Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Jun-2006 05:55 Email | Share | Bookmark
APAM CANTIK MANIS

Breakfast Menu
Lunch Menu..
..for today
Apam Cantik Manis
This morning it was very cold, like 10 degree celcius. Imagine making wudu' from your chilled water in the fridge! How I wish today is still Sunday so that after prayers I can just slip back under my blanket and continue sleeping! But today is MONDAY! I had to stay up and prepare breakfast and also Syahmi's breakbox. Fatin didn't go to school because she had a very bad cough just because of a tiny stuff she ate by mistake, that has a lot of coloring in it. She is TOTALLY ALLERGIC to strong food coloring.

Anyway, let me just paste here what we had for breakfast last Sunday....


And lunch today....



And recipe for today is the APAM CANTIK MANIS. 'Cantik manis' is 'pretty and sweet' in English. I got the recipe long time ago from my staff, Azizah..hmm wonder where she could be now...really miss her....She's such a hardworking lady! Anyway Jah....thank you very much for this easy to make recipe...



APAM CANTIK MANIS

Ingredients

1 1/2 egg ~ slightly beaten
120g (4oz) castor sugar
120ml (3 1/2 oz) fizzy drink (7Up or Sprite or cream soda)
1/2 teaspoon vanilla essence
155g (5oz) flour
food coloring

1 tablespoon sugar
enough paper cups

Method :

1. Get the steamer ready.
2. Beat eggs till fluffy and add sugar. Beat till thick.
3. Fold in the flour slowly and pour in the fizzy drink. Add vanilla essence.
4. Set aside 3 tablespoons of mixture and add the food coloring.
5. Scoop the plain mixture into the paper cups and add a bit of the colored mixture on top.
6. With the extra castor sugar, make a cross on top of the mixture.
7. Steam for about 15 minutes.

Note :
1. 7Up is the best option as it contains more gas and that'll help fluff up the kuih better.
2. I didn't use papercups, just the plastic cups.


Happy Anniversary to Patrick and Charlotte

Ceritamu ceritaku...
Quote:
unnamed>> Apam salju ada taste masam lebih sket sebab guna yeast. Yang ni tak de...Dua-dua memang sedap tapi mama memang suka apam salju lebihlah sebab ada rasa macam aruah nanny mama buat dulu...kuih-kuih yang dia buat jual memang sedap, cepat habis....
aureanayz>>Cubala buat apam tu, senang je. Thanks for the petua. Lepas baca, mama terus jerang air. Tapi mama nak buat 1/2 mug je sebab Fatin dah nak ke sekolah, takut tak sempat habiskan.
mama anis>>Normally musim winter ni angin rajin bertiup kencang sebab apa saja yang dimasak, insyaAllah habis. Bila tengok apa yang dibuat semua licin, maka hilanglah rasa penat memasak tu...Tapi kalau angin Malas bertiup kencang....tak masak apa pun boleh rasa penat...hehehe....Sup tulang mama tu very very basic...nanti mama tepek ye...
rossya>>Tu la kan Rossya, mama pun happy kita semua tak kedekut ilmu...kalau ada sesapa nak share petua ke resipi ke, please do so....and thanks in advance...
Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com>>Cian Syahmi jadi penyebab eh....noti ibu eh....
Mademoiselle Ayu>>Kalau dah jumpa resipinya, share la dengan kami ye.....
mommy_d&d>>Gumbira dan leganya hati mama bila resipi di sini yang mommy cuba menjadi...Tahniah mommy dan semoga akan bertambah ganas lagi di dapur! Hehe...Thanks to Shida for bringing up the Choc Chips Muffins recipe (originally from Jo's Deli & Bakery page) and to my friend Rosie for the Wet Choc Cake recipes.
kuchai>>It's not everyday breakfast and lunch cenggini....mama tunjuk hari rajin je...hari malas, tak tunjuklah apa menunya...hihihi..
nana>>Sushi mama tu, tipu-tipu punya...nanti mama tepek, probably together dengan sup tulang tipu tipu gak ok....
kc>>Ala bukan selalu cam ni...once in a blue moon maybe...
aishifu>>Aiyoooooo slow slow la aishifu...one at a time...teruklah nak kena wat experiment je macam ni....
mie>>Rasa dia pun not bad...
mummy jam>>Mentara rajin, banyak ler makanan, kalau tengah malas, satu hidangan pun bercinta nak masak...
zack>>Wah...balas nampak..hehehe..buat jangan tak buat. Adunan tu, dapat tak berapa banyak, maybe around 20 kot...cukuplah untuk Zack menghancuskan dietmu itewwww...
Linda>>Sukanya dia...
Phalinn>>Hihi...tak tahu la pulak mama berapa harganya!
Mother Marissa>>Wah..dah tambah sorang lagi pelanggan nampaknya...tapi cafe nya tak de pun!
Yusoff+Yana=Azhad>>Cepat pi makan...nanti masuk angin perut tuuuu
shidaaziz>>Tengah hangin rajin, banyak ler....
Medusa>>Lor buat apa nak gelak...tak baik tau!
najma>> Sorry for the belated reply. At the moment, mama belum pernah cuba buat any steamed fruit cake. My mom ada that recipe tapi nak buat sendiri, dok fikir dua kali tang nak buat gula hangus tu! Anyway bila-bila mama dah sampai seru nak buat, nanti mama tepek di fp ya
alya aties_1899@yahoo.com>> Maaflah Alya, mama tak ingatlah dapat berapa biji sebab buat ni pun dah lama....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net