUPCAKES (Nurdia)

Silalah....
The texture...
Best Chocolate Cupcakes by Nurdia
Haven't tried anything today. Was busy mopping the house, ironing and cooking lunch and actually wasn't in the mood to do anything. Maybe today, I'd take a break from experimenting....hehehe... but you'll never know! For lunch today, we had sup tulang, sambal belacan, telur dadar and kailan goreng. Alhamdulillah, everybody's full and happy! Didn't snap any photos...dunno...wasn't in the mood to do so....

For today, I'd like to share with you a recipe that I found on my 'jalan-jalan cari resipi' mission! It's called Best Chocolate Cupcakes, posted by Nurdia. Thanks Nurdia for sharing this recipe with us....



BEST CHOCOLATE CUPCAKES

Ingredients :

1 1/4 cups all-purpose flour
1/2 cup cocoa powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup granulated sugar
1/3 cup vegetable oil
1 egg
1 teaspoon vanilla essance
3/4 cup buttermilk *
1/2 cup chocolate chips

Method :

1. In a small bowl, mix together flour, cocoa powder, baking soda and salt.
2. In a large bowl, whisk together sugar, oil, egg and vanilla essance until smooth.
3. Alternately whisk in flour mixture and buttermilk, making 3 additions of flour mixture and 2 of buttermilk, beating until bater is smooth. Stir in chocolate chips.
4. Scoop bater into prepared pan. Bake in preheated oven at 180 celcius for 22 - 27 minutes or until top of cupcakes spring back when lightly touched.
5. Let cool in pan on rack for 10 minutes. Remove from pan and let cool completely on rack.

Note : To make buttermilk : 1 cup milk + 1 tablespoon lemon juice


The texture ~>>

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
fiza>>Sikit saja tau.....
mummy hamim2>>Sabor mummy, itu namanya COBAAN! Fyi, mama dah gi jengok dah page yang mummy bagi tu. Tak caya, go and check the previous comments. Eh apa tak menariknya, okay la tu...mama punya pun, biasa-biasa je...straight to the point...tak reti decorate decorate nih....
farahdanial>>Apa tak jadinya...siap boh kaler lagi pulak. Mama punya apam salju, original kaler je! Try lepas tu report ler yek....
cuyus>>Boley aje...
muni>>Setuju setuju....
nic>>Jamu jangan tak jamu....banyak lagi ke nak kena ganti?
mommy_d&d>>Ala mommy, buat cupcakes ni tak yah pakai mixer la...godak dengan senduk kayu je! Mama pun dah berangan, balik nanti, mama nak buat jual biskut, tak kira la musim raya ke musim tak raya ke...nak cari duit sendiri. Lepas tu, mama ada projek lain nak buat...
Sabrina>>Kalau kat sini, memang tahan lama la sebab cuaca sejuk. Kat Malaysia, tak tahulah pulak. Ala, Sab buat satu adunan, dapat 12 ketul, Sab simpan 2 untuk Sab, 2 untuk cik abang, yang lain pass kat neighbour!Tentu budak-budak suka...
che sakura>>Mama kalau buat kek, mama alas dengan tracing paper kat bawah tu and also the sides of the loyang. Untuk melekatkan kertas pada loyang, mama seletkan sedikit margarine. Bila dah masak, senang je nak keluarkan. Selamat mencuba!
rossya>>Cuba yang ini pulak kak, dapat 12 ketul, just nice satu muffin pan tu. Lepas tu kasi hias lawa-lawa, posing ayu ayu....kita punya, memang tok sah haraplah nak mekup mekup...malas + tak reti!
nabialishad>>Dik oi, kan mama dah pernah tepek kat Chocolate Mini Muffins resipi sumbangan Kak Liza. Memang sedap! Ala ummi, beli je la satu oven tu....memang amat berfaedah...
Danish's Mum>>Orang kalau tengah puasa...tengok biskut kering dengan air kosong pun sedap! Cobaannnnn....
ina~Ibu Aiman~>>Bila ada masa terluang nanti, sudi-sudilah mencuba mana yang terberkenan ye...
Mademoiselle Ayu>>Alahai, terharunya, windu gak Ayu kat fp ni ye. So how's the previous papers? Harap Ayu akan lulus cemerlang ye. Good luck in your other three papers k!
kak kham>>Oh iyo ko...ntah-ntah kita dok tinjau dapur akak dari dalam mangkuk ajaib kita tak? Hehe...tak cantik tak pe, janji sedap dan perut kenyang...kita punya pun bukan cantik sangat..plain je gitu...
:: mama shariq ::>>Abis tu, nak buat lagu mana? Balik nanti, kenalah pi godak sendiri na....
hellikonia>>Udahnya...perut harus di isi....lagipun sup tulang tu yang paling senang nak masak. Dah tumis dan masukkan semua bahan dalam pressure cooker, mama pi mop the whole house. After that, sambung balik masak...ringkas....
kakyong>>Thank you kakyong, but no way can challenge kejelitaan cupcakes kakyong!
Harlina>>Oh buat roti guna buttermilk eh? Cara buat buttermilk tu kena simpanlah for further use kan. Tak yahlah beli buttermilk lagi...boleh buat sendiri!
zamzariena>>Alahai, sorrylah. Mama tak ada pulak resepi chocolate candy. Nanti kalau mama terjumpa di mana-mana, akan mama cuba dan hantar report ye....
ummi asma'>>Memang senang nak buat ummi, main cebur cebur je....memang betul, milk tu fresh milk.
Mademoiselle Ayu>>Most welcome Ayu...try harder in the next 3 papers ok.
K.Nizam>>Dah beli ke belum? Beli Muffin Gardenia ke? Eh..Gardenia ada jual muffin ke? Sorrylah lama tak balik Malaysia...
salinasu@tm.net.my>>Sama-sama salinasu..harap apa yang telah mama beritahu dapat menolong ye. Moga berjaya. Chocolate cupcakes ni senang aje nak buat, cubalah. Mama memang suka buat biskut, tak kiralah raya ke tak. Makin pulak, budak-budak ada kat rumah sebab cuti sekolah. Lagilah cepat habisnya.
nina>>Bantai je apa oil pun. Mama guna sunflower oil. Hehe...asal jangan minyak angin ke minyak petrol ke udah...hehehe...jangan mare aa...mama gurau je!
Phalinn Ooi>>Yang not in the mood tu mama je sorang, tapi yang nak makan, yang lagi tiga orang kat rumah ni...so nak tak nak, kenalah masak juga!
Zack>>Mama ni buat cupcakes ni for the sake for experimenting dan for the kids. Mama tak berapa into sweet stuff.
nana mardiana1803@yahoo.com>> Hai Nana...salam perkenalan jua dari mama. All the best in your experiments ya. Mama pun suka guna oven kecik tu...
ajlaa>> Well done Ajlaa....Congrats.... Nanti belajar ice the cuppies pulak ya...bagi lebih meriah!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net