Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Jul-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
TOM YAM CAMPUR (Joi-ah)

My experiments dated 19.07.2006
Nasi goreng
Tomyam Campur
Yesterday, despite having to deal with my 'unwanted friend' aka headache, I managed to do these...


Yes, there are 3 new recipes in there, a dish, a pancake and a bread. The other one is Chocolate Chip Muffins as requested by Fatin. And this morning, had this for breakfast...


And today's recipe, I'll paste the Tomyam Recipe that I've tried yesterday. I came across the recipe at Forum Cari, posted by Joi-ah who is currently staying in Thailand. Thank you Joi-ah for sharing the recipe with us....



TOM YAM CAMPUR

Ingredients :
Lemon grass (serai)
kaffir leaves (daun limau purut)
galanggal (lengkuas)
lime
bird eye chillie
fresh tomatoes
Tom Yam paste or cube
chicken and beef fillet ~ cut to small pieces
prawns

onion ~ cut into rings
cauliflour ~ cut into florets
carrots

salt ~ if necessary
zeal (aji-no-moto) ~ optional

Method :
1. Boil water with kaffir leaves, lemon grass, galanggal till fragrant.
2. Add in the tomyam paste or cube.
3. Add in salt and zeal (if necessary. I didn't add any). Let it boil.
4. Add in the beef fillet, then chicken and lastly prawns.
5. Add in tomato, onion rings and bird eye chillie.
6. Lastly squeeze some lime juice for an extra tangy taste.


Tips from Mummy Hamim2 :
Quote:
mama saya pun ade pernah bertanyakan perihal rahsia nak buat tomyam jadi betul2 kaw n sedap ni kat member (siamese) , she told me to put 1-2 tablespoons of cofeemate or creamer, mmg giler punya sedap mama, sehingga menjilat periuk and if nak sup daging,tulang and ekor sedap pulak letak air coke (ganti wine) katanya... org thailand especially siamese nih mmg byk petua utk sedapkan makanan, selamat mencuba


Tips from Kak Yong :
Quote:
.....lg satu petua kalau nak sedap tomyam, letak a few tbsp of fish sauce. ni kakyong dok belajo kat channel discovery travel & living mmg yummy!....


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
alynnsaripuddin>>Mama suka makan tomyam ni sebab dia masam masam pedas gituuu....kalau maggi pun, favouritenya maggi tomyam.
nic>>Mama ni kalau lagi dilayan sakit kepala, lagi menjadi-jadi mengada-ngadanya!
rossya>>Lebih enak dimakan masa badan tak berapa sihat...sebab dia masam-masam...ntahlah, mama
memang gitu..
hanieliza>>Cuba time malas, tengok akak jeles ke dak....
mommy melia>>Yummmmmmmmmm
mummy hamim2>>Thanks mummy hamim2. Mama dah tepek kat resipi atas untuk dikongsi bersama
kawan-kawan yang lain ye....
q u i z z i>>Yum yum yummy...
Shah, Sya, Syahmi>>Dah melawat dah...wah, mama Mr Jr dah pandai wat telur asin ler...Mama edit gambar mama tu guna Paint je...
maR>>Sumer sukalah maR...hehehe.....
aureanayz>>Yang bertengek tu yang buat nampak sedap kot? Hihihi....
cuyus>>Tu la pasal...bayangkan...sambil makan nasi goreng, hirup tomyam....yam yam yam....
Ariffah>>Tak terrer la...masih belajar...terima kasihlah sudi ke mari ye....
Mei>>Betul tu....setuju....
zack>>Eleh Zack, mama pun terror tau...baca buku sambil tutup mata! Masa tu mama study lagi, nak exam. Chea..bagus punya baring atas katil, buku elok tegak je tak jatuh tau...tapi mata pejam rapat! Amacam, leh buat ke? Hihihi...
~F&Z~>>Hish sis ni...ke situ lak connernya....tak berisilah...lagipun alhamdulillah both my pregnancies, tak de mual or mengidam apa-apa langsung sampailah deliver.
nabialishad>>Kalau tangan tak berjalan, perut-perut diorang berbunyi sebab mulut diorang nak bergerak...hehehe
kakyong>>Tq Kak Yong for the tips....mama tepek kat atas so that senang kawan-kawan lain nak refer...syok ni, makin banyak petua untuk meng'kaw-kaw' kan lagi resipi Tom Yam!
haslinda>>Mmmmmmmmmmmm..............
Phalinn Ooi>>Paste punya lagi masam kot...mama guna paste adalah sekali je...most of the time guna cube sebab itu je yang ada...so can't really say la...janji...ada rasa tomyam...
naem>>Apesal tak bawak daun limau purut? Mama kat sini pun, guna daun yang kat dalam freezer. Segala daun mama freezekan...nak wat cam no!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net