By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 20-Jun-2006 10:10 Email | Share | Bookmark
PULUT SERUNDING

Pulut +
Serunding =
PULUT SERUNDING!
Guess what...I watched the football match, Tunisa vs Spain yesterday night....'So??'...you guys must be wondering eh..what's so special about that?....All the excitement is because...I really 'watched' the whole game WITHOUT FALLING ASLEEP! Hahaha....Like I said, I am not a football fan and yesterday I was actually in the TV room to keep hubby company. It was him who fell asleep!

And this morning, I've done 3/4 of the house chores as early as 8am. And for lunch, I'm going to cook the Sup Tulang set : rice, fried eggs and vegetables and those dishes doesn't take long to prepare. So I have enough time to update my page in the morning, if the line permits that is. I think, I'll put the Pulut Serunding recipe. My darling mom taught me how to prepare this simple but delicious kuih....Since this is my recipe, so as usual, I don't have the proper measurements...



PULUT SERUNDING

Ingredients :

Glutinous Rice
salt to taste
water

Method :
- Cook glutinous rice like how you cook white rice.

Fresh grated coconut
Dried chillie ~ cut 1 cm length
dried shrimps
1 lemon grass ~ sliced thickly
1 onion ~ sliced
sugar
salt

Method :
1. Put the fresh grated coconut, dried chillie, dried shrimps, lemon grass and onion into a frying pan.
2. Fry till golden brown, constantly stirring.
3. Leave to cool.
4. Blend the coconut in a blender.
5. Remove and add sugar and salt to taste.


Happy birthday to Copi

Ceritamu ceritaku...
Quote:
Meorjay meorjay65@yahoo.com>>Mama pun suka sebab I like pulut and I like pedas
kc>>Alamak kc, pi la tanak sat....takut kempunan plak nanti....Ayung jauh ni...tak leh nak hulur!
kakyong>>Sabor kakyong sabor!
rossya>>Kalau mama ada kat sana, dengan rela hati dan sukacitanya mama akan join rossya makan!
Noor>>Cepat ke dapur tanak pulut...sejuk sejuk tu, perut memang cepat lapar!
dR ali>>Oh gitu.....ambo pahe doh...tq...
Shah, Sya, Syahmi>>Nasib baik hanya perut mu yang ku goda...kalau ku goda si Syahmi tu...lagi naya!
mizK>>Kalau tak pernah makan, cubalah buat, baru tahu rasanya...
~F&Z~>>Lamanya lagi tu sis...nak tunggu buat masa buka puasa!
mei>>No deliverylah my dear, coweyyy!
fooard>>Tima kasih...
anna>>Buatlah sendiri Anna...senang je...
Siti Ruzaimah>>You're most welcome Lady CT...
Tina>>Terima kasih sudi berkunjung ke teratak mama ni...cubalah mana-mana yang terasa nak rasa dulu...
bnurushd>>Cuba tengok kat Chinese shops sebab kat South Africa pun, kalau Chinese shops, normally ada jual pulut. Kelapa tu kalau terdesak, pakai je la desicated coconut/kelapa kering.
emly>>Pulut kuning tak pernah cuba buatlah Emly. Semalam mama tengok England lawan Sweden..Frust tol la, last minute Sweden score lagi satu!
che sakura>>Mama punya inti cucur badak a bit wet, tapi serunding ni dry sikit...so adalah difference nya. Ingat nak wat cucur badak juga ni tapi kelapa pulak lom gi beli...
Harlina>>Asal mana tak taulah pulak mama...mama ni tau buat dan makan jek . But my mom is from Johor. Yang guna daun pisang tu, pulut inti tak? But then, inti tu manis. Atau ada lagi satu, pulut panggang, where the filling is in the middle, then gulung dengan pulut yang dah ditanak..then gulung dengan daun pisang pas tu panggang...alahai..dah teringin nak makan pulut panggang plak ni haaa .....
mas>>Mas, kalau teringin, belasah je guna kelapa kering tu. After all, kan dah mix dengan cili, bawang and the other ingredients. Then kisar halus...so I think, rasa dia okay jugak kot. Trylah buat sikit and see how....good luck!
ibuAliffNuqman[OurPrecious]>>Cepat pi tanak pulut sat....
SteFa IsLe >>Alahai, terima kasihlah sudi jengok mama di sini....
Marliza>> Tu la, mama sebenarnya suka kuih pedas daripada yang manis...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net