By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-May-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
MINI QUICHE

Mini Quiche
Actually last Saturday night, I experimented American Hot Dogs from Mr Alex Goh's book, The World of Bread page 112. It's because I don't have any hotdog rolls to put the sausages in, for our trip to Mvuu Camp. But since the result was not to my satisfaction, so I won't be posting the recipe today. Will post it here, when I try it again (if I am going to try it again that is..) and if the result is satisfying. Ohh don't get me wrong...I think the recipe is good, but it's only ME, maybe I'm just rushing things because it's a bit late when I did the bread. Hmm....blaming it on ME eh...that's something new...am I feeling ok? (***feeling the forehead***)...I should be okay after that big plate of breakfast I just had...sausages, fried egg, toast and baked beans....Hey...they said...breakfast like a King...so that's what I just did...hehehehe!

Well for today, let me just put something that I've tried a long time ago, once upon a time...hehehe.... found this very simple recipe from Forum Cari posted by Platinum8. Thank you Platinum8 for this very easy and fast recipe.



MINI QUICHE

Ingredients :

3 pieces of white bread ~ cut to fit the muffin cups
1 onion ~ finely chopped
1/2 cup shredded Swiss Cheese (or any kind of cheese to your liking)
1 cup fresh milk
4 eggs
salt to taste
a few dashes of black pepper
chicken fillet or prawn (or whatever you like...esh, I'm starting to sound like Phalinn when he wrote his mee hailam recipe!) ~ boiled and cut to small pieces
curry powder or kurma powder or whatever you wish ~ optional

Method

1. Preheat oven to 190 degrees celcius.
2. Grease the muffin trays. Arrange the bread inside it.
3. Put some diced onion, shredded cheese, diced chicken or prawns etc on top of the bread.
4. In another bowl, beat eggs. Add in milk, salt, black pepper and curry powder. Stir well.
5. Pour on top of each stuffed bread.
6. Bake for 20 minutes.
7. Serve warm


Ceritamu ceritaku...
Quote:
mie>>Sedap. Hari tu mama buat, I had that for dinner. Very filling indeed.
mcmed>>
~~To answer your question : I prefer someone who luv me.
~~Quinche yang mama buat ni, tak pedas pun...Enak dimakan ketika panas...
kuchai>>You're most welcome...
rossya>>You got it right!
Linda>>Kalau nak kuti intinya je...tak yah ler buat quinche dik..buat inti ratah gitu je la! Untungnya badan
yek...buruk melantak pun badan maintain slim! Jelesnya....
kakyong>>Most welcome kakyong. Very easy to do...main campak-campak je...sambil sambil ice the
cupcakes pun leh buat!
Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com>>Mama alergic sket perkata 'guru' ni...kalau member-member kata, please 'teach' me...haa..jawabnya masa 'teaching' tu mestilah ada yang silap. Tapi kalau kata, please 'show' me...insyaAllah alright! Tu sebab tak leh jadi cikgu! Huhuhu....
nn>>Apa juadah berbuka hari ni?
IbuAmin>>Very easy la Ibu...main campak campak je....
KNizam>>
hanieliza [kak liza]>>Rajin tahap kingkong...bila tiba time malas, malas pun tahap kingkong gak!
Mademoiselle Ayu>>Ayu mengular ??? Tahu....tak pe....
RK>>Cikit pun tak leh sebab dah abis....
sitinur sitinur2003@yahoo.com >>Waalaikum salam Siti. Macam mana tak leh copy and paste pulak ye? Mama selalu buat boleh pulak...hmmmm
Phalinn>>Aaa...idola ke? Alahai, mama ni siapalah sangat. Ha ah, tiru cara Phalinn bagi resipi...cute ! Macam main pondok-pondok je...Sebenarnya, mama pun tak sure sangat what is quiche...maybe dia macam pie tapi bukan...hihihi....tak tahulah...
Zack>>Memang very simple to do. Kalau ada roti-roti yang dah nak expired tu, buat je cam ni..makan masa panas...sedap wei...
::: ReActivate :::>>Waalaikum salam Jang. Alhamdulillah sihat-sihat je mama ni. Menu masakan akan tetap bertukar selagi mama kerap merayap kat fp yang tepek resipi dan juga forum Cari! Ha ah, quiche resipi ni, memang like Zul mention tu la...rangup and crispy bila tengah panas. Alamak, Zul bagi resipi cenggitu, mama tak retilah...mama ni bukan pandai sangat...kalau bagi step by step, boleh aar...hehehe...And thanks to you for dropping by with such long and nice comments....take care...
sitinur sitinur2003@yahoo.com>> Alhamdulillah...boleh pun...ala, janganlah malu..kita semua ni pun masih belajar lagi kan. Mama pun berharap agar segala ilmu yang mama kongsi bersama di sini, dapatlah pahala barang sikit untuk mama buat bekalan hari esok nanti, insyaAllah.....
mamazieza mamazieza@yahoo.com>> Hiii MamaZieza...what a pleasant surprise! Sudi juga mamaZieza singgah di teratak mama ni ye...terharunya....Terima kasih banyak-banyak. Ala mamaZieza, bukan susah sangat pun buat quiche ni, main sumbat sumbat jek...pas tu bakar...hehehe..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net