Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Jun-2006 01:30 Email | Share | Bookmark
CHICKEN KUNG PAO

Cute eh?
Chocolate Chips Muffins
Chicken Kung Pao
Yesterday at 9pm, I made these chocolate chips muffins to give to the teachers and staff of Syahmi's school who had accompanied the Year 5 children to the Lengwe Park trip last Thursday as a way of saying THANK YOU from Syahmi for a wonderful and enjoyable trip. And this morning, I made the boxes to pack the muffins so that they won't have to worry returning any plates to me. But I didn't manage to snap the photo of the boxes as I was running late. How unorganise of me today!!! Wanted to do the boxes yesterday night, instead of cutting the cards, I went to the TV room to keep my hubby company. He was watching the last football game Angola vs Portugal. But then, after about 10 minutes watching the match, the match was watching me... hehehe...nicely sleeping! Woke up around midnight and straight into the bedroom to continue my dream sweet dream.....hmm...what was I dreaming yesterday eh....????



For today's recipe, I'll paste the Chicken Kung Pao recipe that I got from Forum Cari. This simple but delicious recipe was posted in Forum Cari by Cranko21. Thank you Cranko21 for sharing with us this recipe...



CHICKEN KUNG PAO

Ingredients A :

600g chicken fillets ~ diced
corn flour
salt

- Coat the chicken fillets with salt and corn flour and fry.
- Once cooked, remove from oil and place on the kitchen towel to absorb oil.

Ingredients B :

100g cashew nuts ~ fry with oil
30g dried chillies ~ cut into 1 to 1.5 inches long
2 white onions ~ diced
4 garlic ~ pounded
2 inches fresh ginger ~ pounded
1 green pepper ~ diced
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons chillie sauce
1/4 cup water
cooking oil
salt ~ if needed

Method :

1. Heat a bit of oil in a wok and fry the dried chillies till crispy. Set aside.
2. Saute ginger and garlic till fragrant.
3. Add in the diced white onion.
4. Add in the green pepper, fried chicken, oyster sauce, chillie sauce and a bit of water.
5. When there's only little liquid left, add in the fried cashew nuts, mix well and remove from heat.

Note :
1. I didn't have any green peppers available that time, so I didn't put any.
2. I just pun a bit of chillie sauce and a bit of dried chillie so that it won't be too hot for the kids to be able to enjoy them
3. And a bit of tomato sauce to give it a more tangy taste.


Ceritamu ceritaku...
Quote:
yangmazni>>Sebenarnya mama ni bukan hari-hari buat experiment. Ikut angin, kalau rajin, boleh 2, 3 benda sekali experiment. Lepas tu, post satu-satu...like today...did nothing...sebab angin malas bertiup sepoi-sepoi bahasa...
Shah, Sya, Syahmi>>Mama masa kat rumah lama dulu, ada juga pi morning walk keliling padang golf. At times, sampai 2 round. Memang rasa sihatlah. Tapi ni dah pindah rumah, dah tak de gang nak pi jalan. But then, kat rumah baru mama tak ambil helper, so mama 'excercise' dalam rumah la pulak....
mama anis>>Berlambak chicken fillets eh....banyak leh buat dengan fillets tu...nanti mama tepek pulak Naan with chicken filling ye....
kakyong>>Chicken Kung Pao ni mama tengok senang je, tu sebab teringin nak cuba. Kakyong nak apply the muffin recipe to your cupcakes biz, silakanlah kakyong. Ilmu dunia, tak elok kedekut...tapi cubalah buat untuk makan sendiri dulu....kalau pass...carry on la....
aisyacan>>Aaa sila sila....sudi-sudikanlah....
mommy_d&d>>Lor apa yang terjadi....eee cepatlah sket boh dalam fp mommy....curious nak tahu ni...harap-harap not something bad la hendaknya...suspen seh....
emly>>Pada mama, the Chicken Kung Pao recipe yang mama try ni, sedaplah...tapi tak tahulah taste Emly macam mana pulak...Lain orang lain seleranya...anyway, kalau nak try juga, buatlah sket je dulu and see how...let me know ok...
Yusoff+Yana=Azhad>>Finally...ada gak yang nak usik, kata ayam KungFu...mama memang dah expect dah...hihihi....noti eh!!!
ArazzsRazwill>>You're most welcome..the two kids look so adorable...
nn>>Cashew chicken tu rupa mana pulak?
Mother Marissa>>Uii...semuanya nak makan....muat ke perut size S tu? Hihihi....
rossya>>Nampak sedap, rasa pun sedap....
mama afreena>>Baik pi pinjam bib Afreena, kalau tak nanti basah pulak baju, air liur dok meleleh tu...hehehe
Steve Troy>>Why don't you give it a try...who knows you have the talent in cooking as well as in photography...!
Mademoiselle Ayu>>Yummy to my tummy...hihihi...
kuchai>>Eh..kena itam ke kuchai? Actually inilah first time mama dengar nama Chicken Kung Pao ni!
radinism>>Aha....
gerimisalji>>Kalaulah boleh bagi, dah hulur dahhhh....
Phalinn>>Boleh aje Phalinn...kita buat dia bukan dia buat kita...janji edible and halal! Wah, rajin tol si bujang ni memasak...you go boy !
za+za>>Nanti bolehlah cuba resipi ni ye Za+za
zack>>Mama intai kitchen Zack melalui mangkuk ajaib mama la ...tu sebab menu sama je...hihihi....
Danish's mum>>Terima kasih Danish's mum kerana sudi meninggalkan komen. Mama ni tukang masak famili sendiri je yang hobinya mencuba resipi baru..for curious sake! Tapi bila time rajinlah...bila tiba time malas tu...bersih je la dapur tu! Fp mama ni banyak baking than cooking. Kalau nak cari ilham untuk cooking, you can visit Kak Liza's page for mouthwatering breakfast, lunch and dinner menu dan yang sewaktu dengannya...hehehe....
Mei>>Tak pe Mei....lagi banyak lagi meriah !!! Hehehe...Buat muffin ni senang je...main cebur-cebur je. Hah...nanti anak dah sekolah, tahulah nasib, nak prepare bekal mereka tu...Mama ni, kadang-kadang (like this morning) blur je tak tahu apa nak bekalkan diorang. Kalau dok Malaysia, sah beli kat kedai jek!
cranko21>>What an honour, tuanpunya resipi sudi berkunjung ke teratak mama ni...Terima kasih dear cranko21 kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini dengan kami kami di sini...
medusa>>Cuba Med jangan tak cuba! Senang je tu...Oh ya, bilalah nak muncul apam salju yang Med experiment tu...tiap kali mama check fp Med...belum gak muncul gambar apam salju!
mas>>You're most welcome mas..nanti bolehlah cuba...very simple...
Irene Yaya>> Haa macam tu ler mama, masa baru jumpa fotopage Kak Liza...tak tentu arah, semua nak copy dan konon semua nak cuba. Dahlah tu, masa tu bulan puasa! Tengok semua sedap, tapi kalau masak banyak-banyak, siapa pulak nak makan! Hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net