Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Aug-2006 14:14 Email | Share | Bookmark
KUIH LOMPANG

KUIH LOMPANG
Woke up with a bad headache today and it's still with me at the moment. Then the line is not good, keeps on disconnecting. Hubby not around, went outstation. Everything is just not so good today. Anyway, syukur alhamdullillah we are still given a chance by Allah SNT to be alive today. But when I read all the comments that all of you had left in my page, they actually lifted a bit of the misery I am feeling right now. Thank you for always cheering me up...God bless you all.....

Since I haven't started anything in the kitchen just yet, though I have 'something' to try today, I'll just post something that I've tried before. After scrolling through all the photos in my computer, I've decided to post this simple to do kuih. Perhaps you can try making them for breakfast during this weekend. I got this recipe from one of my recipe books



KUIH LOMPANG

Ingredients :

300 g rice flour
a pinch of salt
1/2 tablespoon corn flour
380 g sugar *
3 1/2 cups water*
2 screwpine leaves* ~ tie into a knot
coloring of your choice
fresh grated coconut mixed with a bit of salt

Method :

1. Place all the * ingredients in a pot on the stove and let the sugar dissolve. Remove from heat and let it cool.
2. Mix the rice flour, corn flour and salt together.
3. Pour in the liquid and stir well. I normally put everything in a blender. Much easier!
4. Pour the mixture through a strainer and divide them into a few bowls depending on the number of colors you wish to make.
5. Prepare the steamer and steam the empty small cups for about 10 minutes (so that the kuih can come out much easier).
6. Pour the bater into the small cups, 3/4 full. Steam till shiny, around 15 minutes or so, keep checking...
7. Let it cool and remove from the cups. Put a bit of grated coconut mixed with salt and serve.


To all...have a nice and safe weekend.....

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
unnamed>>Mama buat kuih ni lama dah....hari ni lom buat apa pun...acuan lompang kat Malaysia murah je. Mama guna acuan plastik yang warna merah tu...
dR ali>>Betul tu....
KNizam>>Mana ada sagu dik oi?
Rossya>>InsyaAllah masih banyak lagi 'kueh' dalam stock untuk entry waktu darurat...mesti ada back up plan ler sis! Myself ni, kalau tidur, kepala salah landing je, mulalah esoknya senoneng...
Sabrina>>Alhamdulillah Sab, today mama much better. Tak stress insyaAllah, just salah letak kepala je. Mama memang suka dengan colors...
muni>>Mama telan panadol sebijik, gonyoh minyak kat kepala, pas tu tidor sambil letakkan dumb bell atas kepala. Legaaaa...
cuyus>>Ha ah eh, tak pernah terfikir pulak....kaler traffic light! Hihihi....
~* mama afreena aka mas *~>>Alhamdulillah okay sikit today...lor shiannya dia, pi la cari kuih lompang ye. Dak pun, godak ler kejap...
Phalinn Ooi>>Pening tak teruk le tuan doktor. Mama ni, kalau dah sakit terbaring, barulah nak pi klinik...
fasha>>Hehehe...yang tu pening lain! That's why mama kan, sebelum tidur, if possible, must think dulu what to cook the next day, nanti barulah dapat tidur dengan aman...
zack>>Sonang yo Zack....
Harlina>>Memang berlubang, tak yah cucuk-cucuk. Hari tu lupa nak tinggal satu tanpa kelapa sebab nak cepat. Cik abang dah tunggu nak makan...
maisara>>Salam persaudaraan to you too, Maisara. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke page mama yang tidak sepertinya ini. Memang tujuan fp mama ini diwujudkan, hanyalah untuk berkongsi apa yang telah mama uji di dapur mama, kotlah ada yang sudi nak mencuba sama. Maisara tak ada link ke yang boleh kami lawati?
kak kham>>Ala kak kham, pening sket je...ngada-ngada...hehehe..dah okay dah. Tu ler, nak tidur bukan tahu nak landing betul-betul, ikut sempat je...tu yang senoneng tu! But I'm much better today, alhamdulillah...thanks...
mommy_d&d>>So sekarang it's up to mommy ler! Kalau mommy pilih handbag...it's only for YOU. Tapi kalau mommy pilih mixer, then it's for THE WHOLE FAMILY....hehehe...saja nak bagi perangat mommy eh! So..'antara dua'...lagu by my favourite girl, Farah AF2!
intan azim>>Bijakkk bijak eh...
EDORAS>>HAHAHAHA...ada splitting headache pun leh buat lawak na! Dah telan ubat ke belum?
Hanieliza>>Ala Kak Liza, mana nya lagi cantik. Kuih muih Kak Liza yang kukus-kukus tu semuanya cun cun belaka.....ha ah kan, best dapat kawan sama hobi...tu yang buat sama saiz tu....
che sakura>>Mama memang suka dengan colors!
nabialishad>>Mak muda? Klakor eh....
apang apang_86@yahoo.com>> Kosian e, kuih lompang pun ekau tak tahu. Itu kuih tradisional Melayu la...
sallehuddin salleh salleh05nitra@hotmail.com>> Alhamdulillah dah buat juga kuih lompang ye. Tak kiralah di mana kita berada, rasa mamalah, kuih buatan sendiri lagi puas hati dimakan kerana terjamin kebersihan dan bahan-bahannya. Terima kasih sudi berkunjung ke mari ye....
Noor Inda Susanti Bt M.Sazali nibrasalfirdausi@yahoo.com.my>> Noor guna resipi yang ini ke? Maaflah kalau tak jadi ye. Macam mana leh tak de lekuk? Mama pun tak tahu nak jawab sebab mama buat, ok je lekuknya...
daunkesum aimydina11@yahoo.com>> Alhamdulillah syukur....moga sukses dalam perniagaan ye..
Liza>> Rajin betul Liza ni mencuba segala ya....untung family Liza...
Liza>> Bagus kalau pandai mempelbagaikan resipi.... menambahkan lagi koleksi resipi kan..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net